Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 13129
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Koszalin

Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Post »

U mnie w domu rodzinnym kupowało się świniaka i tata robił salceson,pasztetową, kaszankę - miodzio! no i oczywiście biała. Podobnie praktykuję, mięso jednak kupuję /nie schodzi u mnie smalec, słonina/ ale skupiam się na białej. Moim zdaniem biała jak ciasto drożdżowe musi być dobrze wyrobione a smak wiadomo każdy ma swój no i oczywiście parzyć nie gotować!
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Post »

Możesz podać swój przepis na białą? :wink: Też kupiliśmy pół świniaka,ale zaznaczyłam bez których części-np bez głowy.Została mi cała szynka,właśnie sie pekluje i cała karkówka z kością,ale tu chyba zaszaleję i chociaż z części zrobię mięsożercom kebab :roll: :lol:
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3954
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Post »

My też często kupowaliśmy świniaka, a wuja eMa nam wyrabiał - to były czasy i ten smak zostanie do końca. Teraz już nie robi, a że Asia narobiła mi smaka, to jadę po szynkę i zapekluję :lol: Tara przyłączam się podaj swój przepis na białą.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Post »

Swoją pekluję 10dni,potem parzenie :tan
Też pamiętam smak domowych wyrobów u śp.Teściów ;:215
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 13129
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Koszalin

Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Post »

Moja biała:

2,00 kg łopatki lub od szynki
1,5 kg boczku

czosnek /3-4 ząbki duże/, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, sól ok.2 łyżki, płaska łyżeczka saletry, jelita cienkie

Mięso kroję w kostkę i dodaje przyprawy - odstawiam aby się przegryzło na ok.2 godz.
Mielę wszystkie mięso z przyprawami w maszynce o dużych oczkach wszystko razem - wyrabiam tak jak ciasto drożdżowe na jednolitą masę dodaję w międzyczasie przy wyrabianiu 2-2,5 szklanki wody.
Masę mięsną najlepiej posmakować, dodać soli, pieprzu mielonego w miarę konieczności, na koniec majranek - dobrze go w rękach rozetrzeć.

Tak dobrze wyrobioną masę wkładam za pomocą maszynki/tubki do jelit,.
Wodę solę i kiełbasę parzę na bardzo małym ogniu, dodaję w miarę konieczności zimnej wody aby się nie zagotowała.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 33423
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Bytom

Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Post »

Aniu nie za dużo tej saletry ;:oj ja daję tylko na szpic noża na kg mięsa, a do białej kiełbasy wcale nie daje, bo cukier i sól to przepekluje
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 13129
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Koszalin

Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Post »

Jadziu są to malutkie łyżeczki płaskie, ale sprawdzę jeszcze w starych moich zapiskach.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 33423
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Bytom

Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Post »

Zresztą ja nie lubię saletry ,bo szczypie w język jak się da jej za dużo to samo sól peklownicza w niej jest nitryt, a to trucizna .Co innego szynka ta musi być z saletra ale w minimalnych ilościach .Do kg na szynkę też tyle daję.Trochę Wam namieszałam w głowach ,ale po co niepotrzebnie sie truć .Wystarczy ,ze masarnie nas trują. Pamiętacie by kiedyś dawno dawno temu wędlina szczypała w język to samo z kiełbasą .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2308
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Post »

Większej bzdury dawno nie czytałem. :;230
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Posty: 860
Od: 14 lut 2013, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Post »

Sól peklowa to raczej mieszanka soli i azotanów potasu i sodu (saletry właśnie), a nitryt to azotyn sodu. To jednak nie te same związki.
Nitryt to związek chemiczny mający właściwości trujące, dlatego poza przemysłem mięsnym, gdzie potrzebny jest nadzór weterynarii, nie jest wykorzystywany. Zawartość nitrytu w gotowym produkcie mięsnym, nie może przekraczać 0,02%, a ilość nitrytu w stosunku do użytej soli, przy wykonywaniu mieszanki peklującej, nie może być wyższa od 0,5%.
Więc chyba nasze domowe produkty z użyciem soli peklowej jednak nie takie straszne :D
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2308
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Post »

Peklosól to 99,5 % NaCl + 0,5% NaNO2 <azotyn sodu> , żadnej saletry tam nie ma.
8-)
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Posty: 860
Od: 14 lut 2013, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Post »

To po małym zamieszaniu, wszystko jasne :D
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Posty: 860
Od: 14 lut 2013, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Post »

Robiłam, (już drugi raz z rzędu), sok marchwiowo-jabłkowo-pomarańczowy przecierowy.

1-1,2kg obranej marchewki,
1-1,2kg obranych i wydrążonych jabłek,
sok z 4-5 dużych pomarańczy,
sok z 4 cytryn,
300g cukru,
4 litry wody

Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, jabłka na grubych oczkach.
Wodę zagotować z cukrem, dodać marchew, zagotować, po chwili dodać jabłka. Gotować kilka minut, aż jabłka zaczną się rozgotowywać.
Całość zmiksować, dodać sok z cytryny i pomarańczy. Gdy zbyt gęsty dodać wrzątku, i wedle upodobań dołożyć cukru (za pierwszym razem dałam 400g cukru, dla mnie był za słodki) lub soku z cytryny. Jeszcze raz zagotować. Można wlać w butelki lub słoiki i zawekować

Sok bardzo nam smakował :D
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Post »

Ależ pyszności ;:oj tylko zamiast cukru dam miodek lub....coś muszę wymyśleć :roll:
spróbuję zmiksować na surowo- :wink:
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Post »

Nadzienie paprykowo-serowe do naleśnika,które można jeść również samodzielnie,jako pastę na chlebek itd.Mięsożercy polowali na porcję ;:306

Usmażyłam na oleju cebulkę,pokrojonę z cienkie paski paprykę,posoliłam,dodałam chilli.Po wyłączeniu dodałam 5-6 pomidorków suszonych,spory ząbal czosnku-zblendrowałam.Wymieszałam z serkiem wiejskim-spora ilość-pycha-ostre.To nasze nadzienie do nalesników ;:333

Obrazek

inne dietkowe wymysły ;:306

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”