Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Posty: 733
Od: 11 sie 2006, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Opolskie cudne

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Czy opcjonalnie jest jakiś produkt zastępczy zamiast octu/jakiegokolwiek/?
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 13363
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Chyba sok z cytryny mógłby zastąpić ocet ?
Mnie się wydaje z kolei że dużo jest oliwy.
Czy ona nie jest za bardzo oleista ?
Mam wielką ochotę spróbować ale nie wiem jaki jest potem smak, czy kwaśna, czo słodko-kwaśna i czy nie za tłusta...
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1474
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Głogów
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Zrobiłam ostatnio mizerię z przepisu 98 i powiem tak: dzisiaj dorabiałam z podwójnej porcji :D . Polecam wszystkim. Długo szukałam tego smaku mizerii z dzieciństwa i wreszcie znalazłam.
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3954
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Comcia pisze:Chyba sok z cytryny mógłby zastąpić ocet ?
Mnie się wydaje z kolei że dużo jest oliwy.
Czy ona nie jest za bardzo oleista ?
Mam wielką ochotę spróbować ale nie wiem jaki jest potem smak, czy kwaśna, czo słodko-kwaśna i czy nie za tłusta...
Ale ile wtedy musiałoby być tego soku?
Ja zawsze daję tak jak w przepisie i wychodzi super. Nie jest kwaśna i tłusta. Warzywa ładnie się zmacerują. Moim zdaniem świetnie smakuje, a tych szklanek zalewy, to przecież aż na 10 kg warzyw. Układa się do słoja (upycha) surówkę, a potem dolewa się zalewę - zawsze wchodzi minimalnie.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Posty: 733
Od: 11 sie 2006, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Opolskie cudne

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

tez czekam na jakąś informacje w kwestii zastąpienia octu sokiem...pytanie ile soku zastąpi ów ocet
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Posty: 588
Od: 4 maja 2008, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Górny Śląsk

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

iwciach gdzie ten przepis, bo szukam, ale nie znajduję...
Aaaaa już wiem. 98 to nie nick tylko numer przepisu na pierwszej stronie. ;:223 :lol:
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 13363
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Na pierwszej stronie masz spis i linki do wszystkich przepisów. :D
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Dziewczyny ja myślę, że można spróbować z sokiem jabłkowym. Mogę być królikiem doświadczalnym, ale spróbuję jutro w ze swoimi korniszonami, bo akurat sok mam ale z musu jabłkowego z kwaśnych papierówek.

To nie taki typowy sok, bo jak robiłam w piekarniku mus jabłkowy (niesłodzony) z dość kwaśnych papierówek to potem przerzuciłam go na szmatkę nad garnkiem, bo zależało żeby mus był gęsty. Dużo mi tego skapało.
Obrazek

W smaku - spróbowałam przed chwilą i to i to - sok może całkowicie zastąpić ocet winny w tych samych proporcjach jeśli chodzi o kwasowość. Kto wie czy z sokiem ogórasy nie będą lepsze niż z octem na moje oko.
Podejrzewam, że w takich sałatkach też można dać sok, tylko trzeba by dać więcej, bo stosujecie 10%

Comciu jakoś soku z cytryny w tym nie widzę, może całkowicie zmienić smak warzyw
Barbara2000
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Posty: 690
Od: 29 lip 2008, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: opolskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

170. Fasolka szparagowa do słoików.
2 duże łyżki cukru
łyżka soli
1 l wody
Fasolkę włożyć do garnka, zalać zalewą i gotować 5 min. Zalewy powinno być tyle porcji aby zakrywała fosolkę.
Później fasolkę włożyć do słoików i zalać tą samą zalewą. Jak zabraknie-dorobić. W pierwszym dniu gotować 1 godz, W następnym dniu odkręcić słoiki, zakręcić i gotować jeszcze 45 min.
Zimą podgrzewam w tej zalewie, dodaję ciut masła i bułkę tartą i gotowa do obiadu.
Dużo pisania ale roboty malutko.
Barbara
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

monika pisze:Dziewczyny ja myślę, że można spróbować z sokiem jabłkowym. Mogę być królikiem doświadczalnym, ale spróbuję jutro w ze swoimi korniszonami, bo akurat sok mam ale z musu jabłkowego z kwaśnych papierówek.
No więc zrobiłam, ale jak kiper próbowałam zalewy octowej i tej z soku i wyszły mi inne proporcje.
Zalewa do korniszonów z soku jabłkowego (po odcedzeniu musu jabłkowego niesłodzonego z papierówek):
- 1 l wody
- 1,5 l soku jabłkowego
- 2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki soli grubej
Zalewa taka trochę dziwna w smaku..i ma wspaniały zapach. Zobaczę co z tego wyjdzie i dam znać po obiektywnej degustacji.

Po jakim najkrótszym czasie można próbować takich korniszonów, obojętnie czy octowe czy na soku? tydzień? dwa?
Romaszka gdzieś pisała przy okazji swojej sałatki, ale nie mogę znaleźć
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Posty: 1916
Od: 11 gru 2009, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Bardzo ciekawe przepisy.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1114
Od: 23 mar 2011, o 18:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Kilka osób w wątku warzywnym pytało mnie o przepis na dynię w ziołach, więc podaję tutaj:

171. Dynia w ziołach pieczona
1 Dynia ze zwartym miąższem (ja brałam Hokkaido, bo się nie rozpada po upieczeniu)
Zioła według uznania (u mnie króluje tymianek, estragon, oregano, koper, bazylia i przede wszystkim curry)
trochę soli, pieprzu
Oliwa z oliwek

Dynię obrać, pokroić w paski (półksiężyce), posmarować oliwą z oliwek i wybranymi ziołami.
Wiele osób oprócz tego smaruje dynię czosnkiem, niestety ja czosnku nie lubię więc jej nie nacierałam.
Pozostawić w półmisku na godzinkę, żeby przeszła ziołami i na 20 minut do piekarnika na 180 stopni.
Grubsze kawałki mogą potrzebować więcej czasu na upieczenie, więc pod koniec doglądałam czy odpowiednio się zarumieniła.

Ps. ponieważ moja córa lubi różne sosy, to zrobiłam jej taki a'la tzatziki (kilka ogórków, jogurt gęsty, trochę czosnku, soli).

Smacznego :)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Agulka11 pyyysznie to brzmi

Mam tylko prośbę - dopisz do tytułu pieczona..jak się szuka po numerach to strasznie długo trwa zanim znajdzie się to czego się szuka.

Szkoda też, że w spisie nie ma wyróżnienia na 'z octem' i bez, ale trudno..
egon20041
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 37
Od: 11 mar 2012, o 15:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Ujście/Piły

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Czy dynie do pieczenia obieramy, czy tylko kroimy?
ps. dynia hokkaido lub baby bary
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5075
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Ja czytałam np. we włoskich przepisach, że dynię do pieczenia kroi się tylko w kawałki i po upieczeniu wydrąża miękki miąższ. Natomiast dynię hokkaido gotuję na zupę w kawałkach razem ze skórą i ona cudownie się rozgotowuje. Nie potrzebne jest obieranie, które w przypadku dyni nie jest takie łatwe - twarda skóra.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”