Ewo, to coś nowego dla mnie i muszę kiedyś spróbować awokado na słodko.
Natomiast moje drzewka awokado są własnej produkcji. Każdą pestkę wsadzam do ziemi i prędzej czy później kiełkuje wiele z nich. Dość dobrze znosi warunki domowe, gdzie muszę je trzymać zimą ale w sezonie uwielbiają stać na zewnątrz. Wtedy ładnie przyrastają a liście cieszą połyskiem i żywą zielenią. Najstarsze liście odpadają zimą i tworzy się zgrabny, prosty pień. Wygląda to naturalnie jak u drzewa. Po ok. pięciu latach zaczynają się rozkrzewiać i taki okaz mam u rodziców. Chociaż nie; sprawdziłem, że jeden młodszy egzemplarz w moim pokoju też już sie rozgałęził.
Po tym przydługim opisie moich doniczkowych eksperymentów - czas na przepis.
Proste danie w sam raz na zimę:
KLUSKI KRAJANE A LA FLACZKI
składniki:
40dag mąki
2 jajka
sól, woda
1 kg mieszanych warzyw korzennych (marchew, pietruszka, seler)
2 cebule
10dag tłuszczu
15dag żółtego sera
3-4 łyżki śmietany
pieprz, ostra papryka, majeranek
sposób wyk.:
- z pierwszych trzech składników wyrobić ciasto jak na pierogi
- rozwałkować, pociąć w paski, a następnie w zapałki
- wrzucać na osolony wrzątek i ugotować
- oczyścić warzywa i poszatkować na tarce o grubych oczkach
- cebule pokroić w półpierścienie
- w rondlu/woku rozgrzać tluszcz i wrzucić cebulę
- jak się lekko przyrumieni - resztę warzyw
- udusić na małym ogniu ewent. podlewając wodą
- pod koniec duszenia dodać śmietanę i przyprawić
- ser zetrzeć na grubych oczkach lub pokroić drobno
- wymieszać kluski z warzywami i serem
- można jeszcze zapiec w piekarniku, posypując bułką tartą i łyżką sera (ale niekoniecznie)
