Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1834
Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Wbijam w nie taki długi widelec i wyciągam. Mniejsze wypadają same po przechyleniu butli, tylko trzeba zbierać sok i wlać go z powrotem.
Można ewentualnie odciąć górę butli, ale wtedy powstanie problem z przechowaniem tego, co zostało. Chyba, że ktoś ma rodzinkę potrafiącą zjeść 5 litrów ogórków w jeden dzień! :D :D
Awatar użytkownika
Graszka
1000p
1000p
Posty: 1293
Od: 1 gru 2007, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Potwierdzam moja babcia robi dokładnie tak samo jak napisał przedmówca. Później przekłada do litrowych słoików i wstawia do lodówki. I można przechowywać kilka dni. Pa
Pozdrawiam, Grażyna
Moje rośliny i roślinki cz.1, cz.2
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1834
Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Podobno takie ogórki w butlach najlepiej przechowywać zanurzone w studni w wodzie - rzekomo są jeszcze lepsze. Niestety, nie posiadam studni ... :(
Awatar użytkownika
Graszka
1000p
1000p
Posty: 1293
Od: 1 gru 2007, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Ja pamiętam z dzieciństwa jak babcia taką ogromną beczkę zakopywała w ogródku okrywali ją na zimę a później jak odkopali to obdzielili ogórkami pół rodzinki czy ktoś chciał czy nie chciał to dostał wiaderko ogórków. To były czasy. Dziś w tych butelkach to świetna sprawa. Nieraz dostanę taką butelkę chodź sama robię w litrowych słoikach.
Pozdrawiam, Grażyna
Moje rośliny i roślinki cz.1, cz.2
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1834
Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

iwciach pisze:A ja polecam ogórki curry. Nie wiem czy już był przepis w tym wątku, bo czytałam go w całości w zimie i nie pamiętam :oops: .

OGÓRKI CURRY.
3 kg ogórków( obrać i pokroić w ćwiartki)
Zalewa:
6,5 szklanki wody
2,5 szklanki octu
2,5 szklanki cukru
1,5 łyżki soli
opakowanie przyprawy curry.

Zalewę zagotować. Ćwiarteczki ogórków poukładać do słoiczków. Do każdego słoiczka włożyć ząbek czosnku i liść selera. Zalać do pełna zalewą i pasteryzować ok. 10 minut.

Palce lizać!
Potwierdzam, to moja ulubiona sałatka. Ostatnio dodałam seler naciowy - jeszcze lepsze!
stanley1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 48
Od: 22 mar 2010, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: południe

Re: Sprawdzone przetwory - PRZEPISY (z pomidorów, ogórków, papry

Post »

91. Sałatka z zielonych pomidorów.
3 kg zielonych pomidorów
4 czerwone papryki
6 dużych cebul
1 litr wody (lub sok z pomidorów - o tym niżej)
1 szklanka octu 10%
6 łyżek soli
0,5 szklanki cukru
2xliść laurowy, 4xziele ang., 8xpieprz ziarnisty (polecam kolorowy)

Pomidory i cebule kroimy na cieniutkie plastry (polecam krajalnice :) ) Dodajemy paprykę i solimy. Zostawiamy na 2-3h. Następnie warzywa doprowadzamy do wrzenia i gotujemy minute - celem rozpuszczenia solaniny zawartej w zielonych pomidorach. Odcedzamy pomidory. Do zalewy używamy soku z pomidorów lub wody, ważne żeby było tego litr na 3kg pomidorów. Gotujemy zalewe (sok/woda, ocet, cukier, przyprawy). Upychamy sałatkę ciasno w słojach. Zalewamy wrzątkiem, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.
Obrazek
Awatar użytkownika
Asik78
200p
200p
Posty: 231
Od: 8 mar 2010, o 19:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Dolny Śląsk,Strzegom

Re: Sprawdzone przetwory - PRZEPISY (z pomidorów, ogórków, papry

Post »

92. SAŁATKA Z PAPRYKI I BURAKÓW

3 kg buraków(ugotować i zetrzeć)
1 kg papryki słodkiej(pokroić w kostkę)
4-5 sztuk średniej cebuli(pokroić w kostkę)

ZALEWA

1 szklanka octu
1 szklanka cukru }całość zagotować
1 łyżka soli

Do gotującej zalewy dodać paprykę z cebulą i gotować 10 minut.Wymieszać całość z burakami i gorące wkładać do słoików.
Pasteryzować 15 minut.
Przepis sprawdzony od kilku lat,niestety fotki nie mam.
Polecam również ten przepis bez papryki,jeśli ktoś za nią nie przepada.
I tak smakuje wyśmienicie do obiadku ;:137
Pozdrawiam,Asia
Awatar użytkownika
Asik78
200p
200p
Posty: 231
Od: 8 mar 2010, o 19:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Dolny Śląsk,Strzegom

Re: Sprawdzone przetwory - PRZEPISY (z pomidorów, ogórków, papry

Post »

93. OGÓRKI W MUSZTARDZIE

2-3 kg ogórków gruntowych

ZALEWA
1 szklanka octu
1 l wody
25 dkg cukru
5 łyżek musztardy sarepskiej lub rosyjskiej
3 łyżki soli
ZAGOTOWAĆ!


Gorczyca,pieprz ziarnisty,liść laurowy,ziele angielskie.

Ogórki obrać ze skórki,pokroić w ćwiartki.Do słoików powkładać przyprawy.Układać ciasno ogórki i gorącą zalewą zalać ogórki.Zakręcić,pasteryzować 15 minut.

Smakowałam je już wcześniej,ale w tym roku zrobiłam je pierwszy raz.
Fotkę wstawię jutro,bo słoiczki wylądowały w piwnicy :wink:
Pozdrawiam,Asia
Awatar użytkownika
Asik78
200p
200p
Posty: 231
Od: 8 mar 2010, o 19:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Dolny Śląsk,Strzegom

Re: Sprawdzone przetwory - PRZEPISY (z pomidorów, ogórków, papry

Post »

94. OGÓRKI KONSERWOWE Z PEPPERONI

2 kg ogórków
2-3 papryczki pepperoni
Koper,chrzan,gorczyca,czosnek,ziele angielskie,liść laurowy.

ZALEWA:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1 łyżka soli
4 łyżki cukru
olej(1 łyżeczka na słoik)

Słoiki wyparzyć,ogórki umyć.Papryczkę posiekać na talarki ,wkładać po kilka krążków do słoików razem z pestkami.Układać ciasno ogórki.Zalać zalewą.
Pasteryzujemy 20-25 minut.

Obrazek

Smacznego!!!
Pozdrawiam,Asia
Awatar użytkownika
Asik78
200p
200p
Posty: 231
Od: 8 mar 2010, o 19:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Dolny Śląsk,Strzegom

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Ogórki w curry są pyszne,tylko ja nie dodaję selera.:wink:
Właśnie zrobiłam sałatkę z zielonych pomidorów.Myślę,że warto było,bo robiłam ją pierwszy raz ;:137

Obrazek
Pozdrawiam,Asia
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2318
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: między Łodzią a Warszawą
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Graszka pisze:Ja pamiętam z dzieciństwa jak babcia taką ogromną beczkę zakopywała w ogródku okrywali ją na zimę a później jak odkopali to obdzielili ogórkami pół rodzinki czy ktoś chciał czy nie chciał to dostał wiaderko ogórków.
Co roku tak robię tylko, że w mniejszej beczuszce, dodaję liście dębu i ogórki są przepyszne.
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5077
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Dziewczyny. Nie róbcie przetworów z zielonych pomidorów. Pomidory należą do tej samej rodziny co ziemniaki - Solanacee - Psiankowate. Zawierają trujący alkaloid solaninę i tomatynę. Nikt nie używa zielonych ziemniaków, podobnie powinno być z pomidorami. Mogą wywoływać bóle brzucha, mdłości aż do zatrucia. Dziś się stwierdza, że są również rakotwórcze.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 591
Od: 21 lip 2007, o 00:18
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Witam ale tu przepisów, a mnie korci sałatka z cukini słodko kwaśna skoro tak zachwalacie to pewnie zrobie :)
Tymczasem ja narobiłam w tym sezonie sałatki z ogórków z przecierem pomidorowym jak dla mnie to pycha może byc do obiadku lub nawet do wędlinki z chlebkiem a i słyszałam, że również do śledzi marynowanych super.

95. Mizeria z przecierem pomidorowym. ;:137


Składniki:

2 kg ogórków
1 kg cebuli
1 kg marchewki ( może być mniej)


Zalewa:

3 szklanki wody
? szklanki octu
1 szklanka cukru
1 słoik przecieru pomidorowego (200g Pudliszki)
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz mielony do smaku


Ogórki i cebule pokroić tak jak na mizerię zasolić i odstawić od 1 do 2 godzin, marchewkę ścieramy na grubym tarku odstawiamy na bok.
Zagotowujemy zalewę dodajemy odciśnięte ogórki i cebulę następnie marchewkę i jeszcze trochę gotujemy na końcu dodajemy przecier pomidorowy mieszamy sciągamy z ognia i dajemy do słoików

Jezeli ktoś lubi delikatną może dać mniej octu ja robiłam według przepisu jak też z mniejszą ilością octu też i ta i ta wersja jest dobra polecam i zyczę smacznego.
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki :)
Moje kaktusiki:)
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”