





Słuchajcie,co robię źle ,ze moja fasolka po wyciągnięciu ze słoika jest total miękka i się rozpada? Pasteryzuję najpierw 1,5 h,potem 0,5 hBarbara2000 pisze:170. Fasolka szparagowa do słoików.
2 duże łyżki cukru
łyżka soli
1 l wody
Fasolkę włożyć do garnka, zalać zalewą i gotować 5 min. Zalewy powinno być tyle porcji aby zakrywała fosolkę.
Później fasolkę włożyć do słoików i zalać tą samą zalewą. Jak zabraknie-dorobić. W pierwszym dniu gotować 1 godz, W następnym dniu odkręcić słoiki, zakręcić i gotować jeszcze 45 min.
Zimą podgrzewam w tej zalewie, dodaję ciut masła i bułkę tartą i gotowa do obiadu.
Dużo pisania ale roboty malutko.
Barbara
Ja tez dodaję kwasek i tu pewnie tkwi tajemnicamonika pisze:... w mojej ulubionej i sprawdzonej książce fasolka jest tylko 1x pasteryzowana, ale do zalewy dodaje się kwasek cytrynowy ...