Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
- danutka66
- 500p
- Posty: 733
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Opolskie cudne
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Czy opcjonalnie jest jakiś produkt zastępczy zamiast octu/jakiegokolwiek/?
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13363
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Chyba sok z cytryny mógłby zastąpić ocet ?
Mnie się wydaje z kolei że dużo jest oliwy.
Czy ona nie jest za bardzo oleista ?
Mam wielką ochotę spróbować ale nie wiem jaki jest potem smak, czy kwaśna, czo słodko-kwaśna i czy nie za tłusta...
Mnie się wydaje z kolei że dużo jest oliwy.
Czy ona nie jest za bardzo oleista ?
Mam wielką ochotę spróbować ale nie wiem jaki jest potem smak, czy kwaśna, czo słodko-kwaśna i czy nie za tłusta...
- iwciach
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1474
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Głogów
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Zrobiłam ostatnio mizerię z przepisu 98 i powiem tak: dzisiaj dorabiałam z podwójnej porcji
. Polecam wszystkim. Długo szukałam tego smaku mizerii z dzieciństwa i wreszcie znalazłam.

- duju
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3954
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ale ile wtedy musiałoby być tego soku?Comcia pisze:Chyba sok z cytryny mógłby zastąpić ocet ?
Mnie się wydaje z kolei że dużo jest oliwy.
Czy ona nie jest za bardzo oleista ?
Mam wielką ochotę spróbować ale nie wiem jaki jest potem smak, czy kwaśna, czo słodko-kwaśna i czy nie za tłusta...
Ja zawsze daję tak jak w przepisie i wychodzi super. Nie jest kwaśna i tłusta. Warzywa ładnie się zmacerują. Moim zdaniem świetnie smakuje, a tych szklanek zalewy, to przecież aż na 10 kg warzyw. Układa się do słoja (upycha) surówkę, a potem dolewa się zalewę - zawsze wchodzi minimalnie.
Pozdrawiam - Justyna
- danutka66
- 500p
- Posty: 733
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Opolskie cudne
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
tez czekam na jakąś informacje w kwestii zastąpienia octu sokiem...pytanie ile soku zastąpi ów ocet
- Anna29
- 500p
- Posty: 588
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Górny Śląsk
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
iwciach gdzie ten przepis, bo szukam, ale nie znajduję...
Aaaaa już wiem. 98 to nie nick tylko numer przepisu na pierwszej stronie.

Aaaaa już wiem. 98 to nie nick tylko numer przepisu na pierwszej stronie.


- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13363
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Na pierwszej stronie masz spis i linki do wszystkich przepisów. 

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dziewczyny ja myślę, że można spróbować z sokiem jabłkowym. Mogę być królikiem doświadczalnym, ale spróbuję jutro w ze swoimi korniszonami, bo akurat sok mam ale z musu jabłkowego z kwaśnych papierówek.
To nie taki typowy sok, bo jak robiłam w piekarniku mus jabłkowy (niesłodzony) z dość kwaśnych papierówek to potem przerzuciłam go na szmatkę nad garnkiem, bo zależało żeby mus był gęsty. Dużo mi tego skapało.

W smaku - spróbowałam przed chwilą i to i to - sok może całkowicie zastąpić ocet winny w tych samych proporcjach jeśli chodzi o kwasowość. Kto wie czy z sokiem ogórasy nie będą lepsze niż z octem na moje oko.
Podejrzewam, że w takich sałatkach też można dać sok, tylko trzeba by dać więcej, bo stosujecie 10%
Comciu jakoś soku z cytryny w tym nie widzę, może całkowicie zmienić smak warzyw
To nie taki typowy sok, bo jak robiłam w piekarniku mus jabłkowy (niesłodzony) z dość kwaśnych papierówek to potem przerzuciłam go na szmatkę nad garnkiem, bo zależało żeby mus był gęsty. Dużo mi tego skapało.

W smaku - spróbowałam przed chwilą i to i to - sok może całkowicie zastąpić ocet winny w tych samych proporcjach jeśli chodzi o kwasowość. Kto wie czy z sokiem ogórasy nie będą lepsze niż z octem na moje oko.
Podejrzewam, że w takich sałatkach też można dać sok, tylko trzeba by dać więcej, bo stosujecie 10%
Comciu jakoś soku z cytryny w tym nie widzę, może całkowicie zmienić smak warzyw
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 690
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
170. Fasolka szparagowa do słoików.
2 duże łyżki cukru
łyżka soli
1 l wody
Fasolkę włożyć do garnka, zalać zalewą i gotować 5 min. Zalewy powinno być tyle porcji aby zakrywała fosolkę.
Później fasolkę włożyć do słoików i zalać tą samą zalewą. Jak zabraknie-dorobić. W pierwszym dniu gotować 1 godz, W następnym dniu odkręcić słoiki, zakręcić i gotować jeszcze 45 min.
Zimą podgrzewam w tej zalewie, dodaję ciut masła i bułkę tartą i gotowa do obiadu.
Dużo pisania ale roboty malutko.
Barbara
2 duże łyżki cukru
łyżka soli
1 l wody
Fasolkę włożyć do garnka, zalać zalewą i gotować 5 min. Zalewy powinno być tyle porcji aby zakrywała fosolkę.
Później fasolkę włożyć do słoików i zalać tą samą zalewą. Jak zabraknie-dorobić. W pierwszym dniu gotować 1 godz, W następnym dniu odkręcić słoiki, zakręcić i gotować jeszcze 45 min.
Zimą podgrzewam w tej zalewie, dodaję ciut masła i bułkę tartą i gotowa do obiadu.
Dużo pisania ale roboty malutko.
Barbara
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
No więc zrobiłam, ale jak kiper próbowałam zalewy octowej i tej z soku i wyszły mi inne proporcje.monika pisze:Dziewczyny ja myślę, że można spróbować z sokiem jabłkowym. Mogę być królikiem doświadczalnym, ale spróbuję jutro w ze swoimi korniszonami, bo akurat sok mam ale z musu jabłkowego z kwaśnych papierówek.
Zalewa do korniszonów z soku jabłkowego (po odcedzeniu musu jabłkowego niesłodzonego z papierówek):
- 1 l wody
- 1,5 l soku jabłkowego
- 2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki soli grubej
Zalewa taka trochę dziwna w smaku..i ma wspaniały zapach. Zobaczę co z tego wyjdzie i dam znać po obiektywnej degustacji.
Po jakim najkrótszym czasie można próbować takich korniszonów, obojętnie czy octowe czy na soku? tydzień? dwa?
Romaszka gdzieś pisała przy okazji swojej sałatki, ale nie mogę znaleźć
- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1114
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Kilka osób w wątku warzywnym pytało mnie o przepis na dynię w ziołach, więc podaję tutaj:
171. Dynia w ziołach pieczona
1 Dynia ze zwartym miąższem (ja brałam Hokkaido, bo się nie rozpada po upieczeniu)
Zioła według uznania (u mnie króluje tymianek, estragon, oregano, koper, bazylia i przede wszystkim curry)
trochę soli, pieprzu
Oliwa z oliwek
Dynię obrać, pokroić w paski (półksiężyce), posmarować oliwą z oliwek i wybranymi ziołami.
Wiele osób oprócz tego smaruje dynię czosnkiem, niestety ja czosnku nie lubię więc jej nie nacierałam.
Pozostawić w półmisku na godzinkę, żeby przeszła ziołami i na 20 minut do piekarnika na 180 stopni.
Grubsze kawałki mogą potrzebować więcej czasu na upieczenie, więc pod koniec doglądałam czy odpowiednio się zarumieniła.
Ps. ponieważ moja córa lubi różne sosy, to zrobiłam jej taki a'la tzatziki (kilka ogórków, jogurt gęsty, trochę czosnku, soli).
Smacznego
171. Dynia w ziołach pieczona
1 Dynia ze zwartym miąższem (ja brałam Hokkaido, bo się nie rozpada po upieczeniu)
Zioła według uznania (u mnie króluje tymianek, estragon, oregano, koper, bazylia i przede wszystkim curry)
trochę soli, pieprzu
Oliwa z oliwek
Dynię obrać, pokroić w paski (półksiężyce), posmarować oliwą z oliwek i wybranymi ziołami.
Wiele osób oprócz tego smaruje dynię czosnkiem, niestety ja czosnku nie lubię więc jej nie nacierałam.
Pozostawić w półmisku na godzinkę, żeby przeszła ziołami i na 20 minut do piekarnika na 180 stopni.
Grubsze kawałki mogą potrzebować więcej czasu na upieczenie, więc pod koniec doglądałam czy odpowiednio się zarumieniła.
Ps. ponieważ moja córa lubi różne sosy, to zrobiłam jej taki a'la tzatziki (kilka ogórków, jogurt gęsty, trochę czosnku, soli).
Smacznego

Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Agulka11 pyyysznie to brzmi
Mam tylko prośbę - dopisz do tytułu pieczona..jak się szuka po numerach to strasznie długo trwa zanim znajdzie się to czego się szuka.
Szkoda też, że w spisie nie ma wyróżnienia na 'z octem' i bez, ale trudno..
Mam tylko prośbę - dopisz do tytułu pieczona..jak się szuka po numerach to strasznie długo trwa zanim znajdzie się to czego się szuka.
Szkoda też, że w spisie nie ma wyróżnienia na 'z octem' i bez, ale trudno..
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 37
- Od: 11 mar 2012, o 15:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Ujście/Piły
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Czy dynie do pieczenia obieramy, czy tylko kroimy?
ps. dynia hokkaido lub baby bary
ps. dynia hokkaido lub baby bary
- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5075
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ja czytałam np. we włoskich przepisach, że dynię do pieczenia kroi się tylko w kawałki i po upieczeniu wydrąża miękki miąższ. Natomiast dynię hokkaido gotuję na zupę w kawałkach razem ze skórą i ona cudownie się rozgotowuje. Nie potrzebne jest obieranie, które w przypadku dyni nie jest takie łatwe - twarda skóra.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki