Iza, to miło mi, że zaglądacie, ale jak nie ma wpisów, to nic o tym nie wiem i moja motywacja do umieszczania nowych przepisów spada

Skoro jednak zaglądacie - będzie kolejny przepis
Szamanko, dlaczego się nie odważyłaś

Masz obawy

U mnie te potrawy są na co dzień więc nie obawiaj się - są zjadliwe i z czasem takie jedzonko staje się czymś normalnym
Kuchnia arabska, ma niezwykłe smaki, które mogłem spróbować osobiście, podczas podróży. W marokańskim Quarzazate (czyt. Warzazat) nie byłem ale inni podróżnicy i pasjonaci kuchni przywieźli taki oto przepis z tego pięknego miasta w górach Atlasu.
KUSKUS Z QUARZAZATE (
z kuchni marokańskiej)
składniki:
kuskus (ilość - 0,5szklanki na osobę)
1łyżka masła
1 cebula (najlepiej czerwona)
garść posiekanej zielonej pietruszki
2-3 pomidory
3 marchewki
2-3 rzepy (może być czarna rzepa lub biała rzodkiew)
0,5kg białej kapusty
45dag dyni (jak nie ma świeżej, może być marynowana)
0,5kg cukinii
1 kiszona cytryna
5łyżek oliwy
0,5łyżeczki kurkumy
0,5łyżeczki imbiru
1łyżeczka kminu rzymskiego
0,5łyżeczki pieprzu
600ml wywaru z warzyw
sól
pasta harissa (jeśli ktoś ma)
płatki migdałów
cynamon
sposób wyk.:
- pokroić w kostkę wszystkie warzywa
- w rondlu/woku rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę
- dodać przyprawy, by się trochę podsmażyły (bez soli)
- po chwili dodać marchew, rzepę, kapustę
- gdy będą mięknąć dodać resztę warzyw
- dusić na małym ogniu, podlewając wywarem z warzyw
- dodać pokrojoną na cząstki cytrynę
- w tym czasie zalać wrzątkiem kuskus, posolić i odstawić pod przykryciem
- przed końcem duszenia dodać do warzyw nać i sól
- na talerze nałożyć kuskus i na to warzywa
- można posypać płatkami migdałowymi i cynamonem
rada:
- nie przejmujcie się, jak któregoś składnika nie będzie; cytrynę kiszoną można zastąpić świeżą, któregoś z warzyw też może zabraknąć, jeśli jest niedostępny
- kuskus robimy tuż przed podaniem, by był ciepły lub trzymamy w piekarniku
