
127. Buraki z jabłkami
- 5kg buraków - obgotowac i starkowac na jarzynówce
-1 kg cebuli
- 1 kg jabłek - starkować na jarzynówce
Zalewa ;
1 szkl octu
1szkl cukru
1 szkl oleju
2 łyż soli
1 łyż pieprzu ziołowego
Zagotowac , wrzucić buraki , cebule i jabłka , gotowac ok 25 min . Gorące do słoików , słoiki odwrócić
128. Buraczki z papryką
- 6 kg buraków - obgotować , po obgotowaniu obrać i starkowac na jarzynówce
-1 kg papryki
- 7 dużych cebul - skroić w pólplasterki
Zalewa :
- 1,5 szkl octu 10%
-1,5szkl cukru
-2 łyż. soli
-0,5 l wody
Zalewę zagotować , dodac cebulę i paprykę i gotowac ok 15 minut , dodać buraki , wymieszac , zagotowac i gotowac jeszcze ok 5 min. Gorące do słoików , słoiki odwrócić.
Część słoików robię bez papryki i zimą robię z nich barszczyk szybkościowy ( wywar gotujący się + zawartość słoiczka zagotowac doprawić i gotowe - szybciej niz chińska)