
POTRAWKA WĘGIERSKA
składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 30dag kapusty włoskiej
- 10dag fasolki szparagowej
- 2 papryki zielone
- 10dag pieczarek
- 2 pomidory
- 3łyżki oleju
- 0,5łyżeczki majeranku
- 2szklanki soku pomidorowego
- 2łyzki sosu sojowego
- koperek
- sól
- 2łyżki mąki
sposób wyk.:
- posiekać cebulę, rozgnieść czosnek
- podgrzać olej i dusić cebulę i czosnek
- dodać pokrojone papryki
- posiekać marchewki, kapustę
- dodać do warzyw wraz z majerankiem i podlać wodą
- dusić ok 5 min.
- dodać posiekane pieczarki, pomidory, fasolkę i sól
- gotować jeszcze 5 min.
- na końcu dodać sok pomidorowy i sos sojowy
- zagęścić mąką
rada: jak będziemy bardzo wolno gotować, to w zasadzie woda niepotrzebna i wystarczy podlewać sokiem pomidorowym; z tym zagęszczaniem mąką to też jak kto lubi - ja nie zagęszczam

