Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dziewczyny. Nie róbcie przetworów z zielonych pomidorów. Pomidory należą do tej samej rodziny co ziemniaki - Solanacee - Psiankowate. Zawierają trujący alkaloid solaninę i tomatynę. Nikt nie używa zielonych ziemniaków, podobnie powinno być z pomidorami. Mogą wywoływać bóle brzucha, mdłości aż do zatrucia. Dziś się stwierdza, że są również rakotwórcze.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Witam ale tu przepisów, a mnie korci sałatka z cukini słodko kwaśna skoro tak zachwalacie to pewnie zrobie 
Tymczasem ja narobiłam w tym sezonie sałatki z ogórków z przecierem pomidorowym jak dla mnie to pycha może byc do obiadku lub nawet do wędlinki z chlebkiem a i słyszałam, że również do śledzi marynowanych super.
95. Mizeria z przecierem pomidorowym.
Składniki:
2 kg ogórków
1 kg cebuli
1 kg marchewki ( może być mniej)
Zalewa:
3 szklanki wody
? szklanki octu
1 szklanka cukru
1 słoik przecieru pomidorowego (200g Pudliszki)
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz mielony do smaku
Ogórki i cebule pokroić tak jak na mizerię zasolić i odstawić od 1 do 2 godzin, marchewkę ścieramy na grubym tarku odstawiamy na bok.
Zagotowujemy zalewę dodajemy odciśnięte ogórki i cebulę następnie marchewkę i jeszcze trochę gotujemy na końcu dodajemy przecier pomidorowy mieszamy sciągamy z ognia i dajemy do słoików
Jezeli ktoś lubi delikatną może dać mniej octu ja robiłam według przepisu jak też z mniejszą ilością octu też i ta i ta wersja jest dobra polecam i zyczę smacznego.

Tymczasem ja narobiłam w tym sezonie sałatki z ogórków z przecierem pomidorowym jak dla mnie to pycha może byc do obiadku lub nawet do wędlinki z chlebkiem a i słyszałam, że również do śledzi marynowanych super.
95. Mizeria z przecierem pomidorowym.

Składniki:
2 kg ogórków
1 kg cebuli
1 kg marchewki ( może być mniej)
Zalewa:
3 szklanki wody
? szklanki octu
1 szklanka cukru
1 słoik przecieru pomidorowego (200g Pudliszki)
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz mielony do smaku
Ogórki i cebule pokroić tak jak na mizerię zasolić i odstawić od 1 do 2 godzin, marchewkę ścieramy na grubym tarku odstawiamy na bok.
Zagotowujemy zalewę dodajemy odciśnięte ogórki i cebulę następnie marchewkę i jeszcze trochę gotujemy na końcu dodajemy przecier pomidorowy mieszamy sciągamy z ognia i dajemy do słoików
Jezeli ktoś lubi delikatną może dać mniej octu ja robiłam według przepisu jak też z mniejszą ilością octu też i ta i ta wersja jest dobra polecam i zyczę smacznego.
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki
Moje kaktusiki:)
Moje storczyki

Moje kaktusiki:)
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
96. Andżika:
składniki:
5kg pomidorów
1kg papryki słodkiej czerwonej
1kg jabłek kwaśnych (antonówki)
Przekręcić przez maszynkę, zagotować i gotować na małym ogniu 2 godziny co jakiś czas mieszając.
Dodać:
0,5 litra octu
0,5 litra oleju
30 dag cukru
2 łyżki stołowe soli
gotować razem 15 minut.
Dodać:
15 strąków papryki ostrej chili
30 dag czosnku (ok.5 dużych główek)
też przekręcić przez maszynkę i całość gotować jeszcze 1/2 godziny.
Nakładać gorące do słoików, odwrócić do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
Polecam jako doskonały dodatek do kanapek, zapiekanek, tostów, pizzy.
I jeszcze jeden przepis na ostro-pychotka.
97. Ogórki po chińsku
2,5 kg ogórków nie obranych pokroić w grube plastry, zasypać 6 łyżkami soli, pozostawić na noc lub 6 godzin.Następnie wodę odlać.
Zalewa
60dag cukru
1,5 szklanki octu
7 łyżek oleju
5 ząbków czosnku pokroić w plastry
1 płaską łyżkę sypkiej papryki chili
Wymieszać razem, pozostawiając na 12 godzin,po nałożeniu do słoików pasteryzować 15-20 minut.
składniki:
5kg pomidorów
1kg papryki słodkiej czerwonej
1kg jabłek kwaśnych (antonówki)
Przekręcić przez maszynkę, zagotować i gotować na małym ogniu 2 godziny co jakiś czas mieszając.
Dodać:
0,5 litra octu
0,5 litra oleju
30 dag cukru
2 łyżki stołowe soli
gotować razem 15 minut.
Dodać:
15 strąków papryki ostrej chili
30 dag czosnku (ok.5 dużych główek)
też przekręcić przez maszynkę i całość gotować jeszcze 1/2 godziny.
Nakładać gorące do słoików, odwrócić do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
Polecam jako doskonały dodatek do kanapek, zapiekanek, tostów, pizzy.
I jeszcze jeden przepis na ostro-pychotka.
97. Ogórki po chińsku
2,5 kg ogórków nie obranych pokroić w grube plastry, zasypać 6 łyżkami soli, pozostawić na noc lub 6 godzin.Następnie wodę odlać.
Zalewa
60dag cukru
1,5 szklanki octu
7 łyżek oleju
5 ząbków czosnku pokroić w plastry
1 płaską łyżkę sypkiej papryki chili
Wymieszać razem, pozostawiając na 12 godzin,po nałożeniu do słoików pasteryzować 15-20 minut.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
Dlaczego te ogórki nazywają się ,po chińsku'?
Nie ma w nich nic chińskiego...
Nie ma w nich nic chińskiego...

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Nie mam pojęcia dlaczego po chińsku, dostałam przed laty ten przepis i nazwy nie zmieniałam,dla mnie najważniejsze że są naprawdę wyśmienite a przechowywane nawet 3 lata nic nie tracą na smaku.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- marcyjanna
- 200p
- Od: 23 cze 2009, o 17:52
Nie miałam netu przez pare tygodni, ale dzięki temu o wiele więcej czasu i naprodukowałam mnóstwo przetworów na zimę z tego wątku:P Zrobiłam ogórki curry, sałatkę wielowarzywną, cukinię słodko-kwasną, paprykę w miodzie, mizerię mrożoną i zrobiłabym jeszcze z rozmachu ogórki po chińsku, ale nie mam chili, a nie chce mi się drałowac do sklepu
Dziękuję Wam za te przepisy

Dziękuję Wam za te przepisy

-
- 200p
- Od: 8 mar 2008, o 22:59
Ja mam już zakiszone ogórki, konserwowe a dziś przetarłam 25kg pomidorów. Teraz mam wolne. A co przede mną:
98. mizeria na zimę przepis od mojej sąsiadki, robimy co roku
4kg ogórków, 05 kg cebuli, główka czosnku, 2 pęczki zielonego kopru, 4 łyżki soli, 1 szklanka cukru, 1 szkl.oleju, 1 szkl. octu.
ogórki obrać, zetrzeć jak na mizerię, tak samo zrobić z cebulą, czosnek przecisnąć przez praskę. Połączyć warzywa z płynami, odstawić na 6 godzin. Nakładać do czystych słoików, pasteryzować 15 min. Z tej porcji wychodzi mi 12-13 dżemówek.
99. Szybkie buraki sałatka z czterech warzyw , też od sąsiadki
1kg buraków, 1 kg marchwi, 1 kg kapusty białej, 70 dkg cebuli.
zalewa:2,5 szkl wody, 1,5 szkl octu, 1 szkl cukru, 2,5 łyżki soli, listek , ziele; wszystko zagotować
Warzywa oddzielnie zetrzeć na tarce o większych oczkach ( ja daję grubszą tarkę do maszynki)
Do gorącej zalewy wrzucić buraki - gotować 15min, dodać marchew - gotować 10 min, kapustę - 10 min na końcu cebula -10 min. Wymieszać, gorące nakładać do słoików, odwrócić do góry dnem. Ważna jest kolejność dodawania warzyw od najbardziej twardych do miękkich.
100. Szybkie śliwki w occie
zalewa: 2 szkl wody, 1 szkl octu, goździki, cynamon w lasce - zagotować, wystudzić. Zalać wypestkowane śliwki na 24 godz. Po tym czasie śliwki odcedzić, każdą śliwkę oddzielnie utytłać w cukrze, ciasno układać w czystym słoju, zakręcić - mamy wolne. Tak zrobione śliwki są bardzo trwałe. Na 4 kg śliwek biorę 2 porcje tej zalewy. Zalewę zlewamy do butelek - jest dobra do marynowania mięsa, Smacznego
98. mizeria na zimę przepis od mojej sąsiadki, robimy co roku
4kg ogórków, 05 kg cebuli, główka czosnku, 2 pęczki zielonego kopru, 4 łyżki soli, 1 szklanka cukru, 1 szkl.oleju, 1 szkl. octu.
ogórki obrać, zetrzeć jak na mizerię, tak samo zrobić z cebulą, czosnek przecisnąć przez praskę. Połączyć warzywa z płynami, odstawić na 6 godzin. Nakładać do czystych słoików, pasteryzować 15 min. Z tej porcji wychodzi mi 12-13 dżemówek.
99. Szybkie buraki sałatka z czterech warzyw , też od sąsiadki
1kg buraków, 1 kg marchwi, 1 kg kapusty białej, 70 dkg cebuli.
zalewa:2,5 szkl wody, 1,5 szkl octu, 1 szkl cukru, 2,5 łyżki soli, listek , ziele; wszystko zagotować
Warzywa oddzielnie zetrzeć na tarce o większych oczkach ( ja daję grubszą tarkę do maszynki)
Do gorącej zalewy wrzucić buraki - gotować 15min, dodać marchew - gotować 10 min, kapustę - 10 min na końcu cebula -10 min. Wymieszać, gorące nakładać do słoików, odwrócić do góry dnem. Ważna jest kolejność dodawania warzyw od najbardziej twardych do miękkich.
100. Szybkie śliwki w occie
zalewa: 2 szkl wody, 1 szkl octu, goździki, cynamon w lasce - zagotować, wystudzić. Zalać wypestkowane śliwki na 24 godz. Po tym czasie śliwki odcedzić, każdą śliwkę oddzielnie utytłać w cukrze, ciasno układać w czystym słoju, zakręcić - mamy wolne. Tak zrobione śliwki są bardzo trwałe. Na 4 kg śliwek biorę 2 porcje tej zalewy. Zalewę zlewamy do butelek - jest dobra do marynowania mięsa, Smacznego
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
Robię podobną mizerię, ale bez cebuli, bo nie lubimy.
Ja byłam na wyjeździe, ale córka przerobiła na przecier 25kg pomidorów ,zrobiła ok.20 słoików mizeriii tyle samo buraków na zupkę.
.
W przyszłym tygodniu poważnie bierzemy się za paprykę i powidła.
Ja byłam na wyjeździe, ale córka przerobiła na przecier 25kg pomidorów ,zrobiła ok.20 słoików mizeriii tyle samo buraków na zupkę.

W przyszłym tygodniu poważnie bierzemy się za paprykę i powidła.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Jak to powidła? Z czego?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Ze śliwek, rzecz jasna.
Przytargałam ze wsi 2 skrzynki węgierki dąbrowickiej i od poniedziałku zaczynamy smażenie..

Przytargałam ze wsi 2 skrzynki węgierki dąbrowickiej i od poniedziałku zaczynamy smażenie..
-
- 200p
- Od: 8 mar 2008, o 22:59
Podaj przepis jak z buraków zrobić zupę na zimę
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
Buraki na zimę
To nie żadna filozofia, to tylko ugotowane, starte na grubych oczkach buraczki z solą, łyzeczką kwasu cytrynowego i koperku do każdego słoika. .
To nie żadna filozofia, to tylko ugotowane, starte na grubych oczkach buraczki z solą, łyzeczką kwasu cytrynowego i koperku do każdego słoika. .
Re: Sprawdzone przetwory - PRZEPISY (z pomidorów, ogórków, papry
stanley1 pisze:Sałatka z zielonych pomidorów. (...)
Właśnie zrobiłam sałatkę z zielonych pomidorów. Wyszło mi 15 słoiczków po dżemie, bo pomidory zaczynają już chorować. Dziękuję za przepis

Ja polecam dżem ,który robię od bardzo dawna -nazywa się 101. Dżem wschodni.
1,5 kg śliwek.W oryginale są węgierki,ale ja robię z renklod,bo wichurze dużo ich spadło.
0,5 kg antonówek bez skórki i pokrojonych w ósemki
0,5 kg gruszek też obranych i pokrojonych w ósemki
0,8-1 kg cukru.Przy renklodach można dać jeszcze mniej.
Zasypać cukrem i odstawić na 12 godzin.
Następnie smażyć,a po godzinie dodać kilka goździków, 1 łyżeczkę cynamonu,laskę wanilii lub duży cukier wanilinowy.
Gdy już będzie gęsty dodać skórkę otartą z pomarańczy lub 1 łyżkę drobniutko pokrojonej smażonej w cukrze.
Renklody maja jednak dużo soku,a więc musiałam go trochę odlać.Przyda się w zimie. Będę robiła na nim kisiel.
1,5 kg śliwek.W oryginale są węgierki,ale ja robię z renklod,bo wichurze dużo ich spadło.
0,5 kg antonówek bez skórki i pokrojonych w ósemki
0,5 kg gruszek też obranych i pokrojonych w ósemki
0,8-1 kg cukru.Przy renklodach można dać jeszcze mniej.
Zasypać cukrem i odstawić na 12 godzin.
Następnie smażyć,a po godzinie dodać kilka goździków, 1 łyżeczkę cynamonu,laskę wanilii lub duży cukier wanilinowy.
Gdy już będzie gęsty dodać skórkę otartą z pomarańczy lub 1 łyżkę drobniutko pokrojonej smażonej w cukrze.
Renklody maja jednak dużo soku,a więc musiałam go trochę odlać.Przyda się w zimie. Będę robiła na nim kisiel.
Dla tych z Was, którzy mają nadmiar cukinii, najlepiej młodej, podaję przepis na cukinię, jaką jada się we Włoszech( podobnie, jak bakłażany). Jest to oczywiście spolszczony przepis , ale ja uwielbiam ich smak.
102. Cukinie smażone konserwowe
ok. 5-8 młodych cukiń, które myjemy i kroimy na plastry 1 do 1,5 cm grubości , nie obieramy skórki !
Plastry szybko smażymy na maleńkiej, symbolicznej ilości oleju, tak , aby się zarumieniły, ale nie zeszkliły.Efekt ten uzyskujemy smażąc na mocno rozgrzanej patelni na sporym gazie. Obsmażone plastry układamy poziomo w słoiku , do którego wrzucamy 1kopiastą łyżeczkę przyprawy do konserwowanie ogórków i dodatkowo 1-2 ząbki czosnku pocięte w plastry, lub zmiażdżone w wyciskarce. Ja daję 2 ząbki.To proporcje na słoik 0,5l. Zalewamy wcześniej zagotowaną zalewą.
Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
Zakręcamy słoiki, gotujemy ok.7 min.Słoiki odwrócić, zostawić do wystygnięcia.
Delektować się po 4-5 dniach,nie wcześniej, ponieważ cukinie muszą nasiąknąć smakiem przypraw.
Pyszne, jako przekąska i do wędlinki.
102. Cukinie smażone konserwowe
ok. 5-8 młodych cukiń, które myjemy i kroimy na plastry 1 do 1,5 cm grubości , nie obieramy skórki !
Plastry szybko smażymy na maleńkiej, symbolicznej ilości oleju, tak , aby się zarumieniły, ale nie zeszkliły.Efekt ten uzyskujemy smażąc na mocno rozgrzanej patelni na sporym gazie. Obsmażone plastry układamy poziomo w słoiku , do którego wrzucamy 1kopiastą łyżeczkę przyprawy do konserwowanie ogórków i dodatkowo 1-2 ząbki czosnku pocięte w plastry, lub zmiażdżone w wyciskarce. Ja daję 2 ząbki.To proporcje na słoik 0,5l. Zalewamy wcześniej zagotowaną zalewą.
Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
Zakręcamy słoiki, gotujemy ok.7 min.Słoiki odwrócić, zostawić do wystygnięcia.
Delektować się po 4-5 dniach,nie wcześniej, ponieważ cukinie muszą nasiąknąć smakiem przypraw.
Pyszne, jako przekąska i do wędlinki.