Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
- nemo56
- Przyjaciel Forum
- Posty: 1621
- Od: 18 sie 2005, o 15:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Elizabetko, wybacz proszę, ale i bez tego mam nielicho problemów (jak każdy) 
Ale żeby nie zostawić Cię z tym problemem mam pewną radę:
W pestkach pigwy jest mnóstwo pektyn i aż szkoda je marnować, więc zrób tak: owoce starannie umyj i ugotuj, tak jakby były obrane. Jak zrobią się miękkie, przełóż je do płóciennego worka i starannie odciskaj, zawieś worek nad garnkiem i poczekaj aż wszystko odcieknie.
I już możesz używać do wszystkiego.
ps. gotowanie pigwy tak jak podają przepisy.

Ale żeby nie zostawić Cię z tym problemem mam pewną radę:
W pestkach pigwy jest mnóstwo pektyn i aż szkoda je marnować, więc zrób tak: owoce starannie umyj i ugotuj, tak jakby były obrane. Jak zrobią się miękkie, przełóż je do płóciennego worka i starannie odciskaj, zawieś worek nad garnkiem i poczekaj aż wszystko odcieknie.
I już możesz używać do wszystkiego.
ps. gotowanie pigwy tak jak podają przepisy.
Jakub . . . . .
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Ja praktykowałam 2 przepisy:
10. cukinia w occie
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis18353.html -
11. Sałatka z ogórków
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis3802.html - przepis na sałatkę z ogórków (pyszna!), ale można też wg tego przepisu robić cukinię, tyle, że trzeba z niej najpierw wydrążyć nasiona, a potem pokroić w słupki - reszta jak w przepisie
Obydwa sprawdzone i jak dla mnie świetne, tyle że ja daję zawsze mniej cukru, niż podają, gdyż lubię ostrzejszy smak
10. cukinia w occie
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis18353.html -
11. Sałatka z ogórków
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis3802.html - przepis na sałatkę z ogórków (pyszna!), ale można też wg tego przepisu robić cukinię, tyle, że trzeba z niej najpierw wydrążyć nasiona, a potem pokroić w słupki - reszta jak w przepisie
Obydwa sprawdzone i jak dla mnie świetne, tyle że ja daję zawsze mniej cukru, niż podają, gdyż lubię ostrzejszy smak
12. Kotlety z cukini
Wypróbowałam jeszcze przepis na kotlety z cukini - z kilku przepisów wzięłam po trochu i oto co wyszło:
składniki:
cukinia
marchewka
ser żółty
cebula
2 jajka
mąka
Cukinię, marchew oraz ser ścieramy na tarce. Jajka roztrzepujemy (jak do schabowych), dodajemy ok. 4-5 łyżeczek mąki i roztrzepujemy z jajkiem - do tego wsypujemy starte warzywa. Doprawiamy, jak kto lubi - ja daję sól, pieprz i curry. Smażymy na gorącym tłuszczu (ja używam oliwę). Podczas smażenia dodajemy pokrojoną cebulę.
Myślę, że można dodać także pierś z kurczaka (drobno pokrojoną) i kotlety będą także bardzo dobre. A może nawet lepsze?
Smacznego!
Wypróbowałam jeszcze przepis na kotlety z cukini - z kilku przepisów wzięłam po trochu i oto co wyszło:
składniki:
cukinia
marchewka
ser żółty
cebula
2 jajka
mąka
Cukinię, marchew oraz ser ścieramy na tarce. Jajka roztrzepujemy (jak do schabowych), dodajemy ok. 4-5 łyżeczek mąki i roztrzepujemy z jajkiem - do tego wsypujemy starte warzywa. Doprawiamy, jak kto lubi - ja daję sól, pieprz i curry. Smażymy na gorącym tłuszczu (ja używam oliwę). Podczas smażenia dodajemy pokrojoną cebulę.
Myślę, że można dodać także pierś z kurczaka (drobno pokrojoną) i kotlety będą także bardzo dobre. A może nawet lepsze?
Smacznego!
- atomek
- 100p
- Posty: 121
- Od: 26 lip 2006, o 23:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Turek
13. Leczo z cukini
boczek wędzony surowy
cukinia obrana,wydrążona
pieczarki
marchewka
papryka kolorowa
ostre papryczki
pomidory
cebula
Oczywiście wszystkie warzywa kroje wg.uznania
Gotuję w szybkowarze boczek. Do wody po boczku wrzucam podsmażone warzywa - takie, którę muszą się dłużej gotować na początek
/pieczarki,papryka,cebula, marchewka/ a na samym końcu pokrojony boczek i cukinie mogą być nawet ogórki wydrążone i obrane.Nie solimy.
Nadmiar zamrażam.
boczek wędzony surowy
cukinia obrana,wydrążona
pieczarki
marchewka
papryka kolorowa
ostre papryczki
pomidory
cebula
Oczywiście wszystkie warzywa kroje wg.uznania
Gotuję w szybkowarze boczek. Do wody po boczku wrzucam podsmażone warzywa - takie, którę muszą się dłużej gotować na początek
/pieczarki,papryka,cebula, marchewka/ a na samym końcu pokrojony boczek i cukinie mogą być nawet ogórki wydrążone i obrane.Nie solimy.
Nadmiar zamrażam.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
14. PASTA RYBNA :
makrela wędzona, cebula, ogórek kiszony, jajko ugotowane na twardo,
natka pietruszki, łyżka majonezu, pioprz ziołowy, papryka mielona
Do rozdrobnionej makreli dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, pokrojone jajko,
ogórek kiszony pokrojony w drobną kosteczkę, natkę pietruszki, łyżkę majonezu
i przyprawy.
Takie małe co nieco do bułeczki w te deszczowe dni.
Życzę smacznego i pozdrawiam cieplutko.
makrela wędzona, cebula, ogórek kiszony, jajko ugotowane na twardo,
natka pietruszki, łyżka majonezu, pioprz ziołowy, papryka mielona
Do rozdrobnionej makreli dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, pokrojone jajko,
ogórek kiszony pokrojony w drobną kosteczkę, natkę pietruszki, łyżkę majonezu
i przyprawy.
Takie małe co nieco do bułeczki w te deszczowe dni.
Życzę smacznego i pozdrawiam cieplutko.

14 a)Przepis na kiszone rydze
Zaznaczam, że te rydze nie są tymi z naszych nizinnych lasów. Są grube, po przekrojeniu wydzielają duże ilości soków. Ja znam te z gór, rosną od września na ściółce pod jodłami, świerkami.
Kiszenie jest takie jak kapusty.
Trzeba je dobrze oczyścić, nie myć, żeby nie puściły soków.
Na ok 2 koszyki rydzów wystarczy 5l gliniany garnek - nie metalowy ani szklany.
Układamy je warstwami dodając sporo soli (dłużej są świeże, po ukiszeniu i tak trzeba je opłukać), ziele angielskie i liście laurowe. Po wypełnieniu garnka przyłożyć od góry dość ciężkim kamieniem (tak jak w kiszeniu kapusty) - nie zalewać wodą!!! Trzymać w cieple ok 2 dni, następnie wynieść do chłodnego miejsca. Po około 12-14 dniach są gotowe do spożycia. Pamiętajcie, żeby w żadnym wypadku nie odlewać powstałej ciemnej cieczy.
Po ukiszeniu w smaku czuć normalnie żywicę. Są świetnym dodatkiem do drugiego dania, do kanapek z wędliną itp...
Aha gdyby podczas kiszenia pojawiała się na wierzchu pleśń trzeba ją koniecznie zbierać.
Smacznego!
Zaznaczam, że te rydze nie są tymi z naszych nizinnych lasów. Są grube, po przekrojeniu wydzielają duże ilości soków. Ja znam te z gór, rosną od września na ściółce pod jodłami, świerkami.
Kiszenie jest takie jak kapusty.
Trzeba je dobrze oczyścić, nie myć, żeby nie puściły soków.
Na ok 2 koszyki rydzów wystarczy 5l gliniany garnek - nie metalowy ani szklany.
Układamy je warstwami dodając sporo soli (dłużej są świeże, po ukiszeniu i tak trzeba je opłukać), ziele angielskie i liście laurowe. Po wypełnieniu garnka przyłożyć od góry dość ciężkim kamieniem (tak jak w kiszeniu kapusty) - nie zalewać wodą!!! Trzymać w cieple ok 2 dni, następnie wynieść do chłodnego miejsca. Po około 12-14 dniach są gotowe do spożycia. Pamiętajcie, żeby w żadnym wypadku nie odlewać powstałej ciemnej cieczy.
Po ukiszeniu w smaku czuć normalnie żywicę. Są świetnym dodatkiem do drugiego dania, do kanapek z wędliną itp...
Aha gdyby podczas kiszenia pojawiała się na wierzchu pleśń trzeba ją koniecznie zbierać.
Smacznego!
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk