Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
x_P-42

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Tula, mam przepis na
104. Sos słodko - kwaśny na zimę
Ukazał się on w pewnej gazecie, do której czytelnicy przesyłają przepisy.Sama jeszcze nie sprawdzałam, jak skończę z przecierami i musztardą pomidorową Krysi, to spróbuję zrobić kilka słoiczków.
1 kg pomidorów, umyć, sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę
1 papryka czerwona, pokroić drobno
0,5 kg cebuli, pokroić w kostkę
1 marchew, pokroić w małe słupki ( ja pewnie zetrę :D )
Te składniki gotujemy z odrobiną wody i soli.Pomidory powinny się rozpaść, wtedy dodajemy resztę składników:

0,5 puszki ananasów w kostce
0,5 puszki kukurydzy
1,5 szkl. cukru
0,5 szkl. octu
1/3 łyzeczki chilli
1 łyżeczka musztardy
0,5 łyżeczki curry
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
0,5 łyżeczki papryki ostrej jw.
0,5 łyżeczki vegety

Na małym ogniu gotujemy pod przykryciem dość długo, aby wszystko dobrze się połączyło.
Na koniec rozrabiamy w małej il. zimnej wody 1 dużą łyżkę mąki ziemniaczanej i zagotowujemy.
Gorący wlewać do słojów , najlepiej zapasteryzować ok.8-10 min.
Podobno świetny do dań z ryżem np.drobiowej piersi smażonej.

Jest też przepis na pomidory w galarecie na zimę (?????) i ukraiński przepis na pomidory kiszone. ;:7
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Polu - właśnie wczoraj w warzywniaku rozmawiałam o kiszonych pomidorach :P
Podobno kisi się jak ogórki.
Od razu mi się przypomniało że w Bułgarii kiszą prawie wszystko - oni mają taki zwyczaj.
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziewczyny - podam jeszcze jeden przepis na wykorzystanie pomidorów jak ktoś ma nadwyżki.

105. Papryka konserwowana w przecierze pomidorowym
1 kg papryki
ok. 2 kg pomidorów
1-2 strąki ostrej papryczki ale nie konieczna jak ktoś nie lubi ostrego
sól, 4 łyżki oliwy lub oleju
Paprykę i pomidory umyć.
Strąki pokrajać w kawałki podobne jak do leczo i wrzucić do wrzącej osolonej wody i utrzymywać w stanie wrzenia 30 - 60 sek. - po prostu zblanszować. Odcedzić i poukładać w wyprażonych słoikach.
Z pomidorów zrobić przecier doprawić lekko solą.
Gorącym przecierem zalać paprykę. Do każdego słoika dać na wierzch po łyżce oliwy. Słoje zamknąć i spasteryzować ok. 20 minut.
W zimie można wykorzystywać jako dodatek do potraw. U mnie najczęściej był wykorzystywany jako baza do leczo. Posmażałam tylko cebulę i dodawałam kiełbasę i już był znakomity obiad.
Można dodawać do mięsa lub ryb. Np. filet z jakiejkolwiek ryby zalany takim sosem i do piekarnika na 20 minut i gotowe przepyszne danie.
Również kotlety mielone lub klopsy również zapieczone. Kombinacji jest bardzo wiele.

Polu. Cieszę się że odważyłaś się spróbować tych przepisów.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Tula pisze:Image, podpisuję się pod odpowiedzą Poli42. Przepisu na ketchup nie znam.

Dziewczyny, co można jeszcze z pomidorów zrobić? Bo mi już uszami wychodzą, nie przejemy, sąsiedzi już obdzieleni a tu jeszcze mnóstwo na krzakach. A wyrzucić żal.
Wyślij do mnie....u nas niedosyt :;230 :;230
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Polu, dziękuję za przepis, w niedzielę będę robiła. Czy może być ocet winny? Spirytusowego tu nie dostanę. No i nie dodam vegety, nie chcę chemii w jedzeniu. Ale pewnie vegeta tu to najmniej ważny składnik ;) W każdym razie ślinka leci mi już.
Ado.kj ja już na przecier patrzeć nie mogę więc więcej go w tym roku nie zrobię, ale przepis wykorzystam jak tylko papryka dojrzeje. Zaleję przecierem, jaki już zrobiłam :p Nabrałam ochoty na taką rybkę z piekarnika.
Fajnie, że podajecie przy przepisach do czego można wykorzystać dany "wyrób". Żółtodziobom kuchennym to jest bardzo pomocne.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
x_P-42

Post »

coma95 pisze: Od razu mi się przypomniało że w Bułgarii kiszą prawie wszystko - oni mają taki zwyczaj.
Ciomciu, do dziś pamiętam niezapomniany smak tureckich i bułgarskich gołąbeczków zawijanych w kwaszone ... liście winogron.Pyszności!

Na większe święta robimy gołąbki owijane w liście białej kapusty, kiszonej w główkach. Gołąbki są wiele delikatniejsze i szybciej " dochodzą". Kapuchę dostarcza nam zaprzyjaźniony pan, który zawodowo zajmuje się kwaszeniem kapusty i ogórasów.
Jadłam też raz kiszone grzyby, ale jakoś mi nie podeszły.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zobaczcie co znalazłam!!!
- http://www.potrawyregionalne.pl/261,Prz ... 1&index=20

PRZETWORY BERBERYSOWE.
Konfitury, dżemy i galaretki.

PRZETWORY MIRABELKOWE.
* MIRABELKI SUSZONE.
* SOS DO MIĘS Z MIRABELEK.
* NAPóJ Z MIRABELEK.
* DŻEM MIRABELKOWY.

PRZETWORY Z DERENIA WŁAŚCIWEGO.
Owoce derenia jadalnego są bogatym źródłem witaminy C - zawierają jej tyle co cytryny.
Ze względu na wysoką zawartość kwasów organicznych mogą być wykorzystywane do naturalnego zakwaszania przetworów owocowych. Można je też łączyć w przetworach ze słodkimi owocami np. z jabłkami.

PRZETWORY Z DZIKIEJ RÓŻY (POLNEJ).
Płatki kwiatów dzikiej róży (łac. Rosa canina) nadają się na konfitury.
Owoce służą do wyrobu win, nalewek, konfitur, dżemów. Nasiona zawierają olej obfitujący w witaminę E.

PRZETWORY Z JARZĘBINY.
* BIAŁA KAPUSTA Z JARZĘBINĄ.
* DŻEM Z JARZĘBINY, GRUSZEK I JABŁEK.
* GRUSZKI Z JARZĘBINĄ JAKO DODATEK DO MIĘS.
* JARZĘBINA DO MIĘS.
* SOK JARZĘBINOWY Z CZARNYM BZEM.
* JARZĘBINA SUSZONA.

PRZETWORY Z PIGWY I PIGWOWCA.
Pigwa nadaje się do wyrobu marmolad, konfitur, kompotów, owoców kandyzowanych, galaretek, soków. W kuchni kaukaskiej dodaje się ją do kiszonej kapusty.
Dojrzewa w październiku, a po zerwaniu owoce powinny poleżeć w domu nawet kilka tygodni. Nabierają wówczas intensywnej żółtej barwy i silnego aromatu.

PRZETWORY Z TARNINY.
Owoce, z których chcemy zrobić przetwory, muszą być całkowicie dojrzałe, zdrowe i przemarznięte.

PRZETWORY Z CZARNEGO BZU.
* CZARNY BEZ PASTERYZOWANY.
* GALARETKA Z OWOCóW CZARNEGO BZU.
* KONFITURY Z OWOCóW CZARNEGO BZU.

Sezon na owocki w pełni, zbierajcie więc i przetwarzajcie, na zimę będzie jak znalazł.
Na początek zrobiłam dżem jabłkowo-różany (z owoców róży pomarszczonej), a pierwsze zebrane kiście owoców bzu czarnego i jarzębiny właśnie się mrożą - będzie konfitura z jabłek i bzu i z jabłek i jarzębiny. Gruszki (dzikie i kamiennie twarde) właśnie się moczą w syropie, a dereń nadchodzi pocztą. Szkoda tylko, że mój własny berberys w tym roku nie obrodził, nalewka z berberysu nia ma sobie równych :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Ratujcie... Dzisiaj tylko co skończyłyśmy ze szwagierką pakować pomidory w słoiki a mój chłop przytargał drugie tyle i jutro od nowa... BLEEE

Nasz dzisiejszy urobek już zalany do pasteryzacji.
Obrazek
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
*aga*
50p
50p
Od: 20 wrz 2008, o 11:26

Post »

Jeśli chodzi o sos słodko- kwaśny to robię go co roku.Jest rewelacyjny do ryżu razem z usmażoną piersią kurczaka. Ja czasem dodaje do tej potrawy uprażone w mikrofali orzeszki arachidowe. Pychota!
pozdrawiam
Aga
Awatar użytkownika
Powojnik
200p
200p
Od: 24 sie 2010, o 10:22

Post »

106. Pikle z ogórków ;:137

Składniki:
-1,5 kg ogórków (duże,dojrzałe)
-2 szklanki octu
-3 szklanki wody
-5 dag cukru
-przyprawy (ziele, pieprz, liście, gorczyca)

Wykonanie:
Ogórki brać ze skórki,przepołowić,wydrążyć nasiona.Pokroić wzdłuż na paski (nie za wąskie), posolić i zostawić na kilka godzin. Następnie zlać wydzielony płyn. Zagotować około 3/4 szklanki octu z 3 szklankami wody,cukrem i przyprawami i zalać ogórki gorącym płynem na24 godziny (obciążyć, żeby nie wypływały) Po 24 godzinach zlać płyn z ogórków, dodać łyżkę octu, zagotować, przestudzić i ponownie zalać ogórki.Taką czynność powtórzyć trzy razy. Następnie ułożyć ogórki w czystych, wyprażonych słoikach.
Przygotować świeżą zalewę. Około 1 1/4 szklanki octu, 1 1/4 szklanki wody, trochę cukru, szczypta soli, przyprawy (według uznania, jak kto lubi) i zagotować. Zalać lekko przestudzonym płynem, zamknąć słoiki. Nie pasteryzować :!: Smacznego :)

Obrazek
"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

A zna ktoś przepis na 107. Przecier z ogórków do zupy.
Ja zrobiłam według dwóch przepisów:

1. Ogórki poszatkować, przesypać solą i odstawić na 1 lub 2 doby. Następnie do każdego słoika dać koper, kilka ząbków czosnku i poszatkowane odciśnięte z nadmiaru wody ogóry, zakręcić, schować do piwnicy.
Niedługo dam znać jak to się sprawdza.

2. Poszatkować ogóry, czosnek, koper i przesypać solą. Odstawić na kilka dni aby się zakisiła. Następnie gdy osiągniemy właściwą kwaśność dajemy do słoików i pasteryzujemy.
No i tutaj muszę napisać, że po kilku dniach ogóry od góry spleśniały :( , tzn. pojawił się biały nalot. Zdjęłam biały nalot, a resztę włożyłam do słoików i pasteryzowałam, nie wiem, czy nie powinnam wyrzucić :roll: .
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
x_P-42

Post »

Dobrze robiłaś, ale widać ogóry jednak "spotkały" się z powietrzem i dlatego spleśniały.
Jest stary sprawdzony sposób na przecier ogórkowy - nie trzeba podkiszać i pasteryzować, tylko surowe, przyprawione zalewa się ... roztopionym smalcem. ;:108
Starte ogórki z przyprawami pakuje się do słoików,tak na 4/5 objętości, aby mogły "pracować" i nie wypływały. Roztapiamy czysty smalec i zalewamy nim delikatnie powierzchnię startych ogórków, warstwą ok.0,5- 1cm. Smalec tamuje dopływ powietrza. ;:7
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jak już włożyłam bez smalcu (p rzepis nr 1)... Otworzyć i zalać smalcem, czy tak zostawić?
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
x_P-42

Post »

Nie robiłam tak,może zrób partię próbną 2-3 słoiki. ;:7
Albo normalnie zakiś ogóry, potem zetrzyj, zapasteryzuj i już.
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Więc połowę otworzę i zaleje smalcem, połowę zostawię tak jak jest. Chociaż chyba nie powinno się ich otwierać...
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”