Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
- Siedmiokropka
- 100p
- Posty: 160
- Od: 11 maja 2007, o 13:16
- Lokalizacja: Puszcza Białowieska
Buniu, moja Teściówka zamiast oliwy daje po łyżce miodu do każdego słoika.Nie każdy może jeść oliwę w przetworach, obojętnie czy w ogórkach czy w papryce.Ja też wolę przetwory bez oliwy-wcale się nie psują. A papryka z miodem smakuje wyśmienicie.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Posty: 15082
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: śląskie
Nie przepadam za pichceniem ani robieniem przetworów, ale trochę robię ;)
Co roku robię
47. Buraczki z papryką, które cała moja rodzinka uwielbia
Przepis na nie jest bardzo prosty:
3 kg buraków
4szt. czerwonej papryki
5 cebul
zalewa:
1szkl. wody
1 szkl. octu
3/4 szkl. cukru
1 łyżka soli
Buraki ugotować, zetrzeć na grubej tarce. Wodę z octem, cukrem i solą zagotować. Paprykę i cebulę pokroić w paski, wrzucić do zalewy, gotować 5 minut. Zalewę dodać do buraczków, wymieszać , nakładać do słoików i pasteryzować.
Mówię Wam, pycha!
Co roku robię
47. Buraczki z papryką, które cała moja rodzinka uwielbia
Przepis na nie jest bardzo prosty:
3 kg buraków
4szt. czerwonej papryki
5 cebul
zalewa:
1szkl. wody
1 szkl. octu
3/4 szkl. cukru
1 łyżka soli
Buraki ugotować, zetrzeć na grubej tarce. Wodę z octem, cukrem i solą zagotować. Paprykę i cebulę pokroić w paski, wrzucić do zalewy, gotować 5 minut. Zalewę dodać do buraczków, wymieszać , nakładać do słoików i pasteryzować.
Mówię Wam, pycha!
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
- Dorota-C
- 500p
- Posty: 613
- Od: 25 wrz 2007, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Znalazłam taki przepis
48. Konfitury z marchwi
1 kg ładnej marchewki
1 kg cukru
ćwierć szkl. soku z cytryny
Marchew obrać i ugotować do miękkości. Odcedzić i zachować 1 szkl wywaru.Pokroić w plasterki specjalnym ozdobnym nożykiem. Cukier wymieszać z wywarem i przygotować syrop,zszumować go. Lekko ciepłym zalać marchew, odstawić na 12 godzin, następnie wyjąć ją z syropu,syrop zagotować, dodać sok z cytryny i zszumować.Ponownie ugotować syrop "do perły". Dodać marchew, gotować na małym ogniu 5-7 minut.
Gorące konfitury przełożyć do słoików, zakręcić i pod koc.
48. Konfitury z marchwi
1 kg ładnej marchewki
1 kg cukru
ćwierć szkl. soku z cytryny
Marchew obrać i ugotować do miękkości. Odcedzić i zachować 1 szkl wywaru.Pokroić w plasterki specjalnym ozdobnym nożykiem. Cukier wymieszać z wywarem i przygotować syrop,zszumować go. Lekko ciepłym zalać marchew, odstawić na 12 godzin, następnie wyjąć ją z syropu,syrop zagotować, dodać sok z cytryny i zszumować.Ponownie ugotować syrop "do perły". Dodać marchew, gotować na małym ogniu 5-7 minut.
Gorące konfitury przełożyć do słoików, zakręcić i pod koc.
- Dorota-C
- 500p
- Posty: 613
- Od: 25 wrz 2007, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
I jeszcze taki
49. Dżem z marchwi z migdałami
100g migdałów
500g marchwi
400ml nie klarowanego soku z jabłek
2 cytryny
500g cukru
1cm korzenia imbiru
1 opakowanie Żelfixu
Migdały sparzyć i obrać. Marchew pokroić na małe kawałki,obrać cienko cytryny i wycisnąć sok.
Skórkę i sok z cytryny oraz cukier wymieszać z marchwią.Dodać utarty imbir.
Zmiksować masę marchwiową,wymieszać z Żelfixem i gotować 5 minut na wolnym ogniu. Dodać zmielone migdały.
Napełnić słoiki, zamknąć i odwrócić.
49. Dżem z marchwi z migdałami
100g migdałów
500g marchwi
400ml nie klarowanego soku z jabłek
2 cytryny
500g cukru
1cm korzenia imbiru
1 opakowanie Żelfixu
Migdały sparzyć i obrać. Marchew pokroić na małe kawałki,obrać cienko cytryny i wycisnąć sok.
Skórkę i sok z cytryny oraz cukier wymieszać z marchwią.Dodać utarty imbir.
Zmiksować masę marchwiową,wymieszać z Żelfixem i gotować 5 minut na wolnym ogniu. Dodać zmielone migdały.
Napełnić słoiki, zamknąć i odwrócić.
- Karolcia
- Przyjaciel Forum
- Posty: 4926
- Od: 17 paź 2007, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
50. Ogórki w zalewie musztardowej
3 kg ogórków
Obrać,pokroić w słupki lub w plasterki.
Zalewa
1 szkl. octu
2 szkl. wody
2 łyżki soli
20 dag cukru
7-9 łyżek musztardy
liść laurowy
angielskie ziele
koperek
Zagotowujemy zalewę z podanych składników
Ogórki wkładamy do słoików,wlewamy zalewę,zakręcamy słoiki i gotujemy w kąpieli wodnej 10 minut.
Polecam.Magda
3 kg ogórków
Obrać,pokroić w słupki lub w plasterki.
Zalewa
1 szkl. octu
2 szkl. wody
2 łyżki soli
20 dag cukru
7-9 łyżek musztardy
liść laurowy
angielskie ziele
koperek
Zagotowujemy zalewę z podanych składników
Ogórki wkładamy do słoików,wlewamy zalewę,zakręcamy słoiki i gotujemy w kąpieli wodnej 10 minut.
Polecam.Magda
Pozdrawiam Magda
- Karolcia
- Przyjaciel Forum
- Posty: 4926
- Od: 17 paź 2007, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
A teraz coś dla prawdziwych łasuchów
51. Sos truskawkowy
5kg.truskawek
5kg.cukru
Truskawki miksujemy końcówką do koktajli,dodajemy cukier,trzeba jeszcze chwilę miksować aby dobrze połączył się cukier z truskawkami.Przelewamy do garnka i zagotowujemy.Wrzący sos wlewamy do słoików i odwracamy wieczkiem do dołu.Pozostawiamy tak długo aż wszystko wystygnie.
(nie trzeba pasteryzować)
Wyśmienity do racuchów,naleśników do chleba i do ciasta(po dodaniu żelatyny)
51. Sos truskawkowy
5kg.truskawek
5kg.cukru
Truskawki miksujemy końcówką do koktajli,dodajemy cukier,trzeba jeszcze chwilę miksować aby dobrze połączył się cukier z truskawkami.Przelewamy do garnka i zagotowujemy.Wrzący sos wlewamy do słoików i odwracamy wieczkiem do dołu.Pozostawiamy tak długo aż wszystko wystygnie.
(nie trzeba pasteryzować)
Wyśmienity do racuchów,naleśników do chleba i do ciasta(po dodaniu żelatyny)
Pozdrawiam Magda
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Posty: 36516
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Ostatnio mam problem z ukiszeniem ogórków sklepowych - albo robią się zaraz miękkie, albo na górze robi się zaraz pleśń. Czy znacie może sposób aby dobrze się udały i nie zmiękły ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki