Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2024
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Przejdź się na rynek. Powinnaś dostać u handlarza przypraw, w zielarskim, w sensowniejszych supermarketach.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Mirko, Krzysztof w zasadzie odpowiedział :) Kozieradkę dostaniesz w każdym zielarskim sklepie. Jeśli będzie w ziarnkach, trzeba ją zmielić jak pieprz. Używam jej często zamiast cebuli. Można więc zrobić zamianę w drugą stronę - cebulę zamiast kozieradki 8-) Choć kozieradka jest mniej ostra za to bardziej aromatyczna.
Awatar użytkownika
MiCz
200p
200p
Posty: 264
Od: 15 cze 2007, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wschowa/lubuskie

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Jacku, dziękuję za podpowiedź, cebuli mam pod dostatkiem :) Krzysztofie, w naszych małych marketach trudno o takie rzeczy, bo "to im nie schodzi". Jutro jadę do Zielonej Góry na szkolenie, może zdążę tam się zaopatrzyć :)
Pozdrawiam Mirka
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Mirko dobrze Cię rozumiem ;:108 W markecie nigdy nie ma czegoś niszowego, co akurat jest mi potrzebne (np. mąka kukurydziana, świeży imbir, sos sojowy, ciecierzyca itd.) więc wybieram większe sklepy czy centra handlowe, gdzie są sklepiki ze "zdrową żywnością".

WARZYWNE LO MEIN (kuchnia azjatycka)

składniki:
250g spaghetti
1 marchew
300g kalafiora
1 zielona papryka
100g fasolki szparagowej
250g sera tofu
3łyżki sosu sojowego
2łyżki oleju sezamowego
olej do smażenia

sposób wyk.:
- spaghetti ugotować
- pociąć marchew w słupki, kalafior w różyczki, paprykę w krążki, fasolkę na mniejsze kawałki
- w woku rozgrzać olej i wrzucić warzywa
- ser pokroić w kostkę i dodać do warzyw
- wolno smażyć, ewentualnie podlewając lekko wodą
- gdy warzywa zmiękną, dodać makaron i sos sojowy
- dokładnie wymieszać i skropić olejem sezamowym

rada: ser tofu, gdy niedostępny, zastąpić mozzarellą, z tym że dodać ją przed końcem smażenia
olej sezamowy niekonieczny (wtedy można smażyć sezam z warzywami)

Obrazek
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 1572
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Jacku, mam pytanie dotyczące czosnku w Twoich przepisach. Wszędzie gdzie go używasz jako dodatek do gorących potraw, dusisz go na samym początku z reguły razem z cebulą. A z tego co wiem, przy długiej obróbce termicznej traci swoje właściwości smakowe. Powinno się go dodawać pod koniec gotowania, czy duszenia, wręcz w ostatniej minucie, czosnek nie traci wtedy swoich właściwości. Tak przynajmniej uczyła mnie kiedyś moja Mama.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Pawle, chyba nie przywiązuję wagi do czosnku, bo nie przepadam za nim (szkodzi mi świeży). Używam tylko sproszkowanego i nie zależy mi na mocnym aromacie. Ale masz rację i w pełni się z Tobą zgadzam - czosnek dodaje się na końcu ;:108

Prosty przepis z kuchni indyjskiej:
RAITA Z ZIEMNIAKÓW

składniki:
0,5kg ziemniaków
1szklanka gęstego jogurtu
0,5łyżeczki soli
0,5łyżeczki garam masali
szczypta pieprzu kajeńskiego
natka

sposób wyk.:
-ziemniaki ugotować w skórkach, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę
-jogurt rozmieszać z przyprawami
-wymieszać z ziemniakami i posypać natką

rada:
-gdy nie mam garam masali, to mieszam kilka podstawowych jej składników, a są to (podaję w proporcjach, które można przełożyć na łyżeczki albo jak kto woli):
kolendra(4),
kumin rzymski (kminek indyjski)(2),
pieprz(2),
kardamon(2),
goździki(1),
cynamon(2),
gałka muszkatołowa(0,5).
Przyprawy ziarniste mielę w młynku i wszystkie razem mieszam ;:137

Obrazek
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3675
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Jacku-fantastyczne przepisy ;:108
Gratuluję zdolności kulinarnych...
Niektóre przepisy bardzo mnie zaintrygowały-zamierzam je wypróbować :wit
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Evluk, dziękuję :) Po prostu lubię gotować ;:137 Życzę udanych prób kulinarnych 8-)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Szczaw rośnie niemal wszędzie, to może przyda się taki przepisik:

ZUPA SZCZAWIOWA Z RYŻEM

składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
0,5szklanki ryżu
pęczek szczawiu
2łyżki mąki
0,5szklanki mleka
sól, przyprawy do smaku

sposób wyk.:
- zetrzeć na tarce o grubych oczkach warzywa korzenne
- wrzucić do garnka z wodą i gotować wraz z ryżem
- po kilku minutach wrzucić posiekany szczaw
- rozmieszać mleko z mąką
- gdy ryż będzie miękki, zagęścić mlekiem z mąką
- doprawić

Obrazek
Szamanka
1000p
1000p
Posty: 1049
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Jak zwykle zdjęcie super apetyczne Jacku ;)
Nawet dla mnie, tj. osoby, która szczawiowej nie znosi dzięki troskliwej mamie, która lata temu futrowała swe dzieci zupką szczawiową, "bo zdrowa i pyszna"... ;)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj Szamanko :!: W kuchni każdy nadmiar, każde "futrowanie" (u nas też się tak mówi :tan ) budzi przesyt, znudzenie, zniechęcenie. Raz w roku szczawiowa wystarczy. Inne przepisy też czekają na swą kolej ;:65
Szamanka
1000p
1000p
Posty: 1049
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Co prawda, to prawda ;)
No to czekamy na kolejne Twoje pyszne przepisy :D
P.S. A czy za deserami nie przepadasz? ;)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj Szamanko :!: Desery robię rzadko. Ostatnio ciasto gruszkowe. Ale fotki nie cyknąłem :oops:
Jakoś tak bardziej lubię przepisy słone. Teraz sezon na dynie i cukinie, to może coś w tym sorcie:

SURÓWKA Z CUKINII

składniki:
0,5kg cukinii
4łyżki oliwy
1łyżeczka soku z cytryny
1łyżeczka musztardy
szczypiorek
sól, pieprz

sposób wyk.:
-cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach
-szczypiorek posiekać
-wymieszać wszystkie składniki

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”