Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 42392
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Asiu uwielbiam orzechowe ciasta i już wkrótce jest rodzinna okazja to uraczę moje dzieci. Bardzo dziękuję za przepis

- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Jest obłędnie pyszne,a ja juz się prawie kulam 
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 42392
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Jak kulasz? co się stało?
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Porzeczkowiec.przepis dzięki uprzejmości Maji
1/2 szkl.wody
1 szkl.cukru
3 łyżki kakao
3/4 szkl. oleju
to wszystko zagotować i ostudzić.
Ciasto:
1 1/2 szkl mąki
1 łyczeka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jaj
1/2 szkl.cukru
Białka ubić na puch,dodając po jednym żółtku,następnie ostudzoną masę,dobrze miksujemy,wsypać mąkę,sodę i proszek wymieszać łyżką. Pieczemy,ostudzone ciasto przekroić na pół.Na pierwszy placek posmarować 3/4 słoiczka dżemu porzeczkowego i rozsmarować masę serową.
Masa serowa:
1/2 sera tj małe wiadereczko
2 cukry waniliowe
5 łyżek cukru pudru
1 margaryna
Zmiksować miękką margarynę z cukrem,dodając po łyżce sera.Na masę serową położyć drugi placek,na nim rozsmarować resztę dżemu i na to bitą śmietanę.
Bita śmietana:
1/2 litra śmietany 30%
łyżka cukru pudru
4 śmietanki fix
na wierzch zetrzeć duuuuuużo czekolady. Pychotka,przepis sprawdzony....
smacznego

1/2 szkl.wody
1 szkl.cukru
3 łyżki kakao
3/4 szkl. oleju
to wszystko zagotować i ostudzić.
Ciasto:
1 1/2 szkl mąki
1 łyczeka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jaj
1/2 szkl.cukru
Białka ubić na puch,dodając po jednym żółtku,następnie ostudzoną masę,dobrze miksujemy,wsypać mąkę,sodę i proszek wymieszać łyżką. Pieczemy,ostudzone ciasto przekroić na pół.Na pierwszy placek posmarować 3/4 słoiczka dżemu porzeczkowego i rozsmarować masę serową.
Masa serowa:
1/2 sera tj małe wiadereczko
2 cukry waniliowe
5 łyżek cukru pudru
1 margaryna
Zmiksować miękką margarynę z cukrem,dodając po łyżce sera.Na masę serową położyć drugi placek,na nim rozsmarować resztę dżemu i na to bitą śmietanę.
Bita śmietana:
1/2 litra śmietany 30%
łyżka cukru pudru
4 śmietanki fix
na wierzch zetrzeć duuuuuużo czekolady. Pychotka,przepis sprawdzony....
smacznego

- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
OOO
Mamuniu
jaki zapach się roznosi
Foremkę do piecz.chlebusia wysmarowałam oprócz tłuszczyku,sosikiem czosnkowym-obłędny zapach

Foremkę do piecz.chlebusia wysmarowałam oprócz tłuszczyku,sosikiem czosnkowym-obłędny zapach
-
malgoska141
- 500p

- Posty: 519
- Od: 5 mar 2011, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kańczugi, Podkarpackie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Podaj przepis na ten apetyczny chlebek ,bo aż ślinotoku dostaje
- Mufka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2401
- Od: 11 lut 2009, o 20:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa i Wilkowyja
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Chlebek wygląda baaardzo apetycznie. A pewnie jeszcze piękniej pachnie....
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Przepis na chlebek jest w 1cz."mniam"
Teraz nowością było jedynie posmarowanie blaszki dodatkowo sosem czosnkowym-super zapach i ma taka fajną chrupiącą skórkę-mniam
Dodatkami są:siemię lniane,otręby,słonecznik i płatki owsiane,często kasza gryczna
Teraz nowością było jedynie posmarowanie blaszki dodatkowo sosem czosnkowym-super zapach i ma taka fajną chrupiącą skórkę-mniam
Dodatkami są:siemię lniane,otręby,słonecznik i płatki owsiane,często kasza gryczna
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
chlebuś,ostał się ino kawałek

ku pamięci zapisuję nowy ,ciekawy przepis dla szukających alternatywnych rozwiązań dla mięsa,kiełbas itp
pasta z soczewicywygląd jest nieciekawy więc bez zdjęć (chyba,że na wyraźne życzenie)
-op soczewicy zalać na noc chłodną wodą
-rano zagotować w lekko osolonej wodzie i gotować parę min do miękkości 3-5min
- odcedzić
-jeszcze ciepłe (podzieliłam na 2 porcje)wrzuciłam do miksera ,dodałam łyżkę masła,sól,pieprz,sporą pokrojoną świeżą paprykę,czosnek-zmiksowałam i gotowe
-drugą porcję zmiksowałam z masłem,majonezem,doprawiłam pieprzem.
Po zmiksowaniu wymieszałam z musztardą Kamisa francuską(z dużymi ziarnami gorczycy) i podbarwiłam curry SMACZNEGO:)

ku pamięci zapisuję nowy ,ciekawy przepis dla szukających alternatywnych rozwiązań dla mięsa,kiełbas itp
pasta z soczewicywygląd jest nieciekawy więc bez zdjęć (chyba,że na wyraźne życzenie)
-op soczewicy zalać na noc chłodną wodą
-rano zagotować w lekko osolonej wodzie i gotować parę min do miękkości 3-5min
- odcedzić
-jeszcze ciepłe (podzieliłam na 2 porcje)wrzuciłam do miksera ,dodałam łyżkę masła,sól,pieprz,sporą pokrojoną świeżą paprykę,czosnek-zmiksowałam i gotowe
-drugą porcję zmiksowałam z masłem,majonezem,doprawiłam pieprzem.
Po zmiksowaniu wymieszałam z musztardą Kamisa francuską(z dużymi ziarnami gorczycy) i podbarwiłam curry SMACZNEGO:)
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 42392
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Asiu to może być dobre jadłam kiedyś takie pasty z cieciorki. A jeszcze ta pasta z Twoim chlebem - mniam, mniam !
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Smaczne i szybkie,proste i zdrowe
Kolejny chlebus już rośnie
Mam spotkanko z Ambą to .....
Poszukiwany przepis na chlebek na bis:
CHLEBEK PYSZOTKA:)
1KG MAKI PSZENNEJ WROCŁAWSKIEJ(nie tortowj ,ale z grubszego przemiału)
PÓŁ KG MĄKI ŻYTNIEJ
4 ŁYŻECZKI SOLI
dodatki dowolnie:
1 szklanka płatków np owsianych ,jęczmiennych
1 szklanka słonecznika
1 szklanka siemienia lnianego dodatki mogą być wybrane(siemię można wcześniej zmielić)
1szklanka otrębów
może być ok pół-szklanka suchej soi
Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski
Dodajemy zakwas,6 szklanki ciepłej wody-
-dobrze wyrabiamy ręką przez min 5min-masa powinna być gęsta ,ale nie sucha
Jeżeli jest zbyt "twarda"można dodać ciepłej wody
z wyrobionego ciasta ,odkładamy do słoiczka ok 5-6 łyżek ciasta-na zakwas do nastepnego chleba
Zwykle ciasto przygotowujemy rano i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok cały dzień,pieczemy pod wieczór lub zostawiamy do wyrośnięcia na noc i pieczemy rano
Jeżeli nie chcemy czekać tak dlługo,to możemy po odłożeniu części wyrobionego ciasta na zakwas,dodac ciut wody wymieszanej z ok 2 dkg drożdży-wówczas musimy pilnować ciasta,aby nie przerosło
Dwie długie "keksówki"smarujemy grubo masłem .
Ręce smarujemy obficie np olejem/oliwka(ciasto nie przykleja sie tak do rąk),rozdzielamy ciasto na dwie części i przekładamy do blaszek,z wierzchu delikatnie wyrównujemy dłonią.
Odstawiamy do wyrośnięcia np na krzesełku przy kaloryferze,przykryte czystą ściereczką
Gdy wyrośnie ,wstawiamy do nagrzanego piekarnika-200stopni -na środkową półkę-grzałka od dołu
Pieczemy godz,aż do widocznego zrumienienia boków-jeżeli od góry jest nie spieczony to zmniejszamy piekarnik do 190st i włączamy górę-pilnujemy,żeby się nie spalił-ma być rumiany
Upieczony wyjmujemy od razu z blaszek,delikatnie je odwracając-sam wypadnie-na kratkę do odparowania-jeżeli nie chce wypaść tzn,że blaszka była za słabo wysmarowana tłuszczem-wówczas należy go delikatnie podważyć nożem wdłuż brzegów formy
Chleb zostawiamy do odparowania nawet na cały dzień,ew na całą noc-ostudzony,odparowany zawijamy w odpowiednio dużych porcjach np w płócienną szmatkę-można nadmiar zamrażać.
Zakwas w słoiczku będzie rósł więc musi mieć wolną przestrzeń w słoiczku.
Zaczyna fermentować po ok 2-3 dniach i wówczas może być już używany,
Po ok 10 dniach nie nadaje sie już do użytku

Kolejny chlebus już rośnie
Mam spotkanko z Ambą to .....
Poszukiwany przepis na chlebek na bis:
CHLEBEK PYSZOTKA:)
1KG MAKI PSZENNEJ WROCŁAWSKIEJ(nie tortowj ,ale z grubszego przemiału)
PÓŁ KG MĄKI ŻYTNIEJ
4 ŁYŻECZKI SOLI
dodatki dowolnie:
1 szklanka płatków np owsianych ,jęczmiennych
1 szklanka słonecznika
1 szklanka siemienia lnianego dodatki mogą być wybrane(siemię można wcześniej zmielić)
1szklanka otrębów
może być ok pół-szklanka suchej soi
Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski
Dodajemy zakwas,6 szklanki ciepłej wody-
-dobrze wyrabiamy ręką przez min 5min-masa powinna być gęsta ,ale nie sucha
Jeżeli jest zbyt "twarda"można dodać ciepłej wody
z wyrobionego ciasta ,odkładamy do słoiczka ok 5-6 łyżek ciasta-na zakwas do nastepnego chleba
Zwykle ciasto przygotowujemy rano i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok cały dzień,pieczemy pod wieczór lub zostawiamy do wyrośnięcia na noc i pieczemy rano
Jeżeli nie chcemy czekać tak dlługo,to możemy po odłożeniu części wyrobionego ciasta na zakwas,dodac ciut wody wymieszanej z ok 2 dkg drożdży-wówczas musimy pilnować ciasta,aby nie przerosło
Dwie długie "keksówki"smarujemy grubo masłem .
Ręce smarujemy obficie np olejem/oliwka(ciasto nie przykleja sie tak do rąk),rozdzielamy ciasto na dwie części i przekładamy do blaszek,z wierzchu delikatnie wyrównujemy dłonią.
Odstawiamy do wyrośnięcia np na krzesełku przy kaloryferze,przykryte czystą ściereczką
Gdy wyrośnie ,wstawiamy do nagrzanego piekarnika-200stopni -na środkową półkę-grzałka od dołu
Pieczemy godz,aż do widocznego zrumienienia boków-jeżeli od góry jest nie spieczony to zmniejszamy piekarnik do 190st i włączamy górę-pilnujemy,żeby się nie spalił-ma być rumiany
Upieczony wyjmujemy od razu z blaszek,delikatnie je odwracając-sam wypadnie-na kratkę do odparowania-jeżeli nie chce wypaść tzn,że blaszka była za słabo wysmarowana tłuszczem-wówczas należy go delikatnie podważyć nożem wdłuż brzegów formy
Chleb zostawiamy do odparowania nawet na cały dzień,ew na całą noc-ostudzony,odparowany zawijamy w odpowiednio dużych porcjach np w płócienną szmatkę-można nadmiar zamrażać.
Zakwas w słoiczku będzie rósł więc musi mieć wolną przestrzeń w słoiczku.
Zaczyna fermentować po ok 2-3 dniach i wówczas może być już używany,
Po ok 10 dniach nie nadaje sie już do użytku

- Edyta 74
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3724
- Od: 6 sty 2009, o 16:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Asiu, jaki ten chlebek apetyczny
a ciasto orzechowe jak kusi
masz bardzo smakowity wątek
Ciasto orzechowe zrobię na święta, bo orzechów mam pod dostatkiem
Gdyby te ciasta nie odkładały się na bioderkach , piekłabym o wiele częściej
i pewnie nie tylko ja 


