Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8927
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Elbląg

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

No właśnie! Też nie dostawałam powiadomień a tu tyle pyszności już wpisanych. Sądziłam, że brakło Ci czasu i chęci by kontynuować kulinarny wątek...
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj Iza :!: Póki nie można pracować w ogrodzie, trochę czasu jest i przygotowuję kolejne przepisy więc zapraszam :)
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5294
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: ...gdzieś pośrodku...

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Jacku , dziś na obiad miałam gryczaną i tak się zastanawiałam :roll: .....jak można inaczej ją wykorzystać , nie tylko jako dodatek do sosu?
Masz może jakiś fajny fajny przepis z kaszą gryczaną?
Czy spotkałeś się w ogóle z jej wykorzystaniem w światowych kuchniach czy ona tylko jest popularna w u nas?
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 15082
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: śląskie

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Przepraszam Jacku, ze się wetnę ...
Kaszę gryczaną uwielbiam z grzybami i maślanką (lepsze byłoby zsiadłe mleko, gdyby było dostępne).
Moze też byc zamiast grzybów pokrojony w kostkę i przysmazony boczek wędzony. Proste i pyszne jedzenie! :D
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

a ja dziś właśnie zatęskniłam za kaszą.. i zastanawiałam się z czym sobie ugotować :)
Jutro idę po pieczarki ....
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5294
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: ...gdzieś pośrodku...

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Ja też robię czasem gryczankę na szybko....
W malutkim garnuszku klaruję masło a potem w takie gorące wrzucam ugotowaną kaszę,
pomieszam, do tego kefir......pychota 8-)
Jak byłam kiedyś u naszych wschodnich sąiadów, robili to samo tylko z cukrem...też pyszne :uszy

Jacku , przepraszam ,że tak o tej kaszy u Ciebie się rozpisałam :oops:
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witajcie :!: Kasza gryczana - fajny temat :) Też ją lubię Basiu ale głównie robię w sposób tradycyjny - czyli prażona i jest dodatkiem do sosów albo gulaszów. Z hreczki robi się też nadzienie do pierogów. To specjał naszych wschodnich sąsiadów, bo w zasadzie tylko nasz region świata zna tę kaszę.
Ja osobiście lubię kotlety z kaszy gryczanej
KOTLET GRYCZANY

składniki:
0,5szklanki kaszy
1 szklanka płatków owsianych
1 cebula
pieprz ziołowy
majeranek, sól
bułka tarta
olej do smażenia

sposób wyk.:
- kaszę ugotować
- płatki zalać gorącą wogą na 10 minut
- cebulę drobno pokroić i podsmażyć
- zmieszać wszystkie składniki
- gdy masa jest zbyt sucha, dodać jajko
- formować kotlety i obtaczać w bułce
- smażyć na gorącym tłuszczu

rada: czasem mi sie nie chce bawić z formowaniem i obtaczaniem więc robię rzadsze ciasto i kładę łyżką bezpośrednio na rozgrzany olej i tam je lekko formuję
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8927
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Elbląg

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Wiecie co - też uwielbiam kaszę gryczaną. Do gulaszu jest najlepsza. Czasem jak zostanie z obiadu to podsmażam na patelni z odrobiną tłuszczu i wtedy nic więcej nie potrzebuję do niej. :D Te kotlety muszę wypróbować. Czasem robię z płatków owsianych, cała rodzinka je lubi.
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5294
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: ...gdzieś pośrodku...

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Kotleciki robię w przyszłym tygodniu :uszy
Dzięki Jacku za fajny przepis :D
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
Greta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 872
Od: 4 mar 2007, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Hamburg/DE

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Kotleciki gryczane - pychota , znam , robię ;:108
Ogród Grety

pajęcza nić spowita rosą ... powiewający liść na wietrze
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witam miłych gości ;:162 Ja w ogóle lubię kasze - jem je częściej niż ziemniaki :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

PAELLA (z kuchni hiszpańskiej)

składniki:
40dag ryżu
mały kurczak
1 opakowanie mrożonych owoców morza
1 opakowanie mrożonych krewetek
20dag zielonej fasolki
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
3 pomidory
10dag zielonego groszku
oliwa do smażenia
kurkuma
sól, pieprz

sposób wyk.:
- kurczaka pokroić na małe kawałki
- rozmrozić owoce morza
- cebulę pokroić w kostkę, papryki w paski
- rozgrzać tłuszcz
- zeszklić cebulę
- dodać paprykę i kurczaka
- przelać wrzątkiem owoce morza i dodać do reszty
- pokroić pomidory i fasolkę na kawałki
- dodać pomidory, fasolkę i groszek do całości
- zalać wszystko wrzącą wodą
- na to wsypać ryż i równomiernie rozłożyć, by znalazł się pod wodą
- posolić i gotować do miękkości ryżu
- dodać resztę przypraw
- jeśli ryż jeszcze niedogotowany a woda wyparowała, wsadzić paellę do nagrzanego piekarnika

rada:
- robię wersję bez owoców morza i krewetek (np. podsmażam kalafior albo bakłażan)
- najlepiej to robić w woku - ryż się nie przypali


Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

JACHIJA POPIA(z kuchni bułgarskiej)

składniki:
50-70dag mięsa gulaszowego (np.cielęcina, wołowina, wieprzowina)
2 cebule
2 marchewki
0,5 selera
2-3 pomidory
1łyżka mąki
0,5szklanki wytrawnego białego wina
przecier lub sok pomidorowy
1główka czosnkui
1łyżeczka mielonej papryki
kilka ziaren pieprzu
2-3 liście laurowe
sól
natka pietruszki
olej do smażenia

sposób wykonania:
- cebulę, czosnek i mięso pokroić w kosteczkę
- smażyć na tłuszczu
- marchewki i seler pokroić w kostkę
- dodać do mięsa i dusić
- podlewać przecierem/sokiem pomidorowym i winem
- dodać przyprawy i dusić do miękkości
- dodać pokrajane pomidory
- na końcu zagęścić mąką rozbełtaną w wodzie
- przed podaniem posypać natką

rada: wegetarianie mogą zastąpić mięso proteiną sojową namoczoną w wodzie; dodajemy ją do potrawy jak już warzywa będą miękkie
- w oryginalnym przepisie jest jeszcze cebulka szalotka więc jak ktoś dysponuje to dodajemy ją w całości razem z warzywami


Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”