Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3539
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: 60 km od W-wy

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

witaj Jacku bardzo smakowicie to wygląda, zaczynam od zup i dyni - dwa lata temu dopiero odkryłam jej smak
zaraz próbuję Toją sałatkę, zupę-bo robię inną - masz coś jeszcze sprawdzonego dyniowego- uwielbiam jej smak
pozdrawiam,
Dorota
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj Doroto :!: Przepisów na dynię już trochę podawałem; trzeba przejrzeć wątek, np: carbonada z owocami str.5, Bengali tarkari str.8, racuszki z dyni str.8, pikantna zupa dyniowa str.9, kuskus z Quarzazate str.9, dynia z pomidorami w śmietanie str.15, jesienne warzywa w ziołach str.22 8-)
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 956
Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Zaznaczam wątek i lece go przeglądać :D
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj Moniko! Jak się udał oblot mojego wątku? :wink: Mam nadzieję, że przepisy na coś Ci sie przydadzą.

Skoro juz tu jestem - wstawiam moją, nieco zmodyfikowaną wersję solianki. Przepis poznałem dzięki "pogaduchom" u Agness i bardzo polubiłem tę zupkę ;:162

SOLIANKA

składniki:
2-3 marchewki
pietruszka korzeń i natka
1 cebula
2ząbki czosnku
kawałek selera
średni por
2łyżki masła
4 kiszone ogórki
1szklanka zalewy z ogórków
1łyżka koncentratu pomidorowego
oliwki, kapary
kwaśna śmietana
koperek
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól
cytryna

sposób wyk.:
- cebulę, por i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle
- dodać koncentrat
- pozostałe warzywa zetrzeć na grubej tarce i dodać do reszty
- zalać wrzątkiem i gotować
- dodać przyprawy oraz wodę z ogórków
- bezpośrednio na talerz dodać oliwki i kapary, po plasterku cytryny i kleks śmietany
- zupę posypać zieleniną

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kuleczka
200p
200p
Posty: 241
Od: 28 kwie 2011, o 18:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Mazowieckie pd - wsch

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Przepisy niespotykane ... inne ... marzy mi się je popróbować. Zapisuję wątek :)
Rośliny : Kuleczkowy kolorowy świat
Ogólne rozmowy: Kuleczka na okrągło
Zapraszam Dorota :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj Dorotko w mojej kuchni :) Lubię urozmaiconą kuchnię i zachęcam do skorzystania 8-)

SŁODKA SAŁATKA Z CUKINII

składniki:
1mała cukinia
1 jabłko
1łodyga selera naciowego
5dag migdałów
1łyżka sezamu
1łyżka miodu
3łyżki majonezu
1łyżka skórki z pomarańczy
sól

sposób wyk.:
-cukinię poszatkować w cienkie plasterki
-jabłko i seler pokroić w drobną kostkę
-drobno posiekać migdały i uprażyć z sezamem
-wymieszać wszystkie składniki

Obrazek
-te czarne pesteczki to sezam, bo akurat miałem pod ręką dziki sezam 8-)
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1306
Od: 1 lut 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

JACKU :wit Coś niewiele dajesz przepisów - nie masz czasu :) Fajnie byłoby coś ugotwać smacznego :wink:
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj Ewo? Umieściłem równo 100 przepisów (tak, minęła okrągła setka :tan ). Warto trochę przejrzeć poprzednie strony i może znajdzie się coś ciekawego, czego jeszcze nie wypróbowałaś? :)
Staram się umieszczać co najmniej jeden przepis na miesiąc. Będą następne ;:204
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1306
Od: 1 lut 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

JACKU :wit Masz rację muszę się cofnąć i poczytać :D . Na 100 przepisów to wiele będzie również dla mnie :;230 Lenistwo mnie opanowało i chciałabym aby co otworzę Twój wątek to ciekawy przepisik był ;:306
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Ewo, nic nie szkodzi ;:168 Cieszę się, że do mnie zaglądasz. To mobilizuje mnie do wstawiania kolejnych przepisów ;:36

No to dziś przepis nr 101, bardzo swojski, na potrawę, która znalazła się już na poprzednim zdjęciu

GROCH Z KAPUSTĄ

składniki:
0,5szklanki grochu
0,5 niedużej kapusty
0,5łyżeczki kminku
0,5łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
olej

sposób wyk.:
- groch namoczyć na noc i ugotować w 3 szklankach wody
- kapustę poszatkować
- w rondlu/woku rozgrzać olej
- podsmażyć kminek, jak zacznie strzelać - dodać kurkumę
- natychmiast wrzucić kapustę, by nie spalić przypraw
- gdy kapusta zmięknie - dodać groch
- doprawić solą i pieprzem

Obrazek
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3302
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Oooo, ja zrobię! :)
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj Aga! Polecam! Bardzo swojska i smaczna potrawa ;:333
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Jacku masz może coś z przepisów z selerem naciowym w roli głównej?
Kupiłam pierwszy raz ,zasmakował mi ,ale to co znalazłam to tylko sałatki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj Pestko! Na stronie nr5 znajdziesz dwa przepisy z udziałem selera naciowego: sałatka afrykańska i zupa z zielonego ogórka.
Mam jeszcze ciekawy przepis na seler naciowy. Niestety będzie bez zdjęcia. Nie sugeruj się nazwą potrawy, bo to w istocie są warzywa gotowane i podawane na ciepło więc z typową sałatką mają niewiele wspólnego 8-)

SAŁATKA GRECKA GOTOWANA

składniki:
2 cebule
2 marchewki
2 pietruszki
6 łodyg selera naciowego
mała cukinia
2 papryki
4 pomidory
olej
papryka słodka w proszku, sól, pieprz
natka pietruszki (ewent. koperku)

sposób wyk.:
- wszystkie warzywa oczyścić i obrać
- cebulę pokroić w półplasterki, paprykę w paski
- marchewkę i pietruszkę pokroić w słupki
- pozostałe warzywa pokroić w kostkę
- rozgrzać olej w rondlu/woku
- wrzucić cebulę, gdy się podsmaży - paprykę
- po paru minutach marchew, pietruszkę i seler
- jak warzywa zmiękną - dodać cukinię i pomidory
- dodać przyprawy i dusić wolno, by warzywa się nie przypaliły
- przed podaniem posypać natką

rada:
- robię to danie jesienią ze względu na większość warzyw, które wtedy są najlepsze ale można trochę zmodyfikować potrawę, by była użyteczna i teraz (np. zmniejszyć ilość papryki, pomidorów czy wręcz zrezygnować z cukinii)
- to porcja co najmniej dla 4 osób (dla siebie robię o połowę mniejszą i mam na 3 dni)
- twórcy przepisu sugerują, że można jeść na zimno. Ja preferuję tylko na gorąco
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Ślicznie Ci dziękuję.Że też ja na to nie wpadłam.Przeciez to prawie jak chińszczyzna lub leczo,które uwielbiam.Masz rację ,że w sezonie można poszaleć warzynie i bardziej smakowo.Lece na 5-tą stronę :wink:
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”