Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Kaja
500p
500p
Posty: 847
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Podane poniżej przepisy wypróbowałam.

80. Galaretka z pigwowca
1 kg pigwowca
2 l wody
cukier
Owoce przekroić na 4 części i zalać wodą.nie usuwać pestek i nie obierać.Gotować aż zmiękną.
Odcedzić przez gęste sito lub gazę nie wyciskając.Sok musi być klarowny.
Na 1 l soku wziąć 1 kg cukru.Gotować na wolnym ogniu do chwili aż kropla galaretki spuszczona na spodeczek nie rozpływa się.
Gorącą nałożyć do małych słoików i ostudzić metodą "pod kocyk".
Pozostałe owoce przetrzeć przez sito,dodać cukier i usmażyć.Można dodać do jabłek i zrobić dżem.

81. Dżem z pigwowca
1 kg pigwowca
1 litr wody
cukier 0,6-1 kg
Ugotować jak poprzednio i przetrzeć przez sito.Gotować do zgęstnienia jak poprzednio.

82. Kandyzowane marmoladki
25 dag przecieru sporządzonego jak w poprzednich przepisach
25 dag cukru pudru
Przecier z cukrem gotować aż masa będzie odstawać od ścianek garnka.
Wyłożyć na tacę lekko posmarowaną olejem i posypać cukrem kryształem.Zostawić do suszenia na 4 dni
Pokroić na paseczki i znów pozostawić,aby podeschły.

Wszystkie przepisy pochodzą z książki Ireny Gumowskiej "Słońce w słoikach".
Autorka pisze także, że świeże owoce zawierają dużo żelaza,a więc jak znalazł na anemię.
Gdy córka była mała podobne marmoladki robiłam też z jabłek.
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Kaja, dziękuję Ci za przepisy z pigwowca. Właśnie o galaretkę mi chodziło, bo nie robiłam jej już bardzo dawno.Skupiałam się jedynie na nalewce :D
Zapraszam
Moje wątki
Kaśka33
100p
100p
Posty: 170
Od: 1 lut 2008, o 12:37
Lokalizacja: okolice Grodziska Maz.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Dzięki serdeczne za przepisy przetworów z pigwowca.
Niestety skorzystam z nich dopiero w przyszłym roku, bo się spóźniłam z czytaniem.
Wczoraj zebrałam ostatnie owoce i jako że jestem bardzo leniwa, musiałam wymyślić coś prostego.
Wcześniejsze owoce poszły na sok, nalewkę i "dżemik" wg przepisu z tego forum. Niestety obieranie i krojenie owoców to chyba najgorsza rzecz, jaką znam, jeśli chodzi o zajęcia w kuchni. 1,5 kg owoców obierałam ok. 2 godz. Ręce całe pokaleczone.
Więc wczoraj zebrane owoce umyłam i w całości wrzuciłam go wielkiego gara. Zalałam wodą i ugotowałam do miękkości. Przelałam przez gęste sito do innego gara. Owoce przetarłam przez to sito i dodałam do "kompotu". Potem jeszcze długo gotowałam aby zredukować ilość wody. Na koniec rozpuściłam w tym cukier i do wyparzonych słoików. Roboty mało a sok do herbaty na pewno będzie pyszny.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za rady.
Kaśka
Kaja
500p
500p
Posty: 847
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Podaję 83. przepis na dynię-bardzo ostra.

1 kg dyni pokrojonej na kawałki wielkości palca wskazującego.
Obtoczyć w mieszaninie (po torebce 20g) mielonego białego pieprzu i imbiru.
Zostawić na 24 godziny.
Ugotować syrop z 0,5 kg cukru i wody tyle,aby cukier się rozpuścił i gorącym zalać dynię.
Nie przejmować się tym,ze dynia nie jest całkowicie przykryta,bo gdy zmięknie i puści sok będzie cała w syropie.
Odstawić na 1-2 doby.Zlać syrop przecedzając go przez gazę,aby oddzielić przyprawy,bo poddane wysokiej temperaturze stają się gorzkie.
Syrop zagotować i gorącym zalać dynię i znów odstawić na 1-2 doby.
Tą operację oczywiście już bez przecedzania powtarzać kilka razy,aż dynia stanie się szklista.
Wtedy zagotować syrop i do wrzącego dodać dynię.Doprowadzić do wrzenia i nakładać do słoików i "pod kocyk".

Uwaga:
Za każdym,gdy gotujemy syrop należy dodać trochę cukru,bo dynia puszcza sok i syropu jest coraz więcej.
Ostatniego gotowania nie przedłużać ,bo dynia się rozgotuje.Ja tak zrobiłam w zeszłym roku,ale i tak było smaczne.
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Kaja, robię dynię z Twojego przepisu ;:138
Zapraszam
Moje wątki
Kaja
500p
500p
Posty: 847
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Włożeniem dyni do słoików skończyłam tegoroczny sezon przetworów.
W zeszłym roku dynia wyszła trochę za miękka,a w tym trafiła mi się taka odmiana dyni,że wielokrotne podgotowywanie tylko nieco ja zmiękczyło.Wyszła chrupiąca.Za to kolor ma piękny.Mocno pomarańczowy.Osoba od której mam przepis powiedziała,że przy takim twardym egzemplarzu powinnam ją zblanszować przed zasypaniem przyprawami.Dobra
Obrazek
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Kaja, ja też robiłam tę dynię.Jest pysznaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ;:138
Zapraszam
Moje wątki
Kaja
500p
500p
Posty: 847
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Cieszę się,ze smakuje.Też uważam,ze jest pyszna,
Mariolas
500p
500p
Posty: 961
Od: 20 paź 2009, o 23:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki-Budy Barcząckie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Oh jak ja bym pojadła takich dyniowych dobroci my w tym roku bez dyni nasze u rodziców nie wyrosły a po znajomych nie mają /lub o tym nie wiem .
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Witam Noworocznie.
A mi wyrosła jedna dynia i właśnie dzisiaj z niej gotuję zupę krem z dyni i robię dynie marynowaną. Pachnie aż ślinka leci. Fotki to może później bo czasu mało.

pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re:

Post »

Anaka pisze:Pola, po co ocet :?:
Ja robię takie same, bez octu. A na koniec dodaję alkohol :D
Zapomniałam napisać do jakich wniosków doszłam, kiedy robiłam przetwory ze śliwek jesienią, więc dopisuję teraz :)

Ocet nawet w małych ilościach pozwala zachować śliwkowy kolor owoców, nie brunatnieją tak bardzo w przetworach, jak te bez dodatku octu.
Podejrzewam, że tak samo zadziałałoby dodanie szczypty kwasku cytrynowego, ale to mogłoby już zmienić smak, a niewielka dawka octu nie pozostawia po sobie zgubnych skutków zakwaszania :wink:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Witam
to zdjęcia zupy-kremu z dyni. Była przepyszna. Ugotowałam na karkówce

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2777
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

84. Sok z pigwowca

Kasiu, ja w tym (no już w zeszłym roku), ale z ostatniego zbioru owoców pigwowca japońskiego zrobiłam sok na surowo. Ponieważ krojenie tak twardego owocu sprawiało trudność, szybciutko starłam na tarce ręcznej (na grubych oczkach). Powkładałam do słoiczków przesypując cukrem. Zostawiłam w temperaturze otoczenia do następnego dnia. Potem sok zlałam do butelki i trzymałam w lodówce. Niestety nie za długo, bo był pyszny i szybko "się wypił" :lol:
Dodawałam go do wody i piliśmy jak napój.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 15068
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: śląskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

A ja kroiłam w kawałki. Gotowy sok zapasteryzowałam (nie dopuszczając do wrzenia wody).
Dodaję go czasem do herbaty, jak sok z cytryny :D
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 13363
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

chatte pisze: Dodaję go czasem do herbaty, jak sok z cytryny :D
Potwierdzam - sok jest o wiele lepszy od cytryny do herbaty :P
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”