Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2777
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Raczek pisze:Potrzebuję przepisy na dania bezmięsne,tylko z warzywami.
Możesz coś umieścić w swoim wątku kulinarnym?
Ja także zainteresowana jestem przepisami na bezmięsne dania :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p
Posty: 353
Od: 13 lut 2011, o 09:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Zrobiłam sałatkę afrykańską. Jest super hiper fajna. po prostu miammmmm ;:136
Pozdrawiam Dorota:)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Krzysiek, kaszę jaglaną prażę jak ryż i jem z sosem śliwkowym. To danie na słodko więc kaszę gotuję na mleku z dodatkiem cukru wanilinowego i kurkumy.
A sos: wydrylować śliwki, poddusić w małej ilości wody, dodając cukier (ilość wg uznania, bo ja zawsze daję mniej cukru niż w przepisie. Tutaj wystarczą 2 łyżki). Gdy śliwki się rozpadają - ściągam z ognia i schładzam. Potem dodaję serek toska albo homogenizowany naturalny. Danie niby podaje się na zimno ale mi zimna kasza po prostu nie smakuje więc lekko ją podgrzewam przed polaniem sosem.

Anpio, zgadza się; kasza jaglana dzięki naturalnemu antybiotykowi jest najzdrowszą z kasz ;:108

Raczku, jeden dodatek - powyżej 8-)

AAleksandra, bezmięsnych dań u mnie nie brakuje :)

Giecikowa,cieszę się, że smakowało :tan
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4182
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: kaszuby

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

A jak długo gotuje się te jagły? Inne kasze i ryż gotuję z wodą 1;2 i jak wypiję wadę to pod kocyk na 30 min pod kocyk.
Ciekawe klimaty tu znalazłam ;:3
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj Iza :) Kaszę jaglaną gotuje się tak samo jak ryż :)

Dawno nic nie wstawiałem, to może dziś zupa, która przypomina kompot :lol: Bardziej pasuje jako deser, zwłaszcza latem, bo świetnie chłodzi.

ZUPA Z KIWI Z MIĘTĄ

składniki:
4-5 kiwi
1l wody
20dag cukru
2 garści listków mięty
płaska łyżeczka pieprzu w ziarnkach
cytryna

sposób wyk.:
- ugotować syrop z wody, cukru, mięty i pieprzu
- gotować na małym ogniu ok. 10 minut
- przecedzić i schłodzić
- kiwi obrać i pokroić w drobną kostkę
- część listków mięty drobno posiekać
- wszystko razem wymieszać i dodać do smaku sok z cytryny
- podawać schłodzone

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Jacku niesamowicie oryginalne są te Twoje przepisy, wątek śledzę od początku, sama egzotyka :D Bardzo mi się podoba i na pewno niejeden przepis wypróbuję :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Aga, pamiętasz "Akademię Pana Kleksa". Tytułowy bohater to mój motywator w kulinarnych fantazjach :lol:

Agaroza, miło Cię gościć :) Sporu o kuskus prowadzić nie będę ale poddaję w wątpliwość wniosek z Twojej opinii, że "mączny zapychacz raczej zdrowy nie jest" 8-)
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

przepisy na kasze jaglaną -polecam

http://zpierwszegotloczenia.pl/szukaj/kasza+jaglana
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2020
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Dziewczyny i Chłopaki !
A może pogadalibyśmy o potrawach starych, już prawie zapomnianych, przyprawach rosnących w rowach i na łące ?
OK. Kto pił herbatkę z igieł sosny i jak to w originale się nazywało.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Anpio, dzięki za namiar. Sam chętnie skorzystam.

Krzysiek, pisz śmiało :!: O herbacie z igieł sosny pierwszy raz słyszę :shock: Możesz napisać coś więcej?
Co do starych potraw i dodatków, to powiem Wam, że piję kawę z prażonych żołędzi - napój naszych praprzodków. Kawę tę wyparła kawa zbożowa a potem kawa naturalna i dziś została prawie zupełnie zapomniana.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2020
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Jacku !
Taką herbatkę piłem dwa razy w życiu, zimą. Raz w okolicy Gołdapi - Olecka, drugi raz na Białorusi.
Napoje energetyzujące robią przy niej wysiadkę. Daje kopa.
Napar robi się z młodych igieł sosny.
Ponoć można też na zimno moczyć igiełki i jest jeszcze lepsza, zawiera duże ilości witaminy C.
Nie próbowałem !!!
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Dzięki Krzysiek. Jak będę w puszczy, to nazbieram trochę igeł, jeśli będzie okazja 8-)

Dziś dobry przepis na kapustę czerwoną:

KAPUSTA CZERWONA PO FLAMANDZKU

składniki:
80dag kapusty
5dag rodzynek
2łyżki tłuszczu
0,5szklanki soku z czerwonej porzeczki
sól, cukier, pieprz, sok z cytryny

sposób wyk.:
- kapustę poszatkować i dusić na tłuszczu
- podlewać sokiem, by się nie przypaliła
- pod koniec dodać rodzynki i poddusić do miękkości
- doprawić (cukier może okazać się niepotrzebny, jeśli sok był bardzo słodki)

Obrazek
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

a ja do takiej kapusty dodaję wędzone skrzydełka lub nóżki kurczaka i dusze pod przykryciem.Podaję z ziemniakami.Pycha ..kapusta przechodzi smakiem wędzonki :D
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2020
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

A propos tych już nie robionych w naszych domach specjałów.
Mnie się dzisiaj przypomniały dwie rzeczy :
Musztarda z pieczonych jabłek i gorczycy.
Naleśniki z utartych, gotowanych ziemniaków. Takie bardziej zdecydowane w smaku.
I jeszcze zupa cebulowa, taka lekko słodkawa, z kluseczkami lanymi z samych jaja.

Może wiecie jak to się robi ?
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Pestko, Twoja wersja może wielu osobom przypaść do gustu 8-)

Krzysiek, zainteresowały mnie Twoje naleśniki. Jak rozumieć "z utartych, gotowanych ziemniaków"? Pół na pół? No bo utarte, to raczej surowe ziemniaki. I coś jeszcze do tego?
Zupa cebulowa jest dosyć popularna, choć ja nie znam przepisu.
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”