Ja szukam jak najmłodszych listków mniszka. One są trochę mniej gorzkie ale w sałatce nie jest to uciążliwe. Inne składniki i przyprawy neutralizują goryczkę.
Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Grażynko, Halinko, dziękuję za odwiedziny
Ja szukam jak najmłodszych listków mniszka. One są trochę mniej gorzkie ale w sałatce nie jest to uciążliwe. Inne składniki i przyprawy neutralizują goryczkę.
Ja szukam jak najmłodszych listków mniszka. One są trochę mniej gorzkie ale w sałatce nie jest to uciążliwe. Inne składniki i przyprawy neutralizują goryczkę.
- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1515
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Ilu nowych rzeczy się można dowiedziec dzięki forum
.
W życiu by mi nie przyszło do głowy, aby zrobic surówę z dodatkiem mlecza.
A teraz już wiem - jak powiedział ktoś madry: lepiej późno niz wcale.
Natomiast od kilku lat robię syrop z kwiatów mniszka, a właściwie z samych płatków.
Bardzo moim wnuczkom smakuje, trochę w smaku przypomina miód, tylko jest rzadszy.
Niby można by go bardziej odparować, ale ja tego nie robię.
Praca trochę mozolna, ale efekt super i do tego zdrowo
.
W życiu by mi nie przyszło do głowy, aby zrobic surówę z dodatkiem mlecza.
A teraz już wiem - jak powiedział ktoś madry: lepiej późno niz wcale.
Natomiast od kilku lat robię syrop z kwiatów mniszka, a właściwie z samych płatków.
Bardzo moim wnuczkom smakuje, trochę w smaku przypomina miód, tylko jest rzadszy.
Niby można by go bardziej odparować, ale ja tego nie robię.
Praca trochę mozolna, ale efekt super i do tego zdrowo
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Ewo, syrop z mniszka - fajny pomysł
Ja wolę herbatki ziołowe i napary, dlatego nie robię syropów ale słyszałem wiele dobrego o nich no i podziwiam za cierpliwość
Była gwiazdnica, był mniszek, to dziś kolejny przepis z zastosowaniem "zielska"
- pokrzywy
PALAK KOFTA (z kuchni indyjskiej)
składniki:
45dag pokrzywy
20dag białego sera
1,5 szklanki mąki groszkowej
0,5 łyżeczki imbiru w proszku
szczypta chili
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5 łyżeczki garam masali
0,5 łyżeczki kolendry
szczypta asafoetidy
olej do smażenia
sól
sposób wyk.:
- pokrzywę umyć, obrać listki i posiekać
- 2 łyżki oleju rozgrzać na małej patelni
- podsmażyć na nim krótko przyprawy
- wrzucić pokrzywę i przez chwilę podsmażyć
- zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać z serem
- wystudzić masę
- dodać mąkę groszkową i sól
- rozgrzać na patelni olej (tyle, co na placki)
- nakładać po łyżce masy na patelnię i formować kotleciki
- smażyć z obu tron na złoty kolor.
rada:
- oryginalny przepis jest ze szpinakiem więc, kto ma do niego dostep - może zrobić z nim zamiast pokrzywy
- jeśli trudno dostać mąkę groszkową - można zmielić groch i będziemy ją mieli
- palak kofta w oryginale ma kształt kulisty ale wtedy musimy smażyć ją w głębokim oleju
- trudnodostępne przyprawy możemy pominąć

Była gwiazdnica, był mniszek, to dziś kolejny przepis z zastosowaniem "zielska"
PALAK KOFTA (z kuchni indyjskiej)
składniki:
45dag pokrzywy
20dag białego sera
1,5 szklanki mąki groszkowej
0,5 łyżeczki imbiru w proszku
szczypta chili
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5 łyżeczki garam masali
0,5 łyżeczki kolendry
szczypta asafoetidy
olej do smażenia
sól
sposób wyk.:
- pokrzywę umyć, obrać listki i posiekać
- 2 łyżki oleju rozgrzać na małej patelni
- podsmażyć na nim krótko przyprawy
- wrzucić pokrzywę i przez chwilę podsmażyć
- zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać z serem
- wystudzić masę
- dodać mąkę groszkową i sól
- rozgrzać na patelni olej (tyle, co na placki)
- nakładać po łyżce masy na patelnię i formować kotleciki
- smażyć z obu tron na złoty kolor.
rada:
- oryginalny przepis jest ze szpinakiem więc, kto ma do niego dostep - może zrobić z nim zamiast pokrzywy
- jeśli trudno dostać mąkę groszkową - można zmielić groch i będziemy ją mieli
- palak kofta w oryginale ma kształt kulisty ale wtedy musimy smażyć ją w głębokim oleju
- trudnodostępne przyprawy możemy pominąć

- kogra
- Przyjaciel Forum

- Posty: 36510
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Pokrzywy z serem jeszcze nie jadłam.
Ciekawy przepis.
Zapiszę i wężykiem, wężykiem........
Ja z kolei często dodaję ją do jajecznicy zamiast szczypiorku.
Używam do zup, sosów i soków warzywnych.
Ciekawy przepis.
Zapiszę i wężykiem, wężykiem........
Ja z kolei często dodaję ją do jajecznicy zamiast szczypiorku.
Używam do zup, sosów i soków warzywnych.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Grażynko, nie mam w ogrodzie szpinaku, w sklepie pojawia się bardzo krótko w czerwcu (mrożonego nie biorę pod uwagę) więc gdzie tylko mogę, zastępuję go pokrzywą. Efekty są bardzo dobre. I dużo jej nasuszyłem do picia.
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witajcie! Nieustannie poszukuję nowych smaków i wczoraj w poszukiwaniu nowych zup trafiłem na taką, która od razu podbiła moje podniebienie
ZUPA WESELNA (z kuchni tureckiej)
składniki:
pęczek włoszczyzny lub kostka bulionowa
mięso (w oryginale baranina)
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
2 żółtka
3 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki octu
ostra i słodka papryka
sól
sposób wyk.:
- zrobić wywar z włoszczyzny i mięsa lub rozpuścić kostkę bulionową w 1,5-2 l wrzątku
- mięso zmielić
- odstawić pół szklanki wywaru a resztę zagotować
- z masła i mąki zrobić złotą zasmażkę
- dolewać rosół ciągle mieszając
- dodać mięso zmielone i doprawić solą i papryką ostrą
- żółtka rozetrzeć z sokiem cytryny lub octem
- wymieszać z ostudzonym wywarem i przelać do zupy
- podgrzewać ale nie gotować
- podawać posypane papryką słodką
rada:
- w wersji wegetariańskiej używam bardzo drobnych protein sojowych (wystarczy garść)
- jeśli ocet, to winny (innego nie używam)
- oczywiście natka do posypania jak najbardziej wskazana (akurat wyszedł w ogródku koperek
)
- by całą sprawę uprościć, to zaczynam od zasmażki, potem dolewam wrzątek i dodaję resztę składników

ZUPA WESELNA (z kuchni tureckiej)
składniki:
pęczek włoszczyzny lub kostka bulionowa
mięso (w oryginale baranina)
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
2 żółtka
3 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki octu
ostra i słodka papryka
sól
sposób wyk.:
- zrobić wywar z włoszczyzny i mięsa lub rozpuścić kostkę bulionową w 1,5-2 l wrzątku
- mięso zmielić
- odstawić pół szklanki wywaru a resztę zagotować
- z masła i mąki zrobić złotą zasmażkę
- dolewać rosół ciągle mieszając
- dodać mięso zmielone i doprawić solą i papryką ostrą
- żółtka rozetrzeć z sokiem cytryny lub octem
- wymieszać z ostudzonym wywarem i przelać do zupy
- podgrzewać ale nie gotować
- podawać posypane papryką słodką
rada:
- w wersji wegetariańskiej używam bardzo drobnych protein sojowych (wystarczy garść)
- jeśli ocet, to winny (innego nie używam)
- oczywiście natka do posypania jak najbardziej wskazana (akurat wyszedł w ogródku koperek
- by całą sprawę uprościć, to zaczynam od zasmażki, potem dolewam wrzątek i dodaję resztę składników

- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Zupa weselna zaciekawiła mnie dość mocno - w najbliższych dniach muszę ją ugotować.
Jacku czy masz jakieś ciekawe przepisy z kaszą gryczana w roli głównej ?
Często jemy ją zamiast ziemniaków przy drugim daniu ale chcę zrobić coś takiego co nadawało by się np na ciepłą kolację.
Jacku czy masz jakieś ciekawe przepisy z kaszą gryczana w roli głównej ?
Często jemy ją zamiast ziemniaków przy drugim daniu ale chcę zrobić coś takiego co nadawało by się np na ciepłą kolację.
- MiCz
- 200p

- Posty: 264
- Od: 15 cze 2007, o 15:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wschowa/lubuskie
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Chrystinkrysia na str.4 są kotlety z kaszą, nam bardzo smakują 
Pozdrawiam Mirka
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Mireczko dziękuję - przepis na kotleciki z kaszy gryczanej znam i faktycznie bardzo smaczne.
Od chwili gdy gotuję kaszę gryczaną na mleku a potem prażę na patelni na niewielkiej ilości masła nie mogę nasycić swych głodomorków tak im zasmakowała.
Kiedyś jedli ją raczej z przymusu z racji specyficznego smaku i zapachu, który nie wszystkim odpowiada.
Od chwili gdy gotuję kaszę gryczaną na mleku a potem prażę na patelni na niewielkiej ilości masła nie mogę nasycić swych głodomorków tak im zasmakowała.
Kiedyś jedli ją raczej z przymusu z racji specyficznego smaku i zapachu, który nie wszystkim odpowiada.
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Krysiu, jak się udała zupa weselna
Co do kaszy gryczanej też ją bardzo lubię. Jednak jedynym przepisem na nią to właśnie kotlety gryczane. Mam też inną wersję, która generalnie różni się tym, że ma więcej dodatków (w zależności od potrzeb - słonecznik, pestki dyni, papryka pokrajana w kosteczkę, boczek). A kaszę uprażoną można podawać z różnymi sosami i też za każdym razem będzie inna
Podam np. przepis na SOS BRĄZOWY
Dobrze jest mieć do niego wywar z ugotowanej fasoli, ale ostatecznie można i bez tego.
sposób przyrządzania:
- na patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulę
- dodać łyżkę mąki razowej i podsmażyć trochę
- dodać wywar lub bulion i mieszać, by nie było grudek
- dodać łyżeczkę musztardy, liść laurowy, tymianek, trochę sosu sojowego
- doprawić solą i pieprzem
Dzięki Mirko za czujność
I jeszcze jeden prosty przepis, tym razem na pastę, która jest dobra zarówno do pieczywa, czy jako dip do czipsów itp.
HUMUS (z kuchni indyjskiej)
składniki:
200g ciecierzycy
1 cytryna
2-3 ząbki czosnku
200ml oliwy z oliwek
sól, pieprz
sposób wyk.:
- ciecierzycę namoczyć (najlepiej na noc) i ugotować
- ostudzoną ugnieść lub zmielić
- cytrynę przeturlać kilka razy po stole, przekroić i wycisnąć sok
- dodać resztę składników do pure i utrzeć na gładką masę dodając po trochu oliwę
- można trzymać tydzień w lodówce

Co do kaszy gryczanej też ją bardzo lubię. Jednak jedynym przepisem na nią to właśnie kotlety gryczane. Mam też inną wersję, która generalnie różni się tym, że ma więcej dodatków (w zależności od potrzeb - słonecznik, pestki dyni, papryka pokrajana w kosteczkę, boczek). A kaszę uprażoną można podawać z różnymi sosami i też za każdym razem będzie inna
Podam np. przepis na SOS BRĄZOWY
Dobrze jest mieć do niego wywar z ugotowanej fasoli, ale ostatecznie można i bez tego.
sposób przyrządzania:
- na patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulę
- dodać łyżkę mąki razowej i podsmażyć trochę
- dodać wywar lub bulion i mieszać, by nie było grudek
- dodać łyżeczkę musztardy, liść laurowy, tymianek, trochę sosu sojowego
- doprawić solą i pieprzem
Dzięki Mirko za czujność
I jeszcze jeden prosty przepis, tym razem na pastę, która jest dobra zarówno do pieczywa, czy jako dip do czipsów itp.
HUMUS (z kuchni indyjskiej)
składniki:
200g ciecierzycy
1 cytryna
2-3 ząbki czosnku
200ml oliwy z oliwek
sól, pieprz
sposób wyk.:
- ciecierzycę namoczyć (najlepiej na noc) i ugotować
- ostudzoną ugnieść lub zmielić
- cytrynę przeturlać kilka razy po stole, przekroić i wycisnąć sok
- dodać resztę składników do pure i utrzeć na gładką masę dodając po trochu oliwę
- można trzymać tydzień w lodówce

- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jacku zupa weselna smakowała wszystkim - zrobiłam ją w dniu odwiedzin córki i nawet wnuczka jadła ale dla niej zmiksowałam bo ona uwielbia zupy ala krem.
Śmieszna jest bo np ogórkowej nie lubi ale jak zmiksuję to zajada z apetytem a do tego uwielbia grzanki własnej roboty.
Muszę poszperać za przepisami z kaszy gryczanej bo powinna częściej gościć na naszych stołach ponieważ zawiera dużo krzemu dlatego często do drugiego dania zamiast ziemniaków u nas jest podawana ta kasza.
Śmieszna jest bo np ogórkowej nie lubi ale jak zmiksuję to zajada z apetytem a do tego uwielbia grzanki własnej roboty.
Muszę poszperać za przepisami z kaszy gryczanej bo powinna częściej gościć na naszych stołach ponieważ zawiera dużo krzemu dlatego często do drugiego dania zamiast ziemniaków u nas jest podawana ta kasza.
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witaj Krysiu
Miksowałaś zupę weselną
Tam w zasadzie nie ma co miksować
Ale może mi wyszła taka żadka sama w sobie
O krzemie w kaszy gryczanej nie wiedziałem. Za to wiem o naturalnych antybiotykach w kaszy jaglanej i za to ją cenię. A kasze: manna, kukurydziana i kuskus są stałym elementem moich kolacji (zamiast pieczywa).
O krzemie w kaszy gryczanej nie wiedziałem. Za to wiem o naturalnych antybiotykach w kaszy jaglanej i za to ją cenię. A kasze: manna, kukurydziana i kuskus są stałym elementem moich kolacji (zamiast pieczywa).
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2020
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Dziewczyny ! Jacku !
A jak przyrządzacie kaszę jaglaną i jak ją podajecie ?
Oj, nie jadłem jej już 20 - 25 lat.
A jak przyrządzacie kaszę jaglaną i jak ją podajecie ?
Oj, nie jadłem jej już 20 - 25 lat.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Ja jaglaną robię np. zapiekaną z jabłkami, lub z gulaszem, bądź z warzywami - do wyboru do koloru.
Bardzo zdrowa i o neutralnym smaku więc można z niej zrobić wszystko
Bardzo zdrowa i o neutralnym smaku więc można z niej zrobić wszystko
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- Raczek
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3475
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Elbląg
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Anpio7,potrzebuje pilnie trochę przepisów na dodatki do kaszy jaglanej i gryczanej.
Potrzebuję przepisy na dania bezmięsne,tylko z warzywami.
Możesz coś umieścić w swoim wątku kulinarnym?
Potrzebuję przepisy na dania bezmięsne,tylko z warzywami.
Możesz coś umieścić w swoim wątku kulinarnym?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7



