Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4109
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Oxalis czego ja już z tych ogórków nie robiłam i nie robię :lol:

Romaszko rozumiem, że bazylię dodaję dopiero do słoików, nie do macerowania, tak?
Tak sie boję, że pod wpływem wrzątku nie zrobi się z niej taka szmatka bez koloru, jak myślisz?
I jeszcze jedno Romaszko -wodę z oliwą to się wstrząsa najpierw czy jak?

No i polecę Wam tą kiszoną sałatkę wymyśloną przeze mnie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3785&hilit Bomba, jak ktoś lubi kwaszonki. Dużo smaczniejsza niż z samej kapusty. Spróbujcie, tylko duuużo soku zostaje, z resztą bardzo smacznego. Kule cukiniowe mi porosły, więc na pewno pójdą na kiszonkę.
Swoją drogą ta cukinia Tondo Chiaro di Nizza ma wyjątkowo bezpłciowy smak jak dla mnie ;:185 w kiszonce jest b. dobra
ganio4
1000p
1000p
Posty: 1571
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Stąd

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Ja tą di Nizza okrągłą zjadam na surowo jak jest niewiele większa od piłeczki tenisowej. Mnian.... jak kalarepka :)
Kasia
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4109
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

ganio4 jadłam też taką..wolę kalarepkę.
U mnie dlatego jest teraz taka duża, bo nikomu nie smakuje, ale rzecz gustu oczywiście, mała czy duża jest nie dla mnie
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1411
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Lubelskie. Wola Uhruska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Monika ja bazylie dawałam od razu, przed zalewą. No może i zrobiła się jak szmatka :D ale tu chodzi o zapach i smaczek bazylii a to, akurat nie ulotniło się.

Tak wygląda, ogórki były ciut większe, dla tego pokroiłam w talarki.
Obrazek

Tu małe ogóreczki z koperkiem a to białe to czosnek
Obrazek

Na zdjęciu nie widać koperku, w rzeczywistości jest go bardzo dużo.
Własnie kończę robić leczo z podwiędniętych :roll: warzyw. Jak skończę i obfotkam to napiszę o co chodzi :wit
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4109
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Wyglądają Romaszko bardzo apetycznie

Zrobiłam, ale musiałam po swojemu, no musiałam :D :D
Więc tak: szklanka oliwy, 0,5 szklanki cukru, 0,5 szklanki octu winnego i 2 szklanki mojego soku jabłkowego, który mi skapał z musu jabłkowego (niesłodzonego) + 3 płaskie łyżki soli (nie wiem czy nie za mało :? jakoś tak .. jak smakowałam) + oczywiście bazylia i czosnek + utarta łyżeczka kolendry + strączek malutki zielonej papryki chili :D Potem go wywalę jak pójdą do słoików.
Zagotowałam i zalałam ogóreczki. Pachnie to bosko, w smaku ok. Mam nadzieję, że zalewa się gorącą zalewą do macerowania, bo o to nie spytałam :D

Trzeba tym słojem mieszać od czasu do czasu, prawda? bo u góry wiadomo oliwa :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Malkar
500p
500p
Posty: 561
Od: 27 sty 2007, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Ślask, gmina Zebrzydowice

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

174. Chutney pomidorowo-jabłkowo-śliwkowy

3 kg dojrzałych pomidorów,
po 1 kg jabłek i śliwek (ja dałam węgierki)
seler, 2 pietruszki, 2 cebule,
1/4 szklanki półwytrawnego czerwonego wina,
1/2 szklanki cukru (nie dałam i tak było słodkie jak dla mnie),
2 łyżki soli,
4 ząbki czosnku,
po dużej szczypcie cynamonu, pieprzu, goździków, gałki muszkatołowej, mielonej ostrej papryki.

Pomidory pokroić, śliwki wydrylować, jabłka ze skórką pokroić na cząstki. Razem rozgotować pod przykryciem, przetrzeć przez sito.
Seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posiekać cebulę i dodać to razem z cukrem do masy pomidorowej. Dusić, aż masa zgęstnieje. Wlać wino i dodać przyprawy (czosnek rozdrobnić). Gorący sos rozlać do słoików, zamknąć zawinąć kocem, trzymać tak aż wystygnie.
Podawać do wędlin, pieczonego mięsa lub jaj na twardo.

Przepis znalazłam w jednym z czasopism ogrodniczych. Co nieco zmodyfikowałam, bo jak już miałam składniki, to nie mogłam znaleźć przepisu. Więc wszystko z łącznie z selerem i pietruszką ugotowałam i przetarłam przez sito, wrzuciłam do tego resztę ostrej pasty z papryki (tak pół słoiczka po małym dżemie) i oliwy kilka łyżek, nie dałam już mielonej papryki ale za to wsypałam pieprzu ziołowego. Potem znalazłam przepis i doprawiałam jeszcze pozostałymi przyprawami, czosnek dałam granulowany i te szczypty były baaardzo duże. I wyszło super, chciałam pikantne, aromatyczne i mam. Dla mnie bomba.
Pozdrawiam. Małgorzata
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4109
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Romaszko zrobiłam w słoikach 0,5 l, szmatek w środku jest sporo ale nie widać. Spróbowałam jednego przed gotowaniem..bardzo dobrze się zapowiada ;:333 A chili straciło kompletnie ostrość po maceracji (taż spróbowałam) więc poszła do słoików. A i dodałam jednak soli.
W Twoich w ogóle nie widać oliwy..zobacz ile w moich jest, to dobrze? Zalewa mętna bo na soku jabłkowym.
Obrazek
Zostało mi trochę zalewy, to dorobiłam takiej samej, ale tym razem dałam mnóstwo kopru i czerwonej słodkiej papryki, kolendrę i czosnek też
Obrazek

Masz coś jeszcze w zanadrzu Romaszko z przepisów? Dzisiaj znowu przytargali mi wiadro ogórków, część rozdałam ale mam jeszcze nie przerobione sprzed dwóch dni.
Najmniejsze zagospodarowane są wg Twojego pomysłu Romaszko ;:180
A może jeszcze ktoś ..coś..

Malkar bardzo ciekawy przepis, muszę wypróbować
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1872
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowsze...

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

175. DŻEM WYKWINTNY - jeden z naszych najlepszych

po 1kg jabłek, śliwek (fioletowych, dość zwartych), twardych gruszek.
20dkg rodzynek
20dkg orzechów włoskich nieco rozdrobnionych
0,5kg cukru (tu trzeba z wyczuciem, bo zależy od słodyczy owoców, które damy)
2 cukry waniliowe
kilka goździków.

Owoce oczyścić, rozdrobnić. Zasypać cukrem, postawić na kilka godzin. Wysmażyć. Bakalie dodać gdy owoce już się rozsypią.
Wlewać gorące do słoików lub pasteryzować.

Ja dżemów nie wysmażam na ogniu. Wstawiam w naczyniu żaroodpornym do piekarnika (bez pokrywy) i włączam na 140-150C na 3godz. Po godzinie mieszam. Następnego dni tak samo. Może to i dłużej trwa, ale nie przypala mi się. :D
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1872
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowsze...

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Zrobiłam dziś Ajwar. Nie mogłam się oprzeć by nie podjadać... taki gorący na chlebku. Poezja! :D
Tyle, że poszłam "na skróty" i zmieliłam surowe warzywa (bez obgotowywania). A, i nieco dosoliłam, dosłodziłam, bo początkowo był jakiś jałowy (choć ostry) ...

Ale na tym nie koniec. Adżyka też już jest w słoikach. :heja W pierwszej kolejności rozgotowałam pomidory i zblenderowałam. Dopiero wtedy dodałam pozostałe warzywa. Ale spierniczyłam, bo chciałam sobie ułatwić i od razu olej wlałam... Efekt był taki, że warstwa oleju uniemożliwiała odparowywanie. ;:223 Musiałam go zebrać z powrotem. A i tak pyrkoliło kilka godzin i wciąż było rzadkie. Dodałam więc 4 posiekane cebule by zagęściły. Wyszło pysznie. :D
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4024
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa, Rembertów

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

176. Keczup

Przepis opisałam bardzo szczegółowo i "łopatologicznie", żeby nie było wątpliwości. Smak tego keczupu jest po prostu niebiański. Smakuje wszystkim. Robię go od kilkunastu lat.

Pomidory - 8 kg
Papryka - 0,8 kg
Cebula - 0,8 kg
Jabłka - 1 kg świeżych albo ? l przecieru
Czosnek - 2 mniejsze albo 1,5 dużych główek
Do smaku: 2 płaskie łyżki soli (ewentualnie trochę dodać w zależności od indywidualnego smaku), łyżeczka płaska ostrej papryki (ewentualnie więcej), 1,5 kopiatej łyżeczki sproszkowanej bazylii, 1 łyżeczka oregano (lub tymianku), po ? łyżeczki cynamonu, imbiru, kolendry, ziela angielskiego.

Sprzęt: 2 gary 5l, 1 gar 2-3l, sitko plastikowe, praska do czosnku, sprzęt do przecierania.

Pomidory myjemy, wykrawamy ślad szypułkowy, kroimy razem ze skórami na kawałki i wrzucamy do gara ? warstwa około 5 cm (tyle, żeby potem zmieściło się na sitku). Pod przykryciem lekko zagotowujemy (kilka minut, żeby zmiękły) a następnie przerzucamy na sitko na mniejszym garnku. Kiedy się odsączy, przerzucamy do drugiego gara 5l. W międzyczasie mamy już pokrojone następne pomidory i zagotowujemy.
W garze w którym zbieramy zagotowane pomidory na dnie z boku zbiera się żółtawy płyn pomidorowy ? jego też odlewamy do garnka z odciekiem. Od czasu do czasu ten płyn zlewamy do butelek plastikowych (np. po wodzie mineralnej) i jak wystygnie chowamy do lodówki. Można przechowywać maksymalnie 2 dni, bo potem fermentuje, ale tyle nie postoi: to wspaniały, orzeźwiający napój.
Paprykę myjemy, przekrawamy wzdłuż na ćwiartki, wykrawamy nasiona, kroimy na paseczki. Cebulę obieramy, przekrawamy, kroimy. Razem z papryką wrzucamy do gara 5l. Czosnek obieramy, kroimy, wyciskamy w prasce i wszystko wrzucamy do gara z papryką i cebulą. Podlewamy około ? szklanki soku z odcieku pomidorowego i dusimy ? od zagotowania około 45 min. (wszystko musi być bardzo miękkie, żeby dobrze się przecierało).
Jeżeli nie mamy gotowego przecieru jabłkowego, to go robimy: jabłka przekrawamy, wykrawamy ogonek i ślad szypułkowy, wybieramy pestki i razem ze skórą kroimy na kawałki. Podlewamy odrobiną wody i dusimy, aż zmiękną.
Wszystkie produkty można by oczywiście gotować razem, ale mają one różny czas do gotowości przecierowej, a szkoda tracić witamin.
A teraz wszystko przecieramy, łączymy produkty, wlewamy do 5l. gara, doprawiamy do smaku i gotujemy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając (jak już jest gorący, to lepiej do mieszania zdjąć z kuchenki, bo to wyrzuca strumienie keczupu jak gejzery na wysokość kilkadziesiąt cm i może poparzyć). Od pełnego zagotowania trzymamy jeszcze około 10 min. W tym przepisie nie ma dodatku cukru ? odlewając odcieknięty płyn pomidorowy, usuwamy źródło kwasu. Jeżeli ktoś chce, może trochę posłodzić, albo zakwasić (kwaskiem cytrynowym albo cytryną).
Przelewamy do umytych i wyparzonych słoiczków, zakręcamy wyparzonymi pokrywkami, stawiamy na deseczce. Ja nie odwracam słoiczków, tylko przykrywam kocykiem do następnego dnia.
Z podanych ilości powinno wyjść około 4-4,5 l. keczupu i 22-24 małych słoiczków (takich po musztardzie czy koncentracie pomidorowym).
Czasu zabiera niestety sporo: 1 osoba 10 godzin, jak są pomocnicy to mniej. Ja rozkładam robotę na dwa dni. Jednego robię przecier pomidorowy, jak wystygnie wstawiam do lodówki, a następnego dnia robię resztę.

Pozdrowienia i smacznego, Jola
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4024
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa, Rembertów

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Chciałam dodać, że jeśli ktoś chce dokwasić keczup, to kwasku cytrynowego dać odrobinę, na czubek łyżeczki. Robiłam tak dawniej, a w tym roku, gotuję przez około 1/2 godz. osobno w płaskim szerokim garnku około litr pomidorowego odcieku, i jak się mocno wygotuje, dolewam do przecieru: naturalny kwasek.

Pozdrowienia, Jola
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1872
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowsze...

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

W wielu przepisach dodatkiem jest kwasek cytrynowy.
Miejmy jednak świadomość, że kwasek cytrynowy (E330) jest rakotwórczy.
Zamiast niego można dodać ocet (ja dodaję winny). Jedzmy zdrowo. :D

http://www.lepszezdrowie.info/konserwan ... szacze.htm
Awatar użytkownika
Martika68
200p
200p
Posty: 360
Od: 7 gru 2011, o 09:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

BRZOSKWINKA pisze:W wielu przepisach dodatkiem jest kwasek cytrynowy.
Zamiast niego można dodać ocet (ja dodaję winny).
...lub po prostu sok z cytryny :) .
Martika
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”