Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2024
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Przejdź się na rynek. Powinnaś dostać u handlarza przypraw, w zielarskim, w sensowniejszych supermarketach.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Mirko, Krzysztof w zasadzie odpowiedział Kozieradkę dostaniesz w każdym zielarskim sklepie. Jeśli będzie w ziarnkach, trzeba ją zmielić jak pieprz. Używam jej często zamiast cebuli. Można więc zrobić zamianę w drugą stronę - cebulę zamiast kozieradki Choć kozieradka jest mniej ostra za to bardziej aromatyczna.
- MiCz
- 200p
- Posty: 264
- Od: 15 cze 2007, o 15:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wschowa/lubuskie
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jacku, dziękuję za podpowiedź, cebuli mam pod dostatkiem Krzysztofie, w naszych małych marketach trudno o takie rzeczy, bo "to im nie schodzi". Jutro jadę do Zielonej Góry na szkolenie, może zdążę tam się zaopatrzyć
Pozdrawiam Mirka
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Mirko dobrze Cię rozumiem W markecie nigdy nie ma czegoś niszowego, co akurat jest mi potrzebne (np. mąka kukurydziana, świeży imbir, sos sojowy, ciecierzyca itd.) więc wybieram większe sklepy czy centra handlowe, gdzie są sklepiki ze "zdrową żywnością".
WARZYWNE LO MEIN (kuchnia azjatycka)
składniki:
250g spaghetti
1 marchew
300g kalafiora
1 zielona papryka
100g fasolki szparagowej
250g sera tofu
3łyżki sosu sojowego
2łyżki oleju sezamowego
olej do smażenia
sposób wyk.:
- spaghetti ugotować
- pociąć marchew w słupki, kalafior w różyczki, paprykę w krążki, fasolkę na mniejsze kawałki
- w woku rozgrzać olej i wrzucić warzywa
- ser pokroić w kostkę i dodać do warzyw
- wolno smażyć, ewentualnie podlewając lekko wodą
- gdy warzywa zmiękną, dodać makaron i sos sojowy
- dokładnie wymieszać i skropić olejem sezamowym
rada: ser tofu, gdy niedostępny, zastąpić mozzarellą, z tym że dodać ją przed końcem smażenia
olej sezamowy niekonieczny (wtedy można smażyć sezam z warzywami)
WARZYWNE LO MEIN (kuchnia azjatycka)
składniki:
250g spaghetti
1 marchew
300g kalafiora
1 zielona papryka
100g fasolki szparagowej
250g sera tofu
3łyżki sosu sojowego
2łyżki oleju sezamowego
olej do smażenia
sposób wyk.:
- spaghetti ugotować
- pociąć marchew w słupki, kalafior w różyczki, paprykę w krążki, fasolkę na mniejsze kawałki
- w woku rozgrzać olej i wrzucić warzywa
- ser pokroić w kostkę i dodać do warzyw
- wolno smażyć, ewentualnie podlewając lekko wodą
- gdy warzywa zmiękną, dodać makaron i sos sojowy
- dokładnie wymieszać i skropić olejem sezamowym
rada: ser tofu, gdy niedostępny, zastąpić mozzarellą, z tym że dodać ją przed końcem smażenia
olej sezamowy niekonieczny (wtedy można smażyć sezam z warzywami)
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 1572
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jacku, mam pytanie dotyczące czosnku w Twoich przepisach. Wszędzie gdzie go używasz jako dodatek do gorących potraw, dusisz go na samym początku z reguły razem z cebulą. A z tego co wiem, przy długiej obróbce termicznej traci swoje właściwości smakowe. Powinno się go dodawać pod koniec gotowania, czy duszenia, wręcz w ostatniej minucie, czosnek nie traci wtedy swoich właściwości. Tak przynajmniej uczyła mnie kiedyś moja Mama.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Pawle, chyba nie przywiązuję wagi do czosnku, bo nie przepadam za nim (szkodzi mi świeży). Używam tylko sproszkowanego i nie zależy mi na mocnym aromacie. Ale masz rację i w pełni się z Tobą zgadzam - czosnek dodaje się na końcu
Prosty przepis z kuchni indyjskiej:
RAITA Z ZIEMNIAKÓW
składniki:
0,5kg ziemniaków
1szklanka gęstego jogurtu
0,5łyżeczki soli
0,5łyżeczki garam masali
szczypta pieprzu kajeńskiego
natka
sposób wyk.:
-ziemniaki ugotować w skórkach, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę
-jogurt rozmieszać z przyprawami
-wymieszać z ziemniakami i posypać natką
rada:
-gdy nie mam garam masali, to mieszam kilka podstawowych jej składników, a są to (podaję w proporcjach, które można przełożyć na łyżeczki albo jak kto woli):
kolendra(4),
kumin rzymski (kminek indyjski)(2),
pieprz(2),
kardamon(2),
goździki(1),
cynamon(2),
gałka muszkatołowa(0,5).
Przyprawy ziarniste mielę w młynku i wszystkie razem mieszam
Prosty przepis z kuchni indyjskiej:
RAITA Z ZIEMNIAKÓW
składniki:
0,5kg ziemniaków
1szklanka gęstego jogurtu
0,5łyżeczki soli
0,5łyżeczki garam masali
szczypta pieprzu kajeńskiego
natka
sposób wyk.:
-ziemniaki ugotować w skórkach, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę
-jogurt rozmieszać z przyprawami
-wymieszać z ziemniakami i posypać natką
rada:
-gdy nie mam garam masali, to mieszam kilka podstawowych jej składników, a są to (podaję w proporcjach, które można przełożyć na łyżeczki albo jak kto woli):
kolendra(4),
kumin rzymski (kminek indyjski)(2),
pieprz(2),
kardamon(2),
goździki(1),
cynamon(2),
gałka muszkatołowa(0,5).
Przyprawy ziarniste mielę w młynku i wszystkie razem mieszam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3675
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jacku-fantastyczne przepisy
Gratuluję zdolności kulinarnych...
Niektóre przepisy bardzo mnie zaintrygowały-zamierzam je wypróbować
Gratuluję zdolności kulinarnych...
Niektóre przepisy bardzo mnie zaintrygowały-zamierzam je wypróbować
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Evluk, dziękuję Po prostu lubię gotować Życzę udanych prób kulinarnych
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Szczaw rośnie niemal wszędzie, to może przyda się taki przepisik:
ZUPA SZCZAWIOWA Z RYŻEM
składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
0,5szklanki ryżu
pęczek szczawiu
2łyżki mąki
0,5szklanki mleka
sól, przyprawy do smaku
sposób wyk.:
- zetrzeć na tarce o grubych oczkach warzywa korzenne
- wrzucić do garnka z wodą i gotować wraz z ryżem
- po kilku minutach wrzucić posiekany szczaw
- rozmieszać mleko z mąką
- gdy ryż będzie miękki, zagęścić mlekiem z mąką
- doprawić
ZUPA SZCZAWIOWA Z RYŻEM
składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
0,5szklanki ryżu
pęczek szczawiu
2łyżki mąki
0,5szklanki mleka
sól, przyprawy do smaku
sposób wyk.:
- zetrzeć na tarce o grubych oczkach warzywa korzenne
- wrzucić do garnka z wodą i gotować wraz z ryżem
- po kilku minutach wrzucić posiekany szczaw
- rozmieszać mleko z mąką
- gdy ryż będzie miękki, zagęścić mlekiem z mąką
- doprawić
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jak zwykle zdjęcie super apetyczne Jacku ;)
Nawet dla mnie, tj. osoby, która szczawiowej nie znosi dzięki troskliwej mamie, która lata temu futrowała swe dzieci zupką szczawiową, "bo zdrowa i pyszna"... ;)
Nawet dla mnie, tj. osoby, która szczawiowej nie znosi dzięki troskliwej mamie, która lata temu futrowała swe dzieci zupką szczawiową, "bo zdrowa i pyszna"... ;)
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witaj Szamanko W kuchni każdy nadmiar, każde "futrowanie" (u nas też się tak mówi ) budzi przesyt, znudzenie, zniechęcenie. Raz w roku szczawiowa wystarczy. Inne przepisy też czekają na swą kolej
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Co prawda, to prawda ;)
No to czekamy na kolejne Twoje pyszne przepisy
P.S. A czy za deserami nie przepadasz? ;)
No to czekamy na kolejne Twoje pyszne przepisy
P.S. A czy za deserami nie przepadasz? ;)
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witaj Szamanko Desery robię rzadko. Ostatnio ciasto gruszkowe. Ale fotki nie cyknąłem
Jakoś tak bardziej lubię przepisy słone. Teraz sezon na dynie i cukinie, to może coś w tym sorcie:
SURÓWKA Z CUKINII
składniki:
0,5kg cukinii
4łyżki oliwy
1łyżeczka soku z cytryny
1łyżeczka musztardy
szczypiorek
sól, pieprz
sposób wyk.:
-cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach
-szczypiorek posiekać
-wymieszać wszystkie składniki
Jakoś tak bardziej lubię przepisy słone. Teraz sezon na dynie i cukinie, to może coś w tym sorcie:
SURÓWKA Z CUKINII
składniki:
0,5kg cukinii
4łyżki oliwy
1łyżeczka soku z cytryny
1łyżeczka musztardy
szczypiorek
sól, pieprz
sposób wyk.:
-cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach
-szczypiorek posiekać
-wymieszać wszystkie składniki