Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Post »

A będę czekać na sprawdzone,smaczności tj namiary na konkretne przepisy :tan :tan
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 11:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obiecuję że jutro podam ze swojego kajecika przepis na ciacho i pyrczaczka
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czekam z zaciekawieniem :tan
Gotowałam dzisiaj z serii POMYSŁ NA rosół chiński z kurczakiem-wszyscy chwalili i sie zajadali,ale ja zdecydowanie wolę zupkę tajską z tej serii ;:108

Ponownie wróciłam o produkcji kiełków-wyciągnęłam z zakamarków zakurzona kiełkownicę i z niecierpliwością czekam na rzodkiewkę.Wiesiołek już kolejce się moczy,potem będzie siemię lniane :tan
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p

Post »

Ja nie lubię takich proszkowanych rzeczy, jakoś nie mogę się przekonać do tego, nie wiem czemu ale kiedyś jadłam coś w rodzaju zupki chińskiej i powiem że smakowało okropnie. A te zupki wykorzystuję ale do sałatki, raczej makaron z nich :D Sałatkę uwielbiam

-- 20 lut 2014, o 19:29 --

Sałatka z zupek chińskich

- 3 zupki chińskie z serii rosół łagodny (nie inne) plus sypkie przyprawy z nich bez oleju
- kukurydza i groszek po małej puszcze
- ogórek zielony świeży duży lub kilka mniejszych
- 2 pomidory większe lub kilka mniejszych
- majonez
Generalnie ilość składników dowolna. Wsypujemy wszystko do miski, dorzucamy przyprawy z zupek chińskich, majonez i czekamy aż makaron napęcznieje , ok pół godziny.
Smacznego
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na moja odpowiedzialność spróbuj tajską-rewelacja ;:108

Sałatkę zapisuję ;:196
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p

Post »

Może kiedyś się odważę :D
Mam ochotę zrobić jutro na obiad jakąś zapiekankę, ale sama nie wiem ....
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Napisz jak się zdecydujesz ;:108
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p

Post »

Witaj Asieńko, wyszło na to że dzisiaj obiad musiał być ekspresowy, koleżanka wpadła na pogaduchy i została już do południa. Więc u mnie był żurek dzisiaj z jajcem na swoim zakwasie....
Podaję przepis na pyrczaczka obiecanego:

PYRCZAK
- ok półtora kg ziemniaków
- większa cebula
- pół kg boczku parzonego
- sól , pieprz
- majeranek
- 2 jajka surowe
- mąka
- szklanka śmietany18%
- tłuszcz do blaszki
- blacha keksowa
Ziemniaki i cebulę mielimy tak jak na placki kartoflane, dodajemy do tego sporą ilość majeranku,jajka- solimy i dodajemy pieprz. Połowę boczku kroimy na malutkie kawałeczki i smażymy,- po usmażeniu wrzucamy do zmielonych ziemniaków, dodajemy śmietanę.Drugą połowę kroimy w cieniutkie plasterki. Do ziemniaków z resztą dodajemy mąkę, tak na oko, konsystencja ma być gęstej śmietany, ale nie za gęste. ja daję kilka łyżek ok 4-5. Mieszamy wszystko - keksówkę natłuszczamy i przekładamy zawartość naszej mikstury. ;:oj Na wierzch układamy plasterki boczku.
Wkładamy do piekarnika na ok 1,5 godz - 160 stopni. Wierzch musi zbrązowieć ładnie. ;:7
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:oj sklei się masa na tyle,że się ją kroi na ciepło?jak podajesz?
Dziękuję ;:196 :wit
Na przyszłość nazwę potrawy pogrub tłustą czcionką-łatwiej przeglądając wątek wyłapać przepisy ;:108
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asia ;:196 chwilę mnie nie było, a u Ciebie znów tyle pyszności ;:oj Chlebuś Ci wyszedł jak malowany, ja dzisiaj tez nastawiam. A, no i pod wpływem Twojej cukiniowej zupki, która mi smaka na cukinie narobiła ostatnio, zrobiłam przed wyjazdem cukinie nadziewane :D Pyyycha! Tak mi się już chce lata, że łoj!
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko ;:196 cieszę się,że znowu jesteś ;:196 poszukam u Ciebie przepisu na nadziewaną cukinię ;:108
Chlebuś własnie się zaczął piec-mam propozycję,żeby piec Dla zawodników...MMA :shock: :shock:
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

piortkowice pisze:Witaj Asieńko, wyszło na to że dzisiaj obiad musiał być ekspresowy, koleżanka wpadła na pogaduchy i została już do południa. Więc u mnie był żurek dzisiaj z jajcem na swoim zakwasie....

PYRCZAK
- większa cebula
- sól , pieprz
- majeranek
- 2 jajka surowe
- mąka
- szklanka śmietany18%
- tłuszcz do blaszki
- blacha keksowa
Ziemniaki i cebulę mielimy tak jak na placki kartoflane, dodajemy do tego sporą ilość majeranku,jajka- solimy i dodajemy pieprz. Połowę boczku kroimy na malutkie kawałeczki i smażymy,- po usmażeniu wrzucamy do zmielonych ziemniaków, dodajemy śmietanę.Drugą połowę kroimy w cieniutkie plasterki. Do ziemniaków z resztą dodajemy mąkę, tak na oko, konsystencja ma być gęstej śmietany, ale nie za gęste. ja daję kilka łyżek ok 4-5. Mieszamy wszystko - keksówkę natłuszczamy i przekładamy zawartość naszej mikstury. ;:oj Na wierzch układamy plasterki boczku.
Wkładamy do piekarnika na ok 1,5 godz - 160 stopni. Wierzch musi zbrązowieć ładnie. ;:7
W końcu trafiłam na rodzime nazewnictwo - pyrczak :wit
Yoannak
500p
500p
Od: 2 kwie 2011, o 22:23

Post »

Asiu,

od przepisów aż apetytu nabrałam. Jak tylko kupię cukinię zrobię zpę z twojego przepisu.
A póki co zrobię sałatkę z soczewicy, bo t=do tej pory jadałam "s", ale tylko w formie zupy. Ach no i jeszcze na chlebek muszę sobie czas zarezerwować ;:109.
Joasia
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie Aniu i Joasiu :wit zapraszam do gotowania i wymiany przepisów :wit
U mnie znowu zupka z cukinii :;230 Lasagne sie rozgrzewa ;:304
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p

Post »

ann_30 pisze:
piortkowice pisze:Witaj Asieńko, wyszło na to że dzisiaj obiad musiał być ekspresowy, koleżanka wpadła na pogaduchy i została już do południa. Więc u mnie był żurek dzisiaj z jajcem na swoim zakwasie....

PYRCZAK
- większa cebula
- sól , pieprz
- majeranek
- 2 jajka surowe
- mąka
- szklanka śmietany18%
- tłuszcz do blaszki
- blacha keksowa
W końcu trafiłam na rodzime nazewnictwo - pyrczak :wit
A skąd jesteś bo coś mi świta że dzieli nas malutka odległość ;:162

-- 24 lut 2014, o 19:25 --
asma pisze:;:oj sklei się masa na tyle,że się ją kroi na ciepło?jak podajesz?
Dziękuję ;:196 :wit
Na przyszłość nazwę potrawy pogrub tłustą czcionką-łatwiej przeglądając wątek wyłapać przepisy ;:108
Witaj Asiu, zaległości nadrabiam. Sklei się bez obawy, ale lepiej jak jest rzadsza niż gęsta bo potem sucha wychodzi taka potrawa. Szczerze to podaję gorące prosto z piekarnika bez niczego, jest dosyć syta i uwielbiam po prostu. Potrawę poznałam w spadku razem z moim chłopem :;230 :;230 :;230 :;230 :;230
Nie wiedziałam o jej istnieniu , a teraz jakoś przejęłam pałeczkę po teściowej no i przechodzi z pokolenia ;:7
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”