Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Moniczko, jeszcze nie wiem, planowałam w Święta się przekonać, ale ponieważ - jak kiedys zauważyłaś - smaki mamy podobne, to zdaje się, że podchodzić będę do nich jak do jeża :lol: :lol: :lol: Już się boję spróbować :;230 :;230 :;230
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Barbara2000 pisze:170. Fasolka szparagowa do słoików.
2 duże łyżki cukru
łyżka soli
1 l wody
Fasolkę włożyć do garnka, zalać zalewą i gotować 5 min. Zalewy powinno być tyle porcji aby zakrywała fosolkę.
Później fasolkę włożyć do słoików i zalać tą samą zalewą. Jak zabraknie-dorobić. W pierwszym dniu gotować 1 godz, W następnym dniu odkręcić słoiki, zakręcić i gotować jeszcze 45 min.
Zimą podgrzewam w tej zalewie, dodaję ciut masła i bułkę tartą i gotowa do obiadu.
Dużo pisania ale roboty malutko.
Barbara
Słuchajcie,co robię źle ,ze moja fasolka po wyciągnięciu ze słoika jest total miękka i się rozpada? Pasteryzuję najpierw 1,5 h,potem 0,5 h
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Mam ten sam problem s fasolką, dla tego dołączam się do pytania Danutki :wit
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Ja niestety nie pomogę bo w mojej ulubionej i sprawdzonej książce fasolka jest tylko 1x pasteryzowana, ale do zalewy dodaje się kwasek cytrynowy

Ale korzystając z okazji Romaszko wszystkie Twoje przepisy na ogóreczki to NIEBO W GĘBIE
dziękuję :wit

Cantati no otwórz jakiś najmniejszy i spróbuj ;:180 może ja coś naknociłam. Też chciałam na święta i zrobiłam próbę generalną. Na szczęście zrobiłam tylko te dwa słoiki, drugi jeszcze nie tknięty
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

monika pisze:... w mojej ulubionej i sprawdzonej książce fasolka jest tylko 1x pasteryzowana, ale do zalewy dodaje się kwasek cytrynowy ...
Ja tez dodaję kwasek i tu pewnie tkwi tajemnica :D .

Dzisiaj otworzyłam zapomnianą z 2010 roku i jest twarda, smaczna.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monika, rano otworzę :;230

Do fasolki też dodaję kwasek, gotuję 2x - najpierw godzinę i nastpnego dnia 40 minut (słoiki litrowe).
Jeszcze nie zrobiła mi się nigdy za miękka, może to rzeczywiście kwasek? :roll:
Pozdrawiam, Dorota
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Barbara2000
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 29 lip 2008, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No cóż moja fasolka trzyma się dobrze i jest dobra. Gorzej natomiast z pomidorami, które od wielu lat robię. Nie robie przecierów tylko obieram ze skórki, lekko posolę i zagotowuję. Zimą wywalam do miski i traktuję blenderem. W tym roku 90 %, które do tej pory otworzyłam ma ciut pleśni na górze. Szkoda ich.
Barbara
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p

Post »

czyli diabeł tkwi we kwasku..a ile tego kwasu na litr zalewy?Czy może gotujecie z kwaskiem?czy fasolka nie jest potem kwaskowata?
x-xm-a

Post »

Ja myślę, że niekoniecznie w kwasku.
Fasola jest warzywem niekwaśnym, czyli jeśli chce się ją pasteryzować nie dodając kwasu (luba w mieszance z kwaśnymi jarzynami) to trzeba koniecznie pasteryzować 2x i wtedy może wtedy tak się dzieje przez długi czas pasteryzowania, a może nieumiejętne pasteryzowanie?..nie wiem, tak podejrzewam, ja fasolkę mrożę.
Jeśli jest dodawany kwas wystarczy pasteryzować 1x.

danutka66 w tej mojej fajnej książce 197. Przepis na fasolę szparagową pasteryzowaną jest taki:
- młode strąki fasoli szparagowej oczyścić, umyć i obgotować w dużej ilości wody ok. 6 minut i odcedzić
- ułożyć dość luźno w słoikach
- przygotować zalewę z przegotowanej lekko osolonej wody, dodając na 1 litr łyżeczkę od herbaty kwasku cytrynowego.
- gorącą zalewą napełnić słoiki z fasolą, pozostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od góry słoika
- słoiki zamknąć i pasteryzować:
- półlitrowe ok 30 minut
- litrowe ok 40 minut

Jeszcze przypomnę o pasteryzacji słoików na 'twist' - słoiki ni powinny być tak zupełnie na fest dokręcone. Po wstawieniu słoików do gara zalewa się je wodą o temperaturze zbliżonej do takiej co w słoikach 1 cm poniżej pokrywek i gar ma być przykryty podczas pasteryzacji. Czas pasteryzacji liczy się od prawie wrzenie (podczas pasteryzacji nie można przekraczać 100C). Bezpośrednio po pasteryzacji, po wyjęciu z gara słoiki mocno dokręcić i powinno się je zaraz schłodzić
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Też sądzę, że przyczyna tkwi w braku kwasku cytrynowego, ja robię sobie marchewkę do sałatki i groszek. Ilość składników dowolna a zalewę robię tak:
- 1 litr wody
- płaska łyżka soli
- płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
taki skład do groszku i fasoli

do marchewki dodać 2 łyżki cukru

pasteryzuję 2 razy, pierwszego dnia ( słoiki po pulpetach, klopsach więc 0,5L) 40 minut, drugiego 30 minut

PS. marchewkę surową kroję w drobną kosteczkę i króciutko blanszuję w osolonej wodzie a groszek i fasolkę tylko przelewam solonym wrzątkiem, i potem przelewam zimną wodą, ładuję do słoików i zalewam gorącą zalewą.
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p

Post »

Może właśnie problem tkwi w tym niby obgotowaniu przez 6 minut.Jak wrzucam fasolkę na wrzątek to automatycznie woda przestaje się gotować i teraz pytanie...czy owe 6 minut to od momentu kiedy znowu zacznie bulgotać?Odnoszę wrażenie ,że ona już przed zasłoikowaniem jest za miękka,więc może przelanie jej wrzątkiem jest dobrym sposobem
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Danusiu, to chyba o to właśnie chodzi, bo gotowanie przez 6 minut przestaje być już blanszowaniem :) Moje słoiki, fakt nie mam działki i nie robię ich zbyt dużo wytrzymują parę miesięcy ale trzymam w lodówce, bo w piwnicy to mogę mieć tylko opał a i tak się modlę coby nawet tego nie ukradły jakieś Mamroty :)
x-xm-a

Post »

danutka66 w tej mojej mądrej książce napisano o obgotowaniu w dużej ilości wody przez 6 min. To ja sobie wyobrażam, że od wrzucenia fasoli do gara z wrzątkiem. Tam nie napisano o blanszowaniu. 6 min na obgotowanie fasoli to chyba dużo nie jest przy jednokrotnym pasteryzowaniu, tak myślę..
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p

Post »

Monika właśnie tak spróbuję,bo mnie trafia kiedy otwieram słoik a tam miękkość totalna
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, dopiero do mnie dotarło, że nie odpisałam Ci w sprawie nadziewanych pomidorów... Sorki wielkie, już się poprawiam :oops:
Otóż, ujmę to jednym słowem - FUJ!!!
Nie, nie da się jednym: okropność, kwaśne, niedobre, obrzydliwe, niezjadliwe ;:306 ;:306 ;:306
Dobrze, że tylko 2 słoiki zrobiłam :;230 :;230 :;230
No, to mamy z głowy pomysł z nadziewaniem pomidorów i zalewaniem ich oliwą.
W przyszłym roku spróbuję w octowej zalewie ;:224 ;:224 ;:224
Pozdrawiam, Dorota
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”