Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witajcie :!: Kasza gryczana - fajny temat :) Też ją lubię Basiu ale głównie robię w sposób tradycyjny - czyli prażona i jest dodatkiem do sosów albo gulaszów. Z hreczki robi się też nadzienie do pierogów. To specjał naszych wschodnich sąsiadów, bo w zasadzie tylko nasz region świata zna tę kaszę.
Ja osobiście lubię kotlety z kaszy gryczanej
KOTLET GRYCZANY

składniki:
0,5szklanki kaszy
1 szklanka płatków owsianych
1 cebula
pieprz ziołowy
majeranek, sól
bułka tarta
olej do smażenia

sposób wyk.:
- kaszę ugotować
- płatki zalać gorącą wogą na 10 minut
- cebulę drobno pokroić i podsmażyć
- zmieszać wszystkie składniki
- gdy masa jest zbyt sucha, dodać jajko
- formować kotlety i obtaczać w bułce
- smażyć na gorącym tłuszczu

rada: czasem mi sie nie chce bawić z formowaniem i obtaczaniem więc robię rzadsze ciasto i kładę łyżką bezpośrednio na rozgrzany olej i tam je lekko formuję
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8926
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Elbląg

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Wiecie co - też uwielbiam kaszę gryczaną. Do gulaszu jest najlepsza. Czasem jak zostanie z obiadu to podsmażam na patelni z odrobiną tłuszczu i wtedy nic więcej nie potrzebuję do niej. :D Te kotlety muszę wypróbować. Czasem robię z płatków owsianych, cała rodzinka je lubi.
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5294
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: ...gdzieś pośrodku...

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Kotleciki robię w przyszłym tygodniu :uszy
Dzięki Jacku za fajny przepis :D
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
Greta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 872
Od: 4 mar 2007, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Hamburg/DE

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Kotleciki gryczane - pychota , znam , robię ;:108
Ogród Grety

pajęcza nić spowita rosą ... powiewający liść na wietrze
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witam miłych gości ;:162 Ja w ogóle lubię kasze - jem je częściej niż ziemniaki :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

PAELLA (z kuchni hiszpańskiej)

składniki:
40dag ryżu
mały kurczak
1 opakowanie mrożonych owoców morza
1 opakowanie mrożonych krewetek
20dag zielonej fasolki
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
3 pomidory
10dag zielonego groszku
oliwa do smażenia
kurkuma
sól, pieprz

sposób wyk.:
- kurczaka pokroić na małe kawałki
- rozmrozić owoce morza
- cebulę pokroić w kostkę, papryki w paski
- rozgrzać tłuszcz
- zeszklić cebulę
- dodać paprykę i kurczaka
- przelać wrzątkiem owoce morza i dodać do reszty
- pokroić pomidory i fasolkę na kawałki
- dodać pomidory, fasolkę i groszek do całości
- zalać wszystko wrzącą wodą
- na to wsypać ryż i równomiernie rozłożyć, by znalazł się pod wodą
- posolić i gotować do miękkości ryżu
- dodać resztę przypraw
- jeśli ryż jeszcze niedogotowany a woda wyparowała, wsadzić paellę do nagrzanego piekarnika

rada:
- robię wersję bez owoców morza i krewetek (np. podsmażam kalafior albo bakłażan)
- najlepiej to robić w woku - ryż się nie przypali


Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

JACHIJA POPIA(z kuchni bułgarskiej)

składniki:
50-70dag mięsa gulaszowego (np.cielęcina, wołowina, wieprzowina)
2 cebule
2 marchewki
0,5 selera
2-3 pomidory
1łyżka mąki
0,5szklanki wytrawnego białego wina
przecier lub sok pomidorowy
1główka czosnkui
1łyżeczka mielonej papryki
kilka ziaren pieprzu
2-3 liście laurowe
sól
natka pietruszki
olej do smażenia

sposób wykonania:
- cebulę, czosnek i mięso pokroić w kosteczkę
- smażyć na tłuszczu
- marchewki i seler pokroić w kostkę
- dodać do mięsa i dusić
- podlewać przecierem/sokiem pomidorowym i winem
- dodać przyprawy i dusić do miękkości
- dodać pokrajane pomidory
- na końcu zagęścić mąką rozbełtaną w wodzie
- przed podaniem posypać natką

rada: wegetarianie mogą zastąpić mięso proteiną sojową namoczoną w wodzie; dodajemy ją do potrawy jak już warzywa będą miękkie
- w oryginalnym przepisie jest jeszcze cebulka szalotka więc jak ktoś dysponuje to dodajemy ją w całości razem z warzywami


Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

KOTLETY Z FASOLI

składniki:
0,5szklanki fasoli
0,5szklanki płatków owsianych
cebula
0,5łyżeczki wegety
sól, pieprz

sposób wyk.:
-fasolę namoczyć i ugotować
-przekręcić przez maszynkę
-zmieszać wszystkie składniki z 0,5szklanki wody
-odstawić na pół godziny
-formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju

Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

WAT WARZYWNY (z kuchni etiopskiej)

składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 średnie marchewki
3 ziemniaki
3 małe cukinie
20dag fasolki szparagowej
20dag kapusty
40dag pomidorów
1łyżeczka papryki
1łyżeczka kurkumy
0,5łyżeczki mielonego kardamonu
2-3 goździki
0,5łyżeczki cynamonu
świeża bazylia
świerza kolendra
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
wywar z warzyw

sposób wyk.:
- cebulę cienko pokroić w krążki
- roztopić tłuszcz i smażyć cebulę
- dodać rozgnieciony czosnek
- dodać przyprawy i podsmażyć
- pokroić resztę warzyw w kostkę
- dodać je do cebuli i dusić dolewając wywar z warzyw
- gotować ok.10minut
- na końcu dodać posiekane pomidory
- dusić do miękkości
- przed podaniem posypać posiekaną bazylią i kolendrą

rada:
- kolendrę możemy zastąpić zieloną pietruszką
- jeśli ktoś posiada pastę berbere, dodajemy jej 1łyżkę i smażymy z czosnkiem
- goździki najlepiej zmielone
- kombinacja warzyw jest przykładowa i można ją zmodyfikować w miarę potrzeb

Obrazek
Awatar użytkownika
Greta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 872
Od: 4 mar 2007, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Hamburg/DE

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Wspaniałe przepisy , piękne , nastrojowe i smakowite zdjęcia . Aż czuje się zapach ;:137
Ogród Grety

pajęcza nić spowita rosą ... powiewający liść na wietrze
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Greto, cieszę się, że ktoś tu zagląda i jeszcze się podoba :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

KLUSECZKI MARCHWIOWO-SEROWE

składniki:
25dag marchwi
25dag sera białego
22dag mąki
150ml mleka
sól, cukier

sposób wyk.:
- marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
- zmieszać mąkę, twaróg, marchew, przyprawy
- dolewać mleko do powstania jednolitej, gładkiej masy
- kłaść łyżką na osolony wrzątek
- polać stopionym masłem i bułką
- można posypać cynamonem i cukrem

Obrazek
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

JacekP pisze:Greto, cieszę się, że ktoś tu zagląda i jeszcze się podoba :D
Pewnie, że zagląda :)
I ślinę z brody ściera rękawem :lol:

A kaszę gryczaną nie-paloną znacie? Jest jaśniejsza, łagodniejsza, delikatniejsza w smaku, bardziej ją lubię od tej zwyczajnej, palonej na ciemno. Ale do dziś jadałam tylko jako dodatek do mięs z sosami. Kiedyś zrobiłam też z niej sałatkę na zimno (jak z pszennej kaszy burghul), z papryką, cebulką, nacią kolendry, świeżą miętą, oliwą i czymś tam jeszcze, co mi w ręce wpadło. Wyszła kuchnia fusion.pl :lol:

A można zamówić jakiś przepis na słodko? Jakiś deser, może Wielkanocny? Zresztą jakikolwiek, nawet tak bez okazji, albo z okazji, że chce mi się czegoś słodkiego i kalorycznego :wink: Poproszę ;:180
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Dzięki Nalewko za info o kaszy. Tej niepalonej to nie spotykam w sklepach; musiałbym zapytać ze zdrową żywnością. Oświeciłaś mnie - mógłbym ją przyrządzić zamiast kuskusu, którego uwielbiam (sałatkę tabule).
Niestety słodkości, a tym bardziej wypieki, to moja słaba strona i rzadko się porywam na to. Za to na święta lubię robić włoską carbonadę i oto przepisik na nią:

CARBONADA Z OWOCAMI z kuchni włoskiej

składniki:
kawałek rozdrobnionego ugotowanego kurcczaka
70dag dyni (może być marynowana)
3 pomidory
2 strąki papryki czerwonej
2 średnie marchewki
1 por
1 cebula
1 kwaskowate jabłko
puszka ananasa
puszka kukurydzy
200ml białego wina
oregano, tymianek, sól, pieprz
1łyżka masła
3łyżki oleju
0,5łyżeczki czosnku

sposób wyk.:
- pokroić wszystkie warzywa w kostkę, a por w półplasterki
- rozgrzać tłuszcz (najlepiej w woku lub rondlu)
- podsmażyć cebulę, następnie dodać por
- w dalszej kolejności dodawać kurczaka, paprykę i marchew
- gdy marchew zacznie mięknąć, dodać resztę warzyw
- zalać winem i zalewą z ananasa
- dodać wszystkie przyprawy
- gdy się zagotuje dodać pokrojony ananas, jabłko i kukurydzę
- mozna jeszcze na 15 minut wstawić do gorącego piekarnika

rada:
- poza sezonem używam dynie marynowaną, której już nie trzeba gotować więc dodajemy na samym końcu
- mozna pominąć kurczaka, albo zastapić go (np. po zakończeniu gotowania dodać pokrojona mozarellę czy proteiny sojowe)

Obrazek
Szamanka
1000p
1000p
Posty: 1048
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Mam ślinotok... Pięknie to wygląda i pewnie fantastycznie pachnie ;)
Czekamy na więcej :) pozdrówki
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”