Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
saaga
500p
500p
Posty: 681
Od: 8 sie 2008, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubartów

Post »

A teraz

57. Sos pomidorowy do spagetti

1 kg pomidorów
3 papryki
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki ostrej papryki
3-4 goździki
2 łyżeczki musztardy
Pomidory rozgotowujemy i przecieramy przez sito. Paprykę pokrojoną w paseczki dusimy do miękkości, dodajemy przetarte pomidory i przyprawy. Nakładamy w słoiczki i pasteryzujemy 15- 20 minut.
Do tak przyrządzonego sosu możemy dodawać później uduszone mięso mielone albo tuńczyka. Pyszotka :!:
dachasia
50p
50p
Posty: 81
Od: 5 paź 2006, o 21:44
Lokalizacja: Śląsk

Post »

Przyznam się szczerze karmad,że raczej bym się bała zjeść tę fasolę,żeby się nie zatruć jadem kiełbasianym. Z tego co ja wiem to fasolka powinna być konserwowana na zimę tak jak mięso. A więc co najmniej przez trzy dni z rzędu pasteryzowana. Chyba,że ją zrobisz na kwaśno to można pasteryzować tylko raz. Ja np. fasolkę szparagową konserwowałam w przecierze pomidorowym
Pozdrowienia Nina
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kaja245- jeśli chodzi o patisony -ja tez posadziłam tak na próbę i też obrodziły, rozdałam po znajomych, po rodzinie i jeszcze zostaly. Ale kiedyś jadłam patisony malutkie konserwowe, więc zebrałam te malutkie i zakonserwowałam jak ogórki konserwowe a te duze po prostu obieram , pestki wyrzucam, kroję na kawałki, wkładam do słoika dodaję przyprawy do ogórków konserwowych/na torebce jest przepis jak zrobić zalewę/ -zalewam, zakręcam słoiki i gotuję na małym ogniu 15 minut. Ale smakować będę dopiero po dwóch tygodniach bo ponoć po tym czasie nabierają smaku.. :) :) :)
pozdrawiamy Ewa i Krzysiek
Awatar użytkownika
Gabi_43
50p
50p
Posty: 64
Od: 3 maja 2007, o 18:24
Lokalizacja: Konin

Przetwory z działki

Post »

Proszę o pomysł na pomidorki koktajlowe -
w ub. roku zalewałam przecierem pomidorowym - ale "wyszły" bardzo sflaczałe :oops:

A może też suszyć ? Są bardzo mięsiste -
Awatar użytkownika
Gabi_43
50p
50p
Posty: 64
Od: 3 maja 2007, o 18:24
Lokalizacja: Konin

Przepis na konserwowaną fasolę

Post »

We wszystkich przepisach zalecają , żeby przed włożeniem fasoli szparagowej do słoików
zblanszować ją - robiłam tak jakiś czas i nieustannie się parzyłam ( bo zalecali wkładać
ją goracą).

Od kilku lat , za namową działkowego sąsiada , wkładam ją surową do słoja ,
zalewam posolonym i trochę pocukrzonym wrzątkiem , zakręcam i pasteryzuję przez
półtorej godziny.

To samo robię z ziarnami fasoli -

Pozdro :)
ala500
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 12
Od: 4 sie 2008, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zacznę od tego, że w sezonie często robię fasolę szparagową duszoną . Podstawa to pokrojona fasola, marchewka, papryka, przecier pomidorowy i dowolne dodatki a więc natka pietruchy lub koper, cukinia, cebula [w wersji zimowej do słoików cebuli nie daję ] czosnek oraz olej i przyprawy. Duszę to wszystko. Na zimę konserwuję tak fasolę wkładając gorącą uduszoną fasolę do słoików i pasteryzuję słoiki przez około 20 minut. Zimą wystarczy wyjąć ze słoika i podgrzać. Głównie jednak fasolę zblanszowaną i przelaną zimną wodą mrożę. Nie wiem co znaczy "kolorowa fasola" - jeżeli chodzi o fasolę fioletową to chyba najlepiej ją zamrozić bo podczas gotowania nabiera intensywnego zielonego koloru [przelanie zimną wodą po zblanszowaniu ten kolor utrwala].
ala500
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 12
Od: 4 sie 2008, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Do Erazma - mam pigwę która dość obficie owocuje wiec zainteresowały mnie przepisy na pierwszej stronie tematu, ale mam watpliwości czy to o pigwę chodzi ? Te przesypywane cukrem plasterki - tak robi się sok z pigwowca a nie pigwy. Pigwowiec ma małe zielone kwaśnie jabłuszka a pigwa owoce znacznie większe nie tak kwaśne, kształtem przypominające gruszkę. Erazm uściślij to , bo sezon przetwórstwa pigwy przed nami. Pozdrwaiam
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Post »

Ależ Erazm już wyjaśnił o jakie owoce chodzi. Też na pierwszej stronie.
Ps. Ja mam drzewko pigwy trzeci rok. Jest ona łatwa w uprawie. Polecam wszystkim do posadzenia
Smacznego!!!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
kaja245
50p
50p
Posty: 53
Od: 23 lut 2008, o 13:58
Lokalizacja: województwo śląskie

Post »

Też słyszałam o małych patisonach marynowanych jak ogórki.Niestety za późno dowiedziałam się o takiej możliwości i przegapiłam gdy były małe.Teraz mam same duże.Też na próbę zrobiłam z kolei leczo do słoików,wygląda ładnie,ale co z tego będzie to się okaże zimą.Znalazłam informacje w necie,że w zasadzie patisony można traktować tak jak cukinię.Pozdrawiam.
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Elizabetko, mam pytanie dotyczące przepisu "cukinia ala ananas" zalewę użyć, tę którą się zlewa-tą wodę z kwaskiem? czy moze nie doczytałam :( a może nie zrozumialam? czy do tej samej zalewy dodać cukier i cukier waniliowy i to zagotować????
POZDRAWIAM GORąCO.
Ewa

ps. przepisy są super
zrobiłam już Nutellę ze śliwkami, cukinię konserwową, patisona konserwowego/ smakowaliśmy- bardzo dobry, w smaku przypomina ogórka konserwowego ale bardziej delikatny smak/
A teraz jestem na etapie, właśnie cukinii ala' ananas-własnie się moczy w wodzie z kwaskiem :D :D :D
cx

Post »

Witam.
Czas mamy śliwkowy.Przepraszam jeśli powtarzam ale przeczytać tyle stron to ho, ho.
Mam
58. Przepis na powidła śliwkowe ....dla zarobionych ....lub leniwych,albo i reszty.

Potrzebne:kuchnia z piekarnikiem elektrycznym;garnek stalowy ze stalowymi uchwytami(lub bez)-taki co nam do tego piekarnika wlizie;takie sito(?) co się kładzie na patelnię co by nie pryskało,o średnicy dobranej do rzeczonego garnka;łycha drewniana do mięszania;kawałek...np drewienka;śliwki kochanej odmiany;cukru ile trza;energia elektryczna przez dwa dni;słoiki na przykład.
Śliwkami umytemi i odpestkowanemi wypełniamy garnek owy,przykrywamy stosownym sitem i wstawiamy do rzeczonego piekarnika.Temperatura 125-150 Celsjuszów,drzwiczki blokujemy "kawałkiem" tak aby była ok.1cm szpara.Zaczyn wstawiamy z rana i "pieczemy "do nocy.Co ok.1-2 godziny należy breję pomieszać,jeżeli na wierzchu widzimy lekki kożuszek z przypalonych owoców to go usuwamy,przed mieszaniem.Czynności te powtarzamy dnia następnego.Jest to najczęściej wystarczający czas na powstanie wystarczająco gęstego składnika A.Stawiamy gar na gazie czy innym medium grzejącym i mieszając dodajemy składnik B =cukier w ilości przez siebie dosmakowanej.Iiii do słoików np.Koniec.
Testujemy te powidła od lat na wielu przyjaciołach i znajomych,zdecydowanej większości bardzo smakują,choć różnią się od tych smażonych metodą tradycyjną.
Smacznego.
PS Skoro o śliwkach.Polecam latem przyszłego roku zrobić dżem(z żelfixem 2+1)ze śliwki japońskiej,konkretnie z Shiro(dojrzałych!!!)...odlot.
Hej.
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam, faktycznie prosty przepis. Wypróbuję :) :) :)

Ja zrobiłam powidła metodą tradycyjną, smażyłam.
I nie powiem, że się chwale ale nasi znajomi i rodzina też chwalą :) :) :) :) :)

pozdrawiam
Ewa i Krzysiek
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2316
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: między Łodzią a Warszawą
Kontakt:

Post »

Potrzebuję przepis na smaczną i niezbyt mocną zalewę octową do grzybków.
Kiedyś lubiłam takie mocne zalewy ale teraz wolę łagodniejsze 8)
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

59. Przepis na zalewę do grzybów

1 litr wody
1 i pół szklanki octu 10%
1 łyżkę i troszeczkę soli
1 łyżkę i troszeczkę cukru
pieprz ziarnisty kilka ziarenek,
ziele angielskie 3 ziarenka
liść laurowy - 2 listki
1 łyżkę ziarenek gorczycy
mała cebula

Podane składniki zagotować /posmakować - może trzeba dodać soli lub cukru do smaku- bo i z cukrem i solą jest różnie/
Gorącą zalewą zalać grzybki. Po ostudzeniu zamknąć słoiki i pasteryzować około 30 minut - od zagotowania na małym ogniu.
Smak delikatny
Smacznego...

pozdrawiam Ewa
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 1160
Od: 2 maja 2007, o 16:58
Lokalizacja: podlaskie

Post »

Czy ma ktoś jakiś sprawdzony przepis na konfitury z czereśni :?: a może jest już gdzieś na forum proszę podajcie link
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”