Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Posty: 660
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

11krzych pisze:
minia821 pisze:Ja ogórki na mizerię ścieram na tarce, z tej strony gdzie szatkownica do kapusty jest i dzielę na porcje i mrożę we woreczkach. Po rozmrożeniu odcedzam z wody i mieszam z jogurtem naturalnym, doprawiam solą i pieprzem i mizeria gotowa :D
Kaśka, toż to szok i dobra wiadomość!!! Zawsze myślałem, że ogórki się nie nadają do mrożenia.
Długo wytrzymują w lodówie bez straty smaku i konsytencji?

Pozdr:)
Troszke inaczej wygladają, jakby mniej jędrne były :wink: ale w smaku bez zmian :D
W zeszłym roku ogórki mroziłam chyba koło połowy sierpnia, a ostatnią paczuszkę jedliśmy w styczniu. I ta ostatnia już tak nie smakowała ja te wcześniejsze. Więc myślę, że około 3-4 miesiące mrozenia to max :D


Anna29 ciekawy przepis. Chyba zrobię kilka słoiczków na wypróbowanie.
Ja płaty ogórków robię w zalewie octowej (tak jak ogórki konserwowe się robi) ale te z kolei jemy jako "sałatka" do ziemniaków i mięska.
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
Plumi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 973
Od: 20 cze 2011, o 14:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: regiony tarnowskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Iwciach,specjalnie dla Ciebie :D

136. Ogórki w zalewie musztardowej

2-3 kg.ogórków

Zalewa:
1l.wody
1 szkl.octu
1 szkl.cukru
3 płaskie łyżki soli
5 łyżek musztardy

Przyprawy:
ziele ang.
gorczyca
pieprz
liść laurowy
czosnek
chrzan
baldachy kopru
marchewka w plasterkach

Składniki zalewy dokładnie wymieszać,nie gotować.
Ogórki pokroić w ósemki,plasterki,kostkę lub zostawić w całości.Włożyć z marchewką i przyprawami do słoików i zalać zalewą.Zapasteryzować 15 min.

U nas nawet zalewę się wykorzystuje,do sałatek.
Kwiaty to resztki Raju.
Awatar użytkownika
maria.k55
1000p
1000p
Posty: 1058
Od: 24 maja 2009, o 16:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podlasie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Kochani - podpowiedzcie mi, dlaczego moje ogórki kiszone w słoikach ciekną, co może być przyczyną?
"Szanuj każdy dzień - bo już nie powróci"
Ogródek przydomowy u Marii.k55
11krzych

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

maria.k55 pisze:Kochani - podpowiedzcie mi, dlaczego moje ogórki kiszone w słoikach ciekną, co może być przyczyną?
Przyczyną jest dwutlenek węgla wydzielany podczas fermentacji. Jeżeli zbyt dużo wody się wylało (ogóry za bardzo wystają z zalewy),to odkręć słoik, dolej, zakręć. Czynność powtórz w miarę potrzeby. Zwykle dolewam wodę tylko raz, ewentualnie drugi raz już po ustaniu fermentacji przed wyniesieniem słoików do piwnicy.
To nie jest wada ani problem. Tak ma być. To normalne zjawisko.
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Posty: 588
Od: 4 maja 2008, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Górny Śląsk

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

A czy wy pasteryzujecie ukiszone ogórki ?
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Posty: 660
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Anna29 ja nie pasteryzuje. Ciepłą zalewę wlewam do słoików, zakręcam i koniec.
Pozdrawiam Kaśka
Barbara2000
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Posty: 662
Od: 29 lip 2008, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: opolskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Ja zalewam wrzątkiem i natychmiast zakręcam. To wszystko.
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8499
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

U nas się nie pasteryzuje kiszonek....nigdy
zalewa się zimną wodą ze studni....tato tak robi od lat i są jego ogórki naj,naj ;:170
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
lidek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 19
Od: 6 maja 2010, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wysoka k. Rabki w. małopolskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Ja od trzech lat na zimę robię mieloną jarzynkę do słoików. Jarzyny mieli się w maszynce i zasala i do słoików. Używam jej praktycznie do wszystkiego. Do gotowania zup, sosów, gulaszów itd.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8276
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Borne Sulinowo

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

grazynarosa22 pisze:zalewę zrobić....wiecie jak ...i zalac nią ogórki
pasteryzowac 10 min. ale mnie się pomarszczyły i następną turę pasteryzowałam 5 min.
Właśnie mam pytanie... Moje korniszony po pasteryzacji są pomarszczone i nie są jędrne. Jaki jest tego powód. Już w ubiegłym roku takie mi się zrobiły.... Kiedyś zawsze wszystko było ok...
Czy trzeba skrócić czas pasteryzacji? zawsze czekałam aż się zagotują i wyłączałam. może nie trzeba czekać do zagotowania?
11krzych

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Jak coś się gotuje, to mięknie i się marszczy. Być może trzeba bardzo ściśle przestrzegać temperatur i czasów pasteryzacji. Może jakiś technolog żywności się odezwie.
Spróbuj zrobić bez pasteryzacji. Ogórki kiszone, ogórki w occie i kapustę kiszoną robię od lat bez pasteryzacji. Nawet słoików nie sparzam, tylko dokładnie myję w zmywarce (65 st.). Woda do zalewy - kranówa nieprzegotowana.
Daję Ci dwa lata gwarancji, przy przechowywaniu w piwnicy w bloku (bo dłużej nigdy nie trzymałem).
Awatar użytkownika
Plumi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 973
Od: 20 cze 2011, o 14:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: regiony tarnowskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

U nas"od wieków"do kiszenia ogórków dawało się zimną wodę ze studni i były pycha,ale po powodzi woda się trochę zmieniła i używam kranówki,niestety muszę ją przegotowywać,bo na surowej wychodzą jakieś dziwne.
Nigdy nie pasteryzowałam kiszeniaków tylko te z musztardą.
Kwiaty to resztki Raju.
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5120
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

aguskac pisze:
grazynarosa22 pisze:zalewę zrobić....wiecie jak ...i zalac nią ogórki
pasteryzowac 10 min. ale mnie się pomarszczyły i następną turę pasteryzowałam 5 min.
Właśnie mam pytanie... Moje korniszony po pasteryzacji są pomarszczone i nie są jędrne. Jaki jest tego powód. Już w ubiegłym roku takie mi się zrobiły.... Kiedyś zawsze wszystko było ok...
Czy trzeba skrócić czas pasteryzacji? zawsze czekałam aż się zagotują i wyłączałam. może nie trzeba czekać do zagotowania?

Moja 90letnia Babcia nauczyła mnie, że korniszony zanim będę gotować to zostawić niezakręcone słoiczki do następnego dnia. Oczywiście przykryć np. lnianą ściereczką, aby coś lotnego nie wpadło
Gotuję 5-7 minut. Wyjąć, odwrócić do góry dnem przykryć.
Stosując się do rady nigdy nie miałam pomarszczonych korniszonów
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”