Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
- elik_49
- 1000p
- Posty: 1444
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
96. Andżika:
składniki:
5kg pomidorów
1kg papryki słodkiej czerwonej
1kg jabłek kwaśnych (antonówki)
Przekręcić przez maszynkę, zagotować i gotować na małym ogniu 2 godziny co jakiś czas mieszając.
Dodać:
0,5 litra octu
0,5 litra oleju
30 dag cukru
2 łyżki stołowe soli
gotować razem 15 minut.
Dodać:
15 strąków papryki ostrej chili
30 dag czosnku (ok.5 dużych główek)
też przekręcić przez maszynkę i całość gotować jeszcze 1/2 godziny.
Nakładać gorące do słoików, odwrócić do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
Polecam jako doskonały dodatek do kanapek, zapiekanek, tostów, pizzy.
I jeszcze jeden przepis na ostro-pychotka.
97. Ogórki po chińsku
2,5 kg ogórków nie obranych pokroić w grube plastry, zasypać 6 łyżkami soli, pozostawić na noc lub 6 godzin.Następnie wodę odlać.
Zalewa
60dag cukru
1,5 szklanki octu
7 łyżek oleju
5 ząbków czosnku pokroić w plastry
1 płaską łyżkę sypkiej papryki chili
Wymieszać razem, pozostawiając na 12 godzin,po nałożeniu do słoików pasteryzować 15-20 minut.
składniki:
5kg pomidorów
1kg papryki słodkiej czerwonej
1kg jabłek kwaśnych (antonówki)
Przekręcić przez maszynkę, zagotować i gotować na małym ogniu 2 godziny co jakiś czas mieszając.
Dodać:
0,5 litra octu
0,5 litra oleju
30 dag cukru
2 łyżki stołowe soli
gotować razem 15 minut.
Dodać:
15 strąków papryki ostrej chili
30 dag czosnku (ok.5 dużych główek)
też przekręcić przez maszynkę i całość gotować jeszcze 1/2 godziny.
Nakładać gorące do słoików, odwrócić do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
Polecam jako doskonały dodatek do kanapek, zapiekanek, tostów, pizzy.
I jeszcze jeden przepis na ostro-pychotka.
97. Ogórki po chińsku
2,5 kg ogórków nie obranych pokroić w grube plastry, zasypać 6 łyżkami soli, pozostawić na noc lub 6 godzin.Następnie wodę odlać.
Zalewa
60dag cukru
1,5 szklanki octu
7 łyżek oleju
5 ząbków czosnku pokroić w plastry
1 płaską łyżkę sypkiej papryki chili
Wymieszać razem, pozostawiając na 12 godzin,po nałożeniu do słoików pasteryzować 15-20 minut.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dlaczego te ogórki nazywają się ,po chińsku'?
Nie ma w nich nic chińskiego...
Nie ma w nich nic chińskiego...
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- elik_49
- 1000p
- Posty: 1444
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Nie mam pojęcia dlaczego po chińsku, dostałam przed laty ten przepis i nazwy nie zmieniałam,dla mnie najważniejsze że są naprawdę wyśmienite a przechowywane nawet 3 lata nic nie tracą na smaku.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- marcyjanna
- 200p
- Posty: 422
- Od: 23 cze 2009, o 17:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Nie miałam netu przez pare tygodni, ale dzięki temu o wiele więcej czasu i naprodukowałam mnóstwo przetworów na zimę z tego wątku:P Zrobiłam ogórki curry, sałatkę wielowarzywną, cukinię słodko-kwasną, paprykę w miodzie, mizerię mrożoną i zrobiłabym jeszcze z rozmachu ogórki po chińsku, ale nie mam chili, a nie chce mi się drałowac do sklepu
Dziękuję Wam za te przepisy
Dziękuję Wam za te przepisy
-
- 200p
- Posty: 318
- Od: 8 mar 2008, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowsze
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ja mam już zakiszone ogórki, konserwowe a dziś przetarłam 25kg pomidorów. Teraz mam wolne. A co przede mną:
98. mizeria na zimę przepis od mojej sąsiadki, robimy co roku
4kg ogórków, 05 kg cebuli, główka czosnku, 2 pęczki zielonego kopru, 4 łyżki soli, 1 szklanka cukru, 1 szkl.oleju, 1 szkl. octu.
ogórki obrać, zetrzeć jak na mizerię, tak samo zrobić z cebulą, czosnek przecisnąć przez praskę. Połączyć warzywa z płynami, odstawić na 6 godzin. Nakładać do czystych słoików, pasteryzować 15 min. Z tej porcji wychodzi mi 12-13 dżemówek.
99. Szybkie buraki sałatka z czterech warzyw , też od sąsiadki
1kg buraków, 1 kg marchwi, 1 kg kapusty białej, 70 dkg cebuli.
zalewa:2,5 szkl wody, 1,5 szkl octu, 1 szkl cukru, 2,5 łyżki soli, listek , ziele; wszystko zagotować
Warzywa oddzielnie zetrzeć na tarce o większych oczkach ( ja daję grubszą tarkę do maszynki)
Do gorącej zalewy wrzucić buraki - gotować 15min, dodać marchew - gotować 10 min, kapustę - 10 min na końcu cebula -10 min. Wymieszać, gorące nakładać do słoików, odwrócić do góry dnem. Ważna jest kolejność dodawania warzyw od najbardziej twardych do miękkich.
100. Szybkie śliwki w occie
zalewa: 2 szkl wody, 1 szkl octu, goździki, cynamon w lasce - zagotować, wystudzić. Zalać wypestkowane śliwki na 24 godz. Po tym czasie śliwki odcedzić, każdą śliwkę oddzielnie utytłać w cukrze, ciasno układać w czystym słoju, zakręcić - mamy wolne. Tak zrobione śliwki są bardzo trwałe. Na 4 kg śliwek biorę 2 porcje tej zalewy. Zalewę zlewamy do butelek - jest dobra do marynowania mięsa, Smacznego
98. mizeria na zimę przepis od mojej sąsiadki, robimy co roku
4kg ogórków, 05 kg cebuli, główka czosnku, 2 pęczki zielonego kopru, 4 łyżki soli, 1 szklanka cukru, 1 szkl.oleju, 1 szkl. octu.
ogórki obrać, zetrzeć jak na mizerię, tak samo zrobić z cebulą, czosnek przecisnąć przez praskę. Połączyć warzywa z płynami, odstawić na 6 godzin. Nakładać do czystych słoików, pasteryzować 15 min. Z tej porcji wychodzi mi 12-13 dżemówek.
99. Szybkie buraki sałatka z czterech warzyw , też od sąsiadki
1kg buraków, 1 kg marchwi, 1 kg kapusty białej, 70 dkg cebuli.
zalewa:2,5 szkl wody, 1,5 szkl octu, 1 szkl cukru, 2,5 łyżki soli, listek , ziele; wszystko zagotować
Warzywa oddzielnie zetrzeć na tarce o większych oczkach ( ja daję grubszą tarkę do maszynki)
Do gorącej zalewy wrzucić buraki - gotować 15min, dodać marchew - gotować 10 min, kapustę - 10 min na końcu cebula -10 min. Wymieszać, gorące nakładać do słoików, odwrócić do góry dnem. Ważna jest kolejność dodawania warzyw od najbardziej twardych do miękkich.
100. Szybkie śliwki w occie
zalewa: 2 szkl wody, 1 szkl octu, goździki, cynamon w lasce - zagotować, wystudzić. Zalać wypestkowane śliwki na 24 godz. Po tym czasie śliwki odcedzić, każdą śliwkę oddzielnie utytłać w cukrze, ciasno układać w czystym słoju, zakręcić - mamy wolne. Tak zrobione śliwki są bardzo trwałe. Na 4 kg śliwek biorę 2 porcje tej zalewy. Zalewę zlewamy do butelek - jest dobra do marynowania mięsa, Smacznego
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Robię podobną mizerię, ale bez cebuli, bo nie lubimy.
Ja byłam na wyjeździe, ale córka przerobiła na przecier 25kg pomidorów ,zrobiła ok.20 słoików mizeriii tyle samo buraków na zupkę. .
W przyszłym tygodniu poważnie bierzemy się za paprykę i powidła.
Ja byłam na wyjeździe, ale córka przerobiła na przecier 25kg pomidorów ,zrobiła ok.20 słoików mizeriii tyle samo buraków na zupkę. .
W przyszłym tygodniu poważnie bierzemy się za paprykę i powidła.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6531
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Jak to powidła? Z czego?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ze śliwek, rzecz jasna.
Przytargałam ze wsi 2 skrzynki węgierki dąbrowickiej i od poniedziałku zaczynamy smażenie..
Przytargałam ze wsi 2 skrzynki węgierki dąbrowickiej i od poniedziałku zaczynamy smażenie..
-
- 200p
- Posty: 318
- Od: 8 mar 2008, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowsze
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Podaj przepis jak z buraków zrobić zupę na zimę
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Buraki na zimę
To nie żadna filozofia, to tylko ugotowane, starte na grubych oczkach buraczki z solą, łyzeczką kwasu cytrynowego i koperku do każdego słoika. .
To nie żadna filozofia, to tylko ugotowane, starte na grubych oczkach buraczki z solą, łyzeczką kwasu cytrynowego i koperku do każdego słoika. .
Re: Sprawdzone przetwory - PRZEPISY (z pomidorów, ogórków, papry
stanley1 pisze:Sałatka z zielonych pomidorów. (...)
Właśnie zrobiłam sałatkę z zielonych pomidorów. Wyszło mi 15 słoiczków po dżemie, bo pomidory zaczynają już chorować. Dziękuję za przepis Robi się szybko i jest łatwy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ja polecam dżem ,który robię od bardzo dawna -nazywa się 101. Dżem wschodni.
1,5 kg śliwek.W oryginale są węgierki,ale ja robię z renklod,bo wichurze dużo ich spadło.
0,5 kg antonówek bez skórki i pokrojonych w ósemki
0,5 kg gruszek też obranych i pokrojonych w ósemki
0,8-1 kg cukru.Przy renklodach można dać jeszcze mniej.
Zasypać cukrem i odstawić na 12 godzin.
Następnie smażyć,a po godzinie dodać kilka goździków, 1 łyżeczkę cynamonu,laskę wanilii lub duży cukier wanilinowy.
Gdy już będzie gęsty dodać skórkę otartą z pomarańczy lub 1 łyżkę drobniutko pokrojonej smażonej w cukrze.
Renklody maja jednak dużo soku,a więc musiałam go trochę odlać.Przyda się w zimie. Będę robiła na nim kisiel.
1,5 kg śliwek.W oryginale są węgierki,ale ja robię z renklod,bo wichurze dużo ich spadło.
0,5 kg antonówek bez skórki i pokrojonych w ósemki
0,5 kg gruszek też obranych i pokrojonych w ósemki
0,8-1 kg cukru.Przy renklodach można dać jeszcze mniej.
Zasypać cukrem i odstawić na 12 godzin.
Następnie smażyć,a po godzinie dodać kilka goździków, 1 łyżeczkę cynamonu,laskę wanilii lub duży cukier wanilinowy.
Gdy już będzie gęsty dodać skórkę otartą z pomarańczy lub 1 łyżkę drobniutko pokrojonej smażonej w cukrze.
Renklody maja jednak dużo soku,a więc musiałam go trochę odlać.Przyda się w zimie. Będę robiła na nim kisiel.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dla tych z Was, którzy mają nadmiar cukinii, najlepiej młodej, podaję przepis na cukinię, jaką jada się we Włoszech( podobnie, jak bakłażany). Jest to oczywiście spolszczony przepis , ale ja uwielbiam ich smak.
102. Cukinie smażone konserwowe
ok. 5-8 młodych cukiń, które myjemy i kroimy na plastry 1 do 1,5 cm grubości , nie obieramy skórki !
Plastry szybko smażymy na maleńkiej, symbolicznej ilości oleju, tak , aby się zarumieniły, ale nie zeszkliły.Efekt ten uzyskujemy smażąc na mocno rozgrzanej patelni na sporym gazie. Obsmażone plastry układamy poziomo w słoiku , do którego wrzucamy 1kopiastą łyżeczkę przyprawy do konserwowanie ogórków i dodatkowo 1-2 ząbki czosnku pocięte w plastry, lub zmiażdżone w wyciskarce. Ja daję 2 ząbki.To proporcje na słoik 0,5l. Zalewamy wcześniej zagotowaną zalewą.
Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
Zakręcamy słoiki, gotujemy ok.7 min.Słoiki odwrócić, zostawić do wystygnięcia.
Delektować się po 4-5 dniach,nie wcześniej, ponieważ cukinie muszą nasiąknąć smakiem przypraw.
Pyszne, jako przekąska i do wędlinki.
102. Cukinie smażone konserwowe
ok. 5-8 młodych cukiń, które myjemy i kroimy na plastry 1 do 1,5 cm grubości , nie obieramy skórki !
Plastry szybko smażymy na maleńkiej, symbolicznej ilości oleju, tak , aby się zarumieniły, ale nie zeszkliły.Efekt ten uzyskujemy smażąc na mocno rozgrzanej patelni na sporym gazie. Obsmażone plastry układamy poziomo w słoiku , do którego wrzucamy 1kopiastą łyżeczkę przyprawy do konserwowanie ogórków i dodatkowo 1-2 ząbki czosnku pocięte w plastry, lub zmiażdżone w wyciskarce. Ja daję 2 ząbki.To proporcje na słoik 0,5l. Zalewamy wcześniej zagotowaną zalewą.
Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
Zakręcamy słoiki, gotujemy ok.7 min.Słoiki odwrócić, zostawić do wystygnięcia.
Delektować się po 4-5 dniach,nie wcześniej, ponieważ cukinie muszą nasiąknąć smakiem przypraw.
Pyszne, jako przekąska i do wędlinki.