Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Kaja
500p
500p
Posty: 847
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

166. Mus z papierówek

W tym roku u nas jest mega urodzaj na papierówki.
Nie mam własnych wczesnych jabłek,a że mam życzliwych sąsiadów to i mnie papierówek nie brakuje.
Zamiast gotowania jabłka piekę w całości w piekarniku,a następnie przecieram przez sito.
Idzie to migiem i odpada żmudne obieranie, oraz wykrawanie komór nasiennych i nie mam przypalonych garnków.
Potem można dosłodzić,lub nie i wekować.Nie mam jakoś odwagi po nałożeniu gorącego musu konserwować stawiając na pokrywce, ale można spróbować.
Świetnym i szybkim deserem jest także pieczenie,a właściwie zmiękczenie jabłek w mikrofalówce.
Wydrążam gniazda nasienne i wsypuję do otworu rodzynki,cukier brązowy lub miód i wkładam do mikrofalówki.
2-3 minuty chyba wystarczą.Nie pamiętam ile dokładnie potrzeba czasu,bo w tym roku jeszcze tego nie robiłam.
No i przypominam o wykorzystaniu spadów i robienie dżemu wschodniego,ale do niego potrzebne są różne owoce a więc jeszcze jest trochę za wcześnie. Przepis podałam w zeszłym roku.
Pozdrawiam Grażyna
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Kaja u nas to samo. Też zapiekłam i przetarłam jak Ty.
I zrobiłam przy okazji jabłecznik, baaardzo go polecam.

167. Jabłecznik z gęstego niesłodzonego musu jabłkowego, przepyszny

Lubimy ten jabłecznik z musu jabłkowego a nie z jabłek, bo ciasto jest tzw. mokre. Robię je przy użyciu blendera. Ja z braku laku dzisiaj zrobiłam w prostokątnej tortownicy 28x19 i trochę za wysoki jest tzw spód, dlaczego nie zrobiłam dwóch? ;:14 ):

Składniki na tortownicę o średnicy ok 28 cm
200g masła
3/4 szklanki cukru pudru do ciasta
3 łyżki cukru waniliowego ? 2 łyżki do ciasta, 1 łyżka do śmietany
szczypta soli
4 jaja - 3 jaja do ciasta, 1 do śmietany
1,5 szklanka mąki pszennej tortowej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
mus jabłkowy gęsty niesłodzony
1 i ? szklanki śmietany creme fraiche*, lub ostatecznie można wymieszać kremówkę 36% ze śmietanką 12/18% tylko starać się nie dodać serwatki
2,5-3 łyżeczki korzennej mieszanki przypraw (taki gotowiec w torebce) do musu jabłkowego
1 łyżka cukru pudru do śmietany

Wykonanie:
1. Tortownicę wysmarować masłem.

2. Piekarnik nagrzać do 170C (z teromoobiegiem).

3. W naczyniu utrzeć blenderem masło z cukrem i 2 łyżkami cukru waniliowego. Kiedy zrobi się krem dodać jedno całe jajko i utrzeć. Dodać kolejne jajko i ponownie utrzeć (w sumie 3 jaja).

4. Mąki (pszenna i ziemniaczana) wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do kremu z masła i jajek, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto powinno być jak bardzo gęsty krem (gęstszy od ciasta naleśnikowego).
Obrazek

5. Ciasto wyłożyć do tortownicy, wygładzić powierzchnię najlepiej nożem.
Obrazek

6. Mus jabłkowy wymieszany z przyprawą korzenną wyłożyć na ciasto (warstwa musu min 2 cm grubości) i gęsto nakłuć (patyczkiem do szaszłyka itp.).
Obrazek

7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut na środkowej półce. Ciasto wyraźnie urośnie.
Obrazek

8. Roztrzepać jajko, dodać łyżkę cukru pudru, łyżkę cukru waniliowego i śmietanę, wymieszać i wylać na podpieczone ciepłe ciasto. Po wstawieniu do piekarnika śmietana będzie mieć gładką powierzchnią, więc z wyczuciem, żeby się nie wylała.
Obrazek

9. Piec dalej jeszcze ok. 40 minut aż śmietana uzyska złoty kolor (ma wygląd sernika).
Ostatnie 10/15 minut raczej piec tylko górną grzałką i zmniejszyć temperaturę do 150C.
Obrazek

10. Po wyjęciu z piekarnika można oprószyć cukrem pudrem - to zostawiam domownikom :D na zdjęciu jeszcze ciepły a już otworzony, nie wiem po czyich 8-) łapach dawać
Obrazek

creme fraiche można sobie samemu zrobić wg przepisu z netu (ja tak robię)
Składniki
1 szklanka słodkiej śmietanki kremówki (30 lub 36%)
1 szklanka kwaśnej śmietanki najlepiej 18% (jak kremówka ma 36% to ta może być 12%)
Sposób przygotowania:
Obie śmietany mieszamy dokładnie razem. Przelewamy do naczynia, które wkładamy do dużego garnka z wrzącą wodą (woda musi sięgać do poziomu śmietanki w pierwszym naczyniu). Jak woda nieco przestygnie wymieniamy ją co najmniej jeszcze raz na wrzącą. Gdy woda już przestygnie zostawiamy śmietankę w ciepłym miejscu na dłuższy czas (wszystko zależy od temperatury w pomieszczeniu). Gdy ze śmietanki wydzieli się serwatka (na dnie pojawi się wodnisty płyn), nasze creme fraiche jest w zasadzie gotowe, wymaga już tylko mocnego schłodzenia - nawet całonocnego w lodówce. Po tym czasie wybieramy je łyżką z naczynia tak, aby nie wymieszać z serwatką
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6842
Od: 13 sty 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: rybnik

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Mniam ależ to pysznie wygląda muszę wypróbować ten przepis :) Ja jabłecznik tylko robiłam na kruchym cieście i dodawałam do niego orzechy.
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3577
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

A mnie to ta grzana śmietan tylko przeraża :( ...a tak smakowicie to wygląda... ;:63
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Ewa szarlotki na kruchym cieście i w dodatku z orzechami nic nie przebije :wit
Awatar użytkownika
sylwia75
100p
100p
Posty: 169
Od: 19 lut 2012, o 22:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: dolny śląsk

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

romaszka pisze:161. Sałatka szwedzka

Aniu ja robię tak, jest pyszna :D Po jednej szklance: olej, cukier, ocet + 3 łyżki soli, na 4 kg. ogórków, 0,5 kg. marchwi, 0,5 kg. cebuli, 2 główki czosnku. Warzywa zalać zagotowaną zalewą, odstawić na dobę, pasteryzować. Ogórki mają być ze skórką :wit
Ałła pyszniutka jest ta sałatka -dzięki ;:196
Pozdrawiam Sylwia
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Posty: 588
Od: 1 cze 2012, o 13:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Zrobiłem ostatnimi czasy przecier pomidorowy, zalaliśmy na gorąco w słoiki, ale nagle coś im się zebrało i zamiast wieczka wklęsnąć to je raczej wysadza. Dawałem do przecieru cukru i soli a stoi w chłodnej piwnicy. Czy trzeba je pasteryzować jeszcze?
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8499
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Ja dziś na próbę zrobiłam 6 słoiczków dżemu.....wiśnie z nalewki....a żeby takie mocne nie było-dodałam jabłek + cukier + żelfiks
można dać potem do ciasta.....np do świątecznego piernika ;:172

I jeszcze mam w planach sok z jabłkiem z dodatkiem mięty....tylko nie wiem kiedy i jak tą miętę dać....
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Posty: 659
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Grażynko i jaki w smaku jest ten dżem z wiśni z nalewki?
Bo też mam troche takich wiśni i myślałam, żeby je po prostu zagotować w słoikach i potem do ciasta by były.
A o takim dżemie nigdy nie słyszałam.
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8499
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Kasiu-przeczytałam post....pobiegłam spróbować...i teraz nie wiem czy za kółko mogę siąść :;230 :;230
Jest deczko ostry...cierpki ....jak to wiśnie....ale bardzo % nie czuć....ja myślę je trzymać do piernika,bo tak na bułeczkę czy tost to nie wiem ile można zjeść :;230
Te jabłka jednak trochę łagodzą smak.....i dobrze....
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

A to mój przepis na korniszony, zalewa nie taki zjadliwa octowa a ogóreczki przyjemne w smaku:
Obrazek Obrazek
168. Korniszony
Skład:
- małe (od ok. 3 do 6 cm) zdrowe ogórki
dodatki:
- kolorowa papryka pokrojona w paski, krążki itp
- cebula (np. biała i czerwona lub malutkie całe cebulki) pokrojona w krążki
- czosnek pokrojony w plastry
- świeży koperek
- korzeń chrzanu
- jabłko ze skórką pokrojone w ok. 16-ki bez gniazda
oraz
- liść laurowy, ziele angielskie, goździki, gorczyca, pieprz mielony lub cayeenne (chili)
Zalewa:
- 2,5 l wody
- 2,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki grubej soli
- 0,5 l octu winnego 6%
Ta ilość zalewy starczy na 9 słoików 0,9 l, może i starczy na 10

Małe od ok. 3 do 6 cm zdrowe ogórki umyć, przyciąć końce od strony ogonka.
Przelać najpierw wrzącą, a potem zimną wodą.

Na dno słoika (używałam 0,9 l) wrzucić warstwę wszystkich dodatków i ze 3 goździki, 2/3 liście laurowe, ze 3 ziarenka ziela angielskiego, z pół łyżeczki płaskiej gorczycy.
Ułożyć warstwę ogórków mniej niż do połowy słoika, na ogórki ponownie dodatki, warstwa ogórków i kolejna warstwa dodatków.
Wierzch posypać odrobiną pieprzu czarnego lub chili.

We wrzącej wodzie rozpuścić cukier i sól, na koniec dodać ocet, wymieszać i napełnić słoiki. Dobrze zakręcić i pasteryzować 30 min (od momentu blisko wrzenia). Po wyjęciu słoików powinno się je jak najszybciej schłodzić. Zawsze to robię z duszą na ramieniu, ale schładzam. Dzisiaj też z sukcesem
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3954
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Mój przepis na;

169. Sałatka warzywna

2 kg kapusty - pokroić
2 kg cebuli - pokroić w plastry
2 kg marchwi - startej na tarce
2 kg ogórków bez skórki - pokroić w plastry
2 kg pomidorów zielonych - pokroić w plastry

Posolić,popieprzyć, niech przejdą smakiem.

2 szk cukru
2 szk oliwy
2 szk octu

Wlać do sałatki. Zostawić na 2-3 godz. Wkładać do słoików. Pasteryzować 20 minut.

Ja w tym roku dorzuciłam 2 kg kolorowej papryki. Zamiast zielonych pomidorów, można dać czerwone.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Posty: 733
Od: 11 sie 2006, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Opolskie cudne

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Temat wart śledzenia
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1228
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

duju pisze:Mój przepis na;

169. Sałatka warzywna

2 kg kapusty - pokroić
2 kg cebuli - pokroić w plastry
(...)
Ile słoiczków wyszło z tej ilości składników?
Jaką kapustę użyć, może być "biała" lub "włoska" ?
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3954
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Tula ja daję białą, z włoską jeszcze nigdy nie robiłam. Wyszło mi 15szt po 500ml.
Pozdrawiam - Justyna
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”