Musli musiałam pokroić i zamrozić bo dla wszystkich było za słodkie.
Rozpuszczam kostkę masła,daję wiórki i po kawałku z zamrożonej części.Tak lepiej schodzi.
Polecam danie z brokuła podejrzane w biegu chyba na fb.
Kulki z brokuła-przekąska,drugie danie,drugie śniadanie itd
Średni brokuł ugotować al'dente,przesiekać po odcedzeniu.
Dodać przyprawy-sól,pieprz,3/4 szkl bułki tartej lub zmielonych płatków owsianych,rozmącone jajo,starty ser.
Zgniatając w dłoniach uformować kulki ,piec w nagrzanym piekarniku ok 20min
Warzywka na grilla
Marynata:olej/oliwa,sporo czosnku,pieprz,papryka wędzona w proszku,wszystkie zioła /przyprawy.
Dałam co miałam-cukinia,cebula,papryka-wymieszać,odstawić,piec na tackach-można jeść
sote lub z dodatkiem sosu
Sernik śnieżny puch z fb
Ser biały 50 dag - użyłam twaróg sernikowy President, 3 łyżki cukru pudru, 2 śnieżki, 1 szkl mleka, 2 galaretki o dowolnym smaku - użyłam cytrynowe..., 1/2 l wrzącej wody, herbatniki
Dno formy 24 x 24 cm wyłożyłam herbatnikami - użyłam 14 szt. Ser mikserem na wolnych obrotach wymieszałam z cukrem pudrem. Śnieżki ubiłam mikserem na najwyższych obrotach ze szklanką zimnego mleka - ubijałam ok 5 min. Sztywny krem połączyłam ze serem. Następnie do masy serowej zaczęłam partiami wlewać zimną płynną galaretkę, którą wcześniej rozpuściłam w 1/2 l wrzącej wody. Gotową puszystą masę przełożyłam do formy z herbatnikami. Wyrównałam wierzch. Posypałam zimną posypką kokosową. Schłodziłam kilka godzin w lodówce
Posypka
6 łyżek wiórek kokosowych, łyżka masła, 2 łyżeczki cukru
W rondelku rozpuściłam masło. Dodałam wiórki i cukier. Smażyłam na małym ogniu ciągle mieszajac do ładnego zezłocenia
Goście chwalili