Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1834
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Wbijam w nie taki długi widelec i wyciągam. Mniejsze wypadają same po przechyleniu butli, tylko trzeba zbierać sok i wlać go z powrotem.
Można ewentualnie odciąć górę butli, ale wtedy powstanie problem z przechowaniem tego, co zostało. Chyba, że ktoś ma rodzinkę potrafiącą zjeść 5 litrów ogórków w jeden dzień!
Można ewentualnie odciąć górę butli, ale wtedy powstanie problem z przechowaniem tego, co zostało. Chyba, że ktoś ma rodzinkę potrafiącą zjeść 5 litrów ogórków w jeden dzień!
- Graszka
- 1000p
- Posty: 1293
- Od: 1 gru 2007, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Potwierdzam moja babcia robi dokładnie tak samo jak napisał przedmówca. Później przekłada do litrowych słoików i wstawia do lodówki. I można przechowywać kilka dni. Pa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1834
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Podobno takie ogórki w butlach najlepiej przechowywać zanurzone w studni w wodzie - rzekomo są jeszcze lepsze. Niestety, nie posiadam studni ...
- Graszka
- 1000p
- Posty: 1293
- Od: 1 gru 2007, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ja pamiętam z dzieciństwa jak babcia taką ogromną beczkę zakopywała w ogródku okrywali ją na zimę a później jak odkopali to obdzielili ogórkami pół rodzinki czy ktoś chciał czy nie chciał to dostał wiaderko ogórków. To były czasy. Dziś w tych butelkach to świetna sprawa. Nieraz dostanę taką butelkę chodź sama robię w litrowych słoikach.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1834
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Potwierdzam, to moja ulubiona sałatka. Ostatnio dodałam seler naciowy - jeszcze lepsze!iwciach pisze:A ja polecam ogórki curry. Nie wiem czy już był przepis w tym wątku, bo czytałam go w całości w zimie i nie pamiętam .
OGÓRKI CURRY.
3 kg ogórków( obrać i pokroić w ćwiartki)
Zalewa:
6,5 szklanki wody
2,5 szklanki octu
2,5 szklanki cukru
1,5 łyżki soli
opakowanie przyprawy curry.
Zalewę zagotować. Ćwiarteczki ogórków poukładać do słoiczków. Do każdego słoiczka włożyć ząbek czosnku i liść selera. Zalać do pełna zalewą i pasteryzować ok. 10 minut.
Palce lizać!
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 48
- Od: 22 mar 2010, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: południe
Re: Sprawdzone przetwory - PRZEPISY (z pomidorów, ogórków, papry
91. Sałatka z zielonych pomidorów.
3 kg zielonych pomidorów
4 czerwone papryki
6 dużych cebul
1 litr wody (lub sok z pomidorów - o tym niżej)
1 szklanka octu 10%
6 łyżek soli
0,5 szklanki cukru
2xliść laurowy, 4xziele ang., 8xpieprz ziarnisty (polecam kolorowy)
Pomidory i cebule kroimy na cieniutkie plastry (polecam krajalnice ) Dodajemy paprykę i solimy. Zostawiamy na 2-3h. Następnie warzywa doprowadzamy do wrzenia i gotujemy minute - celem rozpuszczenia solaniny zawartej w zielonych pomidorach. Odcedzamy pomidory. Do zalewy używamy soku z pomidorów lub wody, ważne żeby było tego litr na 3kg pomidorów. Gotujemy zalewe (sok/woda, ocet, cukier, przyprawy). Upychamy sałatkę ciasno w słojach. Zalewamy wrzątkiem, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.
3 kg zielonych pomidorów
4 czerwone papryki
6 dużych cebul
1 litr wody (lub sok z pomidorów - o tym niżej)
1 szklanka octu 10%
6 łyżek soli
0,5 szklanki cukru
2xliść laurowy, 4xziele ang., 8xpieprz ziarnisty (polecam kolorowy)
Pomidory i cebule kroimy na cieniutkie plastry (polecam krajalnice ) Dodajemy paprykę i solimy. Zostawiamy na 2-3h. Następnie warzywa doprowadzamy do wrzenia i gotujemy minute - celem rozpuszczenia solaniny zawartej w zielonych pomidorach. Odcedzamy pomidory. Do zalewy używamy soku z pomidorów lub wody, ważne żeby było tego litr na 3kg pomidorów. Gotujemy zalewe (sok/woda, ocet, cukier, przyprawy). Upychamy sałatkę ciasno w słojach. Zalewamy wrzątkiem, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.
- Asik78
- 200p
- Posty: 231
- Od: 8 mar 2010, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Dolny Śląsk,Strzegom
Re: Sprawdzone przetwory - PRZEPISY (z pomidorów, ogórków, papry
92. SAŁATKA Z PAPRYKI I BURAKÓW
3 kg buraków(ugotować i zetrzeć)
1 kg papryki słodkiej(pokroić w kostkę)
4-5 sztuk średniej cebuli(pokroić w kostkę)
ZALEWA
1 szklanka octu
1 szklanka cukru }całość zagotować
1 łyżka soli
Do gotującej zalewy dodać paprykę z cebulą i gotować 10 minut.Wymieszać całość z burakami i gorące wkładać do słoików.
Pasteryzować 15 minut.
Przepis sprawdzony od kilku lat,niestety fotki nie mam.
Polecam również ten przepis bez papryki,jeśli ktoś za nią nie przepada.
I tak smakuje wyśmienicie do obiadku
3 kg buraków(ugotować i zetrzeć)
1 kg papryki słodkiej(pokroić w kostkę)
4-5 sztuk średniej cebuli(pokroić w kostkę)
ZALEWA
1 szklanka octu
1 szklanka cukru }całość zagotować
1 łyżka soli
Do gotującej zalewy dodać paprykę z cebulą i gotować 10 minut.Wymieszać całość z burakami i gorące wkładać do słoików.
Pasteryzować 15 minut.
Przepis sprawdzony od kilku lat,niestety fotki nie mam.
Polecam również ten przepis bez papryki,jeśli ktoś za nią nie przepada.
I tak smakuje wyśmienicie do obiadku
Pozdrawiam,Asia
- Asik78
- 200p
- Posty: 231
- Od: 8 mar 2010, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Dolny Śląsk,Strzegom
Re: Sprawdzone przetwory - PRZEPISY (z pomidorów, ogórków, papry
93. OGÓRKI W MUSZTARDZIE
2-3 kg ogórków gruntowych
ZALEWA
1 szklanka octu
1 l wody
25 dkg cukru
5 łyżek musztardy sarepskiej lub rosyjskiej
3 łyżki soli
ZAGOTOWAĆ!
Gorczyca,pieprz ziarnisty,liść laurowy,ziele angielskie.
Ogórki obrać ze skórki,pokroić w ćwiartki.Do słoików powkładać przyprawy.Układać ciasno ogórki i gorącą zalewą zalać ogórki.Zakręcić,pasteryzować 15 minut.
Smakowałam je już wcześniej,ale w tym roku zrobiłam je pierwszy raz.
Fotkę wstawię jutro,bo słoiczki wylądowały w piwnicy
2-3 kg ogórków gruntowych
ZALEWA
1 szklanka octu
1 l wody
25 dkg cukru
5 łyżek musztardy sarepskiej lub rosyjskiej
3 łyżki soli
ZAGOTOWAĆ!
Gorczyca,pieprz ziarnisty,liść laurowy,ziele angielskie.
Ogórki obrać ze skórki,pokroić w ćwiartki.Do słoików powkładać przyprawy.Układać ciasno ogórki i gorącą zalewą zalać ogórki.Zakręcić,pasteryzować 15 minut.
Smakowałam je już wcześniej,ale w tym roku zrobiłam je pierwszy raz.
Fotkę wstawię jutro,bo słoiczki wylądowały w piwnicy
Pozdrawiam,Asia
- Asik78
- 200p
- Posty: 231
- Od: 8 mar 2010, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Dolny Śląsk,Strzegom
Re: Sprawdzone przetwory - PRZEPISY (z pomidorów, ogórków, papry
94. OGÓRKI KONSERWOWE Z PEPPERONI
2 kg ogórków
2-3 papryczki pepperoni
Koper,chrzan,gorczyca,czosnek,ziele angielskie,liść laurowy.
ZALEWA:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1 łyżka soli
4 łyżki cukru
olej(1 łyżeczka na słoik)
Słoiki wyparzyć,ogórki umyć.Papryczkę posiekać na talarki ,wkładać po kilka krążków do słoików razem z pestkami.Układać ciasno ogórki.Zalać zalewą.
Pasteryzujemy 20-25 minut.
Smacznego!!!
2 kg ogórków
2-3 papryczki pepperoni
Koper,chrzan,gorczyca,czosnek,ziele angielskie,liść laurowy.
ZALEWA:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1 łyżka soli
4 łyżki cukru
olej(1 łyżeczka na słoik)
Słoiki wyparzyć,ogórki umyć.Papryczkę posiekać na talarki ,wkładać po kilka krążków do słoików razem z pestkami.Układać ciasno ogórki.Zalać zalewą.
Pasteryzujemy 20-25 minut.
Smacznego!!!
Pozdrawiam,Asia
- Asik78
- 200p
- Posty: 231
- Od: 8 mar 2010, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Dolny Śląsk,Strzegom
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ogórki w curry są pyszne,tylko ja nie dodaję selera.
Właśnie zrobiłam sałatkę z zielonych pomidorów.Myślę,że warto było,bo robiłam ją pierwszy raz
Właśnie zrobiłam sałatkę z zielonych pomidorów.Myślę,że warto było,bo robiłam ją pierwszy raz
Pozdrawiam,Asia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2318
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: między Łodzią a Warszawą
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Co roku tak robię tylko, że w mniejszej beczuszce, dodaję liście dębu i ogórki są przepyszne.Graszka pisze:Ja pamiętam z dzieciństwa jak babcia taką ogromną beczkę zakopywała w ogródku okrywali ją na zimę a później jak odkopali to obdzielili ogórkami pół rodzinki czy ktoś chciał czy nie chciał to dostał wiaderko ogórków.
- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5077
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dziewczyny. Nie róbcie przetworów z zielonych pomidorów. Pomidory należą do tej samej rodziny co ziemniaki - Solanacee - Psiankowate. Zawierają trujący alkaloid solaninę i tomatynę. Nikt nie używa zielonych ziemniaków, podobnie powinno być z pomidorami. Mogą wywoływać bóle brzucha, mdłości aż do zatrucia. Dziś się stwierdza, że są również rakotwórcze.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Witam ale tu przepisów, a mnie korci sałatka z cukini słodko kwaśna skoro tak zachwalacie to pewnie zrobie
Tymczasem ja narobiłam w tym sezonie sałatki z ogórków z przecierem pomidorowym jak dla mnie to pycha może byc do obiadku lub nawet do wędlinki z chlebkiem a i słyszałam, że również do śledzi marynowanych super.
95. Mizeria z przecierem pomidorowym.
Składniki:
2 kg ogórków
1 kg cebuli
1 kg marchewki ( może być mniej)
Zalewa:
3 szklanki wody
? szklanki octu
1 szklanka cukru
1 słoik przecieru pomidorowego (200g Pudliszki)
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz mielony do smaku
Ogórki i cebule pokroić tak jak na mizerię zasolić i odstawić od 1 do 2 godzin, marchewkę ścieramy na grubym tarku odstawiamy na bok.
Zagotowujemy zalewę dodajemy odciśnięte ogórki i cebulę następnie marchewkę i jeszcze trochę gotujemy na końcu dodajemy przecier pomidorowy mieszamy sciągamy z ognia i dajemy do słoików
Jezeli ktoś lubi delikatną może dać mniej octu ja robiłam według przepisu jak też z mniejszą ilością octu też i ta i ta wersja jest dobra polecam i zyczę smacznego.
Tymczasem ja narobiłam w tym sezonie sałatki z ogórków z przecierem pomidorowym jak dla mnie to pycha może byc do obiadku lub nawet do wędlinki z chlebkiem a i słyszałam, że również do śledzi marynowanych super.
95. Mizeria z przecierem pomidorowym.
Składniki:
2 kg ogórków
1 kg cebuli
1 kg marchewki ( może być mniej)
Zalewa:
3 szklanki wody
? szklanki octu
1 szklanka cukru
1 słoik przecieru pomidorowego (200g Pudliszki)
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz mielony do smaku
Ogórki i cebule pokroić tak jak na mizerię zasolić i odstawić od 1 do 2 godzin, marchewkę ścieramy na grubym tarku odstawiamy na bok.
Zagotowujemy zalewę dodajemy odciśnięte ogórki i cebulę następnie marchewkę i jeszcze trochę gotujemy na końcu dodajemy przecier pomidorowy mieszamy sciągamy z ognia i dajemy do słoików
Jezeli ktoś lubi delikatną może dać mniej octu ja robiłam według przepisu jak też z mniejszą ilością octu też i ta i ta wersja jest dobra polecam i zyczę smacznego.
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki
Moje kaktusiki:)
Moje storczyki
Moje kaktusiki:)