Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
- tu.ja
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8927
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Elbląg
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
No właśnie! Też nie dostawałam powiadomień a tu tyle pyszności już wpisanych. Sądziłam, że brakło Ci czasu i chęci by kontynuować kulinarny wątek...
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witaj Iza Póki nie można pracować w ogrodzie, trochę czasu jest i przygotowuję kolejne przepisy więc zapraszam
- Cynthia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5294
- Od: 16 lut 2009, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: ...gdzieś pośrodku...
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jacku , dziś na obiad miałam gryczaną i tak się zastanawiałam .....jak można inaczej ją wykorzystać , nie tylko jako dodatek do sosu?
Masz może jakiś fajny fajny przepis z kaszą gryczaną?
Czy spotkałeś się w ogóle z jej wykorzystaniem w światowych kuchniach czy ona tylko jest popularna w u nas?
Masz może jakiś fajny fajny przepis z kaszą gryczaną?
Czy spotkałeś się w ogóle z jej wykorzystaniem w światowych kuchniach czy ona tylko jest popularna w u nas?
Pozdrawiam słonecznie - Baśka
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Posty: 15082
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: śląskie
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Przepraszam Jacku, ze się wetnę ...
Kaszę gryczaną uwielbiam z grzybami i maślanką (lepsze byłoby zsiadłe mleko, gdyby było dostępne).
Moze też byc zamiast grzybów pokrojony w kostkę i przysmazony boczek wędzony. Proste i pyszne jedzenie!
Kaszę gryczaną uwielbiam z grzybami i maślanką (lepsze byłoby zsiadłe mleko, gdyby było dostępne).
Moze też byc zamiast grzybów pokrojony w kostkę i przysmazony boczek wędzony. Proste i pyszne jedzenie!
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
a ja dziś właśnie zatęskniłam za kaszą.. i zastanawiałam się z czym sobie ugotować
Jutro idę po pieczarki ....
Jutro idę po pieczarki ....
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Cynthia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5294
- Od: 16 lut 2009, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: ...gdzieś pośrodku...
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Ja też robię czasem gryczankę na szybko....
W malutkim garnuszku klaruję masło a potem w takie gorące wrzucam ugotowaną kaszę,
pomieszam, do tego kefir......pychota
Jak byłam kiedyś u naszych wschodnich sąiadów, robili to samo tylko z cukrem...też pyszne
Jacku , przepraszam ,że tak o tej kaszy u Ciebie się rozpisałam
W malutkim garnuszku klaruję masło a potem w takie gorące wrzucam ugotowaną kaszę,
pomieszam, do tego kefir......pychota
Jak byłam kiedyś u naszych wschodnich sąiadów, robili to samo tylko z cukrem...też pyszne
Jacku , przepraszam ,że tak o tej kaszy u Ciebie się rozpisałam
Pozdrawiam słonecznie - Baśka
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witajcie Kasza gryczana - fajny temat Też ją lubię Basiu ale głównie robię w sposób tradycyjny - czyli prażona i jest dodatkiem do sosów albo gulaszów. Z hreczki robi się też nadzienie do pierogów. To specjał naszych wschodnich sąsiadów, bo w zasadzie tylko nasz region świata zna tę kaszę.
Ja osobiście lubię kotlety z kaszy gryczanej
KOTLET GRYCZANY
składniki:
0,5szklanki kaszy
1 szklanka płatków owsianych
1 cebula
pieprz ziołowy
majeranek, sól
bułka tarta
olej do smażenia
sposób wyk.:
- kaszę ugotować
- płatki zalać gorącą wogą na 10 minut
- cebulę drobno pokroić i podsmażyć
- zmieszać wszystkie składniki
- gdy masa jest zbyt sucha, dodać jajko
- formować kotlety i obtaczać w bułce
- smażyć na gorącym tłuszczu
rada: czasem mi sie nie chce bawić z formowaniem i obtaczaniem więc robię rzadsze ciasto i kładę łyżką bezpośrednio na rozgrzany olej i tam je lekko formuję
Ja osobiście lubię kotlety z kaszy gryczanej
KOTLET GRYCZANY
składniki:
0,5szklanki kaszy
1 szklanka płatków owsianych
1 cebula
pieprz ziołowy
majeranek, sól
bułka tarta
olej do smażenia
sposób wyk.:
- kaszę ugotować
- płatki zalać gorącą wogą na 10 minut
- cebulę drobno pokroić i podsmażyć
- zmieszać wszystkie składniki
- gdy masa jest zbyt sucha, dodać jajko
- formować kotlety i obtaczać w bułce
- smażyć na gorącym tłuszczu
rada: czasem mi sie nie chce bawić z formowaniem i obtaczaniem więc robię rzadsze ciasto i kładę łyżką bezpośrednio na rozgrzany olej i tam je lekko formuję
- tu.ja
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8927
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Elbląg
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Wiecie co - też uwielbiam kaszę gryczaną. Do gulaszu jest najlepsza. Czasem jak zostanie z obiadu to podsmażam na patelni z odrobiną tłuszczu i wtedy nic więcej nie potrzebuję do niej. Te kotlety muszę wypróbować. Czasem robię z płatków owsianych, cała rodzinka je lubi.
- Cynthia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5294
- Od: 16 lut 2009, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: ...gdzieś pośrodku...
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Kotleciki robię w przyszłym tygodniu
Dzięki Jacku za fajny przepis
Dzięki Jacku za fajny przepis
Pozdrawiam słonecznie - Baśka
- Greta
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 872
- Od: 4 mar 2007, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Hamburg/DE
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Kotleciki gryczane - pychota , znam , robię
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witam miłych gości Ja w ogóle lubię kasze - jem je częściej niż ziemniaki
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
PAELLA (z kuchni hiszpańskiej)
składniki:
40dag ryżu
mały kurczak
1 opakowanie mrożonych owoców morza
1 opakowanie mrożonych krewetek
20dag zielonej fasolki
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
3 pomidory
10dag zielonego groszku
oliwa do smażenia
kurkuma
sól, pieprz
sposób wyk.:
- kurczaka pokroić na małe kawałki
- rozmrozić owoce morza
- cebulę pokroić w kostkę, papryki w paski
- rozgrzać tłuszcz
- zeszklić cebulę
- dodać paprykę i kurczaka
- przelać wrzątkiem owoce morza i dodać do reszty
- pokroić pomidory i fasolkę na kawałki
- dodać pomidory, fasolkę i groszek do całości
- zalać wszystko wrzącą wodą
- na to wsypać ryż i równomiernie rozłożyć, by znalazł się pod wodą
- posolić i gotować do miękkości ryżu
- dodać resztę przypraw
- jeśli ryż jeszcze niedogotowany a woda wyparowała, wsadzić paellę do nagrzanego piekarnika
rada:
- robię wersję bez owoców morza i krewetek (np. podsmażam kalafior albo bakłażan)
- najlepiej to robić w woku - ryż się nie przypali
składniki:
40dag ryżu
mały kurczak
1 opakowanie mrożonych owoców morza
1 opakowanie mrożonych krewetek
20dag zielonej fasolki
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
3 pomidory
10dag zielonego groszku
oliwa do smażenia
kurkuma
sól, pieprz
sposób wyk.:
- kurczaka pokroić na małe kawałki
- rozmrozić owoce morza
- cebulę pokroić w kostkę, papryki w paski
- rozgrzać tłuszcz
- zeszklić cebulę
- dodać paprykę i kurczaka
- przelać wrzątkiem owoce morza i dodać do reszty
- pokroić pomidory i fasolkę na kawałki
- dodać pomidory, fasolkę i groszek do całości
- zalać wszystko wrzącą wodą
- na to wsypać ryż i równomiernie rozłożyć, by znalazł się pod wodą
- posolić i gotować do miękkości ryżu
- dodać resztę przypraw
- jeśli ryż jeszcze niedogotowany a woda wyparowała, wsadzić paellę do nagrzanego piekarnika
rada:
- robię wersję bez owoców morza i krewetek (np. podsmażam kalafior albo bakłażan)
- najlepiej to robić w woku - ryż się nie przypali
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
JACHIJA POPIA(z kuchni bułgarskiej)
składniki:
50-70dag mięsa gulaszowego (np.cielęcina, wołowina, wieprzowina)
2 cebule
2 marchewki
0,5 selera
2-3 pomidory
1łyżka mąki
0,5szklanki wytrawnego białego wina
przecier lub sok pomidorowy
1główka czosnkui
1łyżeczka mielonej papryki
kilka ziaren pieprzu
2-3 liście laurowe
sól
natka pietruszki
olej do smażenia
sposób wykonania:
- cebulę, czosnek i mięso pokroić w kosteczkę
- smażyć na tłuszczu
- marchewki i seler pokroić w kostkę
- dodać do mięsa i dusić
- podlewać przecierem/sokiem pomidorowym i winem
- dodać przyprawy i dusić do miękkości
- dodać pokrajane pomidory
- na końcu zagęścić mąką rozbełtaną w wodzie
- przed podaniem posypać natką
rada: wegetarianie mogą zastąpić mięso proteiną sojową namoczoną w wodzie; dodajemy ją do potrawy jak już warzywa będą miękkie
- w oryginalnym przepisie jest jeszcze cebulka szalotka więc jak ktoś dysponuje to dodajemy ją w całości razem z warzywami
składniki:
50-70dag mięsa gulaszowego (np.cielęcina, wołowina, wieprzowina)
2 cebule
2 marchewki
0,5 selera
2-3 pomidory
1łyżka mąki
0,5szklanki wytrawnego białego wina
przecier lub sok pomidorowy
1główka czosnkui
1łyżeczka mielonej papryki
kilka ziaren pieprzu
2-3 liście laurowe
sól
natka pietruszki
olej do smażenia
sposób wykonania:
- cebulę, czosnek i mięso pokroić w kosteczkę
- smażyć na tłuszczu
- marchewki i seler pokroić w kostkę
- dodać do mięsa i dusić
- podlewać przecierem/sokiem pomidorowym i winem
- dodać przyprawy i dusić do miękkości
- dodać pokrajane pomidory
- na końcu zagęścić mąką rozbełtaną w wodzie
- przed podaniem posypać natką
rada: wegetarianie mogą zastąpić mięso proteiną sojową namoczoną w wodzie; dodajemy ją do potrawy jak już warzywa będą miękkie
- w oryginalnym przepisie jest jeszcze cebulka szalotka więc jak ktoś dysponuje to dodajemy ją w całości razem z warzywami