104. Sos słodko - kwaśny na zimę
Ukazał się on w pewnej gazecie, do której czytelnicy przesyłają przepisy.Sama jeszcze nie sprawdzałam, jak skończę z przecierami i musztardą pomidorową Krysi, to spróbuję zrobić kilka słoiczków.
1 kg pomidorów, umyć, sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę
1 papryka czerwona, pokroić drobno
0,5 kg cebuli, pokroić w kostkę
1 marchew, pokroić w małe słupki ( ja pewnie zetrę

Te składniki gotujemy z odrobiną wody i soli.Pomidory powinny się rozpaść, wtedy dodajemy resztę składników:
0,5 puszki ananasów w kostce
0,5 puszki kukurydzy
1,5 szkl. cukru
0,5 szkl. octu
1/3 łyzeczki chilli
1 łyżeczka musztardy
0,5 łyżeczki curry
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
0,5 łyżeczki papryki ostrej jw.
0,5 łyżeczki vegety
Na małym ogniu gotujemy pod przykryciem dość długo, aby wszystko dobrze się połączyło.
Na koniec rozrabiamy w małej il. zimnej wody 1 dużą łyżkę mąki ziemniaczanej i zagotowujemy.
Gorący wlewać do słojów , najlepiej zapasteryzować ok.8-10 min.
Podobno świetny do dań z ryżem np.drobiowej piersi smażonej.
Jest też przepis na pomidory w galarecie na zimę (?????) i ukraiński przepis na pomidory kiszone.
