Wiem, co to znaczy bo mama też ma depresje wiec czasami człowiek sam ją łapie jak widzi na codzień, jeszcze trochę to zrobi się zrobi kolorowo na dworze i depresja odejdzie w siną dal
Puszysty chlebek pszenny
0,5 kg mąki pszennej
1,5 szkl. mleka
50g rozpuszczonego masła
50 g drożdży
1 łyżeczka soli/wg uznania/
3 łyżki wody
Wszystko wymieszać oprócz maki. Teraz dodawać stopniowo mąkę i wyrabiać. Przełożyć do foremki i wstawić do piekarnika do 80 stopni na 15 min. po tym czasie podwyższamy temp.do 200 i piec ok 30 min. Wyłożyć i ostudzić na kratce.
Smacznego, wychodzi pyszny.
1,5 kg schabu możliwie jak najcieńszego,pół szklanki cukru,pół szklanki soli , ulubione przyprawy np -(papryka słodka,ostra,czosnek niedźwiedzi,majeranek,oregano,pieprz,liść laurowy), pończocha(nowa).
Schab czyścimy,myjemy osuszamy,pakujemy do pojemnika(plastikowy do żywności) zasypujemy cukrem - nacieramy zamykamy pojemnik i wkładamy do lodówki na przynajmniej 36 godzin,w międzyczasie parę razy odlewamy płyn który się wytworzył.
Po tym czasie wyjmujemy nasz schab,myjemy (pojemnik też) i zasypujemy teraz solą i postępujemy dokładnie tak jak z cukrem. Po 36 godzinach wyciągamy schab myjemy,osuszamy i zasypujemy,nacieramy przyprawami i odstawiamy na 36 godz do lodówki.
Jak mięsko przejdzie ziołami ,wyciągamy i (razem z ziołami) pakujemy do pończochy,wieszamy w ciepłym przewiewnym miejscu na 5-6 dni - ja wieszam pod kaloryferem w łazience. Gotowy wyrób przechowujemy w lodówce(jeżeli przy pierwszej konsumpcji coś zostanie)
Smacznego
Mój przepis na schab pochodzi od jednej z naszej forumowej koleżanki wiem ,że sporo naszych koleżanek korzysta z niego. Ja robię ten schab od roku i uważam ,że jest bardzo prosty, smaczny a przede wszystkim wolny od chemii.
SCHAB BEZ PIECZENIA
0,5 kg schabu jak najgrubszego
łyżka soli,
łyżka cukru
1/2 łyżki pieprzu mielonego
można doprawić wg swojego smaku
Schab myjemy, osuszamy, mieszamy wszystkie składniki i wsypujemy do torebki foliowej. Wkładamy schab i obtaczamy w przyprawach, torebkę szczelnie zamykamy i na 4 dni do lodówki. Codziennie rano i wieczorem przewracamy schab bez wyjmowania, aby sos nasączał mięso. Piątego dnia wyjmujemy schab, osuszamy ręcznikiem i suszymy w piekarniku w 100 st ok 60 min. Mięso musi się trochę skurczyć. Najlepsze jest następnego dnia.
Smacznego
ale smakowity przepis wypróbuję ,dzięki Grażka
Teraz fasolowa i jakiś pasztet z fasoli,bakłażany wg przepisu Kasi -Labki i chlebuś na zakwasie,kolejny wg przepisu Grazki