Dziś coś bardziej swojskiego
ZUPA Z BIAŁEJ KAPUSTY
składniki:
40dag kapusty białej
1 cebula
5-10 goździków
3-4łyżki śmietany 18%
2 szuszone grzyby
0,5łyżeczki kminku
szczypta gałki muszkatałowej
0,5łyżeczki vegety
5ziarenek pieprzu
1łyżka mąki
natka pietruszki
sposób wyk.:
- w garnku zagotować 4 szklanki wody
- poszatkować kapustę i wrzucić na wrzątej
- cebulę obrac i naszpikować goździkami
- dodać do kapusty cebulę, grzyby, vegetę, kminek, gałkę muszk. i pieprz
- gotować do miękkości
- mąkę rozprowadzić śmietaną
- wlać do zupy i zagotować
- doprawić solą i posypać natką
rada: cebula prawdopodobnie się "rozwali" i tak ma być

; w przepisie podana jest szklanka śmietany więc jak ktoś lubi, niech sobie doleje
