Wstawiam
przepis Kasi ,forumowej "Labki"na przepyszną sałatkę szwedzką(ocet dałam pół na pół z winnym)
Ciut dodaję od siebie: zalałam gorącą zalewą na cały dzień i zmiękły-łatwiej się nakładały do słoików ,a zalewy było aż za dużo-wylałam z 3/4l
Wyszło 7słoików po miodzie
Ogórki na zimę wg Labki
4 kg ogórków, takich mięsistych, większych niż na korniszony
4 główki czosnku, może się wydawać dużo, ale tak ma być
4 marchewki
3 papryczki chilli świeże lub w proszku
3 łyżki soli
1 szklanka oleju
0,5 litra octu
3/4 kg cukru
przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, gorczyca
ogórki pokroić ze skórą w dość grube plastry ( takie 0,5 cm ), marchewki i czosnek drobniej ale też w plasterki,
dodać do pokrojonych warzyw sól,
zostawić na noc do "przegryzienia"
następnego dnia do garnka odlać powstały sok, którego pod żadnym pozorem nie wylewać
1 szklankę oleju podgrzać i wlać do ogórków, dodać pokrojone drobno papryczki chilli lub dosypać suszonego chilli
odlany wcześniej z ogórków płyn połączyć z octem, dodać cukier i zagotować
po przestudzeniu zalać ową zalewą nasze pokrojone ogóraski, dokładnie łapką mieszając
do słoików wrzucić wg uznania przyprawy : liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i gorczycę- po kilka kuleczek
nałożyć dość ciasno powstałą sałatkę do słoików z przyprawami
zapasteryzować dość krótko, 5 minut od zagotowania
Teraz czas się zabrać za kiełbaskę słoikową
