Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
- minia821
- 500p
- Posty: 659
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
U mojego dziadka urodzaj jabłek, więc przetwarzamy ile się da.
Wcześniej była Złota Reneta, robiłam z niej "bobofruta" z dodatkiem marchwi i banana.
Teraz mam Jonagoldy i będę robiła sok w sokowirówce, potem ociupinka cukru i pasteryzacja 20 minut.
Wcześniej była Złota Reneta, robiłam z niej "bobofruta" z dodatkiem marchwi i banana.
Teraz mam Jonagoldy i będę robiła sok w sokowirówce, potem ociupinka cukru i pasteryzacja 20 minut.
Pozdrawiam Kaśka
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Sok dzisiaj produkuję, w weekend nie zdążyłam (korzystając z pogody likwidowałam pomidorowe i paprykowe krzaczory
)
Co do żółtych pomidorów, to robiłam przecier z samych żółtych, wyszedł pyszny, kolor przepiękny, żółciutki, ale żeby poczuć pomidorowy smak, trzeba np. zupę z niego jeść z zamkniętymi oczami
Język mówi "pomidor", ale oczy na widok koloru wysyłają zupełnie inny sygnał
Jode22, korci mnie, żeby wypróbować Twój keczup z samych żółtych pomidorków i papryk. Robiłaś może?
-- 8 paź 2012, o 10:21 --
Kasiu, a jak robisz sok jabłkowy w sokowirówce, to cukier dodajesz do zimnego, czy podgrzewasz? Jak długo pasteryzujesz?

Co do żółtych pomidorów, to robiłam przecier z samych żółtych, wyszedł pyszny, kolor przepiękny, żółciutki, ale żeby poczuć pomidorowy smak, trzeba np. zupę z niego jeść z zamkniętymi oczami

Język mówi "pomidor", ale oczy na widok koloru wysyłają zupełnie inny sygnał

Jode22, korci mnie, żeby wypróbować Twój keczup z samych żółtych pomidorków i papryk. Robiłaś może?
-- 8 paź 2012, o 10:21 --
Kasiu, a jak robisz sok jabłkowy w sokowirówce, to cukier dodajesz do zimnego, czy podgrzewasz? Jak długo pasteryzujesz?
Pozdrawiam, Dorota
- minia821
- 500p
- Posty: 659
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dorota będę pierwszy raz robiła. Więc na razie metodą prób i błędów 
Znalazłam przepis (powtarzający się na różnych stronach w internecie) i z niego będę korzystać.
Jabłka, wydrążone i umyte.
trochę cukru.
Jabłka kroimy na cząstki, które zmieszczą sie w sokowirówce (nie w sokowniku). Wyciskamy sok.
Przelewamy do garnka, podgrzewamy prawie do wrzenia, trochę słodzimy (żeby się nie psuł w słoiczkach/butelkach). Przelewamy do słoiczków/butelek, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut. Odstawiamy na dobę pod kocyk.
Na próbę zrobię z 5 słoiczków po dżemie (bo nie mam butelek). Jak się przechowa ładnie - dam mu 2 tygodnie postać (przez 2 tygodnie chyba wyszła by jakaś pleśń czy coś innego), to zrobie więcej.

Znalazłam przepis (powtarzający się na różnych stronach w internecie) i z niego będę korzystać.
Jabłka, wydrążone i umyte.
trochę cukru.
Jabłka kroimy na cząstki, które zmieszczą sie w sokowirówce (nie w sokowniku). Wyciskamy sok.
Przelewamy do garnka, podgrzewamy prawie do wrzenia, trochę słodzimy (żeby się nie psuł w słoiczkach/butelkach). Przelewamy do słoiczków/butelek, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut. Odstawiamy na dobę pod kocyk.
Na próbę zrobię z 5 słoiczków po dżemie (bo nie mam butelek). Jak się przechowa ładnie - dam mu 2 tygodnie postać (przez 2 tygodnie chyba wyszła by jakaś pleśń czy coś innego), to zrobie więcej.
Pozdrawiam Kaśka
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
To chyba znalazłyśmy ten sam przepis
Ja się już na niego od jakiegoś czasu czaiłam, ale jeszcze też nie robiłam...

Ja się już na niego od jakiegoś czasu czaiłam, ale jeszcze też nie robiłam...
Pozdrawiam, Dorota
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
jak ktoś chce się pobawić zielonymi pomidorami to można je tak ładnie faszerować i albo ukwasić albo zamarynować
po rosyjsku kwaszone - ???????? ????????????? ??????? ????????, marynowane - ????????????
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=%D0 ... 80&bih=871
całkiem dobre mogłyby być w zalewie z sałatki szwedzkiej 161 romaszki tak myślę

po rosyjsku kwaszone - ???????? ????????????? ??????? ????????, marynowane - ????????????
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=%D0 ... 80&bih=871
całkiem dobre mogłyby być w zalewie z sałatki szwedzkiej 161 romaszki tak myślę


- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4165
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, Rembertów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Właśnie wróciłam z działki gdzie zebrałam 1,3 kg. własnej żurawinki amerykańskiej (poletko 5x0,5 m)
. Dwa lata temu były posadzone przy borówkach i ładnie się rozrosły. I teraz pytanko. Czy macie jakieś sprawdzone przepisy na dżemik. Kiedyś dawno temu jadłam dyniowo-żurawinowy, pyszny, ale nie pamiętam proporcji
.


- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Jolu, nie robiłam nigdy dżemu dyniowo-żurawinowego, jedynie samą żurawinę do mięs i suszyłam owocki do musli. Ale znalazłam fajnie brzmiący przepis na 193. marmoladę dyniowo-żurawinową , może Ci się przyda:
1 kg obranej i z grubsza pokrojonej dyni
25 dag żurawiny
200 g cukru
Dynię zetrzeć na grubej tarce i przesmażyć ze 100 g cukru aż stanie się miękka, ale nie rozpadnie jeszcze na papkę. W czasie smażenia często mieszać i odparować jak najwięcej soku uważając, żeby nie przypalić.
Żurawiny przebrać, przepłukać i w oddzielnym naczyniu unieść aż puszczą sok. Gotować na bardzo małym ogniu ok. 30 minut. Do żurawiny dodać 100 cukru, zamieszać i gotować kolejne 15 minut często mieszając.
Przełożyć do usmażonej dyni, bardzo dokładnie wymieszać (można ewentualnie dosłodzić wg upodobań). Marmoladę zagotować i gorącą przełożyć do słoików. Pasteryzować 10-15 minut.
Monika, te pomidorki wyglądają niesamowicie
Mam masę zielonych i chyba się nie oprę, żeby kilku słoiczków takich faszerowanych nie zrobić
Zalewa Romaszki do sałatki szwedzkiej jest rewelacyjna, robiłam z nią i sałatkę szwedzką i sałatkę z ogórków i papryki (dzięki Romaszko
) Pycha 
1 kg obranej i z grubsza pokrojonej dyni
25 dag żurawiny
200 g cukru
Dynię zetrzeć na grubej tarce i przesmażyć ze 100 g cukru aż stanie się miękka, ale nie rozpadnie jeszcze na papkę. W czasie smażenia często mieszać i odparować jak najwięcej soku uważając, żeby nie przypalić.
Żurawiny przebrać, przepłukać i w oddzielnym naczyniu unieść aż puszczą sok. Gotować na bardzo małym ogniu ok. 30 minut. Do żurawiny dodać 100 cukru, zamieszać i gotować kolejne 15 minut często mieszając.
Przełożyć do usmażonej dyni, bardzo dokładnie wymieszać (można ewentualnie dosłodzić wg upodobań). Marmoladę zagotować i gorącą przełożyć do słoików. Pasteryzować 10-15 minut.
Monika, te pomidorki wyglądają niesamowicie

Mam masę zielonych i chyba się nie oprę, żeby kilku słoiczków takich faszerowanych nie zrobić

Zalewa Romaszki do sałatki szwedzkiej jest rewelacyjna, robiłam z nią i sałatkę szwedzką i sałatkę z ogórków i papryki (dzięki Romaszko


Pozdrawiam, Dorota
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
cantati mi się też podobają te pomidorki, ładne też tylko z jednym nacięciem i wtykniętym czosnkiem i papryką.
Tylko hm...czy one potem nie zmienią koloru na taki..blee jasny zielonkawy? może w zalewie Romaszki będzie ok? ja może i nawet bym zrobiła jak coś zostanie na krzakach, ale kombinuję jakby tu im zmienić kolor i czym??
jode22 nie szkoda ci tej żurawiny na dżem? nie lepiej utrzeć z cukrem i do zamrażarki? tyle witaminek...potem do lodów, bitej śmietanki, ciasteczek
a przedwiośnie dołujące jest zawsze 
Tylko hm...czy one potem nie zmienią koloru na taki..blee jasny zielonkawy? może w zalewie Romaszki będzie ok? ja może i nawet bym zrobiła jak coś zostanie na krzakach, ale kombinuję jakby tu im zmienić kolor i czym??
jode22 nie szkoda ci tej żurawiny na dżem? nie lepiej utrzeć z cukrem i do zamrażarki? tyle witaminek...potem do lodów, bitej śmietanki, ciasteczek


- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Monika, też nad tym myślałam... Taka zwykła zalewa octowa, jaką robiłam czasami do sałatki z zielonych pomidorów, niestety zmienia ich kolor na brzydki oliwkowy
Ostatnią porcję ogórków w zalewie wg przepisu Romaszki zrobiłam jakieś 2 - 2,5 tygodnia temu, na początku trzymały oczywiście kolorek, skórki ogórków były pięknie zielone, ale teraz już są takie:

Obawiam się, że z pomidorami będzie podobnie, ale póki nie spróbujemy, to się nie dowiemy
Chyba najważniejsze tu będzie, żeby ich nie "przepasteryzować", żeby się nie zrobiły za miękkie...

Ostatnią porcję ogórków w zalewie wg przepisu Romaszki zrobiłam jakieś 2 - 2,5 tygodnia temu, na początku trzymały oczywiście kolorek, skórki ogórków były pięknie zielone, ale teraz już są takie:

Obawiam się, że z pomidorami będzie podobnie, ale póki nie spróbujemy, to się nie dowiemy

Chyba najważniejsze tu będzie, żeby ich nie "przepasteryzować", żeby się nie zrobiły za miękkie...
Pozdrawiam, Dorota
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
No zmienić kolor to one muszą, jak to konserwowe, tylko ogórki przed zakonserwowaniem miały ciemny zielony kolor, to i ten oliwkowy jest całkiem ładny.
Ja mam całe ogóreczki w tej zalewie i wyglądają bardzo dobrze, ładniejsze niż te sklepowe w kolorze

Tylko powiedz mi dlaczego Twoje nie są mętne? Bo moje wszystkie w tej zalewie są takie. Od razu wyniosłam do chłodnej piwnicy, tylko ten malutki z prawej jest cały czas w lodówce, i też mętna zalewa
Może Romaszka by coś podpowiedziała. W smaku fantastyczne, żałuję, że tak mało ich zrobiłam. Normalne konserwowe są 'przezroczyste'
Wydaję mi się, że pomidory trzeba by takie ciemnozielone konserwować, inaczej ten kolor będzie do...bani. Muszę przetestować czy takie pomidory można farbować sokiem z buraków
Ja mam całe ogóreczki w tej zalewie i wyglądają bardzo dobrze, ładniejsze niż te sklepowe w kolorze


Tylko powiedz mi dlaczego Twoje nie są mętne? Bo moje wszystkie w tej zalewie są takie. Od razu wyniosłam do chłodnej piwnicy, tylko ten malutki z prawej jest cały czas w lodówce, i też mętna zalewa

Wydaję mi się, że pomidory trzeba by takie ciemnozielone konserwować, inaczej ten kolor będzie do...bani. Muszę przetestować czy takie pomidory można farbować sokiem z buraków
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
A widzisz, zapomniałam napisać - robiłam tą zalewę w dwóch wersjach, tzn. dokładnie wg przepisu Romaszki (i ta jest mętna) i w wersji "light", czyli bez oleju. Na zdjęcie trafił akurat słoiczek z zalewą w wersji "light"
Na nim najlepiej widać kolor skórki. W zalewie z olejem kolor jest dokładnie taki sam, ale nie bardzo mi wychodziło zdjęcie przez tą "mętność".
I zgadzam się z Tobą, ogóry z tej zalewy (i tej z olejem i bez oleju) są w smaku fantastyczne.
Co do pomidorków, to rzeczywiście można spróbować wybrać ciemnozielone, może faktycznie kolorek będzie lepszy.
Jak zamierzasz "farbować" sokiem z buraków? Robiłaś już coś takiego?

I zgadzam się z Tobą, ogóry z tej zalewy (i tej z olejem i bez oleju) są w smaku fantastyczne.
Co do pomidorków, to rzeczywiście można spróbować wybrać ciemnozielone, może faktycznie kolorek będzie lepszy.
Jak zamierzasz "farbować" sokiem z buraków? Robiłaś już coś takiego?
Pozdrawiam, Dorota
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
farbowałam gruszki. Jeszcze nie wiem czy zrobie te pomidory...ale przetestuję farbowanie, surowe buraki przez maszynkę do mięsa i w tą ciapę włożę pomidory i wypłuczę. Nic mi innego nie przychodzi do głowy, jak kolor nie chwyci to może spróbuję na kwasku a nie na occie jak radzi forumowicz albo machnę ręką.
Teraz robię moje marmoladki 188 z mieszanki mus jabłkowy+dynia+marchew+cukier. Miał być przecier bez cukru, ale jak dla nas smak taki bezpłciowy, że chętnych by nie było do jedzenia, zmiana konceptu
już po łapach dawałam

Teraz robię moje marmoladki 188 z mieszanki mus jabłkowy+dynia+marchew+cukier. Miał być przecier bez cukru, ale jak dla nas smak taki bezpłciowy, że chętnych by nie było do jedzenia, zmiana konceptu



- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
I jak wyszły gruszki? Ja "farbowałam" kiedyś gruszki na czerwono gotując całe gruszki w czerwonym winie z cukrem i na żółto w syropie z soku pomarańczowego z szafranem i z cytryną, ale to nie jako przetwory, tylko na "bieżąco" do deserów.
Co do marmoladek to mam bardzo podobny przepis tylko trochę mniej cukru (na 1,5 kg jabłek 80 dag cukru), reszta bardzo podobnie. Wychodzą rzeczywiście fajne
Robiłam z samych jabłek i z jabłek z czarną porzeczką.
Ale widzę, że Ty dodałaś coś ciekawego do tych marmoladek na zdjęciu, co to? Widzę chyba suszoną żurawinę a to jasne to jakieś orzechy?
Co do marmoladek to mam bardzo podobny przepis tylko trochę mniej cukru (na 1,5 kg jabłek 80 dag cukru), reszta bardzo podobnie. Wychodzą rzeczywiście fajne

Ale widzę, że Ty dodałaś coś ciekawego do tych marmoladek na zdjęciu, co to? Widzę chyba suszoną żurawinę a to jasne to jakieś orzechy?
Pozdrawiam, Dorota
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
cantati gruszki zabarwiły się bez problemu
Te grube białe kulki to taka pszenicą prażoną, białe kropki to amarantus, miałam taką mieszankę, poza tym dałam to co miałam - orzechy włoskie, rodzynki, żurawinę kandyzowaną, śliwki suszone. Jak masz wprawę to możesz zrobić coś w typie granoli
Te grube białe kulki to taka pszenicą prażoną, białe kropki to amarantus, miałam taką mieszankę, poza tym dałam to co miałam - orzechy włoskie, rodzynki, żurawinę kandyzowaną, śliwki suszone. Jak masz wprawę to możesz zrobić coś w typie granoli
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Monika, dzięki za info 
Muszę wypróbować taką marmoladko-granolę
Dzisiaj zlałam do sklarowania mój pierwszy w życiu ocet winny, nastawiony ok. cztery tygodnie temu.
Wyszedł bardzo fajny, ciemny kolor, czy on już taki zostanie czy może się zmienić z czasem?
Gdzie najlepiej go teraz trzymać? Dać do spiżarki, gdzie jest 10-15*C czy lepiej wstawić do lodówki?


Muszę wypróbować taką marmoladko-granolę

Dzisiaj zlałam do sklarowania mój pierwszy w życiu ocet winny, nastawiony ok. cztery tygodnie temu.
Wyszedł bardzo fajny, ciemny kolor, czy on już taki zostanie czy może się zmienić z czasem?
Gdzie najlepiej go teraz trzymać? Dać do spiżarki, gdzie jest 10-15*C czy lepiej wstawić do lodówki?

Pozdrawiam, Dorota