Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 520 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 31  
Autor Wiadomość
JacekP
 Tytuł: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
PostNapisane: 6 lut 2010, o 23:21 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11156
Skąd: Warszawa-Zachód

 1 szt.
PROSO Z KREMEM ŚLIWKOWYM
RACUCHY PIWNE Z JABŁKAMI
KITRI(z kuchni indyjskiej)
ZUPA Z BIAŁEJ KAPUSTY
ZIEMNIACZANE GNOCCHI (z kuchni włoskiej)
POTRAWKA WĘGIERSKA
TAŻIN Z MARAKESZU (z kuchni marokańskiej)
KOTLET GRYCZANY
PAELLA (z kuchni hiszpańskiej)
JACHIJA POPIA(z kuchni bułgarskiej)
KOTLETY Z FASOLI
WAT WARZYWNY (z kuchni etiopskiej)
KLUSECZKI MARCHWIOWO-SEROWE
CARBONADA Z OWOCAMI z kuchni włoskiej
SAŁATKA AFRYKAŃSKA
RACUCHY Z ŻÓŁTYM SEREM
POTRAWKA INDYJSKA
ZUPA Z ZIELONEGO OGÓRKA (z kuchni azjatyckiej)
LEKKA SAŁATKA Z MANDARYNKAMI
SAŁATKA ZIEMNIACZANA WIOSENNA
SURÓWKA Z CYKORII (LUB KAPUSTY PEKIŃSKIEJ) Z SEREM
KAPUSTA Z ZIEMNIAKAMI na sposób indyjski
HAWAJSKIE BURAKI
SURÓWKA Z JARZYN PO CHIŃSKU
OŁATKI
PLACUSZKI Z ORZESZKAMI
PIKANTNA SAŁATKA Z JABŁKIEM
HOT LEMON GINGER HONEY, SURÓWKA Z KAPUSTY ZE ŚLIWKAMI
BENGALI TARKARI (jarzynowy gulasz bengalski)
RACUSZKI Z DYNI
PIKANTNA ZUPA DYNIOWA
GULASZ BOŚNIEŃSKI
KOTLECIKI Z RYŻU I SELERA
Pasztet z żurawiną, galaretką wiśniową i czosnkiem
PRZYSMAK Z WŁOSKIEJ KAPUSTY
SAŁATKA Z BAKŁAŻANÓW (z kuchni bułgarskiej)
KUSKUS Z QUARZAZATE (z kuchni marokańskiej)
WARZYWA MOKRE
KAPUSTA WŁOSKA PANIEROWANA
RISOTTO Z GRUSZKĄ I SEREM CAMEMBERT
SABDŻI (z kuchni indyjskiej)
MARCHEW Z OGÓRKIEM ŚWIEŻYM
SURÓWKA WIOSENNA Z GRZANKAMI
GULASZ EGIPSKI
DUSZONE PORY
POTRAWKA Z WARZYWAMI I CURRY
RYŻ Z INDYKIEM I POMARAŃCZAMI
CHILIJSKI BUDYŃ Z KAPUSTY
PLACKI KUKURYDZIANE
SAŁATKA Z KAPUSTY BIAŁEJ "CZERWONA"
CIECIERZYCA/SOCZEWICA Z KOKOSEM
PASZTECIK NOWOJORSKI
SURÓWKA Z CZEREŚNIAMI
RÓŻOWA ZUPA
FASOLA PO GRUZIŃSKU
KAPUSTA Z CURRY(z kuchni indyjskiej)
WARZYWNE LO MEIN (kuchnia azjatycka)
RAITA Z ZIEMNIAKÓW
ZUPA SZCZAWIOWA Z RYŻEM
SURÓWKA Z CUKINII
DYNIA Z POMIDORAMI W ŚMIETANIE
ZAPIEKANY PRZEKŁADANIEC Z SEREM
PLACKI Z CUKINII Z KREMEM TWAROŻKOWYM
ZUPA PRZECIERANA Z CUKINII
CZULENT
ZUPA CHRZANOWA Z CHRUPKAMI Z BURACZKÓW
KNEDLE Z GWIAZDNICĄ W SOSIE CZOSNKOWYM
ZUPA KMINKOWA
SAŁATKA Z MNISZKA
PALAK KOFTA (z kuchni indyjskiej)
ZUPA WESELNA (z kuchni tureckiej)
SOS BRĄZOWY, HUMUS (z kuchni indyjskiej)
ZUPA Z KIWI Z MIĘTĄ
KAPUSTA CZERWONA PO FLAMANDZKU
LACUSZKI KAPUŚCIANE
SAŁATKA NOWOJORSKA
JESIENNE WARZYWA W ZIOŁACH
SAŁATKA WIOSENNA Z JAJKIEM
ZUPA POMIDOROWA WIOSENNA
ZUPA ZIEMNIACZANA Z ZIOŁAMI
RYŻ Z WARZYWAMI
SAŁATKA Z MIĘTĄ
RYŻ ZE SZPINAKIEM
KLUSKI KRAJANE A LA FLACZKI
OPIEKANE GRUSZKI Z ŻÓŁTYM SEREM
BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ
SURÓWKA PO ROSYJSKU
ZUPA LASOPY
CHLEB Z ZIARNAMI NA ZAKWASIE
ZUPA - NIESPODZIANKA
ZUPA MATEMBELE
ZUPA KREM Z KALAFIORA
CUKINIA W ESTRAGONOWYM SOSIE
ZAPIEKANKA Z WARZYW I MAKARONU
SURÓWKA Z DYNI
KAPUSTA DUSZONA PO GRECKU
ZUPA Z DYNI PO KOSOWSKU
FILECIKI Z JARZĘBINĄ
MUSAKA Z CUKINII
SELERY PO FRANCUSKU
SOLIANKA
SŁODKA SAŁATKA Z CUKINII
GROCH Z KAPUSTĄ
SAŁATKA GRECKA GOTOWANA
ARCHAR Z MANGO I CEBULĄ






Nawet nie sądziełem, że tak wiele osób pisze wątki kulinarne. Nieśmiało zakładam swój, choć pewnie gdzieś zginie w tym gąszczu. No ale spróbujmy :)
Na początku podaję przepis na
PROSO Z KREMEM ŚLIWKOWYM
składniki:
15dkg kaszy jaglanej
0,5l mleka
paczka cukru wanilinowego
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5kg śliwek
3łyżki cukru
serek toska

sposób wykonania:
- zagotować mleko z cukrem wanilinowym i kurkumą,
- wsypać kaszę i bardzo powoli gotować,
- śliwki wydrylować i rozgotować w małej ilości wody,
- wymieszać mus z cukrem i serkiem,
- kremem wyłożyć ugotowane proso.

RADA: można zrobić ze śliwek suszonych (wystarczy 20dkg) tak jak ja to zrobiłem
- podaje się to na zimno, ale wg mnie ciepłe lepsze :)
Obrazek

_________________
moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Nalewka
 Tytuł: Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
PostNapisane: 6 lut 2010, o 23:36 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 6552
Skąd: Działka na Warmii

 więcej niż 1 szt.
Cieszę się bardzo z "męskiego" wątku kulinarnego :) Do tej pory pisały głównie panie...

Od razu pytanko - toska to serek homogenizowany? Twarożek? Ma być duży, mały? Nie znam go, nie kupowałam do tej pory :oops:

_________________
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
dosia
 Tytuł: Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
PostNapisane: 6 lut 2010, o 23:39 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1027
Skąd: okolice Warszawy

 1 szt.
mniam ,lubię kaszę jaglaną a ze śliwkami jeszcze nie jadłam.

_________________
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem


Góra   
  Zobacz profil      
 
liska
 Tytuł: Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
PostNapisane: 6 lut 2010, o 23:43 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11163
Skąd: podkarpacie
ja też ...
no ciekawie zacząłeś :)

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
JacekP
 Tytuł: Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
PostNapisane: 7 lut 2010, o 00:58 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11156
Skąd: Warszawa-Zachód

 1 szt.
Fajnie, że ktoś wpadł do mojego wątku. Miło mi powitać pierwszych gości :)

Nalewko, używam serka homogenizowanego naturalnego, jedno małe opakowanie. Toska ma bardziej wykwintny smak.

Dosiu, spróbuj, dobrze to się komponuje

Lisko, zapraszam częściej; bedą kolejne przepisy :)

_________________
moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
tu.ja
 Tytuł: Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
PostNapisane: 7 lut 2010, o 01:21 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 8984
Skąd: Elbląg

 więcej niż 1 szt.
Nie ukrywam, że i ja się cieszę z Twojej decyzji o założeniu tego wątku. Zamierzam regularnie zaglądać z nadzieją na nowe, ciekawe przepisy.

_________________
Pozdrawiam cieplutko - Iza
Spis treści
Moje spełnione marzenie cz.9 - 2017/2018/2019 i 2020


Góra   
  Zobacz profil      
 
chatte
 Tytuł: Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
PostNapisane: 7 lut 2010, o 01:39 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 15173
Skąd: śląskie

 więcej niż 1 szt.
Bardzo się cieszę Jacku! ;:138 Jak będzie więcej takich prostych przepisów, to może i ja skorzystam ...
Chyba już tajemnicą poliszynela jest na tym forum fakt, ze nie przepadam za gotowaniem, więc szukam potraw błyskawicznych :lol:

Czy do tej kaszy kurkuma jest niezbędna?

_________________
Ogródkowe kocie sprawy
Mój ogródek - aktualny
Moje nadwyzki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Cynthia
 Tytuł: Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
PostNapisane: 7 lut 2010, o 10:20 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5305
Skąd: ...gdzieś pośrodku...

 więcej niż 1 szt.
Jacku, zapowiada się ciekawy wątek :D
Przepis z kaszą na pewno wypróbuję bo przede wzystkim moje dziecko ją uwielbia.
To pierwsza kasza jaką zaczął jeść Oskar a potem już na stałe weszła do naszego menu.

_________________
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)


Góra   
  Zobacz profil      
 
Greta
 Tytuł: Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
PostNapisane: 7 lut 2010, o 22:24 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 875
Skąd: Hamburg/DE

 więcej niż 1 szt.
przepis wspaniały i bardzo smakowity . Zrobilam i potwierdzam. ;:108
Jedynie za kurkumę dodałam szafran , a zamiast serka Toska (tu nie do zdobycia) dodałam serek domowej roboty.

_________________
Ogród Grety

pajęcza nić spowita rosą ... powiewający liść na wietrze


Góra   
  Zobacz profil      
 
jollla500
 Tytuł: Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
PostNapisane: 7 lut 2010, o 23:22 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10791
Skąd: dolnośląskie

 0 szt.
Jacku co ja widzę :lol: super że pomyślałeś o wątku kulinarnym...
Będę śledzić i możliwe że spróbuję nie jeden Twój przepis :lol:

_________________
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......


Góra   
  Zobacz profil      
 
Nalewka
 Tytuł: Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
PostNapisane: 8 lut 2010, o 00:59 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 6552
Skąd: Działka na Warmii

 więcej niż 1 szt.
Jacku, znalazłam racuchy :D
Napisz jak je robisz, proszę :)
JacekP napisał(a):
Witam wszystkich :!: Dziś może uda mi się wkleić parę zdjęć ale mam z tym teraz problem (internetowy)
pierwsze zdjęcie na próbę
Obrazek

(- viewtopic.php?p=1080841#p1080841)

_________________
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
JacekP
 Tytuł: Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
PostNapisane: 10 lut 2010, o 00:44 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11156
Skąd: Warszawa-Zachód

 1 szt.
Witam wszystkich odwiedzających mój nowy wątek :!:
Izo-Tu.ja, zapraszam bardzo serdecznie :)

Izo-Chatte, co prawda nie podaję czasu przygotowania ale można się zorientować, że niektóre potrawy robi się błyskawicznie więc na pewno znajdziesz coś dla siebie :)
Można zrobić bez kurkumy ale potrawa straci trochę na smaku (kurkuma daje bardziej wyrazisty smak) i bardzo dużo na kolorze potrawy, co wpływa na nasze bodźce wzrokowe i apetyt.

Cynthio, miło to słyszeć, bo jednak kasza jaglana do popularnych nie należy :)

Oczywiście Greto dobre zamienniki. Ja w zasadzie też nie używam Toski tylko serka homo.

Jolu, bardzo się będę cieszył, jak komuś się moje przepisy przydadzą :)

Nalewko, dobrze, zaraz podam przepis na racuchy

_________________
moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
JacekP
 Tytuł: Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
PostNapisane: 10 lut 2010, o 01:12 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11156
Skąd: Warszawa-Zachód

 1 szt.
RACUCHY PIWNE Z JABŁKAMI

składniki:
25dag mąki
0,5 łyżeczki soli
2 jajka
3 łyżki oliwy
1 szklanka piwa
4 jabłka
cynamon
cukier puder
olej do smażenia

sposób wyk.:
- utrzyj żółtka z oliwą;
- dodaj do mąki wraz z solą i wymieszaj;
- powoli wlewaj piwo i mieszaj do uzyskania jednolitej masy;
- przykryj ściereczką i odstaw na godzinę;
- w tym czasie umyj i pokrój na plastry jabłka;
- posyp je cynamonem i cukrem pudrem;
- białka ubij na sztywną pianę;
- połącz pianę z masą piwną i ostrożnie wymieszaj;
- zanurzaj plastry jabłek w cieście;
- smaż na rozgrzanym oleju;
- posyp cukrem pudrem.

rada: najlepsze jest piwo ciemne, niepasteryzowane ale konia z rzędem, kto takie dostanie więc ja robię ze zwykłego
można utrzeć tradycyjnie żółtka z masłem ale oliwa zdrowsza a efekt ten sam :)

Obrazek

_________________
moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Kaja
 Tytuł: Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
PostNapisane: 10 lut 2010, o 12:10 
Offline
500p
500p
Postów: 854
Skąd: Gdańsk
Z nieba mi spadłeś z tym przepisem na kaszę jaglaną.Mam kilkanaście słoików ze śliwkami ww własnym soku,bo jesienią nie miałam już pomysłu co z nimi robić.Kaszę jaglaną też bardzo lubię ,a mam jej zapas,ponieważ kupiłam dla ptaków ale one wyrzucają ja z karmnika zamiast pałaszować ze smakiem.


Góra   
  Zobacz profil      
 
JacekP
 Tytuł: Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
PostNapisane: 11 lut 2010, o 15:59 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11156
Skąd: Warszawa-Zachód

 1 szt.
Kaju, cieszę się, że moje przepisy mogą się komuś przydać. Ze śliwek można jeszcze zrobić smaczne krokiety z ryżu i śliwek. Ten przepis kiedyś podam.
Trochę szkoda kaszy jaglanej dla ptaków - im można sypać proso.
Pytano mnie niedawno, jak używam anyż w kuchni. Oto jeden z moich ulubionych przepisów:

KITRI(z kuchni indyjskiej)

składniki:
70dag różnych warzyw (do wyboru: ziemniaki, marchew, seler, buraki, cukinia, kalafior, kapusta itp)
3/4szklanki ryżu
2łyżki oleju
1łyżeczka kminku
1łyżeczka anyżu
szczypta chili
0,5łyżeczki kurkumy
0,3łyżeczki asafoetidy
1łyżeczka soli
1-2 liście laurowe
2łyżki masła
2łyżki natki pietruszki

sposób wyk.:
- wszystkie warzywa oczyścić i pokroić w kosteczkę
- wrzucić do garnka i zalać wrzątkiem
- gotować do miękkości razem z liśćmi laurowymi, solą i kurkumą
- jeśli chcemy dodać np. kalafior, groszek, brukselkę, pomidor, cukinię to na samym końcu, by się nie rozgotowały
- po 10 minutach zasypać warzywa ryżem
- nie mieszać, by ryż się nie przypalił
- osobno rozgrzać olej w rondelku
- wrzucić kminek i anyż
- jak zaczną "strzelać" resztę przypraw najlepiej po ściągnięciu rondelks z ognia, by nie przypalić
- usmażone przyprawy dodać do warzyw z ryżem
- pod koniec gotowania wymieszać i dodać natkę i masło
- wywietrzyć kuchnię :D

rada: jeśli nie macie asafoetidy, można dodać kozieradkę zmieloną; dla posiadających kminek indyjski użyjcie go zamiast zwykłego i anyżu, będzię jeszcze oryginalniej :) .
Obrazek

_________________
moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
chmara3
 Tytuł: Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
PostNapisane: 11 lut 2010, o 17:15 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 593
Skąd: Podkarpacie
Witaj Jacku :)
Lubie kasze jaglaną i widzę bardzo ciekawy przepis mam nadzieję, że niedługo skorzystam ;:137
Pozdrawiam

_________________
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki :)
Moje kaktusiki:)


Góra   
  Zobacz profil      
 
jollla500
 Tytuł: Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
PostNapisane: 11 lut 2010, o 18:26 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10791
Skąd: dolnośląskie

 0 szt.
ooo jakie smakołyki :lol: lubię wszystko co jest na bazie warzyw :lol:

_________________
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 520 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 31  

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *