Tula pyszności , szkoda, że nie mam tyle jeżyn, bo jabłka by się znalazły,
może jak mi się rozrosną to przyrządze :P
Wczoraj miałam dzień "przetworowy" zrobiłam
112. Sałatka z cukinii słodko kwaśna
jest pyszna na zimno i na ciepło, sprawdzi się z rybą i mięsem.
* 3 kg cukinii obranych ze skóry i wydrążonych - poszatkować ( można na takiej tarce, jak do ogórków na mizerię)
* 2 papryki świeże też poszatkowacć jak cukinię lub pokroić na małe paski, kawałki
* 3 cebule pokroić w kostkę
* 1 łyżka soli
Gotowe składniki wymieszać i posolić, odstawić na 15 minut aż puszczą sok. Odcisnąć .Tak jest w oryginalnym przepisie, ale radziłabym zablanszować kilka minut paprykę i cebulę, bo przy cukinii są zbyt chrupiące
Zalewa :
* 1 koncentrat pomidorowy w słoiczku
* 1/2 szklanki oleju
*2/3 szklanka octu i 1/3 wody. Śmiało można dać 1/2 szklanki wody i 1/2 szlanki octu dla osób, które jedza mniej pikantnie
* 10 płaskich łyżek ( nie łyżeczek ) cukru
Zalewę zagotować wlać do odciśniętych warzyw i dobrze wymieszać.Następnie powkładać do słoiczków i gotować 3-4 minuty .Wyszły z tej porcji 3 słoiki dżemowe + 3 słoiki większe, takie w jakich kupuje się podłoże, czy pulpety.
_______________________________________________________________________________________________________
Gdzieś znaleziony przepis
113. Buraczki z kapustą czerwoną
3,20 kapusta czerwona , 3kg buraczki ,0,6 cebula, 0,3 cukru ,0,1 sól ,
1 szkl.octu, 0,5 szkl.wody ,.,1szkl.olej .
,pieprz ,ziele ang.,liście laurowe .
Kapustę poszatkować .,posolić ,na chwilę zostawić .Ugotować zalewę z podanych składników .Ugotowane buraczki ,zetrzeć ,dodać olej ,i zalewę oraz cebulę pokrojoną [ja przekręcam przez maszynkę ,żeby jej nie było widać ,bo rodzinka nie lubi ,a jak nie widzi to nie protestuje ].Wymieszać z kapustą .Nałożyć do słoików .Pasteryzować nie za długo.