Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Poprzednia część wątku znajduje się TUTAJ
W tym wątku możecie znaleźć:
szarlotka bezowa
Zupa krem z cukinii
konfitura z aronii,jabłek i gruszek
Pesto Jędrka
Jajecznica wg M
Omlet ze szpinakiem
Zupa porowa
CIASTO ORZECHOWE
Porzeczkowiec.
pasta z soczewicy
CHLEBEK PYSZOTKA
Sałatka z soczewicą
Dyniowa "grochówka"
pasta z fasoli
pasta z pieczarek i serka topionego
PASTA Z MAKRELI
pasta z tuńczyka
pasta z twarożku
swojska metka
Ślimaczki z rybką
Fasolowy pasztet dla jaroszy i nie tylko
Przepis basiac na słoikową pasztetową
Sałatka
ZUPA KLOPSOWA
makaron z łososiem
Sałatka z zupek chińskich
PYRCZAK
PĄCZKI
Śledzie z miodem
Puszysty chlebek pszenny
SCHAB BEZ PIECZENIA
bakłażan wg Kasi Labki
CHLEBEK -aktualna wersja
SZYNKA GOTOWANE W MAJONEZIE
SAŁATKA TĘCZA
TULIPAN
CIASTO Z MASA CYTRYNOWA
Jajka zawijane w szynce na musie z zielonego groszku-przepis Cantati
CIASTO ORZECHOWO-JABŁKOWE
Jabłecznik
Jabłecznik
Przepis na pierogi
Zalewy do ogórków
OGÓRKI W ZALEWIE CURRY
OGÓRKI KORNISZONE, OGÓRKI W ZALEWIE KECZUPOWEJ
SYROP WIŚNIOWY
NUTELLA Z WĘGIEREK
przepis na bakłażan
Ogórki na zimę wg Labki
sałatka Ogórki z koncentratem
ogórki kiszone w butlach 5l
Deser malinowa ekstaza
Fasolowy pasztet dla jaroszy i nie tylko
ketchup paprykowy
zmodyfikowany KETCHUP PAPRYKOWY
Przepis na słoikową pasztetową
Papryka pieczona w oleju wg Agness
SCHAB DŁUGODOJRZEWAJĄCY
Zawijasy z ciasta francuskiego
Wątróbka rybna
INDYK W SOSIE
Walijski keks
Śledzik z granatem
Rolada szpinakowa z łososiem
Kolorowy zawrót głowy
ROGALIKI 3 składniki
Pyszny sosik z pieczarkami, Pieczarki w całości
Biała kiełbasa
Sok marchwiowo-jabłkowo-pomarańczowy przecierowy
Nadzienie paprykowo-serowe do naleśnika
Zupa rybna biała, SOSIK POROWY
Paprykarz
Musli
Omlet z kaszą gryczaną
Ryż z krewetkami
Paszteciki z farszem z kapusty kiszonej
Ciasto do pasztecików
Deser malinowa ekstaza
Muffinki z jajek w szynce
Porzeczkowiec
Słoikowa pasztetowa
SCHAB DŁUGO DOJRZEWAJĄCY
Pulpeciki z kaszą jaglaną i dynią
Ślimaczki z rybką
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM
Kalafiorowa pyszna zupa krem z łososiem
sałatka z tuńczykiem
gulasz z soczewicą
Zupa kalafiorowa ( postna)
Kiełbaska słoikowa
TORT ŚMIETANKOWO-TRUSKAWKOWY
roladki z udka drobiowego z nadzieniem wieprzowym
Sernik oreo
KEKS Z NIESPODZIANKĄ
ciacho z krakersami
Krówka bez pieczenia
Jajka zawijane w szynce na musie z zielonego groszku
CIASTO ORZECHOWO-JABŁKOWE
CIASTO Z MASA CYTRYNOWA
Chleb gryczany
Coś pysznego
Sałatka z selerem naciowym
sałatka z selera naciowego
Kulki z brokuła
Warzywka na grilla
Sernik śnieżny puch z fb
CIASTO ORZECHOWE
dewolaje ze schabu
bataty z durszlaka
Cebulka jak gołąbki
Eksperymentalne "fiku miku"
OGÓRKI W ZALEWIE KECZUPOWEJ
Kotleciki z kaszy gryczanej
Nowy wątek rozpoczynam ulubioną szarlotką bezową-już pachnie smakowicie i powolutku dosycha w piekarniku:))
Szarlotka -ulubione ciasto syna Tomka:)
Składniki ciasta:
-kostka Palmy
-łyżka cukru
-10 kopiastych łyżek mąki
- 2 łyżeczki pr.do pieczenia
-4 żółtka
Składniki zagnieść w zwartą ,elastyczną kulę.
Podzielić na części 1/3 i 2/3 .Dla szybszego zmrożenia każda mozna podzielić na pół i zagniesć kule-2 mniejsze i 2 większe.
Schłodzić w lodówce na noc lub w pojemniku lub w woreczku w zamrażarce min 3 godz.
Rozgrzać piekarnik.Blaszkę lekko natłuścić,ale nie koniecznie.
Na tarce jarzynowej zetrzeć na spód 2 większe części ciasta-piec ok 20min.
Na podpieczony spód wyłożyc duży słoik startych jabłek -piec kolejne 20min.
Jeżeli mamy świeże jabłka to polecam szarą renetę-kwaskowate.1kg jablek zetrzeć na tarce jarzynowej ,lekko przesypać cukrem i zostawić chwilę na sicie,aby odsączyć nadmiar soku.Słodkie jabłka można lekko oprószyć kwaskiem cytr.lub skropic cytryną.
Na odparowane jabłka zetrzeć kulę ciasta ,wyłożyc ubite na bardzo sztywną pianę białka ze szklanką cukru,na białka zetrzeć ostatnią kulę ciasta -piec 1 godzinę.
Wyłączyć i zostawić w piekarniku do lekkiego przestudzenia-ładnie się dosuszy.
Pyszotka
mniam,mniam
W tym wątku możecie znaleźć:
szarlotka bezowa
Zupa krem z cukinii
konfitura z aronii,jabłek i gruszek
Pesto Jędrka
Jajecznica wg M
Omlet ze szpinakiem
Zupa porowa
CIASTO ORZECHOWE
Porzeczkowiec.
pasta z soczewicy
CHLEBEK PYSZOTKA
Sałatka z soczewicą
Dyniowa "grochówka"
pasta z fasoli
pasta z pieczarek i serka topionego
PASTA Z MAKRELI
pasta z tuńczyka
pasta z twarożku
swojska metka
Ślimaczki z rybką
Fasolowy pasztet dla jaroszy i nie tylko
Przepis basiac na słoikową pasztetową
Sałatka
ZUPA KLOPSOWA
makaron z łososiem
Sałatka z zupek chińskich
PYRCZAK
PĄCZKI
Śledzie z miodem
Puszysty chlebek pszenny
SCHAB BEZ PIECZENIA
bakłażan wg Kasi Labki
CHLEBEK -aktualna wersja
SZYNKA GOTOWANE W MAJONEZIE
SAŁATKA TĘCZA
TULIPAN
CIASTO Z MASA CYTRYNOWA
Jajka zawijane w szynce na musie z zielonego groszku-przepis Cantati
CIASTO ORZECHOWO-JABŁKOWE
Jabłecznik
Jabłecznik
Przepis na pierogi
Zalewy do ogórków
OGÓRKI W ZALEWIE CURRY
OGÓRKI KORNISZONE, OGÓRKI W ZALEWIE KECZUPOWEJ
SYROP WIŚNIOWY
NUTELLA Z WĘGIEREK
przepis na bakłażan
Ogórki na zimę wg Labki
sałatka Ogórki z koncentratem
ogórki kiszone w butlach 5l
Deser malinowa ekstaza
Fasolowy pasztet dla jaroszy i nie tylko
ketchup paprykowy
zmodyfikowany KETCHUP PAPRYKOWY
Przepis na słoikową pasztetową
Papryka pieczona w oleju wg Agness
SCHAB DŁUGODOJRZEWAJĄCY
Zawijasy z ciasta francuskiego
Wątróbka rybna
INDYK W SOSIE
Walijski keks
Śledzik z granatem
Rolada szpinakowa z łososiem
Kolorowy zawrót głowy
ROGALIKI 3 składniki
Pyszny sosik z pieczarkami, Pieczarki w całości
Biała kiełbasa
Sok marchwiowo-jabłkowo-pomarańczowy przecierowy
Nadzienie paprykowo-serowe do naleśnika
Zupa rybna biała, SOSIK POROWY
Paprykarz
Musli
Omlet z kaszą gryczaną
Ryż z krewetkami
Paszteciki z farszem z kapusty kiszonej
Ciasto do pasztecików
Deser malinowa ekstaza
Muffinki z jajek w szynce
Porzeczkowiec
Słoikowa pasztetowa
SCHAB DŁUGO DOJRZEWAJĄCY
Pulpeciki z kaszą jaglaną i dynią
Ślimaczki z rybką
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM
Kalafiorowa pyszna zupa krem z łososiem
sałatka z tuńczykiem
gulasz z soczewicą
Zupa kalafiorowa ( postna)
Kiełbaska słoikowa
TORT ŚMIETANKOWO-TRUSKAWKOWY
roladki z udka drobiowego z nadzieniem wieprzowym
Sernik oreo
KEKS Z NIESPODZIANKĄ
ciacho z krakersami
Krówka bez pieczenia
Jajka zawijane w szynce na musie z zielonego groszku
CIASTO ORZECHOWO-JABŁKOWE
CIASTO Z MASA CYTRYNOWA
Chleb gryczany
Coś pysznego
Sałatka z selerem naciowym
sałatka z selera naciowego
Kulki z brokuła
Warzywka na grilla
Sernik śnieżny puch z fb
CIASTO ORZECHOWE
dewolaje ze schabu
bataty z durszlaka
Cebulka jak gołąbki
Eksperymentalne "fiku miku"
OGÓRKI W ZALEWIE KECZUPOWEJ
Kotleciki z kaszy gryczanej
Nowy wątek rozpoczynam ulubioną szarlotką bezową-już pachnie smakowicie i powolutku dosycha w piekarniku:))
Szarlotka -ulubione ciasto syna Tomka:)
Składniki ciasta:
-kostka Palmy
-łyżka cukru
-10 kopiastych łyżek mąki
- 2 łyżeczki pr.do pieczenia
-4 żółtka
Składniki zagnieść w zwartą ,elastyczną kulę.
Podzielić na części 1/3 i 2/3 .Dla szybszego zmrożenia każda mozna podzielić na pół i zagniesć kule-2 mniejsze i 2 większe.
Schłodzić w lodówce na noc lub w pojemniku lub w woreczku w zamrażarce min 3 godz.
Rozgrzać piekarnik.Blaszkę lekko natłuścić,ale nie koniecznie.
Na tarce jarzynowej zetrzeć na spód 2 większe części ciasta-piec ok 20min.
Na podpieczony spód wyłożyc duży słoik startych jabłek -piec kolejne 20min.
Jeżeli mamy świeże jabłka to polecam szarą renetę-kwaskowate.1kg jablek zetrzeć na tarce jarzynowej ,lekko przesypać cukrem i zostawić chwilę na sicie,aby odsączyć nadmiar soku.Słodkie jabłka można lekko oprószyć kwaskiem cytr.lub skropic cytryną.
Na odparowane jabłka zetrzeć kulę ciasta ,wyłożyc ubite na bardzo sztywną pianę białka ze szklanką cukru,na białka zetrzeć ostatnią kulę ciasta -piec 1 godzinę.
Wyłączyć i zostawić w piekarniku do lekkiego przestudzenia-ładnie się dosuszy.
Pyszotka
mniam,mniam
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Polecam
Zupa krem z cukinii
2-3 nieduże cukinie umyć i pokroić ze skórką w kostkę-zezłocić na tłuszczu(olej z dodatkiem masełka),wkroić 2-3 ząbki czosnku i chwilkę przesmażyć.Zmiksować blenderem- na drobną papkę,ale tak ,żeby zostały wyraźne zielone akcenty skórki.
Dolać wrzątku do ulubionej gęstości,doprawić kostkami rosołowymi lub wlać bulion rosołowy,popieprzyć do smaku Dodać serek mascarpone 250g(np z Biedronki) .Na malutkim ogniu mieszać,aż serek się rozpuści-pyszotka)
mniam:))
Zupa krem z cukinii
2-3 nieduże cukinie umyć i pokroić ze skórką w kostkę-zezłocić na tłuszczu(olej z dodatkiem masełka),wkroić 2-3 ząbki czosnku i chwilkę przesmażyć.Zmiksować blenderem- na drobną papkę,ale tak ,żeby zostały wyraźne zielone akcenty skórki.
Dolać wrzątku do ulubionej gęstości,doprawić kostkami rosołowymi lub wlać bulion rosołowy,popieprzyć do smaku Dodać serek mascarpone 250g(np z Biedronki) .Na malutkim ogniu mieszać,aż serek się rozpuści-pyszotka)
mniam:))
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Dostałam pierwszy raz w życiu aronię i po długich poszukiwaniach i namysłach wybrałam dwa przepisy na konfiturę.Jeden labki,drugi z neta-połączyłam je i powstał kolejny przepis-smaczny więc wstawiam przepis:
konfitura z aronii,jabłek i gruszek
2 kg aronii (umyć , dobrze osuszyć, po czym zamrozić na 3 do 5 dni0
2 kg gruszek*,
2 kg winnych jabłek (użyłam szarej renety)*,
2 kg cukru,
2 szkl wody, 6 -7 lasek cynamonu lub łyżkę stołową, 100 g porto(ja robiłam bez porto)
* waga po oczyszczeniu ze skórki, gniazd nasiennych i szypułek
Oczyszczone i umyte owoce aronii zalać wrzątkiem i odstawić na 2 godziny.
W dużym, płaskim garnku przygotować syrop z wody i cukru. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, dodać obrane pokrojone w ósemki (ja pokroiłam drobniej)gruszki i jabłka. Smażyć na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Obrane skórki i gniazda nasienne wrzucić do garnka i zalać wodą ok 1/2-3.4 l , rozgotować na papkę. Przecedzić i zostawić uzyskany płyn.
Do zeszklonych owoców dodać odsączoną aronię, porto i laski cynamonu,płyn ze skórek. Całość doprowadzić do wrzenia i smażyć na niewielkim ogniu jakieś pół godz. Odstawić z ognia.
Na drugi dzień podgrzać owoce i od chwili zagotowania smażyć 20 minut. Aronia jest gotowa, kiedy jabłka i gruszki zupełnie się rozgotują(moje nie rozgotowały się zupełnie) i utworzą czerwoną galaretkę.
Gorące owoce przełożyć do słoików. Dobrze wysmażona aronia nie wymaga pasteryzacji, ale ja wkładam ją do wyparzonych słoiczków i na 20 minut wkładam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni ? jak zawsze?
Druga część jutro:)Już jest pyszna,a krótki czas smażenia sprawia ,że jest jej dużo:)
To mi się podoba
konfitura z aronii,jabłek i gruszek
2 kg aronii (umyć , dobrze osuszyć, po czym zamrozić na 3 do 5 dni0
2 kg gruszek*,
2 kg winnych jabłek (użyłam szarej renety)*,
2 kg cukru,
2 szkl wody, 6 -7 lasek cynamonu lub łyżkę stołową, 100 g porto(ja robiłam bez porto)
* waga po oczyszczeniu ze skórki, gniazd nasiennych i szypułek
Oczyszczone i umyte owoce aronii zalać wrzątkiem i odstawić na 2 godziny.
W dużym, płaskim garnku przygotować syrop z wody i cukru. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, dodać obrane pokrojone w ósemki (ja pokroiłam drobniej)gruszki i jabłka. Smażyć na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Obrane skórki i gniazda nasienne wrzucić do garnka i zalać wodą ok 1/2-3.4 l , rozgotować na papkę. Przecedzić i zostawić uzyskany płyn.
Do zeszklonych owoców dodać odsączoną aronię, porto i laski cynamonu,płyn ze skórek. Całość doprowadzić do wrzenia i smażyć na niewielkim ogniu jakieś pół godz. Odstawić z ognia.
Na drugi dzień podgrzać owoce i od chwili zagotowania smażyć 20 minut. Aronia jest gotowa, kiedy jabłka i gruszki zupełnie się rozgotują(moje nie rozgotowały się zupełnie) i utworzą czerwoną galaretkę.
Gorące owoce przełożyć do słoików. Dobrze wysmażona aronia nie wymaga pasteryzacji, ale ja wkładam ją do wyparzonych słoiczków i na 20 minut wkładam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni ? jak zawsze?
Druga część jutro:)Już jest pyszna,a krótki czas smażenia sprawia ,że jest jej dużo:)
To mi się podoba
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13452
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Zaczęłaś z grubej rury, właśnie takiej szerlotki poszukiwałam na jutro.
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Cieszy mnie tym bardziej:)Uwielbiam szarlotke ,a jak chcesz większą bezę to daj dodatkowo jeszcze 1-2 białka i więcej cukru-ważne,żeby piana była mocno ubita,inaczej opadnie
- any57
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4327
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: ŚLĄSK
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Asiu to z Twojego mniam, mniam najwięcej skorzystałem ...
pozwolę sobie tutaj opisać, jak to szybko uwijałem się z obiadem, gdy żona moja była w pracy
Pesto Jędrka
teraz zbieram zioła ze swojego ogrodu, ale podam przepis gdy pierwszy raz to robiłem
- pęczek bazylii
- pęczek zielonej pietruszki
- 3-4 ząbki czosnku
- torebka słonecznika łuskanego (nie solonego) - zamiast orzeszków pini
- torebka (10 dag) tartego sera żółtego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- ok 2/3 szklanki oliwy
3-5 min roboty
miksujemy ziarna słonecznika - dodajemy liście bazylii i pietruszki, wyciśnięty czosnek miksujemy - dodajemy sól, pieprz i ser - miksujemy, wlewamy oliwę - miksujemy i .... gotowe
przypomniało mi się, bo zbieraliśmy dzisiaj pietruszkę i bazylię - słonecznik miałem więc zrobiłem pesto
mniej więcej z takiej porcji wyszły mi trzy słoiczki po musztardzie - wsadziłem je do zamrażarki i mam na zapas
teraz tylko ugotować makaron - najlepszy pene i jeden słoiczek starcza na nas dwoje
pozwolę sobie tutaj opisać, jak to szybko uwijałem się z obiadem, gdy żona moja była w pracy
Pesto Jędrka
teraz zbieram zioła ze swojego ogrodu, ale podam przepis gdy pierwszy raz to robiłem
- pęczek bazylii
- pęczek zielonej pietruszki
- 3-4 ząbki czosnku
- torebka słonecznika łuskanego (nie solonego) - zamiast orzeszków pini
- torebka (10 dag) tartego sera żółtego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- ok 2/3 szklanki oliwy
3-5 min roboty
miksujemy ziarna słonecznika - dodajemy liście bazylii i pietruszki, wyciśnięty czosnek miksujemy - dodajemy sól, pieprz i ser - miksujemy, wlewamy oliwę - miksujemy i .... gotowe
przypomniało mi się, bo zbieraliśmy dzisiaj pietruszkę i bazylię - słonecznik miałem więc zrobiłem pesto
mniej więcej z takiej porcji wyszły mi trzy słoiczki po musztardzie - wsadziłem je do zamrażarki i mam na zapas
teraz tylko ugotować makaron - najlepszy pene i jeden słoiczek starcza na nas dwoje
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Any-pięknie dziękuję -przypomniałeś mi smak pesto,o którym zapomniałam a to taka pyszotka Makaron uwielbiam...słonecznik też...mam wszystko oprócz zielonego-na bazylię z nasion troszkę długo bym musiała poczekać;)
Dla Ciebie w takim razie z dedykacją;))
Jajecznica wg M :)pyszna
Na tłuszczu zeszklić cebulkę,wkroić chudszy boczek lub inna dobra wędzonkę(może być bez),dodać małe cząstki katafiora,krótko smażyć,wbić rozmącone z przyprawami i śmietanką lub mlekiem jaja,smażyć na średnim ogniu mieszając,dodac kawałeczki pomidorków(koktajlowe na pół sa super),oliwki,czosnek,ciut posiekanej chili-pyszne śniadanko
Dla Ciebie w takim razie z dedykacją;))
Jajecznica wg M :)pyszna
Na tłuszczu zeszklić cebulkę,wkroić chudszy boczek lub inna dobra wędzonkę(może być bez),dodać małe cząstki katafiora,krótko smażyć,wbić rozmącone z przyprawami i śmietanką lub mlekiem jaja,smażyć na średnim ogniu mieszając,dodac kawałeczki pomidorków(koktajlowe na pół sa super),oliwki,czosnek,ciut posiekanej chili-pyszne śniadanko
- any57
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4327
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: ŚLĄSK
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
hihihi - na śniadanko to ... za długo musiałbym czekać (pracochłonne) - na kolację to i owszem, często robię podobne jajecznice, chociaż nigdy nie było to z kalafiorem - podstawa to boczek, cebula i pomidor, reszta wg widzimisię - oczywiście i jajka też
jeszcze o pesto - przyrządzam je kiedy potrzebuję, a nadmiar zalewam w słoiczku oliwą i może stać w lodówce do tygodnia, a kiedy zamrozimy to ... wyciągamy kiedy nam się zachce
jeszcze o pesto - przyrządzam je kiedy potrzebuję, a nadmiar zalewam w słoiczku oliwą i może stać w lodówce do tygodnia, a kiedy zamrozimy to ... wyciągamy kiedy nam się zachce
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Alternatywne śniadanko i nie tylko-jadałam jako obiad i kolację z psiapsiółkami:)
Budzi zachwyt i pożądanie
Omlet ze szpinakiem
pęczek szpinaku lub 1 op.mrożonki przesmażyć na masełku z czosnkiem,doprawić solą i pieprzem.
Gorący (rozprowadzić równomiernie na patelni)zalać rozbełtanymi z odrobiną mleka lub śmietanki jajami szt 3-5,przyprawionymi solą i pieprzem.Można wkruszyć mały kawałek sera pleśniowego. Zmniejszyć ogień na mały ,przykryć i pod przykryciem smażyć ok 5 min-aż jajko się zetnie. Położyć na omlet talerz odpowiednio dopasowany rozmiarem i przewrócić patelnię-tadam!
Budzi zachwyt i pożądanie
Omlet ze szpinakiem
pęczek szpinaku lub 1 op.mrożonki przesmażyć na masełku z czosnkiem,doprawić solą i pieprzem.
Gorący (rozprowadzić równomiernie na patelni)zalać rozbełtanymi z odrobiną mleka lub śmietanki jajami szt 3-5,przyprawionymi solą i pieprzem.Można wkruszyć mały kawałek sera pleśniowego. Zmniejszyć ogień na mały ,przykryć i pod przykryciem smażyć ok 5 min-aż jajko się zetnie. Położyć na omlet talerz odpowiednio dopasowany rozmiarem i przewrócić patelnię-tadam!
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Asiu omlety bardzo lubimy, robię w różnych wersjach, ale za szpinakiem jeszcze nie robiłam. Wielkie dzięki za pomysł lada dzień będzie zrobiony
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Uprzejmie "donoszę",że konfiturka z aronii z jabłkami i gruszką wyszła super:)
Cynamon daje bardzo ciekawy lekko piernikowy posmak-polecam.
Z podanej wyżej porcji wyszedł 5 l garnek konfiturki.
Niestety dotowanie przebiegało dłużej niż myślałam i garnek jest do szorowania zaprosiłam gości na krokiety i wstawiłam garnki...to nie był dobry pomysł
Krokiety wyszły super i fajne w nich jest to,że po dwóch brzuchy są pełne:)
Cynamon daje bardzo ciekawy lekko piernikowy posmak-polecam.
Z podanej wyżej porcji wyszedł 5 l garnek konfiturki.
Niestety dotowanie przebiegało dłużej niż myślałam i garnek jest do szorowania zaprosiłam gości na krokiety i wstawiłam garnki...to nie był dobry pomysł
Krokiety wyszły super i fajne w nich jest to,że po dwóch brzuchy są pełne:)
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
konfiturki z aronii,jabłek i gruszek z cynamonem -mniam
Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują ,że rusza produkcja chlebka
Nagle wśród obdarowywanych chlebkiem zrobiło się poruszenie i posypały się zamówienia
Chlebuś z otrębami,płatkami ,słonecznikiem,siemieniem lnianym i kaszą gryczaną wywołał falę zachwytu To do roboty
Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują ,że rusza produkcja chlebka
Nagle wśród obdarowywanych chlebkiem zrobiło się poruszenie i posypały się zamówienia
Chlebuś z otrębami,płatkami ,słonecznikiem,siemieniem lnianym i kaszą gryczaną wywołał falę zachwytu To do roboty
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia