Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Aniu, cieszę się, że Twój M odnalazł sens internetu i że mogłem mieć w tym swój mały udział :lol:

Reniu, Ty zamykać wątek :?: Nawet nie myśl o tym :!: Wpadaj jak najczęściej :)

Dzięki Nalewko za przepis :)

Oto mój pomysł na włoską kapustę:

PRZYSMAK Z WŁOSKIEJ KAPUSTY

składniki:
główka kapusty włoskiej
20dag kiełbasy
4łyżki śmietany
1łyżka masła
1łyżka mąki ziemniaczanej
1łyżka musztardy pikantnej
sól, pieprz
kostka bulionowa
listki melisy

sposób wyk.:
- kapustę ugotować w całości w osolonej wodzie
- kiełbasę pokroić w półplasterki
- na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć kiełbasę
- podlać wrzątkiem z rozpuszczoną kostką bulionową
- mąkę rozmieszać ze śmietaną i zagęścić nią kiełbasę
- doprawić solą, pieprzem i musztardą
- kapustę podzielić na cząstki i polać na talerzu sosem
- udekorować listkami melisy

Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Cisza... ;:19 No dobrze; może ktoś zabłądzi do mnie :)

SAŁATKA Z BAKŁAŻANÓW (z kuchni bułgarskiej)

składniki:
1 bakłażan
1-2 pomidory
1-2 papryki zielone
1 ząbek czosnku
3łyżki oliwy
pęczek naci pietruszki
sól

sposób wyk.:
- papryki i bakłażan opiec w piekarniku w wysokiej temperaturze
- zdjąć skórkę
- oczyścić z nasion (paprykę) i posiekać drobno wszystkie warzywa
- rozetrzeć czosnek
- posiekać pietruszkę
- wymieszać wszystko i doprawić



Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8926
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Elbląg

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Sporo osób tu pewnie zagląda Jacku!
Rzadko piszemy by Twoja książka kucharska nie straciła przejrzystości :wink:
Dzięki za wszystkie przepisy ;:196 Są proste i smaczne ;:108
Szamanka
1000p
1000p
Posty: 1048
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Zaglądamy, zaglądamy...i czekamy na kolejne ciekawe przepisy ;)
Ja osobiście jeszcze nie odważyłam się żadnego wypróbować, ale może w końcu dojrzeję do tej decyzji ;)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Iza, to miło mi, że zaglądacie, ale jak nie ma wpisów, to nic o tym nie wiem i moja motywacja do umieszczania nowych przepisów spada :( Skoro jednak zaglądacie - będzie kolejny przepis :)

Szamanko, dlaczego się nie odważyłaś :?: Masz obawy :?: U mnie te potrawy są na co dzień więc nie obawiaj się - są zjadliwe i z czasem takie jedzonko staje się czymś normalnym :)

Kuchnia arabska, ma niezwykłe smaki, które mogłem spróbować osobiście, podczas podróży. W marokańskim Quarzazate (czyt. Warzazat) nie byłem ale inni podróżnicy i pasjonaci kuchni przywieźli taki oto przepis z tego pięknego miasta w górach Atlasu.

KUSKUS Z QUARZAZATE (z kuchni marokańskiej)

składniki:
kuskus (ilość - 0,5szklanki na osobę)
1łyżka masła
1 cebula (najlepiej czerwona)
garść posiekanej zielonej pietruszki
2-3 pomidory
3 marchewki
2-3 rzepy (może być czarna rzepa lub biała rzodkiew)
0,5kg białej kapusty
45dag dyni (jak nie ma świeżej, może być marynowana)
0,5kg cukinii
1 kiszona cytryna
5łyżek oliwy
0,5łyżeczki kurkumy
0,5łyżeczki imbiru
1łyżeczka kminu rzymskiego
0,5łyżeczki pieprzu
600ml wywaru z warzyw
sól
pasta harissa (jeśli ktoś ma)
płatki migdałów
cynamon

sposób wyk.:
- pokroić w kostkę wszystkie warzywa
- w rondlu/woku rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę
- dodać przyprawy, by się trochę podsmażyły (bez soli)
- po chwili dodać marchew, rzepę, kapustę
- gdy będą mięknąć dodać resztę warzyw
- dusić na małym ogniu, podlewając wywarem z warzyw
- dodać pokrojoną na cząstki cytrynę
- w tym czasie zalać wrzątkiem kuskus, posolić i odstawić pod przykryciem
- przed końcem duszenia dodać do warzyw nać i sól
- na talerze nałożyć kuskus i na to warzywa
- można posypać płatkami migdałowymi i cynamonem

rada:
- nie przejmujcie się, jak któregoś składnika nie będzie; cytrynę kiszoną można zastąpić świeżą, któregoś z warzyw też może zabraknąć, jeśli jest niedostępny
- kuskus robimy tuż przed podaniem, by był ciepły lub trzymamy w piekarniku

Obrazek
Awatar użytkownika
MiCz
200p
200p
Posty: 264
Od: 15 cze 2007, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wschowa/lubuskie

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Jejku, dlaczego dopiero teraz trafiłam na ten wątek ;:223. Jutro robię kotlety z kaszy gryczanej :) A potem po kolei ołatki, paellę, kluseczki marchwiowo-serowe i sałatki, i......trochę przychamuję i poczekam na nowe przepisy :)
Pozdrawiam-Mirka
Pozdrawiam Mirka
Awatar użytkownika
MiCz
200p
200p
Posty: 264
Od: 15 cze 2007, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wschowa/lubuskie

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Co tu tak cicho? Ja odważyłam się i ...syn stwierdził, że "to niemożliwe, żeby w tych kotletach mięsa nie było!" :D Naprawdę dobre!

Pozdrawiam-Mirka
Pozdrawiam Mirka
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj Mirko :!: Cieszę się, że zawitałaś do mnie i spróbowałaś moich przepisów :) A cicho u mnie, bo brak łączności z internetem oraz zimowa apatia skutecznie zniechęcają mnie do wszelkiej aktywności. Przepraszam, wiosną się poprawię :oops:

Dziś jednak zapodam przepis z kuchni indyjskiej

WARZYWA MOKRE

składniki:
5-8 ziemniaków
2 marchewki
1szklanka fasolki szparagowej ewent. innej ugotowanej
kawałek kalafiora ewent. kapusty włoskiej
2-3 pomidory
5łyżek jogurtu
4łyżki oleju
1łyżka kminku indyjskiego ewent. zwykłego
1łyżka anyżu
1łyżka czarnej gorczycy
0,5łyżeczki imbiru
1łyżeczka kurkumy
szczypta papryki ostrej
0,5łyżeczki kozieradki
2liście laurowe
1łyżka cukru
sól
natka pietruszki

sposób wyk.:
-wszystkie warzywa oczyścić, obrać i pokroić w kostkę
-w dużym garnku zagotować 0,5l wody
-wrzucić warzywa i ugotować do miękkości (kalafior i pomidory na samym końcu, by się nie rozgotowały)
-do gotujących się warzyw dodać liście laurowe, kurkumę, sól i cukier
-na małej patelni rozgrzać olej i wrzucać kolejno przyprawy: gorczyca, kminek, anyż, kozieradka, papryka, imbir
-podsmażone przyprawy dodać do warzyw
- wszystko wymieszać wraz z jogurtem
-posypać natką
Obrazek
anka_
ZBANOWANY
Posty: 1601
Od: 12 lip 2010, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Jakiś marazm w tym wątku :roll:

No Jacku zdjęcia z wycieczek rewelacyjne :shock: , a może jakiś przepis udało się przemycić :wink:
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Posty: 1495
Od: 11 lis 2009, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witam. Od razu mówię że za wiele nie gotuję, za to dobrym jedzeniem nie pogardzę. Bardzo sympatyczne te forumowe wątki kulinarne, na które trafiłem, Twój Jacku również, ciekawe przepisy, można się zainspirować, mnie do gustu przypadł KUSKUS Z QUARZAZATE, spróbuję kiedyś powalczyć w kuchni, lubię takie mieszane wieloskładnikowe i kolorowe dania :D

Pozdrawiam Tomek :wit
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj Anka :!: Nie było Waszych wpisów, to i motywacji też, by wklejać nowe potrawy. Ale już się poprawiam :)
Przepisów arabskich znam sporo, bo każdy kraj wykształcił własną narodową kuchnię z lokalnymi tradycjami i naleciałościami kolonizatorów. Dlatego na tunezyjskim i marokańskim stole tak samo jak we Francji stawiane są dobre wina i bagietki. W Egipcie natomiast jest ogromna różnorodność dań strączkowych i nawet bób podawany jest jako przekąska w kawiarni (do sziszy :) ).

Tomku, cieszę się, że i tu zajrzałeś :) Oby moje przepisy były dla Ciebie inspiracją. A jeśli lubisz przepisy wieloskładnikowe, to znajdziesz tu takich wiele.

Dziś jednak przepis o rodzimych korzeniach, bo do arabskich nie mam przygotowanych zdjęć.

KAPUSTA WŁOSKA PANIEROWANA

składniki:
mała główka kapusty włoskiej
2-3 jaja
10dag żółtego sera
1szklanka mleka
1szklanka rosołu
mąka i bułka tarta do panierki
0,5pęczka szczypiorku
2łyżki masła
sól, biały pieprz
olej do smażenia

sposób wyk.:
- kapustę ugotować w całości i przestudzić
- na patelni rozgrzać masło
- dodać 2 płaskie łyżki mąki i zrobić złotą zasmażkę
- wlewać cienkim strumieniem mleko a potem rosół, stale mieszając
- ser utrzeć i wrzucić do sosu
- trzymać na małym ogniu aż ser całkowicie się rozpuści
- doprawić solą i pieprzem
- kapustę podzielić na cząstki wzdłuż (najlepiej na 6 cząstek)
- obtaczać każdą cząstkę dokładnie w mące, a następnie w rozbełtanym jajku i bułce tartej
- trzymać ściśle rękami, by cząstki były zwarte
- smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju
- podawać polane sosem i posypane szczypiorkiem


Obrazek
Awatar użytkownika
MiCz
200p
200p
Posty: 264
Od: 15 cze 2007, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wschowa/lubuskie

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Ja już kilka razy skorzystałam z Twoich przepisów(pychota), a i ten też wykorzystam, bo kapustę lubię pod każdą postacią :)
Od jakiegoś czasu zaglądam tu regularnie :D
Pozdrawiam Mirka
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Mirko, bardzo się cieszę z tego, co napisałaś :D Dzięki Tobie, moja pisanina i ten wątek ma sens ;:167
A czy lubisz potrawy z ryżu :?: Bo dziś ryż w roli głównej ale z ciekawymi dodatkami ;:137

RISOTTO Z GRUSZKĄ I SEREM CAMEMBERT

składniki:
szklanka ryżu
2łyżki masła
cebula
szklanka białego, wytrawnego wina
duża gruszka
krążek sera camembert
2,5szklanki bulionu
2łyżki startego parmezanu
sól, pieprz

wykonanie:
- pokrojoną w kostkę cebulę zaszklić na maśle
- wymieszać z ryżem i winem, i zagotować
- wlać ciepły bulion
- pod koniec gotowania dodać pokrojoną gruszkę i camembert
- doprawić solą i pieprzem
- posypać parmezanem

Obrazek
Szamanka
1000p
1000p
Posty: 1048
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Heh...Jacku, serwujesz bardzo dziwne, ale i ciekawe połączenia... :) Może kiedys odważę się coś wypróbować ;) Na razie czytam wnikliwie :)
Awatar użytkownika
MiCz
200p
200p
Posty: 264
Od: 15 cze 2007, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wschowa/lubuskie

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Jacku,jestem przekonana, ze wiele osób tu zagląda, tylko nie zastawiają śladu.
Moja rodzinka lubi ryż, kasze,makarony.... właściwie to wszystko lubi :D . Tylko ze mnie to marna kucharka, nigdy nie lubiłam gotować a najbardziej wymyślać, co ugotować :oops: .
Dlatego dzięki, że robisz to za mnie, a ja tylko odgapiam i...do garów! I dziękuję za to, że Twoje przepisy nie są za bardzo wymyślne a i tak przepyszne!
Pozdrawiam Mirka
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”