Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj Anka :!: Nie było Waszych wpisów, to i motywacji też, by wklejać nowe potrawy. Ale już się poprawiam :)
Przepisów arabskich znam sporo, bo każdy kraj wykształcił własną narodową kuchnię z lokalnymi tradycjami i naleciałościami kolonizatorów. Dlatego na tunezyjskim i marokańskim stole tak samo jak we Francji stawiane są dobre wina i bagietki. W Egipcie natomiast jest ogromna różnorodność dań strączkowych i nawet bób podawany jest jako przekąska w kawiarni (do sziszy :) ).

Tomku, cieszę się, że i tu zajrzałeś :) Oby moje przepisy były dla Ciebie inspiracją. A jeśli lubisz przepisy wieloskładnikowe, to znajdziesz tu takich wiele.

Dziś jednak przepis o rodzimych korzeniach, bo do arabskich nie mam przygotowanych zdjęć.

KAPUSTA WŁOSKA PANIEROWANA

składniki:
mała główka kapusty włoskiej
2-3 jaja
10dag żółtego sera
1szklanka mleka
1szklanka rosołu
mąka i bułka tarta do panierki
0,5pęczka szczypiorku
2łyżki masła
sól, biały pieprz
olej do smażenia

sposób wyk.:
- kapustę ugotować w całości i przestudzić
- na patelni rozgrzać masło
- dodać 2 płaskie łyżki mąki i zrobić złotą zasmażkę
- wlewać cienkim strumieniem mleko a potem rosół, stale mieszając
- ser utrzeć i wrzucić do sosu
- trzymać na małym ogniu aż ser całkowicie się rozpuści
- doprawić solą i pieprzem
- kapustę podzielić na cząstki wzdłuż (najlepiej na 6 cząstek)
- obtaczać każdą cząstkę dokładnie w mące, a następnie w rozbełtanym jajku i bułce tartej
- trzymać ściśle rękami, by cząstki były zwarte
- smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju
- podawać polane sosem i posypane szczypiorkiem


Obrazek
Awatar użytkownika
MiCz
200p
200p
Posty: 264
Od: 15 cze 2007, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wschowa/lubuskie

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Ja już kilka razy skorzystałam z Twoich przepisów(pychota), a i ten też wykorzystam, bo kapustę lubię pod każdą postacią :)
Od jakiegoś czasu zaglądam tu regularnie :D
Pozdrawiam Mirka
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Mirko, bardzo się cieszę z tego, co napisałaś :D Dzięki Tobie, moja pisanina i ten wątek ma sens ;:167
A czy lubisz potrawy z ryżu :?: Bo dziś ryż w roli głównej ale z ciekawymi dodatkami ;:137

RISOTTO Z GRUSZKĄ I SEREM CAMEMBERT

składniki:
szklanka ryżu
2łyżki masła
cebula
szklanka białego, wytrawnego wina
duża gruszka
krążek sera camembert
2,5szklanki bulionu
2łyżki startego parmezanu
sól, pieprz

wykonanie:
- pokrojoną w kostkę cebulę zaszklić na maśle
- wymieszać z ryżem i winem, i zagotować
- wlać ciepły bulion
- pod koniec gotowania dodać pokrojoną gruszkę i camembert
- doprawić solą i pieprzem
- posypać parmezanem

Obrazek
Szamanka
1000p
1000p
Posty: 1049
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Heh...Jacku, serwujesz bardzo dziwne, ale i ciekawe połączenia... :) Może kiedys odważę się coś wypróbować ;) Na razie czytam wnikliwie :)
Awatar użytkownika
MiCz
200p
200p
Posty: 264
Od: 15 cze 2007, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wschowa/lubuskie

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Jacku,jestem przekonana, ze wiele osób tu zagląda, tylko nie zastawiają śladu.
Moja rodzinka lubi ryż, kasze,makarony.... właściwie to wszystko lubi :D . Tylko ze mnie to marna kucharka, nigdy nie lubiłam gotować a najbardziej wymyślać, co ugotować :oops: .
Dlatego dzięki, że robisz to za mnie, a ja tylko odgapiam i...do garów! I dziękuję za to, że Twoje przepisy nie są za bardzo wymyślne a i tak przepyszne!
Pozdrawiam Mirka
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Ja po cichutku podglądam i inspiruje się, choć w domu mam tradycjonalistę, czasem coś upichce innego :)

Pozdrawiam i dodam, że naprawde piękne fotki robisz tych swoich potraw ;:138
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj Szamanko :!: Zapewniam Cię, że nie jestem autorem tych przepisów. Ja je tylko testuję, czasem upraszczam i serwuję Wam jako już wypróbowane i tak jak w tytule tego wątku jako "to, co mi smakuje" :)
Dla jednych "dziwne" będzie oznaczało tajemnicze, kuszące, pociągające, warte spróbowania, a dla innych - niepewne, ryzykowne, podejrzane. Ja należę do pierwszej kategorii ludzi. Mam nadzieję, że Ty też :)

MiCz, trudno mi uwierzyć, że nie lubisz gotować, a jednocześnie wcielasz w życie przepisy, jakie podaję :wink: Bo żeby się bawić w taką niekonwencjonalną kuchnię, to trzeba to - lubić :) A może nie lubiłaś monotonnych i banalnych potraw :?: To jestem w stanie zrozumieć.
W każdym razie lejesz miód na moje serce. Dziękuję ;:196

Anpio7, rozumiem Cię - co innego eksperymentować dla własnej przyjemności i podniebienia, a co innego naginać rodzinkę. Ale może uda Ci się coś przemycić z nowinek, jakie serwuję; najpierw jako dodatek, w małej ilości, a nóż zaskoczą :) Nic na siłę. Powodzenia :wit
Awatar użytkownika
MiCz
200p
200p
Posty: 264
Od: 15 cze 2007, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wschowa/lubuskie

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Ha! O tym nie pomyślałam, że to zwykłe gotowanie mogło mnie znudzić. Ale jednak, jak przepis jest bardziej skomplikowany, to mnie zniechęca od razu :oops:
Za to fotografie dań, to ważna sprawa, przynajmniej dla mnie, bo...kuszą :D
Pozdrawiam Mirka
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj Mirko :!: Zdjęcia są ważne. To nie są ilustracje w jakimś kolorowym piśmie, ale zwyczajne zdjęcia pokazujące, jak potrawa wygląda naprawdę.
Dzisiejszy przepis będzie wymagał większej ilości składników, zwłaszcza przypraw ale warto spróbować (ewentualnie zmniejszyć ich ilość :) )

SABDŻI (z kuchni indyjskiej)

składniki:
4 ziemniaki
2 marchewki
kalafior (teraz zimą może być mrożony)
puszka groszku
2 pomidory
1łyżeczka czarnej gorczycy
1łyżeczka kminku indyjskiego
0,5łyżeczki anyżu
kilka goździków
szczypta cynamonu
0,5łyżeczki imbiru
0,5łyżeczki kurkumy
szczypta ostrej papryki
0,5łyżeczki mielonej kolendry
1łyżeczka soli
olej do smażenia

sposób wyk.:
- ziemniaki, marchew obrać i pokroić w kostkę
- kalafior podzielić na małe różyczki
- smażyć w gorącym oleju osobno ziemniaki, marchew, kalafior
- przekładać usmażone i odsączone warzywa do osobnego naczynia
- dodać groszek i pokrojone pomidory
- wymieszać z solą i kolendrą
- pozostawić 3 łyżki oleju, na którym smażyły się warzywa na patelni
- na gorący olej wrzucić gorczycę, kminek, anyż i goździki
- jak zaczną "strzelać" dodać imbir, kurkumę, paprykę a na samym końcu cynamon
- usmażone przyprawy wrzucić do warzyw i wymieszać
- posypać zieleniną i podawać ciepłe albo w temp. pokojowej


Obrazek
anka_
ZBANOWANY
Posty: 1603
Od: 12 lip 2010, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

No cóż muszę Mirce przyznać rację- zdjęcia kuszą :lol: ale cóż- będziemy gotować ;:36 Teraz tylko spis przypraw i do sklepu ;:108
Szamanka
1000p
1000p
Posty: 1049
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

JacekP pisze:Witaj Mirko :!: Zdjęcia są ważne. To nie są ilustracje w jakimś kolorowym piśmie, ale zwyczajne zdjęcia pokazujące, jak potrawa wygląda naprawdę.
Nie Jacku, to nie są zwyczajne zdjęcia ;)
Pomijając ciekawe przepisy, to jeszcze pięknie to pokazujesz ;)
Aż prawie... prawie czuję zapach przez szklany monitor :wink: :D
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6530
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Risotto!!! To jest to!!!

Dzięki za inspirację :) Dziś będzie jakieś risotto, jeszcze nie wiem jakie, ale na pewno jakieś :lol:

Niestety, Sz.M. oprócz kaszy gryczanej żadnych innych kasz, czy dań z ryżu nie chce jeść, dziubnie widelcem i zaraz po obiedzie leci po do kuchni po kanapkę :evil: Ale risotto zrobię sobie na lunch (przepraszam za słowo :lol: ), będzie całe tylko dla mnie :heja
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Anka, dzięki :) Zapomniałem dodać, że z braku kminku indyjskiego (inna nazwa - kumin rzymski) można użyć zwykłego pół na pół z anyżem. Gorczycę czarną też można zastąpić białą ale ta pierwsza lepsza i drobniejsza (jest z sklepach zielarskich)

Szamanko, miło czytać takie opinie :) Szkoda, że internetem nie możemy przesyłać zapachów, a kuchnia indyjska jest wyjątkowo aromatyczna.

Nalewko, to smutne, co piszesz o braku zainteresowania innymi kaszami a szczególnie ryżem w Twojej rodzinie :( Kaszę jadam na co dzień, często zamiast pieczywa, a ryż znajduje się w niemal wszystkich kuchniach świata. Dobrze, że chociaż Ty go lubisz :)

A dziś dla odmiany inne smaki z warzyw w prostym przepisie:

MARCHEW Z OGÓRKIEM ŚWIEŻYM

składniki:
2-3 marchewki
1 długi ogórek
2łyżki masła
3łyżki śmietany
natka pietruszki lub koperku
1łyżka mąki
sól, cukier

wykonanie:
- marchew i ogórek obrać i pokroić w kostkę
- marchew zalać niewielką ilością wrzątku z solą i cukrem
- ugotować do miękkości
- stopić masło i poddusić na nim ogórek
- dodać do marchwi
- mąkę roztrzepać ze śmietaną i zagęścić warzywa
- doprawić, zagotować i posypać natką

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”