Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Siedmiokropka
100p
100p
Posty: 160
Od: 11 maja 2007, o 13:16
Lokalizacja: Puszcza Białowieska

Post »

Buniu, moja Teściówka zamiast oliwy daje po łyżce miodu do każdego słoika.Nie każdy może jeść oliwę w przetworach, obojętnie czy w ogórkach czy w papryce.Ja też wolę przetwory bez oliwy-wcale się nie psują. A papryka z miodem smakuje wyśmienicie.
Pozdrawiam!
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
Awatar użytkownika
bunia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 317
Od: 6 maja 2007, o 16:28
Lokalizacja: Łódź

Post »

Następnym razem zrobię z miodem wg Twojej rady Siedmiokropko - uwielbam go :D :P
Awatar użytkownika
ulina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1716
Od: 15 mar 2007, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: świętokrzyskie

Post »

Też uważam, że papryka z miodem jest pyszniutka :P i od kilku lat tylko taką robię :wink:
Pozdrawiam, Halina
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 15082
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: śląskie

Post »

Nie przepadam za pichceniem ani robieniem przetworów, ale trochę robię ;)
Co roku robię
47. Buraczki z papryką, które cała moja rodzinka uwielbia :D
Przepis na nie jest bardzo prosty:

3 kg buraków
4szt. czerwonej papryki
5 cebul

zalewa:
1szkl. wody
1 szkl. octu
3/4 szkl. cukru
1 łyżka soli

Buraki ugotować, zetrzeć na grubej tarce. Wodę z octem, cukrem i solą zagotować. Paprykę i cebulę pokroić w paski, wrzucić do zalewy, gotować 5 minut. Zalewę dodać do buraczków, wymieszać , nakładać do słoików i pasteryzować.

Mówię Wam, pycha!
Awatar użytkownika
bunia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 317
Od: 6 maja 2007, o 16:28
Lokalizacja: Łódź

Post »

Zrobiłam sałatkę z buraków wg chatte.
Jak próbowałam prosto z garnka było faktycznie nawet pycha :D :P
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Post »

Izusia jutro idę po buraczki i paprykę .....no i do garów :D
Dzięki za przepis :idea:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 15082
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: śląskie

Post »

Na pewno nie pozałujesz, Elżuniu! :D
Awatar użytkownika
akilegna
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 230
Od: 3 maja 2007, o 09:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: okolice Zielonej Góry
Kontakt:

Post »

Witajcie po dłuuuugiej przerwie. Za dużo złego się działo...

Proszę Was o przepisy na przetwory z marchwi.
Nie znalazłam nic na ten temat a może nieuważnie to zrobiłam.Z góry przepraszam.

Pozdrawiam wszystkich

----------------
Angelika
Awatar użytkownika
Dorota-C
500p
500p
Posty: 613
Od: 25 wrz 2007, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Post »

Znalazłam taki przepis

48. Konfitury z marchwi

1 kg ładnej marchewki
1 kg cukru
ćwierć szkl. soku z cytryny
Marchew obrać i ugotować do miękkości. Odcedzić i zachować 1 szkl wywaru.Pokroić w plasterki specjalnym ozdobnym nożykiem. Cukier wymieszać z wywarem i przygotować syrop,zszumować go. Lekko ciepłym zalać marchew, odstawić na 12 godzin, następnie wyjąć ją z syropu,syrop zagotować, dodać sok z cytryny i zszumować.Ponownie ugotować syrop "do perły". Dodać marchew, gotować na małym ogniu 5-7 minut.
Gorące konfitury przełożyć do słoików, zakręcić i pod koc.
"Wszędzie kwitną kwiaty dla tego, kto chce je dostrzec."
Storczyki i ogródekDorotki
Doniczkowe
Awatar użytkownika
Dorota-C
500p
500p
Posty: 613
Od: 25 wrz 2007, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Post »

I jeszcze taki

49. Dżem z marchwi z migdałami

100g migdałów
500g marchwi
400ml nie klarowanego soku z jabłek
2 cytryny
500g cukru
1cm korzenia imbiru
1 opakowanie Żelfixu
Migdały sparzyć i obrać. Marchew pokroić na małe kawałki,obrać cienko cytryny i wycisnąć sok.
Skórkę i sok z cytryny oraz cukier wymieszać z marchwią.Dodać utarty imbir.
Zmiksować masę marchwiową,wymieszać z Żelfixem i gotować 5 minut na wolnym ogniu. Dodać zmielone migdały.
Napełnić słoiki, zamknąć i odwrócić.
"Wszędzie kwitną kwiaty dla tego, kto chce je dostrzec."
Storczyki i ogródekDorotki
Doniczkowe
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 4926
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Post »

50. Ogórki w zalewie musztardowej

3 kg ogórków
Obrać,pokroić w słupki lub w plasterki.

Zalewa

1 szkl. octu
2 szkl. wody
2 łyżki soli
20 dag cukru
7-9 łyżek musztardy
liść laurowy
angielskie ziele
koperek
Zagotowujemy zalewę z podanych składników
Ogórki wkładamy do słoików,wlewamy zalewę,zakręcamy słoiki i gotujemy w kąpieli wodnej 10 minut.

Polecam.Magda
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 4926
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Post »

A teraz coś dla prawdziwych łasuchów

51. Sos truskawkowy

5kg.truskawek
5kg.cukru
Truskawki miksujemy końcówką do koktajli,dodajemy cukier,trzeba jeszcze chwilę miksować aby dobrze połączył się cukier z truskawkami.Przelewamy do garnka i zagotowujemy.Wrzący sos wlewamy do słoików i odwracamy wieczkiem do dołu.Pozostawiamy tak długo aż wszystko wystygnie.
(nie trzeba pasteryzować)

Wyśmienity do racuchów,naleśników do chleba i do ciasta(po dodaniu żelatyny)
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 36516
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Cieszyn

Post »

Ostatnio mam problem z ukiszeniem ogórków sklepowych - albo robią się zaraz miękkie, albo na górze robi się zaraz pleśń. Czy znacie może sposób aby dobrze się udały i nie zmiękły ?
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”