Moni-bez papilotek
Kolejne przepisy forumek
Jajka zawijane w szynce na musie z zielonego groszku-przepis Cantati -nie mam fotki,ale u Cantati rok 2014 poszukam
Skladniki (na 6 porcji):
3 ugotowane na twardo jajka
6 plastrow szynki
125ml jogurtu naturalnego
500g mrozonego zielonego groszku
2 szklanki czystego bulionu warzywnego lub drobiowego
50ml bialego wytrawnego wina (mozna zastapic woda)
Kilka-kilkanascie ziarenek czarnego pieprzu
Zelatyna w ilosci wystarczajacej do sciecia 1 litra plynu
Sol, pieprz i cukier do smaku
Wykonanie:
Zelatyne namoczyc w niewielkiej ilosci zimnej wody do napecznienia. W garnku zagotowac bulion z winem i ziarenkami pieprzu, przyprawic do smaku sola i rozpuscic we wrzatku polowe namoczonej zelatyny. Po ostudzeniu wyjac ziarenka pieprzu.
Zamrozony zielony groszek wrzucic na wrzaca, osolona i poslodzona wode i gotowac 5-7 minut az zmieknie, ale nie straci ladnego, zielonego koloru. Nie przykrywac garnka pokrywka.
Groszek odcedzic i zmiksowac na gladkie puree. Do goracego dodac namoczona zelatyne i bardzo dokladnie wymieszac. Dodac jogurt i doprawic sola i pieprzem do smaku.
Pozostawic do przestudzenia.
Do salaterek wlac po kilka lyzek bulionu z zelatyna i wstawic do lodowki do wystudzenia.
Jajka przekroic w poprzek na polowki i kazda polowke zawinac w plasterek szynki tak, aby przekrojona strona zostala widoczna. Zawiniatka ulozyc w salaterkach na zastygnietej warstwie galaretki, zoltkiem do dolu. Zalac delikatnie wywarem i odstawic do zastygniecia.
Nastepnie w kazdej salaterce polozyc warstwe musu z groszku i znow schlodzic. Wierzch musu zalac cieniutka warstwa pozostalego wywaru i pozostawic do sciecia.
Podawac wyjete z salaterek, ulozone zoltkiem do gory.
Smacznego
CIASTO ORZECHOWO-JABŁKOWE
Ciasto
1 margaryna
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki śmietany
2 jajka
2 łyżeczki proszku
Ciasto zagnieść i podzielić na 3 częsci.Upiec 3 oddzielne placki.Ciasto bedzie cieniutkie.Piec 15-20 min
Masa jabłkowa
2 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe
Jabłka zetrzeć.przesmażyć.A gdy wyparuje sok wsypać galaretki chwile pogotować
Masa orzechowa
3/4 szklanki cukru
200gram orzechów włoskich
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu sztucznego
150 g margaryny
Skladniki zagotować i pozostawić na małym ogniu przez 10 min czesto mieszając.
ukladanie
-ciasto
-masa
-ciasto
-masa
-ciasto
-letnią polewę rozłożyć na cieście
SMACZNEGO
Pyszny przepis Moni
Polecam jest pyszny,delikatny i orzeżwiający.Nie jest ciezki,bo nie ma w nim żadnego kremu.
CIASTO Z MASA CYTRYNOWA
upiec BISZKOPT
Ja robie taki
-5 jajek
-3/4 szkl cukru
-1 szkl maki
-1 łyżeczka proszku
Białka ubić,dodać cukier,ubić.Dodać żółtka ubić.Na końcu wsypać mąke z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżka.Można dodać łyżke oleju.Zimny przekroić na pół.
MASA CYTRYNOWA
-Pół litra wody
-sok z 3 cytryn
-1 szkl cukru
-1 dyży bydyń śmietankowy ten z delecty na 750ml
-2 żółtka
ZAgotować wodę z cukrem.
Sok z cytryn wycisnąć do oddzielnego naczynia,dodac do niego budyń i żółtka.Wymieszać ,ja robie mikserem żeby nie było grudek.
Wlac do gotujacej wody z cukrami.I ugotowac budyń.
Gorąca masę wyłożyć na ciasto.Niech ostygnie.
Na zimna mase cytrynową wyłożyć bitą śmietane.
BITA SMIETANA
-pół litra śmietany 30%
-cukier waniliowy
-3 łyżki cukru
-1 łyżka żelatyny
żelatyne rozpuścić w pół szklanki gorącej wody.Niech ostygnie.
śmietane ubic z cukrami.
Dodać żelatyne.Ubić.
Na masę cytrynową wyłożyc 1/2 smietany,na to biszkopt,reszta śmietany.Na wierzch ułożyć herbatniki.
Układanie ciasta
-biszkopt
-masa cytrynowa
-bita śmietana
-biszkopt
-bita śmietana
-herbatniki
Może wydaje sie że to ciasto wymaga duzo czasu,ale nie.Szybko sie go robi.Jest bez margaryny.
Moje dzieci jak go jedza to mówia-smakuje jak lody.