Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witaj Anka Nie było Waszych wpisów, to i motywacji też, by wklejać nowe potrawy. Ale już się poprawiam
Przepisów arabskich znam sporo, bo każdy kraj wykształcił własną narodową kuchnię z lokalnymi tradycjami i naleciałościami kolonizatorów. Dlatego na tunezyjskim i marokańskim stole tak samo jak we Francji stawiane są dobre wina i bagietki. W Egipcie natomiast jest ogromna różnorodność dań strączkowych i nawet bób podawany jest jako przekąska w kawiarni (do sziszy ).
Tomku, cieszę się, że i tu zajrzałeś Oby moje przepisy były dla Ciebie inspiracją. A jeśli lubisz przepisy wieloskładnikowe, to znajdziesz tu takich wiele.
Dziś jednak przepis o rodzimych korzeniach, bo do arabskich nie mam przygotowanych zdjęć.
KAPUSTA WŁOSKA PANIEROWANA
składniki:
mała główka kapusty włoskiej
2-3 jaja
10dag żółtego sera
1szklanka mleka
1szklanka rosołu
mąka i bułka tarta do panierki
0,5pęczka szczypiorku
2łyżki masła
sól, biały pieprz
olej do smażenia
sposób wyk.:
- kapustę ugotować w całości i przestudzić
- na patelni rozgrzać masło
- dodać 2 płaskie łyżki mąki i zrobić złotą zasmażkę
- wlewać cienkim strumieniem mleko a potem rosół, stale mieszając
- ser utrzeć i wrzucić do sosu
- trzymać na małym ogniu aż ser całkowicie się rozpuści
- doprawić solą i pieprzem
- kapustę podzielić na cząstki wzdłuż (najlepiej na 6 cząstek)
- obtaczać każdą cząstkę dokładnie w mące, a następnie w rozbełtanym jajku i bułce tartej
- trzymać ściśle rękami, by cząstki były zwarte
- smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju
- podawać polane sosem i posypane szczypiorkiem
Przepisów arabskich znam sporo, bo każdy kraj wykształcił własną narodową kuchnię z lokalnymi tradycjami i naleciałościami kolonizatorów. Dlatego na tunezyjskim i marokańskim stole tak samo jak we Francji stawiane są dobre wina i bagietki. W Egipcie natomiast jest ogromna różnorodność dań strączkowych i nawet bób podawany jest jako przekąska w kawiarni (do sziszy ).
Tomku, cieszę się, że i tu zajrzałeś Oby moje przepisy były dla Ciebie inspiracją. A jeśli lubisz przepisy wieloskładnikowe, to znajdziesz tu takich wiele.
Dziś jednak przepis o rodzimych korzeniach, bo do arabskich nie mam przygotowanych zdjęć.
KAPUSTA WŁOSKA PANIEROWANA
składniki:
mała główka kapusty włoskiej
2-3 jaja
10dag żółtego sera
1szklanka mleka
1szklanka rosołu
mąka i bułka tarta do panierki
0,5pęczka szczypiorku
2łyżki masła
sól, biały pieprz
olej do smażenia
sposób wyk.:
- kapustę ugotować w całości i przestudzić
- na patelni rozgrzać masło
- dodać 2 płaskie łyżki mąki i zrobić złotą zasmażkę
- wlewać cienkim strumieniem mleko a potem rosół, stale mieszając
- ser utrzeć i wrzucić do sosu
- trzymać na małym ogniu aż ser całkowicie się rozpuści
- doprawić solą i pieprzem
- kapustę podzielić na cząstki wzdłuż (najlepiej na 6 cząstek)
- obtaczać każdą cząstkę dokładnie w mące, a następnie w rozbełtanym jajku i bułce tartej
- trzymać ściśle rękami, by cząstki były zwarte
- smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju
- podawać polane sosem i posypane szczypiorkiem
- MiCz
- 200p
- Posty: 264
- Od: 15 cze 2007, o 15:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wschowa/lubuskie
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Ja już kilka razy skorzystałam z Twoich przepisów(pychota), a i ten też wykorzystam, bo kapustę lubię pod każdą postacią
Od jakiegoś czasu zaglądam tu regularnie
Od jakiegoś czasu zaglądam tu regularnie
Pozdrawiam Mirka
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Mirko, bardzo się cieszę z tego, co napisałaś Dzięki Tobie, moja pisanina i ten wątek ma sens
A czy lubisz potrawy z ryżu Bo dziś ryż w roli głównej ale z ciekawymi dodatkami
RISOTTO Z GRUSZKĄ I SEREM CAMEMBERT
składniki:
szklanka ryżu
2łyżki masła
cebula
szklanka białego, wytrawnego wina
duża gruszka
krążek sera camembert
2,5szklanki bulionu
2łyżki startego parmezanu
sól, pieprz
wykonanie:
- pokrojoną w kostkę cebulę zaszklić na maśle
- wymieszać z ryżem i winem, i zagotować
- wlać ciepły bulion
- pod koniec gotowania dodać pokrojoną gruszkę i camembert
- doprawić solą i pieprzem
- posypać parmezanem
A czy lubisz potrawy z ryżu Bo dziś ryż w roli głównej ale z ciekawymi dodatkami
RISOTTO Z GRUSZKĄ I SEREM CAMEMBERT
składniki:
szklanka ryżu
2łyżki masła
cebula
szklanka białego, wytrawnego wina
duża gruszka
krążek sera camembert
2,5szklanki bulionu
2łyżki startego parmezanu
sól, pieprz
wykonanie:
- pokrojoną w kostkę cebulę zaszklić na maśle
- wymieszać z ryżem i winem, i zagotować
- wlać ciepły bulion
- pod koniec gotowania dodać pokrojoną gruszkę i camembert
- doprawić solą i pieprzem
- posypać parmezanem
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Heh...Jacku, serwujesz bardzo dziwne, ale i ciekawe połączenia... Może kiedys odważę się coś wypróbować ;) Na razie czytam wnikliwie
- MiCz
- 200p
- Posty: 264
- Od: 15 cze 2007, o 15:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wschowa/lubuskie
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jacku,jestem przekonana, ze wiele osób tu zagląda, tylko nie zastawiają śladu.
Moja rodzinka lubi ryż, kasze,makarony.... właściwie to wszystko lubi . Tylko ze mnie to marna kucharka, nigdy nie lubiłam gotować a najbardziej wymyślać, co ugotować .
Dlatego dzięki, że robisz to za mnie, a ja tylko odgapiam i...do garów! I dziękuję za to, że Twoje przepisy nie są za bardzo wymyślne a i tak przepyszne!
Moja rodzinka lubi ryż, kasze,makarony.... właściwie to wszystko lubi . Tylko ze mnie to marna kucharka, nigdy nie lubiłam gotować a najbardziej wymyślać, co ugotować .
Dlatego dzięki, że robisz to za mnie, a ja tylko odgapiam i...do garów! I dziękuję za to, że Twoje przepisy nie są za bardzo wymyślne a i tak przepyszne!
Pozdrawiam Mirka
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Ja po cichutku podglądam i inspiruje się, choć w domu mam tradycjonalistę, czasem coś upichce innego
Pozdrawiam i dodam, że naprawde piękne fotki robisz tych swoich potraw
Pozdrawiam i dodam, że naprawde piękne fotki robisz tych swoich potraw
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witaj Szamanko Zapewniam Cię, że nie jestem autorem tych przepisów. Ja je tylko testuję, czasem upraszczam i serwuję Wam jako już wypróbowane i tak jak w tytule tego wątku jako "to, co mi smakuje"
Dla jednych "dziwne" będzie oznaczało tajemnicze, kuszące, pociągające, warte spróbowania, a dla innych - niepewne, ryzykowne, podejrzane. Ja należę do pierwszej kategorii ludzi. Mam nadzieję, że Ty też
MiCz, trudno mi uwierzyć, że nie lubisz gotować, a jednocześnie wcielasz w życie przepisy, jakie podaję Bo żeby się bawić w taką niekonwencjonalną kuchnię, to trzeba to - lubić A może nie lubiłaś monotonnych i banalnych potraw To jestem w stanie zrozumieć.
W każdym razie lejesz miód na moje serce. Dziękuję
Anpio7, rozumiem Cię - co innego eksperymentować dla własnej przyjemności i podniebienia, a co innego naginać rodzinkę. Ale może uda Ci się coś przemycić z nowinek, jakie serwuję; najpierw jako dodatek, w małej ilości, a nóż zaskoczą Nic na siłę. Powodzenia
Dla jednych "dziwne" będzie oznaczało tajemnicze, kuszące, pociągające, warte spróbowania, a dla innych - niepewne, ryzykowne, podejrzane. Ja należę do pierwszej kategorii ludzi. Mam nadzieję, że Ty też
MiCz, trudno mi uwierzyć, że nie lubisz gotować, a jednocześnie wcielasz w życie przepisy, jakie podaję Bo żeby się bawić w taką niekonwencjonalną kuchnię, to trzeba to - lubić A może nie lubiłaś monotonnych i banalnych potraw To jestem w stanie zrozumieć.
W każdym razie lejesz miód na moje serce. Dziękuję
Anpio7, rozumiem Cię - co innego eksperymentować dla własnej przyjemności i podniebienia, a co innego naginać rodzinkę. Ale może uda Ci się coś przemycić z nowinek, jakie serwuję; najpierw jako dodatek, w małej ilości, a nóż zaskoczą Nic na siłę. Powodzenia
- MiCz
- 200p
- Posty: 264
- Od: 15 cze 2007, o 15:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wschowa/lubuskie
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Ha! O tym nie pomyślałam, że to zwykłe gotowanie mogło mnie znudzić. Ale jednak, jak przepis jest bardziej skomplikowany, to mnie zniechęca od razu
Za to fotografie dań, to ważna sprawa, przynajmniej dla mnie, bo...kuszą
Za to fotografie dań, to ważna sprawa, przynajmniej dla mnie, bo...kuszą
Pozdrawiam Mirka
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witaj Mirko Zdjęcia są ważne. To nie są ilustracje w jakimś kolorowym piśmie, ale zwyczajne zdjęcia pokazujące, jak potrawa wygląda naprawdę.
Dzisiejszy przepis będzie wymagał większej ilości składników, zwłaszcza przypraw ale warto spróbować (ewentualnie zmniejszyć ich ilość )
SABDŻI (z kuchni indyjskiej)
składniki:
4 ziemniaki
2 marchewki
kalafior (teraz zimą może być mrożony)
puszka groszku
2 pomidory
1łyżeczka czarnej gorczycy
1łyżeczka kminku indyjskiego
0,5łyżeczki anyżu
kilka goździków
szczypta cynamonu
0,5łyżeczki imbiru
0,5łyżeczki kurkumy
szczypta ostrej papryki
0,5łyżeczki mielonej kolendry
1łyżeczka soli
olej do smażenia
sposób wyk.:
- ziemniaki, marchew obrać i pokroić w kostkę
- kalafior podzielić na małe różyczki
- smażyć w gorącym oleju osobno ziemniaki, marchew, kalafior
- przekładać usmażone i odsączone warzywa do osobnego naczynia
- dodać groszek i pokrojone pomidory
- wymieszać z solą i kolendrą
- pozostawić 3 łyżki oleju, na którym smażyły się warzywa na patelni
- na gorący olej wrzucić gorczycę, kminek, anyż i goździki
- jak zaczną "strzelać" dodać imbir, kurkumę, paprykę a na samym końcu cynamon
- usmażone przyprawy wrzucić do warzyw i wymieszać
- posypać zieleniną i podawać ciepłe albo w temp. pokojowej
Dzisiejszy przepis będzie wymagał większej ilości składników, zwłaszcza przypraw ale warto spróbować (ewentualnie zmniejszyć ich ilość )
SABDŻI (z kuchni indyjskiej)
składniki:
4 ziemniaki
2 marchewki
kalafior (teraz zimą może być mrożony)
puszka groszku
2 pomidory
1łyżeczka czarnej gorczycy
1łyżeczka kminku indyjskiego
0,5łyżeczki anyżu
kilka goździków
szczypta cynamonu
0,5łyżeczki imbiru
0,5łyżeczki kurkumy
szczypta ostrej papryki
0,5łyżeczki mielonej kolendry
1łyżeczka soli
olej do smażenia
sposób wyk.:
- ziemniaki, marchew obrać i pokroić w kostkę
- kalafior podzielić na małe różyczki
- smażyć w gorącym oleju osobno ziemniaki, marchew, kalafior
- przekładać usmażone i odsączone warzywa do osobnego naczynia
- dodać groszek i pokrojone pomidory
- wymieszać z solą i kolendrą
- pozostawić 3 łyżki oleju, na którym smażyły się warzywa na patelni
- na gorący olej wrzucić gorczycę, kminek, anyż i goździki
- jak zaczną "strzelać" dodać imbir, kurkumę, paprykę a na samym końcu cynamon
- usmażone przyprawy wrzucić do warzyw i wymieszać
- posypać zieleniną i podawać ciepłe albo w temp. pokojowej
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
No cóż muszę Mirce przyznać rację- zdjęcia kuszą ale cóż- będziemy gotować Teraz tylko spis przypraw i do sklepu
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Nie Jacku, to nie są zwyczajne zdjęcia ;)JacekP pisze:Witaj Mirko Zdjęcia są ważne. To nie są ilustracje w jakimś kolorowym piśmie, ale zwyczajne zdjęcia pokazujące, jak potrawa wygląda naprawdę.
Pomijając ciekawe przepisy, to jeszcze pięknie to pokazujesz ;)
Aż prawie... prawie czuję zapach przez szklany monitor
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6530
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Risotto!!! To jest to!!!
Dzięki za inspirację Dziś będzie jakieś risotto, jeszcze nie wiem jakie, ale na pewno jakieś
Niestety, Sz.M. oprócz kaszy gryczanej żadnych innych kasz, czy dań z ryżu nie chce jeść, dziubnie widelcem i zaraz po obiedzie leci po do kuchni po kanapkę Ale risotto zrobię sobie na lunch (przepraszam za słowo ), będzie całe tylko dla mnie
Dzięki za inspirację Dziś będzie jakieś risotto, jeszcze nie wiem jakie, ale na pewno jakieś
Niestety, Sz.M. oprócz kaszy gryczanej żadnych innych kasz, czy dań z ryżu nie chce jeść, dziubnie widelcem i zaraz po obiedzie leci po do kuchni po kanapkę Ale risotto zrobię sobie na lunch (przepraszam za słowo ), będzie całe tylko dla mnie
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Anka, dzięki Zapomniałem dodać, że z braku kminku indyjskiego (inna nazwa - kumin rzymski) można użyć zwykłego pół na pół z anyżem. Gorczycę czarną też można zastąpić białą ale ta pierwsza lepsza i drobniejsza (jest z sklepach zielarskich)
Szamanko, miło czytać takie opinie Szkoda, że internetem nie możemy przesyłać zapachów, a kuchnia indyjska jest wyjątkowo aromatyczna.
Nalewko, to smutne, co piszesz o braku zainteresowania innymi kaszami a szczególnie ryżem w Twojej rodzinie Kaszę jadam na co dzień, często zamiast pieczywa, a ryż znajduje się w niemal wszystkich kuchniach świata. Dobrze, że chociaż Ty go lubisz
A dziś dla odmiany inne smaki z warzyw w prostym przepisie:
MARCHEW Z OGÓRKIEM ŚWIEŻYM
składniki:
2-3 marchewki
1 długi ogórek
2łyżki masła
3łyżki śmietany
natka pietruszki lub koperku
1łyżka mąki
sól, cukier
wykonanie:
- marchew i ogórek obrać i pokroić w kostkę
- marchew zalać niewielką ilością wrzątku z solą i cukrem
- ugotować do miękkości
- stopić masło i poddusić na nim ogórek
- dodać do marchwi
- mąkę roztrzepać ze śmietaną i zagęścić warzywa
- doprawić, zagotować i posypać natką
Szamanko, miło czytać takie opinie Szkoda, że internetem nie możemy przesyłać zapachów, a kuchnia indyjska jest wyjątkowo aromatyczna.
Nalewko, to smutne, co piszesz o braku zainteresowania innymi kaszami a szczególnie ryżem w Twojej rodzinie Kaszę jadam na co dzień, często zamiast pieczywa, a ryż znajduje się w niemal wszystkich kuchniach świata. Dobrze, że chociaż Ty go lubisz
A dziś dla odmiany inne smaki z warzyw w prostym przepisie:
MARCHEW Z OGÓRKIEM ŚWIEŻYM
składniki:
2-3 marchewki
1 długi ogórek
2łyżki masła
3łyżki śmietany
natka pietruszki lub koperku
1łyżka mąki
sól, cukier
wykonanie:
- marchew i ogórek obrać i pokroić w kostkę
- marchew zalać niewielką ilością wrzątku z solą i cukrem
- ugotować do miękkości
- stopić masło i poddusić na nim ogórek
- dodać do marchwi
- mąkę roztrzepać ze śmietaną i zagęścić warzywa
- doprawić, zagotować i posypać natką