Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
-
- 500p
- Posty: 607
- Od: 2 kwie 2011, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: prawie Wrocław
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Poczytałem o pierogach, chlebku i już mi ślinka cieknie na te wszystkie smakołyki. Dobrze zrobione ruskie rozpływają się w ustach, a my z moją mamą do farszu dodajemy jeszcze skwarki z boczku, tak robią na Śląsku .
Asiu, tak jak piszą dziewczyny, zrób sobie tydzień wolnego i mozę to zadziała na M, zamiast dwa obiady gotować . W takim nieduzym piekarniku, super wychodzą różnego rodzaju zapiekanki. Faszerowane warzywa, ale oczywiście nie w ilościach hurtowych .
Asiu, tak jak piszą dziewczyny, zrób sobie tydzień wolnego i mozę to zadziała na M, zamiast dwa obiady gotować . W takim nieduzym piekarniku, super wychodzą różnego rodzaju zapiekanki. Faszerowane warzywa, ale oczywiście nie w ilościach hurtowych .
Joasia
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
No właśnie....piekarnik mi się podoba,vma poważne plusy, ale ilości zjadanego jedzonka są u nas jeszcze...na większy piekarnik...dwa piekarniki to luksus, na który brak mi miejsca...Mniejszy niż w kuchence miałby też spore zastosowanie
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Mówią,że pyszne więc wstawiam przepis na bakłażan:
Bakłażan przekroić wzdłuż na ćwiartki i mocno posolić miązsz-odstawić na ok 20min.Spłukać wodą -pozbywamy się goryczki.
Pokroić w grubszą kostkę ,przesmażyć na oleju na al'dente,posolić,popieprzyć.
Wędzony boczek pokroić i przesmażyć lekko,zdjąć do bakłażana.
Pokrojone pieczaki przesmażyć z cebulką,doprawić.
Wszystko połączyć,wkroić pomidory(mogą być z puszki) ,przesmażyć,ew doprawić-gotowe:))
Bakłażan przekroić wzdłuż na ćwiartki i mocno posolić miązsz-odstawić na ok 20min.Spłukać wodą -pozbywamy się goryczki.
Pokroić w grubszą kostkę ,przesmażyć na oleju na al'dente,posolić,popieprzyć.
Wędzony boczek pokroić i przesmażyć lekko,zdjąć do bakłażana.
Pokrojone pieczaki przesmażyć z cebulką,doprawić.
Wszystko połączyć,wkroić pomidory(mogą być z puszki) ,przesmażyć,ew doprawić-gotowe:))
- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8593
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: 30 km poniżej Wrocławia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Grazia pisze: Farsz: proporcje ziemniaków i twarogu mogą być różne w zależności od smaku konsumujących, można dać 80 dkg ziemniaków i 20 dkg twarogu tłustego, duuuuuuużo cebulki podsmażonej ,sporo pieprzu, sól wymieszać. Ja daję proporcje 50/50 bo tak lubię.Smacznego
Weź torebke mrozonego szpinaku, odparuj na pateni wodę i dodaj do farszu zamiast cebulki...mniam
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Aniu-do szpinaku ziemniaki też czy z twarogiem?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3396
- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gdynia/Chrztowo
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Uwielbiam szpinak od dziecka ale w pierogach nie znoszę. Jednak dziękuję za pomysł.
- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8593
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: 30 km poniżej Wrocławia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
wsadź truskawki, jagody, ser na słodko z wanilia, kapuste, mieso, kapustę z grzybami. Robia też z kaszą gryczaną, ale nie jadłam.
- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8593
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: 30 km poniżej Wrocławia
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Chlebuś piekę regularnie:)
Teraz jednak zaczęły się ogóraski i ...robię kiszone w butlach 5-6 l z dużym korkiem-sposób sprawdzony rok temu Robi sie ekspresowo ,są pyszne
Pierwsza butla gotowa,a resztę drobiazgu zrobiłam w zalewie wg przepisu sweety
To zalewa octowa
W każdej kroję ogórki w ćwiartki lub ósemki (to zależy jak duży jest ogórek), nie obierając ich (choć niektórzy obierają, według mnie to zbędne dodawanie sobie pracy)
W zalewie musztardowej na dno słoika daję po liściu laurowym, 2 ziela, 2 zierenka kolorowego pieprzu oraz gorczycę. W tej z curry - to samo poza pieprzem, ale za to daje liść seleru i plaster cebuli. A potem ogórki na sztorc. Można dodać kawałek papryki chili i wówczas są pikantne. Dodaje także zawsze 2 plastry marchewki.
Zalewa musztardowa:
1 litr wody
1 szklanka cukru
1 szklanka 10% octu
5 łyżeczek musztardy
2 łyżki soli
Zalewa curry
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 1/2 łyżeczki soli
4-5 łyżeczek curry
40 dkg cukru
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
Zalewam, zakręcam i pasteryzuje 10 minut.
Ocet dałam winny ,mniej niż połowę zalecanej porcji
Teraz jednak zaczęły się ogóraski i ...robię kiszone w butlach 5-6 l z dużym korkiem-sposób sprawdzony rok temu Robi sie ekspresowo ,są pyszne
Pierwsza butla gotowa,a resztę drobiazgu zrobiłam w zalewie wg przepisu sweety
To zalewa octowa
W każdej kroję ogórki w ćwiartki lub ósemki (to zależy jak duży jest ogórek), nie obierając ich (choć niektórzy obierają, według mnie to zbędne dodawanie sobie pracy)
W zalewie musztardowej na dno słoika daję po liściu laurowym, 2 ziela, 2 zierenka kolorowego pieprzu oraz gorczycę. W tej z curry - to samo poza pieprzem, ale za to daje liść seleru i plaster cebuli. A potem ogórki na sztorc. Można dodać kawałek papryki chili i wówczas są pikantne. Dodaje także zawsze 2 plastry marchewki.
Zalewa musztardowa:
1 litr wody
1 szklanka cukru
1 szklanka 10% octu
5 łyżeczek musztardy
2 łyżki soli
Zalewa curry
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 1/2 łyżeczki soli
4-5 łyżeczek curry
40 dkg cukru
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
Zalewam, zakręcam i pasteryzuje 10 minut.
Ocet dałam winny ,mniej niż połowę zalecanej porcji
- any57
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4325
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: ŚLĄSK
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Witaj Asiu!
u Ani (wielkakulka) pytałaś o przepis na korniszony - ja uwielbiam korniszony ale od ub.r. robię trochę inaczej
OGÓRKI W ZALEWIE CURRY
2,5 kg ogórków
4 szklanki wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki soli
3 łyżeczki curry
gorczyca
cebula i liść selera
na dno słoika włożyć plaster (dwa) cebuli i gałązkę selera
dodać trochę gorczycy
ogórki pokroić w słupki - kroję je także w długie plasterki (na kanapki)
zagotować zalewę - zalać
gotować słoiki 5 min
taki mam zapisany przepis - może zależy od ilości upchanych ogórków w słoiku, ale musieliśmy zrobić dwa razy więcej zalewy
u Ani (wielkakulka) pytałaś o przepis na korniszony - ja uwielbiam korniszony ale od ub.r. robię trochę inaczej
OGÓRKI W ZALEWIE CURRY
2,5 kg ogórków
4 szklanki wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki soli
3 łyżeczki curry
gorczyca
cebula i liść selera
na dno słoika włożyć plaster (dwa) cebuli i gałązkę selera
dodać trochę gorczycy
ogórki pokroić w słupki - kroję je także w długie plasterki (na kanapki)
zagotować zalewę - zalać
gotować słoiki 5 min
taki mam zapisany przepis - może zależy od ilości upchanych ogórków w słoiku, ale musieliśmy zrobić dwa razy więcej zalewy
-
- 500p
- Posty: 583
- Od: 14 lip 2012, o 23:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Biskupca woj. Warmińsko - Mazurskie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Dziewczyny bardzo Wam dziękuję za przepisy na zalewy Bardzo mi się przydadzą .
pozdrawiam serdecznie Gabrysia