Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Grzechem byłoby je wyrzucić. Można zrobić kompoty, przesmażyć na dżemy no i zrobić cydr lub wino. Jak owoce są jeszcze niedojrzałe trzeba po prostu więcej cukru. Ja od wczoraj mam dwie reklamówy papierówek do przerobienia. Właśnie szkoda wyrzucić.
-
- 50p
- Od: 6 cze 2011, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
UFFF to się cieszę, będę robić kompociki
A z reszty która na drzewie dojrzeje jabuszka na szarlotkę

A z reszty która na drzewie dojrzeje jabuszka na szarlotkę

Pozdrawiam z Tarnowskich Gór
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
W zeszłym roku podawałam już ten przepis ale po prośbie forumków powtarzam:
Pomidory konserwowe w occie.
Zalewa:
1,300 l. wody
4 łyżki cukru
2 łyżki soli
40 ml. octu ( na Ukrainie daje się 50 ml. ale tam ocet 8%)
Do wyparzonych słoików z szeroką szyjką wkładamy ziele angielskie, natkę kopru, natkę pietruszki, natkę selera ( selera nie żałować), liść czarnej porzeczki. Układamy ciasno pomidory ale z wyczuciem, żeby nie rozdusić. Zalewamy wrzątkiem, przykrywamy pokrywką / nie zakręcamy!/ zostawiamy na 10 min., zlewamy wodę trzymając jedną ręką słoik a drugą przytrzymując pokrywkę. Wkładamy kilka ząbków czosnku, zalewamy wrzącą zalewą, zakręcamy słoiki, przewracamy do wystygnięcia.
[/quote]
Otwierać nie wcześniej jak po dwóch miesiącach!! Wcześniej nawet nie próbować, pomidory będą nie dobre, w smaku jak by popsute.
Pomidory konserwowe w occie.
Zalewa:
1,300 l. wody
4 łyżki cukru
2 łyżki soli
40 ml. octu ( na Ukrainie daje się 50 ml. ale tam ocet 8%)
Do wyparzonych słoików z szeroką szyjką wkładamy ziele angielskie, natkę kopru, natkę pietruszki, natkę selera ( selera nie żałować), liść czarnej porzeczki. Układamy ciasno pomidory ale z wyczuciem, żeby nie rozdusić. Zalewamy wrzątkiem, przykrywamy pokrywką / nie zakręcamy!/ zostawiamy na 10 min., zlewamy wodę trzymając jedną ręką słoik a drugą przytrzymując pokrywkę. Wkładamy kilka ząbków czosnku, zalewamy wrzącą zalewą, zakręcamy słoiki, przewracamy do wystygnięcia.

Otwierać nie wcześniej jak po dwóch miesiącach!! Wcześniej nawet nie próbować, pomidory będą nie dobre, w smaku jak by popsute.
Kaja bardzo mi się Twój przepis na dynię podoba i spróbuję, dzięki.
Ciekawa jestem czy tym sposobem zalewania można zrobić brzoskwinie/morele może też melony? może ktoś próbował?
Ciekawa jestem czy tym sposobem zalewania można zrobić brzoskwinie/morele może też melony? może ktoś próbował?
Kaja pisze:Podaję 83. przepis na dynię-bardzo ostra.
1 kg dyni pokrojonej na kawałki wielkości palca wskazującego.
Obtoczyć w mieszaninie (po torebce 20g) mielonego białego pieprzu i imbiru.
Zostawić na 24 godziny.
Ugotować syrop z 0,5 kg cukru i wody tyle,aby cukier się rozpuścił i gorącym zalać dynię.
Nie przejmować się tym,ze dynia nie jest całkowicie przykryta,bo gdy zmięknie i puści sok będzie cała w syropie.
Odstawić na 1-2 doby.Zlać syrop przecedzając go przez gazę,aby oddzielić przyprawy,bo poddane wysokiej temperaturze stają się gorzkie.
Syrop zagotować i gorącym zalać dynię i znów odstawić na 1-2 doby.
Tą operację oczywiście już bez przecedzania powtarzać kilka razy,aż dynia stanie się szklista.
Wtedy zagotować syrop i do wrzącego dodać dynię.Doprowadzić do wrzenia i nakładać do słoików i "pod kocyk".
Uwaga:
Za każdym,gdy gotujemy syrop należy dodać trochę cukru,bo dynia puszcza sok i syropu jest coraz więcej.
Ostatniego gotowania nie przedłużać ,bo dynia się rozgotuje.Ja tak zrobiłam w zeszłym roku,ale i tak było smaczne.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Ałła - na pierwszej stronie są linki do przepisów, pomidory w occie mają numerek 139. 

Powiem Ci Beata1971, że ja wczoraj się zmobilizowałam i zrobiłam 163. mus z opadłych papierówek. Mnóstwo ich było, ale ja nie wyrzucam bo jabłka pod każdą postacią używam w kuchni, zwłaszcza jak 'duszę' mięso, robię sosy, ciasta itp. To efekt, mus bez dodatku cukru, w smaku kwaskowaty, korzenny. Myślę, że po dodaniu odrobiny cukru i wody może służyć jako napój. Ja kompotom mówię stanowcze NIEBeata1971 pisze:Powiedzcie, czy niedojrzałe jabłka nadają się tylko do wyrzucenia, czy coś można z nich zrobić?
Mam stare drzewo szarej renety, i dziś ułamała się jedna gałąź, jest na niej mnóstwo jabłek, te które się nie oderwały zostawiłam, może jeszcze coś z tej gałęzi wyciągną,
resztę zebrałam do wiader, mam ich 3 i strasznie szkoda mi je wyrzucić

A jabłka cięłam jak leci, wykrawałam tylko same ogonki, resztki po kwiatostanach, jakieś obite mocno części, gniazda i skórki zostawiałam. Wszystko do gara z grubym dnem bez dodatku wody i pod przykryciem na bardzo wolnym 'ogniu' (ja akurat mam kuchnie elektryczną), kilka razy przemieszałam.
Jak to wszystko się rozpadło, to najgorsza robota - bo trzeba przecedzić przez sito (nie takie bardzo gęste) do drugiego garnka. Po przecedzeniu dodałam kilka goździków, ziela angielskiego i kilka płatków imbiru kandyzowanego (bo je zawsze mam). Cukru nie dodawałam. I to na bardzo wolnym ogniu tym razem bez przykrycia pyrkało sobie, aż zgęstniało, kilka razy przemieszałam. Dzisiaj wrzuciłam do słoików, nagrzałam piekarnik i pasteryzowałam w ok 100C przez kwadrans.
Przy okazji mam sprawdzony dobry 164. przepis na szarlotkę. przepis z netu ale trochę zmodyfikowany i niestety potrzebna jest do niej śmietanka 'creme fraiche'. Ja tą śmietankę mam zawsze pod ręką i robię tak jak w przepisie z tej strony http://blogotowanie.blox.pl/2011/05/Creme-Fraiche.html
cyt.:
"Składniki
1 szklanka słodkiej śmietanki kremówki (30 lub 36%)
1 szklanka kwaśnej śmietanki najlepiej 18% (jak kremówka ma 36% to ta może być 12%)
Sposób przygotowania:
Obie śmietany mieszamy dokładnie razem. Przelewamy do naczynia, które wkładamy do dużego garnka z wrzącą wodą (woda musi sięgać do poziomu śmietanki w pierwszym naczyniu). Jak woda nieco przestygnie wymieniamy ją co najmniej jeszcze raz na wrzącą. Gdy woda już przestygnie zostawiamy śmietankę w ciepłym miejscu na dłuższy czas (wszystko zależy od temperatury w pomieszczeniu). Gdy ze śmietanki wydzieli się serwatka (na dnie pojawi się wodnisty płyn), nasze creme fraiche jest w zasadzie gotowe, wymaga już tylko mocnego schłodzenia - nawet całonocnego w lodówce. Po tym czasie wybieramy je łyżką z naczynia tak, aby nie wymieszać z serwatką"
Przepis na szarlotkę przy okazji jak będę robić
-
- 50p
- Od: 6 cze 2011, o 14:54
Monika, powiedz mojemu M NIE dla kompotów
On je uwielbia, wprawdzie nie zmusza mnie do ich robienia, ale wiem jak je lubi więc je robię, zresztą często z jego pomocą
Musy również robię, ale z dojrzałych jabłek, natomiast te są jeszcze zielone, nawet jeszcze nie urosły tak jak powinny
Dzisiaj ugotowałam z nich garnek kompotu, zobaczę czy się nadadzą na cokolwiek, czy jednak nie będą zbyt niedojrzałe.
Dzięki za przepis, a z przepisu na szarlotkę również chętnie skorzystam

On je uwielbia, wprawdzie nie zmusza mnie do ich robienia, ale wiem jak je lubi więc je robię, zresztą często z jego pomocą

Musy również robię, ale z dojrzałych jabłek, natomiast te są jeszcze zielone, nawet jeszcze nie urosły tak jak powinny

Dzisiaj ugotowałam z nich garnek kompotu, zobaczę czy się nadadzą na cokolwiek, czy jednak nie będą zbyt niedojrzałe.
Dzięki za przepis, a z przepisu na szarlotkę również chętnie skorzystam
Pozdrawiam z Tarnowskich Gór
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
165. Pomidorki w w galarecie
Rybka pisze:Może przyda Wam się przepis Kozuli na pomidorki w galarecie, idealne do tego są właśnie koktajlówki:
2,5 kg pomidorów
3-4 duze cebule
Zalewa
10 dkg zelatyny
3 lyzki cukru
2 lyzki soli
7 lyzek octu
1 litr wody
Ziele angielskie , liscie laurowe , czosnek do smaku .
W 0,5 l przegotowanej ostudzonej wodzie rozpuscic zelatyne , wlac do zalewy . Cebule pokroic w gruba kostke i na chwile zasolic ( lub zblanszowac ) .Pomidory i cebule wkladac na przemian do sloików , zalac zalewa . Pasteryzowac 5 minut .
Do nieco wiekszych pomidorów w przepisie jest 1 litr i szklanka wody .
Witam po przerwie. U mnie po prostu z ogródka wylewa się wszystko jak z rogu obfitości i nie mam pojęcia co z tym wszystkim zrobić. Nawet już z rozdawaniem jest problem. Dziś zebrałem prawie dwie skrzynki kukurydzy cukrowej i chciał bym ją zakonserwować w taki sposób, żeby nadawała się do sałatki z tuńczyka, którą bardzo często zimą sobie robię.
Słyszałem, że długo się pasteryzuje i dwukrotnie, ale jak przygotować do tej pasteryzacji? Jakie powinny być proporcje soli do cukru i wody? Gotować ją trochę krócej niż taką do jedzenia? czy tyle samo czasu? I czy koniecznie trzeba ją pasteryzować? Nie wystarczy zawekować na gorąco?
Słyszałem, że długo się pasteryzuje i dwukrotnie, ale jak przygotować do tej pasteryzacji? Jakie powinny być proporcje soli do cukru i wody? Gotować ją trochę krócej niż taką do jedzenia? czy tyle samo czasu? I czy koniecznie trzeba ją pasteryzować? Nie wystarczy zawekować na gorąco?
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Comciu a ta zalewa z żelatyną do pomidorów w galarecie ma być gorąca czy zimna? I jak są większe pomidory i dodajemy dodatkowo 1 szklankę wody to, czy też zwiększamy ilość składników zalewy?
A nie chcesz zamrozić? ja w ubiegłym roku ugotowałam kolby, potem ciachnęłam nożem i ziarna zamroziłam. Co niektórzy wydłubują z kolby do mrożenia, ale to chyba kosmos jakiś. Ziarna nic a nic nie tracą ze smaku i konsystencji po rozmrożeniuAlembik pisze:.. Dziś zebrałem prawie dwie skrzynki kukurydzy cukrowej i chciał bym ją zakonserwować w taki sposób, żeby nadawała się do sałatki z tuńczyka, którą bardzo często zimą sobie robię...
Mrożenie odpada. Cała zamrażarka już dawno zapchana.
- roots23
- 500p
- Od: 23 sie 2010, o 16:01
Witam. Bardzo proszę o pomoc. Potrzebuję przepisu na młodą kapustę zasmażaną do słoików. Czy ktoś mógłby mi pomóc? Byłabym baardzo wdzięczna
pozdrawiam

Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata 

Alembik w mojej starej dobrej książce o przetworach napisano, że do utrwalania warzyw niekwaśnych i nie zakwaszonych, np zielonego groszku, fasoli szparagowej, kalafiorów kukurydzy trzeba stosować sterylizację - czyli ogrzewać przetwory hermetycznie zamknięte w temperaturze od ponad 100C do 120C. Ja kukurydzę spróbowałabym w słoikach, i w wyższej temperaturze. Można spróbować w piekarniku ale nie wiem czy nie lepiej w parowarze. Ja tak na wyczucie małe słoiki w piekarniku sterylizowałabym z pół godziny minimum. Ale może ktoś ma doświadczenie i się podzieli.
- Beatrice
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kapustkę robisz jak lubisz, pakujesz do słoików, potem do piekarnika ( ma być 3/4 wysokości) pasteryzujesz co 24 godz. przez trzy dni w temperaturze około 150 st. C. Moje słoiki trzymane w lodówce wytrzymują rok, innych sposobów przechowywania nie sprawdzałamroots23 pisze:Witam. Bardzo proszę o pomoc. Potrzebuję przepisu na młodą kapustę zasmażaną do słoików. Czy ktoś mógłby mi pomóc? Byłabym baardzo wdzięcznapozdrawiam