Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
166. Mus z papierówek
W tym roku u nas jest mega urodzaj na papierówki.
Nie mam własnych wczesnych jabłek,a że mam życzliwych sąsiadów to i mnie papierówek nie brakuje.
Zamiast gotowania jabłka piekę w całości w piekarniku,a następnie przecieram przez sito.
Idzie to migiem i odpada żmudne obieranie, oraz wykrawanie komór nasiennych i nie mam przypalonych garnków.
Potem można dosłodzić,lub nie i wekować.Nie mam jakoś odwagi po nałożeniu gorącego musu konserwować stawiając na pokrywce, ale można spróbować.
Świetnym i szybkim deserem jest także pieczenie,a właściwie zmiękczenie jabłek w mikrofalówce.
Wydrążam gniazda nasienne i wsypuję do otworu rodzynki,cukier brązowy lub miód i wkładam do mikrofalówki.
2-3 minuty chyba wystarczą.Nie pamiętam ile dokładnie potrzeba czasu,bo w tym roku jeszcze tego nie robiłam.
No i przypominam o wykorzystaniu spadów i robienie dżemu wschodniego,ale do niego potrzebne są różne owoce a więc jeszcze jest trochę za wcześnie. Przepis podałam w zeszłym roku.
Pozdrawiam Grażyna
W tym roku u nas jest mega urodzaj na papierówki.
Nie mam własnych wczesnych jabłek,a że mam życzliwych sąsiadów to i mnie papierówek nie brakuje.
Zamiast gotowania jabłka piekę w całości w piekarniku,a następnie przecieram przez sito.
Idzie to migiem i odpada żmudne obieranie, oraz wykrawanie komór nasiennych i nie mam przypalonych garnków.
Potem można dosłodzić,lub nie i wekować.Nie mam jakoś odwagi po nałożeniu gorącego musu konserwować stawiając na pokrywce, ale można spróbować.
Świetnym i szybkim deserem jest także pieczenie,a właściwie zmiękczenie jabłek w mikrofalówce.
Wydrążam gniazda nasienne i wsypuję do otworu rodzynki,cukier brązowy lub miód i wkładam do mikrofalówki.
2-3 minuty chyba wystarczą.Nie pamiętam ile dokładnie potrzeba czasu,bo w tym roku jeszcze tego nie robiłam.
No i przypominam o wykorzystaniu spadów i robienie dżemu wschodniego,ale do niego potrzebne są różne owoce a więc jeszcze jest trochę za wcześnie. Przepis podałam w zeszłym roku.
Pozdrawiam Grażyna
Kaja u nas to samo. Też zapiekłam i przetarłam jak Ty.
I zrobiłam przy okazji jabłecznik, baaardzo go polecam.
167. Jabłecznik z gęstego niesłodzonego musu jabłkowego, przepyszny
Lubimy ten jabłecznik z musu jabłkowego a nie z jabłek, bo ciasto jest tzw. mokre. Robię je przy użyciu blendera. Ja z braku laku dzisiaj zrobiłam w prostokątnej tortownicy 28x19 i trochę za wysoki jest tzw spód, dlaczego nie zrobiłam dwóch?
):
Składniki na tortownicę o średnicy ok 28 cm
200g masła
3/4 szklanki cukru pudru do ciasta
3 łyżki cukru waniliowego ? 2 łyżki do ciasta, 1 łyżka do śmietany
szczypta soli
4 jaja - 3 jaja do ciasta, 1 do śmietany
1,5 szklanka mąki pszennej tortowej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
mus jabłkowy gęsty niesłodzony
1 i ? szklanki śmietany creme fraiche*, lub ostatecznie można wymieszać kremówkę 36% ze śmietanką 12/18% tylko starać się nie dodać serwatki
2,5-3 łyżeczki korzennej mieszanki przypraw (taki gotowiec w torebce) do musu jabłkowego
1 łyżka cukru pudru do śmietany
Wykonanie:
1. Tortownicę wysmarować masłem.
2. Piekarnik nagrzać do 170C (z teromoobiegiem).
3. W naczyniu utrzeć blenderem masło z cukrem i 2 łyżkami cukru waniliowego. Kiedy zrobi się krem dodać jedno całe jajko i utrzeć. Dodać kolejne jajko i ponownie utrzeć (w sumie 3 jaja).
4. Mąki (pszenna i ziemniaczana) wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do kremu z masła i jajek, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto powinno być jak bardzo gęsty krem (gęstszy od ciasta naleśnikowego).

5. Ciasto wyłożyć do tortownicy, wygładzić powierzchnię najlepiej nożem.

6. Mus jabłkowy wymieszany z przyprawą korzenną wyłożyć na ciasto (warstwa musu min 2 cm grubości) i gęsto nakłuć (patyczkiem do szaszłyka itp.).

7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut na środkowej półce. Ciasto wyraźnie urośnie.

8. Roztrzepać jajko, dodać łyżkę cukru pudru, łyżkę cukru waniliowego i śmietanę, wymieszać i wylać na podpieczone ciepłe ciasto. Po wstawieniu do piekarnika śmietana będzie mieć gładką powierzchnią, więc z wyczuciem, żeby się nie wylała.

9. Piec dalej jeszcze ok. 40 minut aż śmietana uzyska złoty kolor (ma wygląd sernika).
Ostatnie 10/15 minut raczej piec tylko górną grzałką i zmniejszyć temperaturę do 150C.

10. Po wyjęciu z piekarnika można oprószyć cukrem pudrem - to zostawiam domownikom
na zdjęciu jeszcze ciepły a już otworzony, nie wiem po czyich
łapach dawać

creme fraiche można sobie samemu zrobić wg przepisu z netu (ja tak robię)
Składniki
1 szklanka słodkiej śmietanki kremówki (30 lub 36%)
1 szklanka kwaśnej śmietanki najlepiej 18% (jak kremówka ma 36% to ta może być 12%)
Sposób przygotowania:
Obie śmietany mieszamy dokładnie razem. Przelewamy do naczynia, które wkładamy do dużego garnka z wrzącą wodą (woda musi sięgać do poziomu śmietanki w pierwszym naczyniu). Jak woda nieco przestygnie wymieniamy ją co najmniej jeszcze raz na wrzącą. Gdy woda już przestygnie zostawiamy śmietankę w ciepłym miejscu na dłuższy czas (wszystko zależy od temperatury w pomieszczeniu). Gdy ze śmietanki wydzieli się serwatka (na dnie pojawi się wodnisty płyn), nasze creme fraiche jest w zasadzie gotowe, wymaga już tylko mocnego schłodzenia - nawet całonocnego w lodówce. Po tym czasie wybieramy je łyżką z naczynia tak, aby nie wymieszać z serwatką
I zrobiłam przy okazji jabłecznik, baaardzo go polecam.
167. Jabłecznik z gęstego niesłodzonego musu jabłkowego, przepyszny
Lubimy ten jabłecznik z musu jabłkowego a nie z jabłek, bo ciasto jest tzw. mokre. Robię je przy użyciu blendera. Ja z braku laku dzisiaj zrobiłam w prostokątnej tortownicy 28x19 i trochę za wysoki jest tzw spód, dlaczego nie zrobiłam dwóch?

Składniki na tortownicę o średnicy ok 28 cm
200g masła
3/4 szklanki cukru pudru do ciasta
3 łyżki cukru waniliowego ? 2 łyżki do ciasta, 1 łyżka do śmietany
szczypta soli
4 jaja - 3 jaja do ciasta, 1 do śmietany
1,5 szklanka mąki pszennej tortowej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
mus jabłkowy gęsty niesłodzony
1 i ? szklanki śmietany creme fraiche*, lub ostatecznie można wymieszać kremówkę 36% ze śmietanką 12/18% tylko starać się nie dodać serwatki
2,5-3 łyżeczki korzennej mieszanki przypraw (taki gotowiec w torebce) do musu jabłkowego
1 łyżka cukru pudru do śmietany
Wykonanie:
1. Tortownicę wysmarować masłem.
2. Piekarnik nagrzać do 170C (z teromoobiegiem).
3. W naczyniu utrzeć blenderem masło z cukrem i 2 łyżkami cukru waniliowego. Kiedy zrobi się krem dodać jedno całe jajko i utrzeć. Dodać kolejne jajko i ponownie utrzeć (w sumie 3 jaja).
4. Mąki (pszenna i ziemniaczana) wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do kremu z masła i jajek, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto powinno być jak bardzo gęsty krem (gęstszy od ciasta naleśnikowego).

5. Ciasto wyłożyć do tortownicy, wygładzić powierzchnię najlepiej nożem.

6. Mus jabłkowy wymieszany z przyprawą korzenną wyłożyć na ciasto (warstwa musu min 2 cm grubości) i gęsto nakłuć (patyczkiem do szaszłyka itp.).

7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut na środkowej półce. Ciasto wyraźnie urośnie.

8. Roztrzepać jajko, dodać łyżkę cukru pudru, łyżkę cukru waniliowego i śmietanę, wymieszać i wylać na podpieczone ciepłe ciasto. Po wstawieniu do piekarnika śmietana będzie mieć gładką powierzchnią, więc z wyczuciem, żeby się nie wylała.

9. Piec dalej jeszcze ok. 40 minut aż śmietana uzyska złoty kolor (ma wygląd sernika).
Ostatnie 10/15 minut raczej piec tylko górną grzałką i zmniejszyć temperaturę do 150C.

10. Po wyjęciu z piekarnika można oprószyć cukrem pudrem - to zostawiam domownikom

creme fraiche można sobie samemu zrobić wg przepisu z netu (ja tak robię)
Składniki
1 szklanka słodkiej śmietanki kremówki (30 lub 36%)
1 szklanka kwaśnej śmietanki najlepiej 18% (jak kremówka ma 36% to ta może być 12%)
Sposób przygotowania:
Obie śmietany mieszamy dokładnie razem. Przelewamy do naczynia, które wkładamy do dużego garnka z wrzącą wodą (woda musi sięgać do poziomu śmietanki w pierwszym naczyniu). Jak woda nieco przestygnie wymieniamy ją co najmniej jeszcze raz na wrzącą. Gdy woda już przestygnie zostawiamy śmietankę w ciepłym miejscu na dłuższy czas (wszystko zależy od temperatury w pomieszczeniu). Gdy ze śmietanki wydzieli się serwatka (na dnie pojawi się wodnisty płyn), nasze creme fraiche jest w zasadzie gotowe, wymaga już tylko mocnego schłodzenia - nawet całonocnego w lodówce. Po tym czasie wybieramy je łyżką z naczynia tak, aby nie wymieszać z serwatką
- ewa w
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mniam ależ to pysznie wygląda muszę wypróbować ten przepis
Ja jabłecznik tylko robiłam na kruchym cieście i dodawałam do niego orzechy.

A mnie to ta grzana śmietan tylko przeraża
...a tak smakowicie to wygląda... 

Ewa szarlotki na kruchym cieście i w dodatku z orzechami nic nie przebije 

- sylwia75
- 100p
- Od: 19 lut 2012, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ałła pyszniutka jest ta sałatka -dziękiromaszka pisze:161. Sałatka szwedzka
Aniu ja robię tak, jest pysznaPo jednej szklance: olej, cukier, ocet + 3 łyżki soli, na 4 kg. ogórków, 0,5 kg. marchwi, 0,5 kg. cebuli, 2 główki czosnku. Warzywa zalać zagotowaną zalewą, odstawić na dobę, pasteryzować. Ogórki mają być ze skórką

Pozdrawiam Sylwia
Zrobiłem ostatnimi czasy przecier pomidorowy, zalaliśmy na gorąco w słoiki, ale nagle coś im się zebrało i zamiast wieczka wklęsnąć to je raczej wysadza. Dawałem do przecieru cukru i soli a stoi w chłodnej piwnicy. Czy trzeba je pasteryzować jeszcze?
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Ja dziś na próbę zrobiłam 6 słoiczków dżemu.....wiśnie z nalewki....a żeby takie mocne nie było-dodałam jabłek + cukier + żelfiks
można dać potem do ciasta.....np do świątecznego piernika
I jeszcze mam w planach sok z jabłkiem z dodatkiem mięty....tylko nie wiem kiedy i jak tą miętę dać....
można dać potem do ciasta.....np do świątecznego piernika

I jeszcze mam w planach sok z jabłkiem z dodatkiem mięty....tylko nie wiem kiedy i jak tą miętę dać....
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grażynko i jaki w smaku jest ten dżem z wiśni z nalewki?
Bo też mam troche takich wiśni i myślałam, żeby je po prostu zagotować w słoikach i potem do ciasta by były.
A o takim dżemie nigdy nie słyszałam.
Bo też mam troche takich wiśni i myślałam, żeby je po prostu zagotować w słoikach i potem do ciasta by były.
A o takim dżemie nigdy nie słyszałam.
Pozdrawiam Kaśka
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Kasiu-przeczytałam post....pobiegłam spróbować...i teraz nie wiem czy za kółko mogę siąść
Jest deczko ostry...cierpki ....jak to wiśnie....ale bardzo % nie czuć....ja myślę je trzymać do piernika,bo tak na bułeczkę czy tost to nie wiem ile można zjeść
Te jabłka jednak trochę łagodzą smak.....i dobrze....

Jest deczko ostry...cierpki ....jak to wiśnie....ale bardzo % nie czuć....ja myślę je trzymać do piernika,bo tak na bułeczkę czy tost to nie wiem ile można zjeść

Te jabłka jednak trochę łagodzą smak.....i dobrze....
A to mój przepis na korniszony, zalewa nie taki zjadliwa octowa a ogóreczki przyjemne w smaku:
168. Korniszony
Skład:
- małe (od ok. 3 do 6 cm) zdrowe ogórki
dodatki:
- kolorowa papryka pokrojona w paski, krążki itp
- cebula (np. biała i czerwona lub malutkie całe cebulki) pokrojona w krążki
- czosnek pokrojony w plastry
- świeży koperek
- korzeń chrzanu
- jabłko ze skórką pokrojone w ok. 16-ki bez gniazda
oraz
- liść laurowy, ziele angielskie, goździki, gorczyca, pieprz mielony lub cayeenne (chili)
Zalewa:
- 2,5 l wody
- 2,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki grubej soli
- 0,5 l octu winnego 6%
Ta ilość zalewy starczy na 9 słoików 0,9 l, może i starczy na 10
Małe od ok. 3 do 6 cm zdrowe ogórki umyć, przyciąć końce od strony ogonka.
Przelać najpierw wrzącą, a potem zimną wodą.
Na dno słoika (używałam 0,9 l) wrzucić warstwę wszystkich dodatków i ze 3 goździki, 2/3 liście laurowe, ze 3 ziarenka ziela angielskiego, z pół łyżeczki płaskiej gorczycy.
Ułożyć warstwę ogórków mniej niż do połowy słoika, na ogórki ponownie dodatki, warstwa ogórków i kolejna warstwa dodatków.
Wierzch posypać odrobiną pieprzu czarnego lub chili.
We wrzącej wodzie rozpuścić cukier i sól, na koniec dodać ocet, wymieszać i napełnić słoiki. Dobrze zakręcić i pasteryzować 30 min (od momentu blisko wrzenia). Po wyjęciu słoików powinno się je jak najszybciej schłodzić. Zawsze to robię z duszą na ramieniu, ale schładzam. Dzisiaj też z sukcesem

168. Korniszony
Skład:
- małe (od ok. 3 do 6 cm) zdrowe ogórki
dodatki:
- kolorowa papryka pokrojona w paski, krążki itp
- cebula (np. biała i czerwona lub malutkie całe cebulki) pokrojona w krążki
- czosnek pokrojony w plastry
- świeży koperek
- korzeń chrzanu
- jabłko ze skórką pokrojone w ok. 16-ki bez gniazda
oraz
- liść laurowy, ziele angielskie, goździki, gorczyca, pieprz mielony lub cayeenne (chili)
Zalewa:
- 2,5 l wody
- 2,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki grubej soli
- 0,5 l octu winnego 6%
Ta ilość zalewy starczy na 9 słoików 0,9 l, może i starczy na 10
Małe od ok. 3 do 6 cm zdrowe ogórki umyć, przyciąć końce od strony ogonka.
Przelać najpierw wrzącą, a potem zimną wodą.
Na dno słoika (używałam 0,9 l) wrzucić warstwę wszystkich dodatków i ze 3 goździki, 2/3 liście laurowe, ze 3 ziarenka ziela angielskiego, z pół łyżeczki płaskiej gorczycy.
Ułożyć warstwę ogórków mniej niż do połowy słoika, na ogórki ponownie dodatki, warstwa ogórków i kolejna warstwa dodatków.
Wierzch posypać odrobiną pieprzu czarnego lub chili.
We wrzącej wodzie rozpuścić cukier i sól, na koniec dodać ocet, wymieszać i napełnić słoiki. Dobrze zakręcić i pasteryzować 30 min (od momentu blisko wrzenia). Po wyjęciu słoików powinno się je jak najszybciej schłodzić. Zawsze to robię z duszą na ramieniu, ale schładzam. Dzisiaj też z sukcesem
- duju
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
Mój przepis na;
169. Sałatka warzywna
2 kg kapusty - pokroić
2 kg cebuli - pokroić w plastry
2 kg marchwi - startej na tarce
2 kg ogórków bez skórki - pokroić w plastry
2 kg pomidorów zielonych - pokroić w plastry
Posolić,popieprzyć, niech przejdą smakiem.
2 szk cukru
2 szk oliwy
2 szk octu
Wlać do sałatki. Zostawić na 2-3 godz. Wkładać do słoików. Pasteryzować 20 minut.
Ja w tym roku dorzuciłam 2 kg kolorowej papryki. Zamiast zielonych pomidorów, można dać czerwone.

169. Sałatka warzywna
2 kg kapusty - pokroić
2 kg marchwi - startej na tarce
2 kg ogórków bez skórki - pokroić w plastry
2 kg pomidorów zielonych - pokroić w plastry
Posolić,popieprzyć, niech przejdą smakiem.
2 szk cukru
2 szk oliwy
2 szk octu
Wlać do sałatki. Zostawić na 2-3 godz. Wkładać do słoików. Pasteryzować 20 minut.
Ja w tym roku dorzuciłam 2 kg kolorowej papryki. Zamiast zielonych pomidorów, można dać czerwone.

Pozdrawiam - Justyna
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
Temat wart śledzenia
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
Ile słoiczków wyszło z tej ilości składników?duju pisze:Mój przepis na;
169. Sałatka warzywna
2 kg kapusty - pokroić
(...)
Jaką kapustę użyć, może być "biała" lub "włoska" ?
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- duju
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
Tula ja daję białą, z włoską jeszcze nigdy nie robiłam. Wyszło mi 15szt po 500ml.
Pozdrawiam - Justyna