cd.
Pierwsze babeczki

Przemcia
Jądruś walczy z indorem
Co do pasztecików
Dostałam od znajomej kapustę ,która leżała w wiaderku z sokiem po ogórkach

Pierwszy raz coś takiego widziałam na oczy

Przesiekałam kapustę i wrzuciłam na patelnię do obsmażenia,dorzuciłam startą włoszczyznę,dusiłam potem do miękkości pod przykrywką ok godz,może 1,5.Doprawiłam pieprzem i dosypałam otręby gryczane z Auchana.Przemieszałam i gotowe.
Ciasto robię na oko-drożdże,ciut cukru,ciepła woda ok 1,5-2szl,mąka i sól-ugniatam ręką.Dolewam trochę oleju o temp pokoj.-ok 1/4 szkl i dalej ugniatam i już-jest dość twarde
Jak farsz przestygł,wykładałam partiami na posypaną mąką stolnicę ciasto(dzielę na 2-3 cz.) lekko uformowane w bagietkę,posypałam mąką ,żeby się nie lepiło do wałka i rozwałkowałam na cienko(jak do makowca)-wychodzi taki owalny("prostokątny")placek.Brzeg u góry-dłuższy bok ,smaruję rozmąconym jajem,nakładam farsz na ciasto(brzeg z jajem zostawiam do sklejenia) i zwijam jak makowiec.Kroję "jak kopytka", przekładam na papier do pieczenia, smaruję rozmąc.jajem i do piekarnika nagrzanego -piekę ok 20-25 min.Ot i wsio
