a moje marmoladki jeszcze w jednym kawałku, odwrócone ale juz prawie gotowe. Zapomniałam po odwróceniu przysypać drugą stronę..trudno. Jutro wielkie krojenie


Czy papryke i bakłazany obieramy ze skorki?Malgos pisze:Polecam 173. pyszny bałkański sos ajwar:
5 kg słodkiej, czerwonej papryki
2 kg bakłażanów
3 strąki ostrej czerwonej papryczki (można więcej na własną odpowiedzialność)
1 litr oleju/oliwy
0,5 słoiczka musztardy
2-3 główki czosnku
Paprykę i bakłażany umyć, oczyścić i pokroić.
Gotować osobno - najpierw paprykę (5 minut), a potem bakłażany (10 minut), w tej samej wodzie (tak na oko osolonej i z dodatkiem octu, można dorzucić świeży lubczyk dla rosołowego aromatu)
Dobrze osuszyć ugotowane warzywa.
Zmielić w maszynce do mięsa - tak by były grudki
Dusić w garze z olejem, rozdrobnionym czosnkiem i musztardą - niedługo, tak by wszystko połączyło się ze sobą "smakowo"
Można popróbować i ewentualnie doprawić np. czosnkiem, solą, papryczką
Jeszcze gorący ajwar porozlewać do słoiczków.
Zagotować słoiki z ajwarem, żeby dobrze "chwyciły"
Jeść na zimno lub na gorąco, jako dodatek do mięs, kotletów mielonych, wędlin, makaronów, gołąbków, zapiekanek, naleśników pikantnych, faszerowanych warzyw itp itd.
Nawet z samym pieczywem
Smacznego