Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Posty: 1444
Od: 15 mar 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: opolskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

96. Andżika:

składniki:
5kg pomidorów
1kg papryki słodkiej czerwonej
1kg jabłek kwaśnych (antonówki)
Przekręcić przez maszynkę, zagotować i gotować na małym ogniu 2 godziny co jakiś czas mieszając.

Dodać:
0,5 litra octu
0,5 litra oleju
30 dag cukru
2 łyżki stołowe soli
gotować razem 15 minut.

Dodać:
15 strąków papryki ostrej chili
30 dag czosnku (ok.5 dużych główek)
też przekręcić przez maszynkę i całość gotować jeszcze 1/2 godziny.
Nakładać gorące do słoików, odwrócić do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.

Polecam jako doskonały dodatek do kanapek, zapiekanek, tostów, pizzy.


I jeszcze jeden przepis na ostro-pychotka.

97. Ogórki po chińsku

2,5 kg ogórków nie obranych pokroić w grube plastry, zasypać 6 łyżkami soli, pozostawić na noc lub 6 godzin.Następnie wodę odlać.
Zalewa
60dag cukru
1,5 szklanki octu
7 łyżek oleju
5 ząbków czosnku pokroić w plastry
1 płaską łyżkę sypkiej papryki chili
Wymieszać razem, pozostawiając na 12 godzin,po nałożeniu do słoików pasteryzować 15-20 minut.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Dlaczego te ogórki nazywają się ,po chińsku'?
Nie ma w nich nic chińskiego... :shock:
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Posty: 1444
Od: 15 mar 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: opolskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Nie mam pojęcia dlaczego po chińsku, dostałam przed laty ten przepis i nazwy nie zmieniałam,dla mnie najważniejsze że są naprawdę wyśmienite a przechowywane nawet 3 lata nic nie tracą na smaku.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
marcyjanna
200p
200p
Posty: 422
Od: 23 cze 2009, o 17:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Nie miałam netu przez pare tygodni, ale dzięki temu o wiele więcej czasu i naprodukowałam mnóstwo przetworów na zimę z tego wątku:P Zrobiłam ogórki curry, sałatkę wielowarzywną, cukinię słodko-kwasną, paprykę w miodzie, mizerię mrożoną i zrobiłabym jeszcze z rozmachu ogórki po chińsku, ale nie mam chili, a nie chce mi się drałowac do sklepu :oops:
Dziękuję Wam za te przepisy ;:180
pozdrawiam
Małgorzata
Ot... chwastowisko marcyjanny.
Marysia II
200p
200p
Posty: 318
Od: 8 mar 2008, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Ja mam już zakiszone ogórki, konserwowe a dziś przetarłam 25kg pomidorów. Teraz mam wolne. A co przede mną:
98. mizeria na zimę przepis od mojej sąsiadki, robimy co roku

4kg ogórków, 05 kg cebuli, główka czosnku, 2 pęczki zielonego kopru, 4 łyżki soli, 1 szklanka cukru, 1 szkl.oleju, 1 szkl. octu.
ogórki obrać, zetrzeć jak na mizerię, tak samo zrobić z cebulą, czosnek przecisnąć przez praskę. Połączyć warzywa z płynami, odstawić na 6 godzin. Nakładać do czystych słoików, pasteryzować 15 min. Z tej porcji wychodzi mi 12-13 dżemówek.

99. Szybkie buraki sałatka z czterech warzyw , też od sąsiadki

1kg buraków, 1 kg marchwi, 1 kg kapusty białej, 70 dkg cebuli.
zalewa:2,5 szkl wody, 1,5 szkl octu, 1 szkl cukru, 2,5 łyżki soli, listek , ziele; wszystko zagotować

Warzywa oddzielnie zetrzeć na tarce o większych oczkach ( ja daję grubszą tarkę do maszynki)
Do gorącej zalewy wrzucić buraki - gotować 15min, dodać marchew - gotować 10 min, kapustę - 10 min na końcu cebula -10 min. Wymieszać, gorące nakładać do słoików, odwrócić do góry dnem. Ważna jest kolejność dodawania warzyw od najbardziej twardych do miękkich.

100. Szybkie śliwki w occie
zalewa: 2 szkl wody, 1 szkl octu, goździki, cynamon w lasce - zagotować, wystudzić. Zalać wypestkowane śliwki na 24 godz. Po tym czasie śliwki odcedzić, każdą śliwkę oddzielnie utytłać w cukrze, ciasno układać w czystym słoju, zakręcić - mamy wolne. Tak zrobione śliwki są bardzo trwałe. Na 4 kg śliwek biorę 2 porcje tej zalewy. Zalewę zlewamy do butelek - jest dobra do marynowania mięsa, Smacznego
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
x_P-42
---
Posty: 3612
Od: 27 maja 2009, o 01:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Robię podobną mizerię, ale bez cebuli, bo nie lubimy.
Ja byłam na wyjeździe, ale córka przerobiła na przecier 25kg pomidorów ,zrobiła ok.20 słoików mizeriii tyle samo buraków na zupkę. :tan .
W przyszłym tygodniu poważnie bierzemy się za paprykę i powidła.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6531
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Jak to powidła? Z czego?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
x_P-42
---
Posty: 3612
Od: 27 maja 2009, o 01:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Ze śliwek, rzecz jasna. :D
Przytargałam ze wsi 2 skrzynki węgierki dąbrowickiej i od poniedziałku zaczynamy smażenie..
Marysia II
200p
200p
Posty: 318
Od: 8 mar 2008, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Podaj przepis jak z buraków zrobić zupę na zimę
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
x_P-42
---
Posty: 3612
Od: 27 maja 2009, o 01:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Buraki na zimę
To nie żadna filozofia, to tylko ugotowane, starte na grubych oczkach buraczki z solą, łyzeczką kwasu cytrynowego i koperku do każdego słoika. .
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3579
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sprawdzone przetwory - PRZEPISY (z pomidorów, ogórków, papry

Post »

stanley1 pisze:Sałatka z zielonych pomidorów. (...)

Właśnie zrobiłam sałatkę z zielonych pomidorów. Wyszło mi 15 słoiczków po dżemie, bo pomidory zaczynają już chorować. Dziękuję za przepis ;:180 ;:180 Robi się szybko i jest łatwy :tan
Kaja
500p
500p
Posty: 849
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Ja polecam dżem ,który robię od bardzo dawna -nazywa się 101. Dżem wschodni.

1,5 kg śliwek.W oryginale są węgierki,ale ja robię z renklod,bo wichurze dużo ich spadło.
0,5 kg antonówek bez skórki i pokrojonych w ósemki
0,5 kg gruszek też obranych i pokrojonych w ósemki
0,8-1 kg cukru.Przy renklodach można dać jeszcze mniej.
Zasypać cukrem i odstawić na 12 godzin.
Następnie smażyć,a po godzinie dodać kilka goździków, 1 łyżeczkę cynamonu,laskę wanilii lub duży cukier wanilinowy.
Gdy już będzie gęsty dodać skórkę otartą z pomarańczy lub 1 łyżkę drobniutko pokrojonej smażonej w cukrze.
Renklody maja jednak dużo soku,a więc musiałam go trochę odlać.Przyda się w zimie. Będę robiła na nim kisiel.
x_P-42
---
Posty: 3612
Od: 27 maja 2009, o 01:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Dla tych z Was, którzy mają nadmiar cukinii, najlepiej młodej, podaję przepis na cukinię, jaką jada się we Włoszech( podobnie, jak bakłażany). Jest to oczywiście spolszczony przepis , ale ja uwielbiam ich smak.

102. Cukinie smażone konserwowe

ok. 5-8 młodych cukiń, które myjemy i kroimy na plastry 1 do 1,5 cm grubości , nie obieramy skórki !

Plastry szybko smażymy na maleńkiej, symbolicznej ilości oleju, tak , aby się zarumieniły, ale nie zeszkliły.Efekt ten uzyskujemy smażąc na mocno rozgrzanej patelni na sporym gazie. Obsmażone plastry układamy poziomo w słoiku , do którego wrzucamy 1kopiastą łyżeczkę przyprawy do konserwowanie ogórków i dodatkowo 1-2 ząbki czosnku pocięte w plastry, lub zmiażdżone w wyciskarce. Ja daję 2 ząbki.To proporcje na słoik 0,5l. Zalewamy wcześniej zagotowaną zalewą.

Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli

Zakręcamy słoiki, gotujemy ok.7 min.Słoiki odwrócić, zostawić do wystygnięcia.
Delektować się po 4-5 dniach,nie wcześniej, ponieważ cukinie muszą nasiąknąć smakiem przypraw.

Pyszne, jako przekąska i do wędlinki. ;:138
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”