Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2984
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Mam na grządkach kapustę białą, dynię (bardzo dużo), aronię. Czy znacie przepisy łączące te produkty bez konieczności dokupywania dużej ilości innych produktów (np jabłka nadają sie do wszystkich wymienionych, a ja nie mam jabłek chociaż mam jabłonie :( ).

Czytałam o kapuście kiszonej z dynią.
Interesuje mnie czy wyszedłby jakiś sensowny dżem/marmolada z dyni i aroni.

I co jeszcze ciekawego robić z dyni?
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1228
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Właśnie zrobiłam 111. Dżem z jeżyn i jabłek.

4 kg jeżyn
1 kg jabłek
cukier (nie wiem ile, dosładzam kilka razy do smaku)

Kiedy jeżyny się zaczynają rozciapywać, to przecieram wszystko przez kawałek firanki, żeby pozbyć się tych upierdliwych ziarenek z jeżyn. Później wszystko jeszcze gotuję do zgęstnienia. Wychodzi aksamitny i pyszny dżemik.

Zrobiłam też sos słodko-kwaśny na zimę "prawie wg" przepisu Poli42. Jest super, bardzo smaczny. Nie dałam vegety, paprykę miałam tylko żółtą, nie miałam curry więc dałam kurkumę i cynamon. Użyłam octu winnego. Jutro dokupię papryki i zrobię jeszcze, bo jest przepyszny. Nie dam tylko nic pikantnego, bo bardzo czuć a ja z tych łagodniejszych podniebień jestem ;)

A zapomniałabym. Przejrzałam ostatnio mnóstwo przepisów na przetwory z pomidorów i zauważyłam, że jeśli je trzeba obrać ze skórki, to piszą wszędzie, żeby je wcześniej sparzyć. Ja się pozbywam skórki w, jak dla mnie, dużo prostszy sposób. Należy przeciągnąć po pomidorze tępą stroną noża, dociskając z wyczuciem - dość mocno ale tak, by nie uszkodzić skórki. Tak, jakby się chciało ogolić pomidora. Potem skórka odchodzi, jakby był sparzony. Warunek: pomidor musi być dojrzały. Od niedojrzałego skórka tak nie odejdzie.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Tula pyszności , szkoda, że nie mam tyle jeżyn, bo jabłka by się znalazły,
może jak mi się rozrosną to przyrządze :P

Wczoraj miałam dzień "przetworowy" zrobiłam :heja

112. Sałatka z cukinii słodko kwaśna

jest pyszna na zimno i na ciepło, sprawdzi się z rybą i mięsem.

* 3 kg cukinii obranych ze skóry i wydrążonych - poszatkować ( można na takiej tarce, jak do ogórków na mizerię)
* 2 papryki świeże też poszatkowacć jak cukinię lub pokroić na małe paski, kawałki
* 3 cebule pokroić w kostkę
* 1 łyżka soli

Gotowe składniki wymieszać i posolić, odstawić na 15 minut aż puszczą sok. Odcisnąć .Tak jest w oryginalnym przepisie, ale radziłabym zablanszować kilka minut paprykę i cebulę, bo przy cukinii są zbyt chrupiące

Zalewa :
* 1 koncentrat pomidorowy w słoiczku
* 1/2 szklanki oleju
*2/3 szklanka octu i 1/3 wody. Śmiało można dać 1/2 szklanki wody i 1/2 szlanki octu dla osób, które jedza mniej pikantnie
* 10 płaskich łyżek ( nie łyżeczek ) cukru

Zalewę zagotować wlać do odciśniętych warzyw i dobrze wymieszać.Następnie powkładać do słoiczków i gotować 3-4 minuty .Wyszły z tej porcji 3 słoiki dżemowe + 3 słoiki większe, takie w jakich kupuje się podłoże, czy pulpety.

_______________________________________________________________________________________________________


Gdzieś znaleziony przepis :roll:


113. Buraczki z kapustą czerwoną


3,20 kapusta czerwona , 3kg buraczki ,0,6 cebula, 0,3 cukru ,0,1 sól ,
1 szkl.octu, 0,5 szkl.wody ,.,1szkl.olej .
,pieprz ,ziele ang.,liście laurowe .

Kapustę poszatkować .,posolić ,na chwilę zostawić .Ugotować zalewę z podanych składników .Ugotowane buraczki ,zetrzeć ,dodać olej ,i zalewę oraz cebulę pokrojoną [ja przekręcam przez maszynkę ,żeby jej nie było widać ,bo rodzinka nie lubi ,a jak nie widzi to nie protestuje ].Wymieszać z kapustą .Nałożyć do słoików .Pasteryzować nie za długo.
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1228
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Anpio7 dzięki za przepis na zagospodarowanie cukinii. W tym roku już nie, ale w przyszłym będę miała jej sporo.

Wiecie cooo... mój mąż to taki strasznie makaronowy jest i ciężko mu dogodzić w kuchni, jeśli danie nie zawiera kluchów albo chleba. A dzisiaj zrobiłam w słoiki drugą porcję sosu słodko-kwaśnego i na kolację ryż z tym sosem i obsmażanymi kawałkami piersi kurczaka. Było pycha. A mój chłop wymiótł talerz do czysta. Bingo!
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
Katarzyna1969
500p
500p
Posty: 984
Od: 26 sie 2010, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Może ktoś robił coś z samych jabłek? Dużo ich a nie mam co dodać.
Kaśka
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Tak, robiłam114. Przecier jabłeczny w prawie litrowe słoje (zwykłe słoje z zakrętką, chyba 0,9 litra).
Pokroić jabłka, poddusić z dodatkiem cukru, przetrzeć przez sito, zagotować i wlać do słoików. Ja nie pasteryzowałam, bo mi się nie chciało, a słoiki stały parę miesięcy pięknie zassane i nic się złego z zawartością nie działo.
Ja nie dodawałam ani dużo cukru, ani przypraw, jakby co, można dodać po otwarciu słoja.
Przecier nadaje się do placków ziemniaczanych, do naleśników, kisielu, galaretki, zupy (jeśli ktoś lubi), szarlotki (przed wyłożeniem na ciasto trzeba dodać coś, co zagęści), lodów, musów itd. A najlepszy jest czysty wyjadany łyżką ze spodeczka czy miseczki, no, ostatecznie z bitą śmietaną na wierzchu :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Katarzyna1969
500p
500p
Posty: 984
Od: 26 sie 2010, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Dzięki serdeczne, w miarę proste, właśnie o takie coś mi chodziło, bo nie bardzo mi się chce stać przy garach ani kupować dużo cukru. A w zimie zawsze coś z tego można wykombinować.
Kaśka
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5075
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Robiłam również w słoikach tarte jabłka na grubej tarce. Ładowałam takie utarkowane jabłka do słoików, ciasno ubijałam, dodawałam na litrowy słoik 1 łyżkę cukru i pasteryzowałam. Jabłka puszczały własny sok i było tego wystarczająco aby słoik się zamknął. Podobnie robię wiśnie wydrylowane. Zastosowanie jak powyżej u Nalewki. :wit
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
Katarzyna1969
500p
500p
Posty: 984
Od: 26 sie 2010, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

antonówka chyba się nadaje? bo takie właśnie mam.
Kaśka
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5075
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Najlepsza. :D Tylko musisz chyba ją troszkę bardziej posłodzić.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
Katarzyna1969
500p
500p
Posty: 984
Od: 26 sie 2010, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

No właśnie,kwaśna jak diabli. Ale takie piękne mam w tym roku,że szkoda by było zmarnować,a na ciasto już nikt nie może patrzeć. Dzięki !
Kaśka
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2777
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Jeszcze troszkę i dojrzeją pigwy. One z jabłkami świetnie się komponują. Dżemiki pyszne, a i kompoty z dodatkiem goździków super wychodzą.

Tak na szybko to można zrobić sok z jabłek w sokowniku. Dobrze jest dodać liście świeżej mięty. Nabiera wtedy fajnego posmaku.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Katarzyna1969
500p
500p
Posty: 984
Od: 26 sie 2010, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

moja pigwa rośnie w cieniu więc nie wiem kiedy dojrzeje,może w ogóle, zielona jak trawa i twarda jak kamień
Kaśka
Arribeth
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 41
Od: 16 wrz 2010, o 13:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Miłośnikom kwaskowych dżemów polecam mój tegoroczny numer jeden 115. Dżem z ałyczy Jest pyszny, kwaśno-słodki, idealny do przełożenia tortu, piernika albo po prostu do naleśników. Bierzemy kilogram owoców i 40 dag cukru. Umyte owoce wsypujemy do garnka, podlewamy łyżką wody i podgrzewamy aż wszystkie pestki oddzielą się od miąższu. Wszystkie pestki pracowicie wybieramy łyżką (kto chce, może owoce wydrylować, ale ja wolę wybierać łyżką:) ). Wsypujemy cukier i smażymy kilka godzin, aż dżem odpowiednio zgęstnieje. Ja lubię bardzo gęsty, smażę więc jakieś 6-8 godzin. Gorący dżem wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i przykrywamy kocykiem. Można też do usmażonego już dżemu dodać cynamonu, około łyżeczkę na dżem z 2 kilogramów owoców. Też jest znakomity.
Nazbierałam w tym roku blisko 30 kilogramów ałyczy i powiem szczerze, że nigdy nie jadłam tak smacznego dżemu. Świetny jest też kompot z ałyczy słodziutki, przypomina smakiem kompot z renklod. A robię go następująco: umyte owoce układam w słoikach, zalewam wrzącym syropem z wody i cukru. Na kilogram owoców biorę pół litra wody i 25 dag cukru. Zakręcam i pasteryzuję w piekarniku ok. godzinę.
-Jola-
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

ada.kj pisze:Robiłam również w słoikach tarte jabłka na grubej tarce. Ładowałam takie utarkowane jabłka do słoików, ciasno ubijałam, dodawałam na litrowy słoik 1 łyżkę cukru i pasteryzowałam. Jabłka puszczały własny sok i było tego wystarczająco aby słoik się zamknął. Podobnie robię wiśnie wydrylowane. Zastosowanie jak powyżej u Nalewki. :wit
;:137 Właśnie wczoraj zaprawiałam jabłka, bardzo podobnie, tyle, że starte na tarce podgotowałam w ramach odparowania soku,
dodałam cukru waniliowego, trochę cukru i tym razem żel-fix, ahaaa i pół wyciśniętej cytryny, aby owoce były jasne.
Takie gorące wsadziłam do słoików i zawekowałam, bo bez tego psują mi się ;:224 , więc wole nie ryzykować.

Odrazu z małej części zrobiłam pyszne danie z ryżu zapiekanego z jabłkami i cynamonem polane jogurten naturalnym. ;:152

Dziś z części jabłek robie na bieżąco sok w sokowirówce z dodatkiem marchwi i buraków ;:136


AAleksandra dzięki za podpowiedz połączenia pigwy z jabłkami, a można prosić o przepis ?? ;:180
Moje pigwy jeszcze niewielkie i zielone, pewnie jeszcze z miesiąc nim je zerwe, ale pomysł już jest ;:138


Ałycza zupenie nie znam, ale poczytałam sobie właśnie w necie ;:132 może kiedyś go skosztuje :roll:


Pozdrawiam słonecznie :wit
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”