Dzięki
Nalewko za info o kaszy. Tej niepalonej to nie spotykam w sklepach; musiałbym zapytać ze zdrową żywnością. Oświeciłaś mnie - mógłbym ją przyrządzić zamiast kuskusu, którego uwielbiam (sałatkę tabule).
Niestety słodkości, a tym bardziej wypieki, to moja słaba strona i rzadko się porywam na to. Za to na święta lubię robić włoską carbonadę i oto przepisik na nią:
CARBONADA Z OWOCAMI z kuchni włoskiej
składniki:
kawałek rozdrobnionego ugotowanego kurcczaka
70dag dyni (może być marynowana)
3 pomidory
2 strąki papryki czerwonej
2 średnie marchewki
1 por
1 cebula
1 kwaskowate jabłko
puszka ananasa
puszka kukurydzy
200ml białego wina
oregano, tymianek, sól, pieprz
1łyżka masła
3łyżki oleju
0,5łyżeczki czosnku
sposób wyk.:
- pokroić wszystkie warzywa w kostkę, a por w półplasterki
- rozgrzać tłuszcz (najlepiej w woku lub rondlu)
- podsmażyć cebulę, następnie dodać por
- w dalszej kolejności dodawać kurczaka, paprykę i marchew
- gdy marchew zacznie mięknąć, dodać resztę warzyw
- zalać winem i zalewą z ananasa
- dodać wszystkie przyprawy
- gdy się zagotuje dodać pokrojony ananas, jabłko i kukurydzę
- mozna jeszcze na 15 minut wstawić do gorącego piekarnika
rada:
- poza sezonem używam dynie marynowaną, której już nie trzeba gotować więc dodajemy na samym końcu
- mozna pominąć kurczaka, albo zastapić go (np. po zakończeniu gotowania dodać pokrojona mozarellę czy proteiny sojowe)
