Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3539
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: 60 km od W-wy
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
witaj Jacku bardzo smakowicie to wygląda, zaczynam od zup i dyni - dwa lata temu dopiero odkryłam jej smak
zaraz próbuję Toją sałatkę, zupę-bo robię inną - masz coś jeszcze sprawdzonego dyniowego- uwielbiam jej smak
pozdrawiam,
Dorota
zaraz próbuję Toją sałatkę, zupę-bo robię inną - masz coś jeszcze sprawdzonego dyniowego- uwielbiam jej smak
pozdrawiam,
Dorota
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witaj Doroto
Przepisów na dynię już trochę podawałem; trzeba przejrzeć wątek, np: carbonada z owocami str.5, Bengali tarkari str.8, racuszki z dyni str.8, pikantna zupa dyniowa str.9, kuskus z Quarzazate str.9, dynia z pomidorami w śmietanie str.15, jesienne warzywa w ziołach str.22 


-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Zaznaczam wątek i lece go przeglądać 

- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witaj Moniko! Jak się udał oblot mojego wątku?
Mam nadzieję, że przepisy na coś Ci sie przydadzą.
Skoro juz tu jestem - wstawiam moją, nieco zmodyfikowaną wersję solianki. Przepis poznałem dzięki "pogaduchom" u Agness i bardzo polubiłem tę zupkę
SOLIANKA
składniki:
2-3 marchewki
pietruszka korzeń i natka
1 cebula
2ząbki czosnku
kawałek selera
średni por
2łyżki masła
4 kiszone ogórki
1szklanka zalewy z ogórków
1łyżka koncentratu pomidorowego
oliwki, kapary
kwaśna śmietana
koperek
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól
cytryna
sposób wyk.:
- cebulę, por i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle
- dodać koncentrat
- pozostałe warzywa zetrzeć na grubej tarce i dodać do reszty
- zalać wrzątkiem i gotować
- dodać przyprawy oraz wodę z ogórków
- bezpośrednio na talerz dodać oliwki i kapary, po plasterku cytryny i kleks śmietany
- zupę posypać zieleniną


Skoro juz tu jestem - wstawiam moją, nieco zmodyfikowaną wersję solianki. Przepis poznałem dzięki "pogaduchom" u Agness i bardzo polubiłem tę zupkę

SOLIANKA
składniki:
2-3 marchewki
pietruszka korzeń i natka
1 cebula
2ząbki czosnku
kawałek selera
średni por
2łyżki masła
4 kiszone ogórki
1szklanka zalewy z ogórków
1łyżka koncentratu pomidorowego
oliwki, kapary
kwaśna śmietana
koperek
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól
cytryna
sposób wyk.:
- cebulę, por i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle
- dodać koncentrat
- pozostałe warzywa zetrzeć na grubej tarce i dodać do reszty
- zalać wrzątkiem i gotować
- dodać przyprawy oraz wodę z ogórków
- bezpośrednio na talerz dodać oliwki i kapary, po plasterku cytryny i kleks śmietany
- zupę posypać zieleniną

- kuleczka
- 200p
- Posty: 241
- Od: 28 kwie 2011, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie pd - wsch
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Przepisy niespotykane ... inne ... marzy mi się je popróbować. Zapisuję wątek 

- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witaj Dorotko w mojej kuchni
Lubię urozmaiconą kuchnię i zachęcam do skorzystania
SŁODKA SAŁATKA Z CUKINII
składniki:
1mała cukinia
1 jabłko
1łodyga selera naciowego
5dag migdałów
1łyżka sezamu
1łyżka miodu
3łyżki majonezu
1łyżka skórki z pomarańczy
sól
sposób wyk.:
-cukinię poszatkować w cienkie plasterki
-jabłko i seler pokroić w drobną kostkę
-drobno posiekać migdały i uprażyć z sezamem
-wymieszać wszystkie składniki

-te czarne pesteczki to sezam, bo akurat miałem pod ręką dziki sezam


SŁODKA SAŁATKA Z CUKINII
składniki:
1mała cukinia
1 jabłko
1łodyga selera naciowego
5dag migdałów
1łyżka sezamu
1łyżka miodu
3łyżki majonezu
1łyżka skórki z pomarańczy
sól
sposób wyk.:
-cukinię poszatkować w cienkie plasterki
-jabłko i seler pokroić w drobną kostkę
-drobno posiekać migdały i uprażyć z sezamem
-wymieszać wszystkie składniki

-te czarne pesteczki to sezam, bo akurat miałem pod ręką dziki sezam

- Ewiczka52
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1306
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
JACKU
Coś niewiele dajesz przepisów - nie masz czasu
Fajnie byłoby coś ugotwać smacznego 



Pozdrawiam Ewula
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witaj Ewo? Umieściłem równo 100 przepisów (tak, minęła okrągła setka
). Warto trochę przejrzeć poprzednie strony i może znajdzie się coś ciekawego, czego jeszcze nie wypróbowałaś?
Staram się umieszczać co najmniej jeden przepis na miesiąc. Będą następne


Staram się umieszczać co najmniej jeden przepis na miesiąc. Będą następne

- Ewiczka52
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1306
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
JACKU
Masz rację muszę się cofnąć i poczytać
. Na 100 przepisów to wiele będzie również dla mnie
Lenistwo mnie opanowało i chciałabym aby co otworzę Twój wątek to ciekawy przepisik był 




Pozdrawiam Ewula
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Ewo, nic nie szkodzi
Cieszę się, że do mnie zaglądasz. To mobilizuje mnie do wstawiania kolejnych przepisów
No to dziś przepis nr 101, bardzo swojski, na potrawę, która znalazła się już na poprzednim zdjęciu
GROCH Z KAPUSTĄ
składniki:
0,5szklanki grochu
0,5 niedużej kapusty
0,5łyżeczki kminku
0,5łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
olej
sposób wyk.:
- groch namoczyć na noc i ugotować w 3 szklankach wody
- kapustę poszatkować
- w rondlu/woku rozgrzać olej
- podsmażyć kminek, jak zacznie strzelać - dodać kurkumę
- natychmiast wrzucić kapustę, by nie spalić przypraw
- gdy kapusta zmięknie - dodać groch
- doprawić solą i pieprzem



No to dziś przepis nr 101, bardzo swojski, na potrawę, która znalazła się już na poprzednim zdjęciu
GROCH Z KAPUSTĄ
składniki:
0,5szklanki grochu
0,5 niedużej kapusty
0,5łyżeczki kminku
0,5łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
olej
sposób wyk.:
- groch namoczyć na noc i ugotować w 3 szklankach wody
- kapustę poszatkować
- w rondlu/woku rozgrzać olej
- podsmażyć kminek, jak zacznie strzelać - dodać kurkumę
- natychmiast wrzucić kapustę, by nie spalić przypraw
- gdy kapusta zmięknie - dodać groch
- doprawić solą i pieprzem

- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witaj Aga! Polecam! Bardzo swojska i smaczna potrawa 

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jacku masz może coś z przepisów z selerem naciowym w roli głównej?
Kupiłam pierwszy raz ,zasmakował mi ,ale to co znalazłam to tylko sałatki
Kupiłam pierwszy raz ,zasmakował mi ,ale to co znalazłam to tylko sałatki
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witaj Pestko! Na stronie nr5 znajdziesz dwa przepisy z udziałem selera naciowego: sałatka afrykańska i zupa z zielonego ogórka.
Mam jeszcze ciekawy przepis na seler naciowy. Niestety będzie bez zdjęcia. Nie sugeruj się nazwą potrawy, bo to w istocie są warzywa gotowane i podawane na ciepło więc z typową sałatką mają niewiele wspólnego
SAŁATKA GRECKA GOTOWANA
składniki:
2 cebule
2 marchewki
2 pietruszki
6 łodyg selera naciowego
mała cukinia
2 papryki
4 pomidory
olej
papryka słodka w proszku, sól, pieprz
natka pietruszki (ewent. koperku)
sposób wyk.:
- wszystkie warzywa oczyścić i obrać
- cebulę pokroić w półplasterki, paprykę w paski
- marchewkę i pietruszkę pokroić w słupki
- pozostałe warzywa pokroić w kostkę
- rozgrzać olej w rondlu/woku
- wrzucić cebulę, gdy się podsmaży - paprykę
- po paru minutach marchew, pietruszkę i seler
- jak warzywa zmiękną - dodać cukinię i pomidory
- dodać przyprawy i dusić wolno, by warzywa się nie przypaliły
- przed podaniem posypać natką
rada:
- robię to danie jesienią ze względu na większość warzyw, które wtedy są najlepsze ale można trochę zmodyfikować potrawę, by była użyteczna i teraz (np. zmniejszyć ilość papryki, pomidorów czy wręcz zrezygnować z cukinii)
- to porcja co najmniej dla 4 osób (dla siebie robię o połowę mniejszą i mam na 3 dni)
- twórcy przepisu sugerują, że można jeść na zimno. Ja preferuję tylko na gorąco
Mam jeszcze ciekawy przepis na seler naciowy. Niestety będzie bez zdjęcia. Nie sugeruj się nazwą potrawy, bo to w istocie są warzywa gotowane i podawane na ciepło więc z typową sałatką mają niewiele wspólnego

SAŁATKA GRECKA GOTOWANA
składniki:
2 cebule
2 marchewki
2 pietruszki
6 łodyg selera naciowego
mała cukinia
2 papryki
4 pomidory
olej
papryka słodka w proszku, sól, pieprz
natka pietruszki (ewent. koperku)
sposób wyk.:
- wszystkie warzywa oczyścić i obrać
- cebulę pokroić w półplasterki, paprykę w paski
- marchewkę i pietruszkę pokroić w słupki
- pozostałe warzywa pokroić w kostkę
- rozgrzać olej w rondlu/woku
- wrzucić cebulę, gdy się podsmaży - paprykę
- po paru minutach marchew, pietruszkę i seler
- jak warzywa zmiękną - dodać cukinię i pomidory
- dodać przyprawy i dusić wolno, by warzywa się nie przypaliły
- przed podaniem posypać natką
rada:
- robię to danie jesienią ze względu na większość warzyw, które wtedy są najlepsze ale można trochę zmodyfikować potrawę, by była użyteczna i teraz (np. zmniejszyć ilość papryki, pomidorów czy wręcz zrezygnować z cukinii)
- to porcja co najmniej dla 4 osób (dla siebie robię o połowę mniejszą i mam na 3 dni)
- twórcy przepisu sugerują, że można jeść na zimno. Ja preferuję tylko na gorąco
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Ślicznie Ci dziękuję.Że też ja na to nie wpadłam.Przeciez to prawie jak chińszczyzna lub leczo,które uwielbiam.Masz rację ,że w sezonie można poszaleć warzynie i bardziej smakowo.Lece na 5-tą stronę 
