Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1065 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 77  
Autor Wiadomość
Erazm
 Tytuł: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 20 lis 2005, o 08:24 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 6739
Skąd: centrum

 więcej niż 1
SPIS


1.Konfitury z pigwy
2.Galaretka z pigwy
3. Dżem z owoców pigwy
4. Sok do herbaty z pigwy
5. Sok z aronii
6. Cukinia kwaszona
7. Ogórki z miodem
8. Sałatka z czerwonej kapusty i buraczków
9. Truskawki
10. Cukinia w occie i 11. Sałatka z ogórków
12. Kotlety z cukinii
13. Leczo z cukinii
14. PASTA RYBNA
15. Papryka marynowana z miodem
16. Gruszki w syropie
17. Cukinia marynowana
18. Grzyby marynowane
19.Sos paprykowo-pomidorowy ( Leczo )
20.Sałatka z buraczków
21.Suszone prawdziwki
22.Sliwki w occie
23.Śliwki w occie /inny sposób/
Dynia w occie
24. Sos paprykowo-pomidorowy inaczej
25.Nalewka z aronii
26. Likier żurawinowy
27. Kiszenie buraków na barszcz czerwony
28. Kiszenie żuru
29. Żur świąteczny
30.SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW
31. MARYNOWANA PAPRYKA
32.GRZYBKI
33.SOK Z KWIATÓW CZARNEGO BZU
34. Marynowane małe buraczki
35. Buraczki z marchwią i jabłkami
36.KONFITURY Z BURAKÓW
37. Nutella ze śliwek
38. Dżem z renklod
39. Sałatka z ogórków
40. Dżem z jarzębiny i 41. Konfitura z arbuza
42. Cukinie, kabaczki w zalewie pomidorowej
43. SAŁATKA Z PAPRYKI I PIECZAREK
44. Gruszki w occie bardzo cynamonowe
45. Pasta pomidorowa z papryką
46. Papryka konserwowa
47. Buraczki z papryką
48. Konfitury z marchwi
49. Dżem z marchwi z migdałami
50. Ogórki w zalewie musztardowej
51. Sos truskawkowy
52. Suszone pomidory
53. Przepis na wino z jagody kamczackiej
54. Cukinia ala ananas
55. SAŁATKA Z FASOLKI
56. LECZO
57. Sos pomidorowy do spagetti
58. Przepis na powidła śliwkowe
59. Przepis na zalewę do grzybów
60. Słodka zalewa do grzybów
61. Papryka słodka na ostro
62. Papryka kiszona
63. Cukinia z liściem selera i z carry
64. Gruszki na ostro
65. Konfitury z gruszek
66. Patisony marynowane
67. Pikantne patisony konserwowe
68. OGÓRKI ŻYLETA
69. Powidła ze śliwek
70. Sałatka słodko - kwaśna z ogórków
71. Botwinka na zimę
72. Miód ziołowy z mniszka
73. Musztarda pomidorowa i 74. Sos śliwkowy
75. Przepis na gruszki w occie
76. Buraczki z kapustą, 77. Nalewka berberysowa, 78. Berberys solony
79. Syrop z pigwy
80. Galaretka z pigwowca, 81. Dżem z pigwowca, 82. Kandyzowane marmoladki
83. Przepis na dynię-bardzo ostra
84. Sok z pigwowca
85. Wielowarzywna sałatka
86. Sałatka z cukinii słodko - kwaśna
87. OGÓRKI CURRY
88. Papryka konserwowa w zalewie z miodem
89. Faszerowana cukinia
90. Ogórki kiszone
91. Sałatka z zielonych pomidorów
92. SAŁATKA Z PAPRYKI I BURAKÓW
93. OGÓRKI W MUSZTARDZIE
94. OGÓRKI KONSERWOWE Z PEPPERONI
95. Mizeria z przecierem pomidorowym
96. Andżika, 97. Ogórki po chińsku
98. Mizeria na zimę, 99. Szybkie buraki, 100. Szybkie śliwki w occie
101. Dżem wschodni
102. Cukinie smażone konserwowe
102. Powidła śliwkowe
103. bardzo stary, włoski przepis na przecier z pomidorów
104. Sos słodko - kwaśny na zimę
105. Papryka konserwowana w przecierze pomidorowym
106. Pikle z ogórków
107. Przecier z ogórków do zupy
108.Ogórki po meksykańsku
109. Ogórki na ostro
110. Przepis na kapustę z owocami na zimę
111. Dżem z jeżyn i jabłek
112. Sałatka z cukinii słodko kwaśna, 113. Buraczki z kapustą czerwoną
114. Przecier jabłeczny
115. Dżem z ałyczy
116. Dżemik z jabłek
117. Owoce pigwowca do herbaty
118. Kapusta kiszona na sposób lankijski (Abba - Achcharu)
119. Gruszki w occie
120. Śliwki w occie
121. Marchew suszona
122. Marchew pasteryzowana
123. Przecier z marchewki
124. Marchew pasteryzowana
125.Pomidorki koktajlowe w zalewie, 126. Pikantna papryczka w oliwie
127. Buraki z jabłkami, 128. Buraczki z papryką
129. PAPRYKA Z OGÓRKAMI KISZONYMI
130. Warzywa solone do zupy
131. Kiszone pomidory
132. Konfitura z rabarbaru
133. Gruszki suszone
134. Ogórki na miodzie
135. Przepis na ogórki na mizerię
136. Ogórki w zalewie musztardowej
137. Przepis na jarzynkę
138. Pomidorki koktajlowe w słonej zalewie
139. Pomidory w occie
140. Kompocik z gruszek
141. Konfitura z gruszek
142. Gruszki suszone i kompot z gruszek
143. SAŁATKA Z POMIDORÓW
144. Cukinia jako matiasy
145. Ogórki z curry
146. Sałatka z cukinii
147. Papryka konserwowa
148. Dżem z cukini a'la pomarańczowy (lub cytrynowy)
149. Dżem "wschodni"
150. Dżem z dyni
151. Aronia z jabłkami
152. Dżem z dyni
153. Dżem dyniowo pomarańczowy
154. Sos paprykowy
155. Sałatka z pieczarek i papryki
156. Sos słodko- kwaśny
157 Truskawki
158. Przepis na fajne ogóreczki do grilla
159. Dżem z czarnej porzeczki
160. Dżem z czarnej porzeczki
161. Sałatka szwedzka
162. Fasolka w przecierze
163. Mus z opadłych papierówek, 164. przepis na szarlotkę
165. Pomidorki w w galarecie
166. Mus z papierówek
167. Jabłecznik z gęstego niesłodzonego musu jabłkowego, przepyszny
168. Korniszony
169. Sałatka warzywna
170. Fasolka szparagowa do słoików
171. Dynia w ziołach pieczona
172. Gęsty sos z pomidorów - ćatni z kuchni indyjskiej
173. Pyszny bałkański sos ajwar
174. Chutney pomidorowo-jabłkowo-śliwkowy
175. DŻEM WYKWINTNY
176. Keczup
177. KUKURYDZA KONSERWOWA
178. PRZEPIS NA SOK MARCHWIOWY A'LA KUBUŚ
179. Sok marchwiowo-jabłkowy przecierowy
180. Przecier z dyni i jabłek
181. Giuwecz
182. RATATOUILLE , 183. BAKŁAŻANY W OLEJU
184. Dżem z cukinii
185. Gruszki marynowane
186. Mus z rajskich jabłuszek, 187. Konfitura z rajskich jabłuszek
188. Marmoladki z jabłek
189. Dżem z jabłek i owoców róży
190. Sałatka z czerwonej kapusty
191. Kapusta kiszona czerwona z jabłkami
192. Sałatka warstwowa z kapusty czerwonej
193.Marmolada dyniowo-żurawinowa
194. Żurawina kandyzowana
195. Papryczki nadziewane serem w oliwie
196. Placki pomidorowe
196. Koncentrat paprykowy
197.Przepis na fasolę szparagową pasteryzowaną
198.Ogórki kiszone z paprykę w zalewie własnej
199. Buraczki z czosnkiem

Do następnej części wątku zapraszamy tutaj.
bab...


1. Konfitury z pigwy
Owoce obrać ze skórki i gniazd nasiennych, pokroić w cienkie plastry i ugotować do uzyskania miękkości w małej ilości wody. Odmierzyć jedną szklankę wywaru z owoców i rozpuścić w nim cukier (1-1,5 kg na 1 kg owoców).Na gorący syrop wrzucać stopniowo pokrojoną pigwę, gotować 3-4 razy, aż stanie się szklista. W pozostałej ilości wywaru gotować gniazda nasienne i skórki. Po przecedzeniu dodaje się cukier (1 szklanka na 1 szklankę roztworu). Powstałym syropem zalewa się przygotowane wcześniej owoce i po wymieszaniu przekłada się konfiturę do czystych, wyparzonych słoików. Pycha.
;:8 ;:13


Góra   
  Zobacz profil      
 
Erazm
 Tytuł:
PostNapisane: 20 lis 2005, o 09:14 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 6739
Skąd: centrum

 więcej niż 1
2. Galaretka z pigwy
-1 kg pigwy,
-1/2 szklanki soku z czerwonych lub czarnych porzeczek,
-cukier w ilości 80 dag na 1 litr soku.
* Z owoców wykroić pozostałości dna kwiatowego, drobno pokroić i przełożyć do garnka.
Dodać 3-4 szklanki przegotowanej wody i pod przykryciem gotować około 30 minut na silnym ogniu.
*Zawartość garnka przelać przez gęste sito. Odcedzony sok wymieszać z obliczoną ilością cukru i gotować bez przykrycia na małym ogniu około 20 minut. Na koniec dodać sok z porzeczek, chwilę pogotować razem.
*Gorącą galaretkę nalewać do wyparzonych słoików i zakręcić.
Smacznego.
;:108


Góra   
  Zobacz profil      
 
nemo56
 Tytuł:
PostNapisane: 20 lis 2005, o 13:30 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 1691
Skąd: Poznań

 więcej niż 1
3. Dżem z owoców pigwy l

2 kg owoców pigwy
1 kg cukru
cukier żelujący

Owoce pigwy umyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki lub zetrzeć na tarce o grubych otworach. Włożyć do garnka, wsypać cukier i cukier żelujący. Zagotować na silnym ogniu, po czym zmniejszyć gaz i gotować jeszcze przez 15 minut. Słoiki wyparzyć, osuszyć. Wkładać do nich gorący dżem, zakręcić. Ustawić do góry dnem do wystudzenia.

_________________
Jakub . . . . .


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Erazm
 Tytuł:
PostNapisane: 20 lis 2005, o 16:52 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 6739
Skąd: centrum

 więcej niż 1
Może Janusz poda "przepis" na wina z winogron ... ;:38 , a inni forumowicze podadzą przepisy na dżemy, galaretki, konfitury, sałatki i inne przetwory działkowe jak m.in. nalewki, likiery, wina ... ;:108 ;:25 ;:50


Góra   
  Zobacz profil      
 
Erazm
 Tytuł:
PostNapisane: 21 lis 2005, o 16:50 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 6739
Skąd: centrum

 więcej niż 1
4. Sok do herbaty z pigwy.

Macio napisał(a):
A moze ktos zna przepis z pigwy na sok do herbaty :?:

Bardzo prosty przepis. Należy pigwę pokroić na plasterki, włożyć do słoika i przesypywać cukrem poszczególne warstwy. Ponieważ owoce są kwaśne nie należy żałować cukru.
Ps. Ja mam drzewko pigwy trzeci rok. Jest ona łatwa w uprawie. Polecam wszystkim do posadzenia. ;:72


Góra   
  Zobacz profil      
 
Erazm
 Tytuł:
PostNapisane: 21 lis 2005, o 17:26 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 6739
Skąd: centrum

 więcej niż 1
5. Sok z aronii,
-2 kg aronii,
-100 liści wiśni,
-4 litry wody.
Gotować przez 30 minut. Następnie odcedzić na sitku , dodać 2 kg cukru i zagotować. Dodać do tego mały kwasek cytrynowy, wymieszać i wlać gorący sok do butelek.
Sok jest bardzo dobry. Polecam wszystkim.
;:13


Góra   
  Zobacz profil      
 
Erazm
 Tytuł:
PostNapisane: 1 gru 2005, o 15:48 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 6739
Skąd: centrum

 więcej niż 1
6. Cukinia kwaszona
Wyrośnięte cukinie, litr wody, 4 dog soli, czosnek, suchy koper z nasionami.
Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć i pokroić w słupki. Na dno słoika włożyć kilka ząbków czosnku, ułożyć pokrojoną cukinię, a na wierzchu ułożyć koper.
Wodę zagotować z solą, zalać cukinię, dobrze zakręcić i pasteryzować 15 minut.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Erazm
 Tytuł:
PostNapisane: 1 gru 2005, o 15:57 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 6739
Skąd: centrum

 więcej niż 1
7. Ogórki z miodem
2kg ogórków, litr wody, 1,5 szklanki cukru, szklanka octu, 2 czubate łyżki soli, 2 łyżki miodu.
Ogórki dokładnie umyć i razem ze skórka pokroić w plastry o grubości około pół centymetra i napełnić słoiki.
Wodę zagotować z cukrem, octem, solą oraz miodem i gorąca zalewą zalać ogórki w słoikach.
Następnie dokładnie zakręcić i bardzo krótko pasteryzować – tylko do zagotowania. Słoiki pozostawić w garnku do wystygnięcia. ;:37


Góra   
  Zobacz profil      
 
SATI
 Tytuł:
PostNapisane: 31 maja 2006, o 12:00 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 331
Skąd: SKIERNIEWICE

 1 szt.
8. Sałatka z czerwonej kapusty i buraczków

Składniki:
• 4 kg kapusty
• 2 kg buraczków
• 0,5 kg cebuli

Zagotować i ostudzić:
• 1,5 l wody
• 0,5 litra octu
• 30 dag cukru
• 8 dag soli
• pieprz,
• ziele angielskie
• liść laurowy

Wykonanie:
Poszatkować 4 kg kapusty. Ugotować 2 kg buraczków i zetrzeć na grubych oczkach lub w malakserze. 0,5 kg cebuli pokroić w krążki. Wszystko wymieszać, włożyć do słoików, wlać zalewę.
Pasteryzować 25 minut.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Omorica
 Tytuł:
PostNapisane: 25 cze 2006, o 10:46 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Avatar użytkownika
Postów: 37
Skąd: Poznań
Macie pomysły na truskawki?Coś innego niż kompot i dżem(drogo wychodzi)

_________________
Schudnąć to tak trochę umrzeć.(Garfield)


Góra   
  Zobacz profil      
 
nemo56
 Tytuł:
PostNapisane: 25 cze 2006, o 21:25 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 1691
Skąd: Poznań

 więcej niż 1
9. Truskawki

Obrać truskawki ze szypułek, wrzucić do przetaka, wypłukać delikatnie.
Następnie włożyć do naczyń deserowych (jakie kto ma) i posypać cukrem.
Pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin.
Podawać jako deser z bitą śmietaną lub zwykłą zagęszczoną.

Drugi wariant to:
zalać galaretką agrestową i po ostygnięciu podawać z bitą śmietaną i pokruszoną czekoladą. (nawet nie myśl wtedy o kaloriach) ale jaka pycha w ustach.

_________________
Jakub . . . . .


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elizabetka
 Tytuł:
PostNapisane: 9 lip 2006, o 19:55 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7694
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Wracając do przetworów z pigwy Czy możecie mi powidzieć tu pytanie do Erazma i Nemo56 kto kroi te pigwy i wybiera nasiona bo chyba nie Wy :?: a może żony, dziwczyny. Kiedyś próbowałam ale są tak okropnie twarde, że sobie odpuściłam. Chyba, że macie na nie jakis sposób. Jeżeli tak bardzo proszę dajcie jakieś wskazówki. Z góry dziękuję


Góra   
  Zobacz profil      
 
Erazm
 Tytuł:
PostNapisane: 9 lip 2006, o 20:04 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 6739
Skąd: centrum

 więcej niż 1
Elizabetka napisał(a):
... Chyba, że macie na nie jakis sposób. Jeżeli tak bardzo proszę dajcie jakieś wskazówki. Z góry dziękuję

Cierpliwość. :lol: ;:113


Góra   
  Zobacz profil      
 
Elizabetka
 Tytuł:
PostNapisane: 9 lip 2006, o 20:25 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7694
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Jesteś Erazmie rzeczywiście bardzo miły ;:98 dzieki za dobre słwo


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1065 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 77  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Lin8 i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *