Ewo, syrop z mniszka - fajny pomysł

Ja wolę herbatki ziołowe i napary, dlatego nie robię syropów ale słyszałem wiele dobrego o nich no i podziwiam za cierpliwość
Była gwiazdnica, był mniszek, to dziś kolejny przepis z zastosowaniem "zielska"

- pokrzywy
PALAK KOFTA (z kuchni indyjskiej)
składniki:
45dag pokrzywy
20dag białego sera
1,5 szklanki mąki groszkowej
0,5 łyżeczki imbiru w proszku
szczypta chili
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5 łyżeczki garam masali
0,5 łyżeczki kolendry
szczypta asafoetidy
olej do smażenia
sól
sposób wyk.:
- pokrzywę umyć, obrać listki i posiekać
- 2 łyżki oleju rozgrzać na małej patelni
- podsmażyć na nim krótko przyprawy
- wrzucić pokrzywę i przez chwilę podsmażyć
- zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać z serem
- wystudzić masę
- dodać mąkę groszkową i sól
- rozgrzać na patelni olej (tyle, co na placki)
- nakładać po łyżce masy na patelnię i formować kotleciki
- smażyć z obu tron na złoty kolor.
rada:
- oryginalny przepis jest ze szpinakiem więc, kto ma do niego dostep - może zrobić z nim zamiast pokrzywy
- jeśli trudno dostać mąkę groszkową - można zmielić groch i będziemy ją mieli
- palak kofta w oryginale ma kształt kulisty ale wtedy musimy smażyć ją w głębokim oleju
- trudnodostępne przyprawy możemy pominąć
