Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8473
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Post »

Ha ha ha wiedziałam. A ja nie będę gorsza od twojej żony /tu ukłony w jej stronę/. Jak tylko je pokroję to zaraz zamelduję. Serdecznie pozdrawiam.
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1621
Od: 18 sie 2005, o 15:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Post »

Elizabetko, wybacz proszę, ale i bez tego mam nielicho problemów (jak każdy) :wink:
Ale żeby nie zostawić Cię z tym problemem mam pewną radę:
W pestkach pigwy jest mnóstwo pektyn i aż szkoda je marnować, więc zrób tak: owoce starannie umyj i ugotuj, tak jakby były obrane. Jak zrobią się miękkie, przełóż je do płóciennego worka i starannie odciskaj, zawieś worek nad garnkiem i poczekaj aż wszystko odcieknie.
I już możesz używać do wszystkiego.
ps. gotowanie pigwy tak jak podają przepisy.
Jakub . . . . .
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8473
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Post »

Super oto mi chodziło fajnie, że jesteś Nemo 56. Dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam. ;:100
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8473
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Post »

Chciałam dodać coś od siebie jeżeli chodzi o truskawki /mimo że już po sezonie/ : najpierw dokładnie płuczę w wodzie a później dopiero obieram szypułki. Może się przyda chyba że macie jeszcze coś do dodania. Pozdrawiam. Miłeg wodolejstwa wieczornego.
martas

Post »

Omorica pisze:Macie pomysły na truskawki?Coś innego niż kompot i dżem(drogo wychodzi)
Mój sposób to mrożenie - szybko, tanio i smacznie :)
Awatar użytkownika
SATI
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 311
Od: 26 maja 2006, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: SKIERNIEWICE

Post »

Posadzilam w tym roku pierwszy raz cukinie i teraz mam problem co z niej zrobić leczo już gotowałam może macie przepisy na marynaty z cukini
martas

Post »

Ja praktykowałam 2 przepisy:

10. cukinia w occie
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis18353.html -

11. Sałatka z ogórków
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis3802.html - przepis na sałatkę z ogórków (pyszna!), ale można też wg tego przepisu robić cukinię, tyle, że trzeba z niej najpierw wydrążyć nasiona, a potem pokroić w słupki - reszta jak w przepisie

Obydwa sprawdzone i jak dla mnie świetne, tyle że ja daję zawsze mniej cukru, niż podają, gdyż lubię ostrzejszy smak
Awatar użytkownika
SATI
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 311
Od: 26 maja 2006, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: SKIERNIEWICE

Post »

martas dzięki za przepisy będę robiła tylko napisz mi czy zalewa do pierwszego przepisu ma być zimna czy goraca
martas

Post »

gotowana - inaczej chyba by się to wszystko nie rozpuściło

aha! a w przepisie drugim cukinię kroiłam w kostkę, a nie paski!
Awatar użytkownika
SATI
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 311
Od: 26 maja 2006, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: SKIERNIEWICE

Post »

Jeżeli gotowałaś leczo z kabaczka to tak samo robię z cukini.A przewory wyglądają apetycznie ;:8
martas

Post »

12. Kotlety z cukini

Wypróbowałam jeszcze przepis na kotlety z cukini - z kilku przepisów wzięłam po trochu i oto co wyszło:

składniki:
cukinia
marchewka
ser żółty
cebula
2 jajka
mąka

Cukinię, marchew oraz ser ścieramy na tarce. Jajka roztrzepujemy (jak do schabowych), dodajemy ok. 4-5 łyżeczek mąki i roztrzepujemy z jajkiem - do tego wsypujemy starte warzywa. Doprawiamy, jak kto lubi - ja daję sól, pieprz i curry. Smażymy na gorącym tłuszczu (ja używam oliwę). Podczas smażenia dodajemy pokrojoną cebulę.

Myślę, że można dodać także pierś z kurczaka (drobno pokrojoną) i kotlety będą także bardzo dobre. A może nawet lepsze?



Smacznego!
Awatar użytkownika
atomek
100p
100p
Posty: 121
Od: 26 lip 2006, o 23:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Turek

Post »

13. Leczo z cukini

boczek wędzony surowy
cukinia obrana,wydrążona
pieczarki
marchewka
papryka kolorowa
ostre papryczki
pomidory
cebula
Oczywiście wszystkie warzywa kroje wg.uznania
Gotuję w szybkowarze boczek. Do wody po boczku wrzucam podsmażone warzywa - takie, którę muszą się dłużej gotować na początek
/pieczarki,papryka,cebula, marchewka/ a na samym końcu pokrojony boczek i cukinie mogą być nawet ogórki wydrążone i obrane.Nie solimy.
Nadmiar zamrażam.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8473
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Post »

14. PASTA RYBNA :

makrela wędzona, cebula, ogórek kiszony, jajko ugotowane na twardo,
natka pietruszki, łyżka majonezu, pioprz ziołowy, papryka mielona

Do rozdrobnionej makreli dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, pokrojone jajko,
ogórek kiszony pokrojony w drobną kosteczkę, natkę pietruszki, łyżkę majonezu
i przyprawy.

Takie małe co nieco do bułeczki w te deszczowe dni.

Życzę smacznego i pozdrawiam cieplutko. ;:100
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Lysol
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 9
Od: 15 wrz 2006, o 10:40
Lokalizacja: Kraków

Post »

14 a)Przepis na kiszone rydze

Zaznaczam, że te rydze nie są tymi z naszych nizinnych lasów. Są grube, po przekrojeniu wydzielają duże ilości soków. Ja znam te z gór, rosną od września na ściółce pod jodłami, świerkami.

Kiszenie jest takie jak kapusty.
Trzeba je dobrze oczyścić, nie myć, żeby nie puściły soków.
Na ok 2 koszyki rydzów wystarczy 5l gliniany garnek - nie metalowy ani szklany.
Układamy je warstwami dodając sporo soli (dłużej są świeże, po ukiszeniu i tak trzeba je opłukać), ziele angielskie i liście laurowe. Po wypełnieniu garnka przyłożyć od góry dość ciężkim kamieniem (tak jak w kiszeniu kapusty) - nie zalewać wodą!!! Trzymać w cieple ok 2 dni, następnie wynieść do chłodnego miejsca. Po około 12-14 dniach są gotowe do spożycia. Pamiętajcie, żeby w żadnym wypadku nie odlewać powstałej ciemnej cieczy.
Po ukiszeniu w smaku czuć normalnie żywicę. Są świetnym dodatkiem do drugiego dania, do kanapek z wędliną itp...
Aha gdyby podczas kiszenia pojawiała się na wierzchu pleśń trzeba ją koniecznie zbierać.
Smacznego!
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8473
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Post »

Wracjąc do tematu pigwowego czy to pora robić już przetwory z pigwy :?:
Wydaje mi się, że już są dobre - takie ładne i żółciutkie a niektóre już opadły.


Podpowiedzcie proszę czy już brać te pigwy do garnka czy może lepiej jak się deczko przemrożą :?:

Serdeczne dzięki za podpowiedź.


Pozdrawiam,
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”