Zupa rybna biała
Do gara z wodą ok 3l wody i pęczek włoszczyzny,cebulka i trochę lubczyka,sól-gotować ok 40min.
Osobno obgotowałam na krótko szkielety z łososia-2 spore.
Wyjąć 2-3 marchewki(2 mniejsze zostały w zupie)
Wrzucić szkielety do wywaru i gotować ok 20min.
Przecedzić ,a do bulionu dodać pokrojone drobno ziemniaki-gotować do miękkości ok 20min.(po 10min wkroić 3 serki topione np Gouda),listek laurowy,ziele i pierz.
Obrałam mięsko od ości .
Osobno obgotowałam dzwonko łososia i trochę dorsza-podzieliłam na cząstki-po ok 10min na tycim ogniu.
Gdy ziemniaki są miękkie,doprawić ew solą,białym pieprzem,ciut chilli,gałki muszkat.
Łyżeczkę mąki ziemn.rozpuścić w małej ilości wody i dodać do zupy.Zabielić śmietaną
Zetrzeć do zupy na tarce jarzynowej trochę marchewki,pietruchę-zupa jest lekka,delikatna,szlachetna.Marchewka wyjęta wcześniej z zupy była podana al;dente do drugiego dania na sosie porowym pokrojona w talaki obok brokuła i gołąbków rybnych(ja zrobiłam pulpety bez kapusty)
POLECAM
SOSIK POROWY
Jasna część dużej pory -pokroić cienko w półtalarki i smażyć ostrożnie na maśle.
Jak się podsmaży na jasno dolać trochę wytr.wina i dusić,aż odparuje.
Zblenderować.
Dolać trochę wody i wkroić serek topiony.Rozgrzać do rozpuszczenia się serka.Zabielić śmietaną ,doprawić solą i białym pieprzem-pyszota
