Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Fajnie ,że się z nami dzielisz swoimi dobrymi radami .Bardzo Ci za nie dziękujemy.
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Edward-dla Ciebie przepis na SCHAB DŁUGODOJRZEWAJĄCY

1,5 kg schabu możliwie jak najcieńszego,pół szklanki cukru,pół szklanki soli , ulubione przyprawy np -(papryka słodka,ostra,czosnek niedźwiedzi,majeranek,oregano,pieprz,liść laurowy), pończocha(nowa).
Schab czyścimy,myjemy osuszamy,pakujemy do pojemnika(plastikowy do żywności) zasypujemy cukrem - nacieramy zamykamy pojemnik i wkładamy do lodówki na przynajmniej 36 godzin,w międzyczasie parę razy odlewamy płyn który się wytworzył.
Po tym czasie wyjmujemy nasz schab,myjemy (pojemnik też) i zasypujemy teraz solą i postępujemy dokładnie tak jak z cukrem. Po 36 godzinach wyciągamy schab myjemy,osuszamy i zasypujemy,nacieramy przyprawami i odstawiamy na 36 godz do lodówki.
Jak mięsko przejdzie ziołami ,wyciągamy i (razem z ziołami) pakujemy do pończochy,wieszamy w ciepłym przewiewnym miejscu na 5-6 dni - ja wieszam pod kaloryferem w łazience. Gotowy wyrób przechowujemy w lodówce(jeżeli przy pierwszej konsumpcji coś zostanie)
Smacznego

1,5 kg schabu możliwie jak najcieńszego,pół szklanki cukru,pół szklanki soli , ulubione przyprawy np -(papryka słodka,ostra,czosnek niedźwiedzi,majeranek,oregano,pieprz,liść laurowy), pończocha(nowa).
Schab czyścimy,myjemy osuszamy,pakujemy do pojemnika(plastikowy do żywności) zasypujemy cukrem - nacieramy zamykamy pojemnik i wkładamy do lodówki na przynajmniej 36 godzin,w międzyczasie parę razy odlewamy płyn który się wytworzył.
Po tym czasie wyjmujemy nasz schab,myjemy (pojemnik też) i zasypujemy teraz solą i postępujemy dokładnie tak jak z cukrem. Po 36 godzinach wyciągamy schab myjemy,osuszamy i zasypujemy,nacieramy przyprawami i odstawiamy na 36 godz do lodówki.
Jak mięsko przejdzie ziołami ,wyciągamy i (razem z ziołami) pakujemy do pończochy,wieszamy w ciepłym przewiewnym miejscu na 5-6 dni - ja wieszam pod kaloryferem w łazience. Gotowy wyrób przechowujemy w lodówce(jeżeli przy pierwszej konsumpcji coś zostanie)
Smacznego

-
- Od: 24 sty 2011, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ślicznie Dziękuję Ci Asiuniu
za przepis będę praktykował,
widocznie wszystkie Asie są prawdziwymi gosposio-kucharkami.
Moja wnuczka Asia gotuje wspaniale,lubię u niej ucztować,
tym razem jak mi wyjdzie to zaproszę moją Asię,Ty za daleko mieszkasz od Zamościa.
A może kiedyś będziesz teraz wszystko jest możliwe.

widocznie wszystkie Asie są prawdziwymi gosposio-kucharkami.
Moja wnuczka Asia gotuje wspaniale,lubię u niej ucztować,
tym razem jak mi wyjdzie to zaproszę moją Asię,Ty za daleko mieszkasz od Zamościa.
A może kiedyś będziesz teraz wszystko jest możliwe.

- asma
Ja Asia taka trochę "oszukana"bo niby Ola ,ale tylko na papierze
Dziękuję za piękne kwiaty
W Zamościu nie byłam

Dziękuję za piękne kwiaty

W Zamościu nie byłam

Zawijasy wyglądają przepysznie, chyba muszę wybrać się do Biedronki 

- asma
Z Biedrobki oczywiście jest tylko samo ciasto francuskie,reszta czyli nadzienie to już mój pomysł 

- misiaczekm
- Od: 31 paź 2009, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- asma
W szklanej ,okrągłej formie,ale można w prodiżu,w tortownicy

- asma
Jeżeli komuś smakuje wątróbka rybna w puszczkach to polecam przepis sprawdzony i szybki
Wątróbkę rybną sparzyć wrzątkiem na sitku i przelać zimną wodą.Lekko posolić.Wkładać pojedyńczo do małych słoiczków przekładając koncentratem pomidorowym.PAsteryzować -słoiczki zalać wrzątkiem i gotować na maleńkim ogniu 20min-gotowe

Wątróbkę rybną sparzyć wrzątkiem na sitku i przelać zimną wodą.Lekko posolić.Wkładać pojedyńczo do małych słoiczków przekładając koncentratem pomidorowym.PAsteryzować -słoiczki zalać wrzątkiem i gotować na maleńkim ogniu 20min-gotowe

-
- 500p
- Od: 14 lip 2012, o 23:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję za przepis
bardzo mi się przyda .

pozdrawiam serdecznie Gabrysia
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Asia, chlebuś wygląda pysznie, u mnie Młody zawsze najpierw obskubuje i wyjada ziarenka 

Pozdrawiam, Dorota
- asma