
Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8593
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: 30 km poniżej Wrocławia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8593
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: 30 km poniżej Wrocławia
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Chlebuś piekę regularnie:)
Teraz jednak zaczęły się ogóraski i ...robię kiszone w butlach 5-6 l z dużym korkiem-sposób sprawdzony rok temu
Robi sie ekspresowo ,są pyszne
Pierwsza butla gotowa,a resztę drobiazgu zrobiłam w zalewie wg przepisu sweety
To zalewa octowa
W każdej kroję ogórki w ćwiartki lub ósemki (to zależy jak duży jest ogórek), nie obierając ich (choć niektórzy obierają, według mnie to zbędne dodawanie sobie pracy)
W zalewie musztardowej na dno słoika daję po liściu laurowym, 2 ziela, 2 zierenka kolorowego pieprzu oraz gorczycę. W tej z curry - to samo poza pieprzem, ale za to daje liść seleru i plaster cebuli. A potem ogórki na sztorc. Można dodać kawałek papryki chili i wówczas są pikantne. Dodaje także zawsze 2 plastry marchewki.
Zalewa musztardowa:
1 litr wody
1 szklanka cukru
1 szklanka 10% octu
5 łyżeczek musztardy
2 łyżki soli
Zalewa curry
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 1/2 łyżeczki soli
4-5 łyżeczek curry
40 dkg cukru
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
Zalewam, zakręcam i pasteryzuje 10 minut.
Ocet dałam winny ,mniej niż połowę zalecanej porcji
Teraz jednak zaczęły się ogóraski i ...robię kiszone w butlach 5-6 l z dużym korkiem-sposób sprawdzony rok temu


Pierwsza butla gotowa,a resztę drobiazgu zrobiłam w zalewie wg przepisu sweety
To zalewa octowa

W każdej kroję ogórki w ćwiartki lub ósemki (to zależy jak duży jest ogórek), nie obierając ich (choć niektórzy obierają, według mnie to zbędne dodawanie sobie pracy)
W zalewie musztardowej na dno słoika daję po liściu laurowym, 2 ziela, 2 zierenka kolorowego pieprzu oraz gorczycę. W tej z curry - to samo poza pieprzem, ale za to daje liść seleru i plaster cebuli. A potem ogórki na sztorc. Można dodać kawałek papryki chili i wówczas są pikantne. Dodaje także zawsze 2 plastry marchewki.
Zalewa musztardowa:
1 litr wody
1 szklanka cukru
1 szklanka 10% octu
5 łyżeczek musztardy
2 łyżki soli
Zalewa curry
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 1/2 łyżeczki soli
4-5 łyżeczek curry
40 dkg cukru
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
Zalewam, zakręcam i pasteryzuje 10 minut.
Ocet dałam winny ,mniej niż połowę zalecanej porcji

- any57
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4608
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: ŚLĄSK
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Witaj Asiu!
u Ani (wielkakulka) pytałaś o przepis na korniszony - ja uwielbiam korniszony ale od ub.r. robię trochę inaczej
OGÓRKI W ZALEWIE CURRY
2,5 kg ogórków
4 szklanki wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki soli
3 łyżeczki curry
gorczyca
cebula i liść selera
na dno słoika włożyć plaster (dwa) cebuli i gałązkę selera
dodać trochę gorczycy
ogórki pokroić w słupki - kroję je także w długie plasterki (na kanapki)
zagotować zalewę - zalać
gotować słoiki 5 min
taki mam zapisany przepis - może zależy od ilości upchanych ogórków w słoiku, ale musieliśmy zrobić dwa razy więcej zalewy
u Ani (wielkakulka) pytałaś o przepis na korniszony - ja uwielbiam korniszony ale od ub.r. robię trochę inaczej
OGÓRKI W ZALEWIE CURRY
2,5 kg ogórków
4 szklanki wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki soli
3 łyżeczki curry
gorczyca
cebula i liść selera
na dno słoika włożyć plaster (dwa) cebuli i gałązkę selera
dodać trochę gorczycy
ogórki pokroić w słupki - kroję je także w długie plasterki (na kanapki)
zagotować zalewę - zalać
gotować słoiki 5 min
taki mam zapisany przepis - może zależy od ilości upchanych ogórków w słoiku, ale musieliśmy zrobić dwa razy więcej zalewy
-
- 500p
- Posty: 583
- Od: 14 lip 2012, o 23:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Biskupca woj. Warmińsko - Mazurskie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Dziewczyny
bardzo Wam dziękuję za przepisy na zalewy
Bardzo mi się przydadzą .


pozdrawiam serdecznie Gabrysia
- any57
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4608
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: ŚLĄSK
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

ale cóż - czas przetworów nastał

- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Dziękuję Any-masz może przepis na całe ,zwykłe korniszonki?
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi


-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Asiu ja robie ogórki z tego przepisu
OGÓRKI KORNISZONE
1 L wody
1/2 szzkl octu
5 łyżek cukru
2 łyżki soli
Dać przyprawy do każdego słoika-ziele ang,koper,chrzan, czosnek,pieprzz,marchewka,listek laurowy.
Zalać zzimną zalewą.Od momentu zagotowania gotować 3-5 minut.
Moja koleżanka robi mało kwasne,łagodne i ma taka zalewe;
11 szklanek wody
1 szklanka octu
5 czubatych łyżek cukru
8 łyżeczek soli
A może
OGÓRKI W ZALEWIE KECZUPOWEJ
1 L wody
1/2 szklanki octu
1,5 szklanki cukru (mozna dac 1 szklanke)
2 łyżki soli
8 łyżek pikantnego keczupu ( najlepszzy taki w słoiku)
Ogórki pokroić w ćwiartki wdłuż ze skórą.
Do każdego słoika włozyć koper ,ziele ang,pieprz,gorczyca,czosnek.Gotować 15 minut.
Moim domownikom te lepiej smakuja od musztardowych.
Ja robie ogórki z curry,ale selera nigdy nie wkładałam.Asiu ile trzeba na słoik włożyc tych listków?Bo zebym za dużo nie dała?
OGÓRKI KORNISZONE
1 L wody
1/2 szzkl octu
5 łyżek cukru
2 łyżki soli
Dać przyprawy do każdego słoika-ziele ang,koper,chrzan, czosnek,pieprzz,marchewka,listek laurowy.
Zalać zzimną zalewą.Od momentu zagotowania gotować 3-5 minut.
Moja koleżanka robi mało kwasne,łagodne i ma taka zalewe;
11 szklanek wody
1 szklanka octu
5 czubatych łyżek cukru
8 łyżeczek soli
A może
OGÓRKI W ZALEWIE KECZUPOWEJ
1 L wody
1/2 szklanki octu
1,5 szklanki cukru (mozna dac 1 szklanke)
2 łyżki soli
8 łyżek pikantnego keczupu ( najlepszzy taki w słoiku)
Ogórki pokroić w ćwiartki wdłuż ze skórą.
Do każdego słoika włozyć koper ,ziele ang,pieprz,gorczyca,czosnek.Gotować 15 minut.
Moim domownikom te lepiej smakuja od musztardowych.
Ja robie ogórki z curry,ale selera nigdy nie wkładałam.Asiu ile trzeba na słoik włożyc tych listków?Bo zebym za dużo nie dała?
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Dziękuję Moniko
Nie wiem ile listków bo nie robiłam sama,ale dałabym tak "symbolicznie"

Nie wiem ile listków bo nie robiłam sama,ale dałabym tak "symbolicznie"

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Jak chcesz to jeszcze Ci spisze zalewe z przyprawy do ogórków konserwowych?Bo ja daje własnie te przyprawy.
Ach te Twoje chlebusie apetycznie wyglądaja.Może i ja bym taki upiekła?Tylko który to przepis na nie?
Własnie wyjęłam sernik z piecyka.
I zaraz jade na jezyny.Zrobiłam już kompoty,po prostu pyszny.I dzemy z 2 kg.
Zebym to ja potrafiła wino robić,to by sie
A jezyn w tym roku pełno.
Ach te Twoje chlebusie apetycznie wyglądaja.Może i ja bym taki upiekła?Tylko który to przepis na nie?
Własnie wyjęłam sernik z piecyka.
I zaraz jade na jezyny.Zrobiłam już kompoty,po prostu pyszny.I dzemy z 2 kg.
Zebym to ja potrafiła wino robić,to by sie

- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Poproszę
Na winko dziewczyny mają przepisy i na nalewki-moze któraś napisze.
Chlebuś jest i w 1 i 2 cz.wątku,ale musisz mieć zakwas-swój lub od kogoś(np z piekarni)
Jeżynki powiadasz obrodziły?Warto się rozejrzeć

Na winko dziewczyny mają przepisy i na nalewki-moze któraś napisze.
Chlebuś jest i w 1 i 2 cz.wątku,ale musisz mieć zakwas-swój lub od kogoś(np z piekarni)
Jeżynki powiadasz obrodziły?Warto się rozejrzeć

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Asiu,czyli musze zrobić zakwas.......
Tu znajdziesz duuuuuużo do popijania
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=48141

Tu znajdziesz duuuuuużo do popijania

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=48141