Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Post »

SCHAB DŁUGO DOJRZEWAJĄCY

1,5 kg schabu możliwie jak najcieńszego,pół szklanki cukru,pół szklanki soli , ulubione przyprawy np -(papryka słodka,ostra,czosnek niedźwiedzi,majeranek,oregano,pieprz,liść laurowy), pończocha(nowa).
Schab czyścimy,myjemy osuszamy,pakujemy do pojemnika(plastikowy do żywności) zasypujemy cukrem - nacieramy zamykamy pojemnik i wkładamy do lodówki na przynajmniej 36 godzin,w międzyczasie parę razy odlewamy płyn który się wytworzył.
Po tym czasie wyjmujemy nasz schab,myjemy (pojemnik też) i zasypujemy teraz solą i postępujemy dokładnie tak jak z cukrem. Po 36 godzinach wyciągamy schab myjemy,osuszamy i zasypujemy,nacieramy przyprawami i odstawiamy na 36 godz do lodówki.
Jak mięsko przejdzie ziołami ,wyciągamy i (razem z ziołami) pakujemy do pończochy,wieszamy w ciepłym przewiewnym miejscu na 5-6 dni - ja wieszam pod kaloryferem w łazience. Gotowy wyrób przechowujemy w lodówce(jeżeli przy pierwszej konsumpcji coś zostanie)
Smacznego :uszy
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Takie tam z łososiem i szpinakiem :wit

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ależ tu pyszności,mam pytanko co do pasztetu,piszesz że 4 ćwiartki z kurczaka czyli cały kurczak? :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nieeee :lol: Tzw ćwiartki czyli pałka z większym bioderkiem-szt 4.

Pierwszy raz robiłam rosół z królika-rewelacja ;:oj ;:108 ;:215
:lol:
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam sezon na królika .
Do tej pory robiłam go na jeden sprawdzony sposób i był pyszny z tym,że jedliśmy go b.rzadko.
Tym razem, za radą koleżanki, zrobiłam zachwalany rosół-pyszny ;:215
Z mięsa z rosołu zrobiłam pyszne kotleciki-z dodatkiem podgardla i wielu przypraw.
Teraz czas na pulpeciki z przepisu z neta
Przepis na Pulpeciki z kaszą jaglaną i dynią
Składniki
Pulpeciki:
2 niepełne szklanki kaszy jaglanej
dyni Hokkaido lub innej około 2/3 kg
3 cebule
50 g listków szpinaku (u mnie mrożony)
4 łyżki tłuszczu kokosowego
2/3 szklanki mąki kukurydzianej
1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
sól
olej do smażenia i pieczenia

Sos:
1 puszka mleka kokosowego
125 ml wody
5 cm kawałek imbiru
1 trawa cytrynowa (opcjonalnie)
1 cebula
3 łyżki słodu, ksylitolu, miodu lub syropu z agawy
szczypta soli
Przygotowanie dania:

1. Kaszę jaglana płuczę kilkakrotnie w letniej wodzie. Zostawiam na sicie i przelewam wrzątkiem. Zagotowuję 4 szklanki wody, wsypuję kasz e jaglana, mieszam, zmniejszam gaz, przykrywam pokrywka i gotuje około 20 minut aż kasza wciągnie całą wodę i stanie się sypka.
2. Dynie myje, przekrawam na pół i kroję na większe kawałki. Posypuje solą, polewam oliwą i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-30 minut. Gdy dynia jest miękka wyjmuje ja i siekam na kawałki. W przypadku gatunku Hokkaido o ile ma miękką skórkę nie obieram jej, jeśli twardą obieram.
3. Na oleju kokosowym, (bo ten bardzo lubię) smażę posiekane drobno cebule aż staną się złote.
4. W misce mieszam kaszę z cebulą, rozdrobnioną dynią oraz rozmrożonymi i posiekanymi listkami szpinaku. Dodaję mąkę, skrobię oraz sól. Mieszam i ugniatam. Masa powinna być dość twarda i sucha na początku. Z czasem stanie się jakby bardziej elastyczna. Lepię pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i układam w brytfannie.
5. Do malaksera wlewam mleko kokosowe wodę, dodaje cały imbir, cebule, trawę słód i sól. Miksuję kilkanaście sekund lub kilka minut zależnie od tego jak silny jest melakser. Sos przelewam przez sitko i wyciskam, aby nie znalazły się w nim żadne włókna. Sos dodaje do pulpecików.
6. Brytfannę z pulpecikami wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 25-30 minut do czasu aż sos zawrze i stanie się gesty. Co jakiś czas potrząsam brytfanną robiąc kółka, aby pulpeciki się poturlały na druga stronę i obtoczyły w sosie.
7. Pulpeciki z kaszą jaglaną, pieczoną dynią i cebulką w sosie kokosowym z imbirem podaję na ciepło w bułką albo tak zwyczajnie prosto z miski do zjedzenia ze smakiem.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trafił mi się burak cukrowy więc zrobię po raz pierwszy syrop z buraka=pyszny,zdrowy smakuje jak syrop klonowy ;:108
aika
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 lut 2015, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

asma pisze:Takie tam z łososiem i szpinakiem :wit

Obrazek

Obrazek
Poproszę o przepis :)
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj :wit
Na str 9-ej tej części jest przepis na podobne"ślimaczki",może też Cię zainteresują-polecam.Tam są też fotki
Odświeżam przepis bo jest tego wart ;:333
Ślimaczki z rybką

-3 małe dorsze usmażyłam na rumiano-wcześniej posolone,popieprzone pieprzem cytrynowym,obtoczone lekko w mące.Po przestudzeniu obrałam mięsko z ości ,pokruszyłam.
-Starłam na tarce jarzynowej część włoszczyzny z zupki(gotowałam krupnik,a część warzyw zawsze mi zostaje)-marchew,pietrucha,seler.Popieprzyłam.
-Pokroiłam drobno szalotkę
-W małej ilości mleka rozpuściłam naturalny serek topiony ,doprawiłam kostką do gotowania makaronu(lubię jej smak)
-Razem wszystko wymieszałam.Serek skleił farsz.
Wcześniej piekłam chlebek mocno posypany słonecznikiem.Część słonecznika spadła przy wyjmowaniu chlebków z foremek-dorzuciłam ten słonecznik do farszu-daje niesamowicie wyraźny posmak :heja
Ciasto francuskie(może być drożdżowe)posmarowałam nadzieniem i zwinęłam jak makowiec.
Pokroiłam ukośnie i lekko posmarowałam każdy kawałek sosikiem czosnkowym.
Upiekłam w 200st.z termoobiegiem na lekko rumiano.
Zapach nieziemski ;:215
Wygląda i smakuje bossssssko ;:138

Farsz sam w sobie jest tak pyszny,że chętnie będe do niego wracać i robić tarty,paszteciki,pierogi,krokiety,babeczki itp ;:108
;:152 ;:152 ;:152 ;:152 ;:152

Wersja,o którą pytasz ma inne nadzienie:
Kawałek świeżego łososia obrać ze skóry i pokroić na kawałki dowolnej wielkości-i tak się rozpadną.
Cebulę usmażyć na złoto,dodać łososia ,przesmażyć ok 5-10min,doprawić solą,pieprzem cytr lub białym ew czarnym.

Szpinak przesmażyć na maśle,aż odparuje.Pod koniec wycisnąć przez praskę (pokroić drobno)czosnek.My lubimy sporo więc ok 3spore ząbki,przemieszać,doprawić solą,pieprzem.Wyłączyć,przestudzić.

Można użyć ciasta francuskiego .ale jak dla mnie jest zbyt tłuste.
Drożdżowe robię na oko ;:173
2-3dkg drożdży ,ciut cukru,ciepła woda ok szklanki,mąka na oko,sól do smaku(może być jajo,ale nie musi)-zagniatam ręką-powinno być raczej gęste,ale nie twarde.Pod koniec daję trochę oleju lub innego rozpuszczonego tłuszczu np masła-ok 3 łyżki i krótko zagniatam.Na posypaną mąką stolnicę lub blat wykładam kulę ciasta i wałkując nadaję jej kształt prostokątny-nie musi być dosłownie co widać na zdj.
Nakładam farsz zostawiając wolny brzeg-ten posmarować rozmąconym jajkiem.
Ciasno zawinąć rulon,pokroić w 3-5cm grubości ruloniki.Te delikatnie układać na papierze do pieczenia "na leżąco". Lekko spłaszczyć ręką,posmarować rozmąconym jajkiem i zapiec w rozgrzanym piekarniku na rumiano:)

Nadzienia mogą być dowolne,również słodkie wówczas do ciasta drożdż.dodajemy cukier:)
:wit
W razie pytań,pisz.Podziel się wrażeniami i chętnie fotką również własnymi przepisami :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ależ się wkopałam z tym burakiem cukrowym....gotuje się już ponad 5godz i nie widać końca.... ;:219
Czekam niecierpliwie,aż "puści kolor" ;:204 Mam nadzieję,że warto
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmmm...kolejny dzień gotowania....w sumie z 10godz :shock:
Papka buraczana poszła osobno -będę dodawała do ciasta chlebowego...zapach tak bardzo przypomina mi pewne cukierki,że chyba pokuszę się o zrobienie z tej papki jakąś słodkość-ciasto?ciasteczka?cukierki?Muszę poszperać w necie bo na fo nic z burakiem cukrowym nie znalazłam.Burak Cwikł.jest również dodawany do dietetycznych ciast zamiast tłuszczu więc cukrowy tym bardziej się nada.
Uzyskany sok redukuję do syropu :wit

Tak się zaczęło....
Obrazek

Tak jest teraz
Obrazek
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Cześć Asiu, miałam niedawno okazję spróbować szynkę z szynkowara. Była naprawdę świetna i mam do Ciebie prośbę jako do fachowca w tej kwestii ;:333
Może poradzisz jaki kupić bo wiem, że się trochę różnią, no i gdzie... Będę wdzięczna :wit
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit wysyłam pw bo skasują jako reklamę ;:108
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

POLECAM SAŁATKĘ Z TUŃCZYKIEM

Składniki:

1 szklanka ryżu
2 puszki tuńczyka sałatkowego
1 puszka kukurydzy
3 jajka
+/- 8 ogórków kiszonych
2 łyżki majonezu
Sól, pieprz
dużo szczypiorku

Ryż gotujemy al dente, ważne żeby nie był rozgotowany. Przelewamy zimną wodą, aby się nie sklejał. Ugotowane jajka i ogórki kroimy w kostkę i wrzucamy do miski, do której dokładamy pozostałe składniki: ryż, odsączone z zalewy kukurydzę i tuńczyka,szczypiorek. Odrobinę solimy, pieprzymy według własnego gustu, doprawiamy dwiema łyżkami majonezu.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przepis był wczoraj w tv, dzisiaj go wypróbowałam.Bardzo mi się spodobał i zaintrygował składnikami.
Nie tylko się nie rozczarowałam,ale jestem mile zaskoczona więc za pamięci zapisuję

Kalafiorowa pyszna zupa krem z łososiem

http://www.doradcasmaku.pl/odcinek/5686 ... c.-63.html

Obrazek

Wykonanie:
Kalafior podzielić na części-do gara.Obrany seler z grube plastry,do gara.Jeden duży ziemniak obrać,pokroić w grube plastry,do gara.Zalać mlekiem.Doprowadzić do wrzenia i gotować 40min,zmiksować.Dodać masło.
Doprawić solą,imbirem,pieprzem kolorowym(nie miałam to dałam biały i czarny),kurkumą-ma być ostra:)

Gdy zupa się gotuje,macerujemy łososia.
Pokroić (bez skóry)w paski,do miseczki.Posolić,dodać pieprz cytrynowy,cayenne,polać lekko oliwą-wymieszać.
Gdy zupa jest gotowa łososia obsmażamy.
Nalewamy zupę krem na talerz,dekorujemy paskami łososia i koperkiem

Wykwintne i pyszne,sycące danie ;:215

Czas nastawić ciasto na piernika świątecznego ;:108
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj szarlotka bezowa(przepis już jest na 1str) dla solenizanta i ...
sałatka z tuńczykiem-ulubione danie M

Naprzemiennie układamy:
Tuńczyk odlany z zalewy
sałata
sos vinegrette
ogórek
cebulka
sos,pieprz
sałata
sos
3 jaja na twardo
sos,pieprz