Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
- Mufka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2401
- Od: 11 lut 2009, o 20:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa i Wilkowyja
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Chlebek wygląda baaardzo apetycznie. A pewnie jeszcze piękniej pachnie....
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Przepis na chlebek jest w 1cz."mniam"
Teraz nowością było jedynie posmarowanie blaszki dodatkowo sosem czosnkowym-super zapach i ma taka fajną chrupiącą skórkę-mniam
Dodatkami są:siemię lniane,otręby,słonecznik i płatki owsiane,często kasza gryczna
Teraz nowością było jedynie posmarowanie blaszki dodatkowo sosem czosnkowym-super zapach i ma taka fajną chrupiącą skórkę-mniam
Dodatkami są:siemię lniane,otręby,słonecznik i płatki owsiane,często kasza gryczna
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
chlebuś,ostał się ino kawałek
ku pamięci zapisuję nowy ,ciekawy przepis dla szukających alternatywnych rozwiązań dla mięsa,kiełbas itp
pasta z soczewicywygląd jest nieciekawy więc bez zdjęć (chyba,że na wyraźne życzenie)
-op soczewicy zalać na noc chłodną wodą
-rano zagotować w lekko osolonej wodzie i gotować parę min do miękkości 3-5min
- odcedzić
-jeszcze ciepłe (podzieliłam na 2 porcje)wrzuciłam do miksera ,dodałam łyżkę masła,sól,pieprz,sporą pokrojoną świeżą paprykę,czosnek-zmiksowałam i gotowe
-drugą porcję zmiksowałam z masłem,majonezem,doprawiłam pieprzem.
Po zmiksowaniu wymieszałam z musztardą Kamisa francuską(z dużymi ziarnami gorczycy) i podbarwiłam curry SMACZNEGO:)
ku pamięci zapisuję nowy ,ciekawy przepis dla szukających alternatywnych rozwiązań dla mięsa,kiełbas itp
pasta z soczewicywygląd jest nieciekawy więc bez zdjęć (chyba,że na wyraźne życzenie)
-op soczewicy zalać na noc chłodną wodą
-rano zagotować w lekko osolonej wodzie i gotować parę min do miękkości 3-5min
- odcedzić
-jeszcze ciepłe (podzieliłam na 2 porcje)wrzuciłam do miksera ,dodałam łyżkę masła,sól,pieprz,sporą pokrojoną świeżą paprykę,czosnek-zmiksowałam i gotowe
-drugą porcję zmiksowałam z masłem,majonezem,doprawiłam pieprzem.
Po zmiksowaniu wymieszałam z musztardą Kamisa francuską(z dużymi ziarnami gorczycy) i podbarwiłam curry SMACZNEGO:)
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 42118
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Asiu to może być dobre jadłam kiedyś takie pasty z cieciorki. A jeszcze ta pasta z Twoim chlebem - mniam, mniam !
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Smaczne i szybkie,proste i zdrowe
Kolejny chlebus już rośnie
Mam spotkanko z Ambą to .....
Poszukiwany przepis na chlebek na bis:
CHLEBEK PYSZOTKA:)
1KG MAKI PSZENNEJ WROCŁAWSKIEJ(nie tortowj ,ale z grubszego przemiału)
PÓŁ KG MĄKI ŻYTNIEJ
4 ŁYŻECZKI SOLI
dodatki dowolnie:
1 szklanka płatków np owsianych ,jęczmiennych
1 szklanka słonecznika
1 szklanka siemienia lnianego dodatki mogą być wybrane(siemię można wcześniej zmielić)
1szklanka otrębów
może być ok pół-szklanka suchej soi
Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski
Dodajemy zakwas,6 szklanki ciepłej wody-
-dobrze wyrabiamy ręką przez min 5min-masa powinna być gęsta ,ale nie sucha
Jeżeli jest zbyt "twarda"można dodać ciepłej wody
z wyrobionego ciasta ,odkładamy do słoiczka ok 5-6 łyżek ciasta-na zakwas do nastepnego chleba
Zwykle ciasto przygotowujemy rano i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok cały dzień,pieczemy pod wieczór lub zostawiamy do wyrośnięcia na noc i pieczemy rano
Jeżeli nie chcemy czekać tak dlługo,to możemy po odłożeniu części wyrobionego ciasta na zakwas,dodac ciut wody wymieszanej z ok 2 dkg drożdży-wówczas musimy pilnować ciasta,aby nie przerosło
Dwie długie "keksówki"smarujemy grubo masłem .
Ręce smarujemy obficie np olejem/oliwka(ciasto nie przykleja sie tak do rąk),rozdzielamy ciasto na dwie części i przekładamy do blaszek,z wierzchu delikatnie wyrównujemy dłonią.
Odstawiamy do wyrośnięcia np na krzesełku przy kaloryferze,przykryte czystą ściereczką
Gdy wyrośnie ,wstawiamy do nagrzanego piekarnika-200stopni -na środkową półkę-grzałka od dołu
Pieczemy godz,aż do widocznego zrumienienia boków-jeżeli od góry jest nie spieczony to zmniejszamy piekarnik do 190st i włączamy górę-pilnujemy,żeby się nie spalił-ma być rumiany
Upieczony wyjmujemy od razu z blaszek,delikatnie je odwracając-sam wypadnie-na kratkę do odparowania-jeżeli nie chce wypaść tzn,że blaszka była za słabo wysmarowana tłuszczem-wówczas należy go delikatnie podważyć nożem wdłuż brzegów formy
Chleb zostawiamy do odparowania nawet na cały dzień,ew na całą noc-ostudzony,odparowany zawijamy w odpowiednio dużych porcjach np w płócienną szmatkę-można nadmiar zamrażać.
Zakwas w słoiczku będzie rósł więc musi mieć wolną przestrzeń w słoiczku.
Zaczyna fermentować po ok 2-3 dniach i wówczas może być już używany,
Po ok 10 dniach nie nadaje sie już do użytku
Kolejny chlebus już rośnie
Mam spotkanko z Ambą to .....
Poszukiwany przepis na chlebek na bis:
CHLEBEK PYSZOTKA:)
1KG MAKI PSZENNEJ WROCŁAWSKIEJ(nie tortowj ,ale z grubszego przemiału)
PÓŁ KG MĄKI ŻYTNIEJ
4 ŁYŻECZKI SOLI
dodatki dowolnie:
1 szklanka płatków np owsianych ,jęczmiennych
1 szklanka słonecznika
1 szklanka siemienia lnianego dodatki mogą być wybrane(siemię można wcześniej zmielić)
1szklanka otrębów
może być ok pół-szklanka suchej soi
Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski
Dodajemy zakwas,6 szklanki ciepłej wody-
-dobrze wyrabiamy ręką przez min 5min-masa powinna być gęsta ,ale nie sucha
Jeżeli jest zbyt "twarda"można dodać ciepłej wody
z wyrobionego ciasta ,odkładamy do słoiczka ok 5-6 łyżek ciasta-na zakwas do nastepnego chleba
Zwykle ciasto przygotowujemy rano i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok cały dzień,pieczemy pod wieczór lub zostawiamy do wyrośnięcia na noc i pieczemy rano
Jeżeli nie chcemy czekać tak dlługo,to możemy po odłożeniu części wyrobionego ciasta na zakwas,dodac ciut wody wymieszanej z ok 2 dkg drożdży-wówczas musimy pilnować ciasta,aby nie przerosło
Dwie długie "keksówki"smarujemy grubo masłem .
Ręce smarujemy obficie np olejem/oliwka(ciasto nie przykleja sie tak do rąk),rozdzielamy ciasto na dwie części i przekładamy do blaszek,z wierzchu delikatnie wyrównujemy dłonią.
Odstawiamy do wyrośnięcia np na krzesełku przy kaloryferze,przykryte czystą ściereczką
Gdy wyrośnie ,wstawiamy do nagrzanego piekarnika-200stopni -na środkową półkę-grzałka od dołu
Pieczemy godz,aż do widocznego zrumienienia boków-jeżeli od góry jest nie spieczony to zmniejszamy piekarnik do 190st i włączamy górę-pilnujemy,żeby się nie spalił-ma być rumiany
Upieczony wyjmujemy od razu z blaszek,delikatnie je odwracając-sam wypadnie-na kratkę do odparowania-jeżeli nie chce wypaść tzn,że blaszka była za słabo wysmarowana tłuszczem-wówczas należy go delikatnie podważyć nożem wdłuż brzegów formy
Chleb zostawiamy do odparowania nawet na cały dzień,ew na całą noc-ostudzony,odparowany zawijamy w odpowiednio dużych porcjach np w płócienną szmatkę-można nadmiar zamrażać.
Zakwas w słoiczku będzie rósł więc musi mieć wolną przestrzeń w słoiczku.
Zaczyna fermentować po ok 2-3 dniach i wówczas może być już używany,
Po ok 10 dniach nie nadaje sie już do użytku
- Edyta 74
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3724
- Od: 6 sty 2009, o 16:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Asiu, jaki ten chlebek apetyczny a ciasto orzechowe jak kusi masz bardzo smakowity wątek Ciasto orzechowe zrobię na święta, bo orzechów mam pod dostatkiem Gdyby te ciasta nie odkładały się na bioderkach , piekłabym o wiele częściej i pewnie nie tylko ja
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Oj ,gdyby się nie odkładały,gdyby one się wręcz kurczowo trzymają i obłażą jak rzep
Znam takie dziwy natury,że jedzą i nic-chude to to -jaka niesprawiedliwość
Znam takie dziwy natury,że jedzą i nic-chude to to -jaka niesprawiedliwość
-
- 500p
- Posty: 522
- Od: 5 mar 2011, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kańczugi, Podkarpackie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Asiu a skąd ten zakwas mam wziąć -wiem że zadaje niezbyt mądre pytanie ale napisz mi bo chce go upiec a pierwszy raz będę robić
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Pytanie całkiem na rzeczy -możesz go sama wyhodować ,a możesz też podpytać kto piecze chleb i poprosić na pierwsza porcję,ew poprosić w piekarni.Skąd jesteś?
-
- 500p
- Posty: 522
- Od: 5 mar 2011, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kańczugi, Podkarpackie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Asiu jestem z podkarpackie a może mi powiesz jak mam go wychodować ten zakwas
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Małgosiu- link do zakwasu http://piekarnia.wordpress.com/2008/07/
Trochę daleko mieszkasz-myślałam,że Ci podrzucę mojego;))
Wstawiam też przepis Amby na sałatkę ,z podziękowaniem
Sałatka z soczewicą:
- 1 szkl. ugotowanej soczewicy
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka. zielonego groszku
- 2-3 marchewki ugotowane na parze
- 1 mała cebulka (może być szalotka
- drobno pokrojony biały kawałeczek pora
osolić do smaku
majonez wymieszać pół na pół z nat. jogurtem i z białym pieprzem.
jest bardzo smaczna!
Pasty Amba degustowała i też chwali
Trochę daleko mieszkasz-myślałam,że Ci podrzucę mojego;))
Wstawiam też przepis Amby na sałatkę ,z podziękowaniem
Sałatka z soczewicą:
- 1 szkl. ugotowanej soczewicy
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka. zielonego groszku
- 2-3 marchewki ugotowane na parze
- 1 mała cebulka (może być szalotka
- drobno pokrojony biały kawałeczek pora
osolić do smaku
majonez wymieszać pół na pół z nat. jogurtem i z białym pieprzem.
jest bardzo smaczna!
Pasty Amba degustowała i też chwali
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Asiu chlebek wygląda obłędnie..... już dawno nie robiłam....ale ostatnio na Forum tak się zrobiło chlebowo-bułkowo.... że coraz bardziej mam ochotę zrobić
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Rób,rób,zachęcam,a przepis każda ma inny więc chętnie skorzystam:)
Jutro planuję zrobic pierwszy raz dyniowy
Jutro planuję zrobic pierwszy raz dyniowy