Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
orchidea
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 102
Od: 16 maja 2007, o 15:57
Lokalizacja: Wrocław

Post »

Z tymi nakrędkami jest tak jak kupię w ogrodniczym to wszystko jest ok, a jak w hiper markecie to są takie nie wydarzone.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8276
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Borne Sulinowo

co z buraczków?

Post »

Witam. Może znacie jeszcze jakiś inny przepis na młode buraczki w całości, jakąś marynatę, może ostrzejszą, czy mniej tradycyjną, poproszę, bo niedługo będę przerywać i chciałabym cos zamarynować. Aga
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2462
Od: 23 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Post »

Ja mam taki przepis i bardzo lubię tego typu buraczki

34. Marynowane małe buraczki

2 kg małych buraczków,1 gł.czosnku.koper ten już z nasionami albo łodygi(grube")

Zalewa;1 szklanka octu 6 %,1 l wody ,2 łyżeczki cukru,1 łyżeczką soli,ziele ,pieprz
Buraczki oczyścić ugotować w skórkach,obrać i ułożyć w słoikach,przekładając ząbkami czosnku.,dodać koper i zagotowaną zalewą z przyprawami zalać buraczki. Pasteryzowć 20 min.
Są pyszne szczególnie zimą i świetnie smakują :D
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4299
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

35. Buraczki z marchwią i jabłkami

3kg buraków
1kg marchwi
1kg kwaśnych jabłek
2 cebule
1 szklanka oleju
Zalewa:
1 szklanka cukru 2 szklanki wody
1 szklanka octu
2 łyżki soli
ziele i liść laurowy
Buraki i marchew obrać, ewentualnie podzielić na mniejsze części, gotować razem przez ? godziny. Jabłka i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z marchewką i burakami. Ułożyć ciasno w sterylnych słojach. Przegotować razem wszystkie składniki zalewy. Schłodzić zalewę i wymieszać z 1 szklanką oliwy. Zalać przygotowane słoje, pasteryzować przez 20 ? 30 minut.

Buraczki i marcheweczka muszą być bardzo małe
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8276
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Borne Sulinowo

Post »

śliczne dzięki :) Trochę mnie niepokoją te jabłka z drugiego przepisu, ale myślę że może to być pyszne. Na pewno wypróbuję oba przepisy. Zastanawiam się czy można je połączyć np z cukinią i razem zamarynować? Byłyby czerwone, ale co tam hihi . Będę zaglądać, może ktoś jeszcze zna jakiś fajny przepis. Aha , marcheweczkę też mam już swoją młodą, więc tylko działać..... tylko jabłka to jeszcze raczej sklepowe:), bo moje na razie jak piłeczki ping-pongowe
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4299
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

Nie bój sie jabłek, dają niezły smaczek. :)

Mam jeszcze taki przepis:
36.KONFITURY Z BURAKÓW
60 dag buraków,
20 dag miodu,
20 dag cukru,
15 dag migdałów,
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżka imbiru
Buraki umyć, ugotować do miękkości, obrać i pokroić w małą kostkę lub w paseczki.
Z miodu, cukru i imbiru ugotować syrop, dodać buraki i dusić na małym ogniu około 30 minut.
Migdały sparzyć, obrać, pokroić na płatki i pod koniec gotowania dodać do syropu wraz z sokiem z cytryny.
Gorące konfitury włożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i ostudzić pod kocem.
Przechowywać w zimnym ciemnym miejscu.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Post »

Te konfitury z buraczków są szokujące i zarazem bardzo ciekawe.
Jakoś nie mogę sobie wyobrazić ich smaku.

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4299
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

Elizabetka pisze:Te konfitury z buraczków są szokujące i zarazem bardzo ciekawe.
Jakoś nie mogę sobie wyobrazić ich smaku.
Szkoda, że moje szkodniki wyjadły zeszłoroczne zapasy, bo bym Ci wysłała słoiczek. :) Naprawdę polecam, mają niespotykany smak.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Post »

Przymierzam się do konfitur buraczkowych-muszą być niesamowite.

A przy okazji mam trochę renklod i szukam jakiegoś fajnego sprawdzonego przepisu z nimi. Oprócz kompotu oczywiście.
Coś fajnego by się przydało.

Będę bardzo dźwięczna. :D
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4299
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

37. Nutella ze śliwek

2,5 kg śliwek
1 kg cukru
2 cukry waniliowe
1 kakao 200 g (z wiatrakami) Deco Morreno

Śliwki przekręcić przez maszynkę i smażyć 2 godziny razem z cukrem.
Powinno sporo odparować.
Dodać cukry waniliowe i kakao.
Jeszcze smażyć i gorące kłaść w słoiki.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4299
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

38. Dżem z renklod

2 kg. śliwek renklod
60-80 dag cukru

Z śliwek usunąć pestki. Do garnka wlać bardzo małą ilość wody, włożyć śliwki i rozgotować. Mieszając, odparować mniej więcej 1/3 otrzymanej po rozgotowaniu miazgi, a następnie dodać cukier i ciągle mieszając, odpowiednio zagęścić. Ponakładać do słoików i pasteryzować.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Post »

Kusi mnie ta nutella ze śliwek ale nie wiem czy mogą to być te renklody.

Ze zwykłych śliwek mam już porobione powidła. Podgrzewałam je i odparowywałam przez trzy dni. Rano przed wyjściem do pracy i wieczorem. Nie gotowałam tylko mocno podgrzewałam żeby woda odparowała.
:D
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4299
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

Elizabetka pisze: Kusi mnie ta nutella ze śliwek ale nie wiem czy mogą to być te renklody.

Ze zwykłych śliwek mam już porobione powidła. Podgrzewałam je i odparowywałam przez trzy dni. Rano przed wyjściem do pracy i wieczorem. Nie gotowałam tylko mocno podgrzewałam żeby woda odparowała.
:D
Spróbuj, z tej ilości wychodzi 8 małych słoiczków - ja w tym roku zrobiłam 16 :) właśnie z renklod. Rewelacyjne są do naleśników i rogalików drożdżowych.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”