Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
- Ewiczka52
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1306
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
JACKU
Powróciłeś do wątku / proszę dawaj swoje ciekawe przepisy / - bardzo się cieszę ,bo czasem mogę czymś rodzinę zaskoczyć , oczywiście kulinarnie 
Pozdrawiam Ewula
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Grażynko, jeszcze nie próbowałem surówki z dyni i kapusty. Znam tylko takie połączenie ale w wersji gotowanej. Z surówek dyniowych znam jeszcze jedną - ze śliwkami. Też bardzo dobra
Ewo, bardzo się cieszę, że do mnie zaglądasz
Jeśli będzie zainteresowanie, to na pewno będą i nowe przepisy. Choć coraz trudniej mi się połapać, które już były, a które jeszcze nie.
Raczej nie było następującego sposobu na kapustę:
KAPUSTA DUSZONA PO GRECKU
składniki:
kapusta biała (ok. 80dag)
1 cebula
kawałek selera
1-2 pomidory
1-2 marchewki
2 łyżki kaparów
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
sposób wyk.:
- wszystkie warzywa oczyścić i rozdrobnić (seler w zapałkę, marchew w talarki, cebulę w kosteczkę, pomidory w dużą kostkę)
- kapustę poszatkować
- rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę
- włożyć seler, marchew i kapustę
- podsmażyć i poddusić dolewając wody
- gdy trochę zmiękną - dodać pomidory i przyprawić
- na końcu dodać kapary i dusić do miękkości

Ewo, bardzo się cieszę, że do mnie zaglądasz
Raczej nie było następującego sposobu na kapustę:
KAPUSTA DUSZONA PO GRECKU
składniki:
kapusta biała (ok. 80dag)
1 cebula
kawałek selera
1-2 pomidory
1-2 marchewki
2 łyżki kaparów
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
sposób wyk.:
- wszystkie warzywa oczyścić i rozdrobnić (seler w zapałkę, marchew w talarki, cebulę w kosteczkę, pomidory w dużą kostkę)
- kapustę poszatkować
- rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę
- włożyć seler, marchew i kapustę
- podsmażyć i poddusić dolewając wody
- gdy trochę zmiękną - dodać pomidory i przyprawić
- na końcu dodać kapary i dusić do miękkości

- kogra
- Przyjaciel Forum

- Posty: 36510
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Tak zrobionej kapusty jeszcze nie jadłam, więc trzeba będzie spróbować.
Kilka dni temu miałam na obiad twoją kremową z kalafiorem - pycha.
A przymierzam się do zapiekanki warzywnej z dodatkiem grzybów, których mam sporo.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Grażynko, cieszę się, że tu zaglądasz i wypróbowujesz moje przepisy
A że zobowiązałem się w "pogaduchach u Agness" wstawić moje nowe pomysły - czynię to. Może ktoś skorzysta. Mam w tym roku nadmiar dyń więc szukam nowych pomysłów na nie. Oto momysł z książki kucharskiej z 1929 roku
ZUPA Z DYNI PO KOSOWSKU
składniki:
0,5kg dyni
1l bulionu
0,25l przecieru pmidorowego
1łyżka masła
1łyżka mąki
4łyżki śmietany
1 żółtko
szczypta zmielonej gorczycy, cukru i soli
nać pietruszki lub selera
sposób wyk.:
- z masła i mąki zrobić zasmażkę
- wrzucić pokrojoną dynię i poddusić
- wlać bulion, przecier pomidorowy i gotować, aż dynia zacznie się rozpadać
- doprawić
- po zdjęciu z ognia zupę zaciągnąć żółtkiem wymieszanym ze śmietaną
- posypać natką

ZUPA Z DYNI PO KOSOWSKU
składniki:
0,5kg dyni
1l bulionu
0,25l przecieru pmidorowego
1łyżka masła
1łyżka mąki
4łyżki śmietany
1 żółtko
szczypta zmielonej gorczycy, cukru i soli
nać pietruszki lub selera
sposób wyk.:
- z masła i mąki zrobić zasmażkę
- wrzucić pokrojoną dynię i poddusić
- wlać bulion, przecier pomidorowy i gotować, aż dynia zacznie się rozpadać
- doprawić
- po zdjęciu z ognia zupę zaciągnąć żółtkiem wymieszanym ze śmietaną
- posypać natką

- kogra
- Przyjaciel Forum

- Posty: 36510
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Ja robię wersję bez przecieru, za to z dodatkiem serka topionego, cebuli i czosnku.
Dodatkiem są kluseczki z grysiku lub grzanki.
No i zielenina.
Dodatkiem są kluseczki z grysiku lub grzanki.
No i zielenina.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
U mnie w planach na jutro jest zupa z dyni
i z przyjemnością wypróbuję Jacku twój przepis. Lubię nowe smaki. A i wersja Grażynki brzmi ciekawie.
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Grażynko, to już moja czwarta wersja zupy z dyni. I tylko ta jest z przecierem więc smak taki mocno pomidorowy. Mi odpowiada
Aniu, ta wersja zupy dyniowej powinna każdemu smakować, bo najbardziej przypomina klasyczny smak zupy pomidorowej. Jak chcesz bardziej oryginalne smaki, to polecam cofnąć się do wcześniejszych przepisów
A dziś robię ostatnie w tym sezonie danie z cukini - musakę
Właśnie się zapiekła w piekarniku.
I "bye, bye" cukinie do przyszłego lata
Aniu, ta wersja zupy dyniowej powinna każdemu smakować, bo najbardziej przypomina klasyczny smak zupy pomidorowej. Jak chcesz bardziej oryginalne smaki, to polecam cofnąć się do wcześniejszych przepisów
A dziś robię ostatnie w tym sezonie danie z cukini - musakę
I "bye, bye" cukinie do przyszłego lata
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jacku z prawdziwym zainteresowaniem prześledziłam przepis na zupkę, podoba mi się bardzo i na pewno na dniach zrobię
Dziękuję 
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
To jedna z jej zalet, bo łatwiej 'przemycić' coś nowego. Moje towarzystwo oporne na nowości.JacekP pisze:.. . najbardziej przypomina klasyczny smak zupy pomidorowej.
A wcześniejsze przepisy też znam. Ja jestem taką cichą wielbicielką twojego wątku.
- aage
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 9923
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mój Zakątek
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Dynię z domu rodzinnego pamiętam tylko jako pikle...może czas to zmienić 
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Agness, bardzo polecam zupę dyniową. Jest naprawdę pyszna i smak bardzo uniwersalny
Anka, właśnie tak jak napisałem powyżej - smak znajomy, a jednak podstawowy składnik zupełnie inny. Nawet rodzinka się nie zorientuje
Aage, pikle mówisz?
No tak, dynię zepchnięto do kawałków w marynacie na wykałaczkach albo ozdoby haloweenowej
Zachęcam do odczarowania tego smakowitego warzywa
Podałem już sporo przepisów na dynię
Ale teraz mam pod ręką coś z dzisiejszego mojego obiadku
FILECIKI Z JARZĘBINĄ
składniki:
40dag filetów rybnych
1 jajko
0,5szklanki mąki
3/4szklanki mleka
30dag przemrożonej jarzębiny
0,5szklanki cukru
sól, pieprz
olej do smażenia
sposób wyk.:
- mąkę zmieszać z jajkiem i mlekiem
- dodać sól i pierz
- kawałki filetów maczać w cieście i usmażyć na złoty kolor
- jarzębinę usmażyć z cukrem
- polać fileciki przed podaniem
rada:
- rybę zastępuję kotletami sojowymi

Anka, właśnie tak jak napisałem powyżej - smak znajomy, a jednak podstawowy składnik zupełnie inny. Nawet rodzinka się nie zorientuje
Aage, pikle mówisz?
Ale teraz mam pod ręką coś z dzisiejszego mojego obiadku
FILECIKI Z JARZĘBINĄ
składniki:
40dag filetów rybnych
1 jajko
0,5szklanki mąki
3/4szklanki mleka
30dag przemrożonej jarzębiny
0,5szklanki cukru
sól, pieprz
olej do smażenia
sposób wyk.:
- mąkę zmieszać z jajkiem i mlekiem
- dodać sól i pierz
- kawałki filetów maczać w cieście i usmażyć na złoty kolor
- jarzębinę usmażyć z cukrem
- polać fileciki przed podaniem
rada:
- rybę zastępuję kotletami sojowymi

- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jacku niesamowicie ciekawy ten dodatek jarzębiny..... czy to do ryby, czy do kotlecików sojowych.... Masz naprawdę niecodzienną i niesamowicie oryginalną kuchnię.... wiem, wiem.... pisałam już wielokrotnie... ale przy każdym kolejnym Twoim przepisie, te słowa cisną mi się na usta
Ja jeszcze baaardzo czekam na przepis na musakę
Ja jeszcze baaardzo czekam na przepis na musakę
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Agnieszko, bardzo się cieszę, że zaglądasz do mnie, a dzięki Twoim "Pogaduchom" trochę się wkręciłem w te domowe sprawy. Zresztą na zewnątrz już mało pracy, to człowiek sobie szuka zajęć w domu.
Jarzębina nie traci swego specyficznego smaku, choć po przemrożeniu jest zjadliwa. Doskonale nadaje się do urozmaicenia smaku potraw mdłych no i w ogóle taki odmienny smak nagle się pojawia
Kiedyś jadłem jarzębinę w czekoladzie i to było pyszne!
A dziś obiecana:
MUSAKA Z CUKINII
składniki:
0,5-0,75dag cukinii
2-3 pomidory
cebula
3-4 ziemniaki
1-2 ząbki czosnku
po łyżeczce bazylii, tymianku
szczypta rozmarynu, gałki muszkatołowej
3-4łyżki śmietany
2 jajka
10dag żółtego sera
sól, pieprz
sposób wyk.:
- cukinię i ziemniaki obrane pokroić w plasterki
- obrać i posiekać cebulę i czosnek
- zeszklić na oliwie i dodać posiekane pomidory
- gotować do uzyskania gęstego sosu
- doprawić solą i pieprzem
- jajka roztrzepać ze śmietaną, startym serem, pieprzem i gałką muszkatołową
- natłuścić naczynie do zapiekania
- układać warstwami cukinię, sos pomidorowy, ziemniaki, sos śmietanowy
- każdą warstwę posolić i posypać bazylią, tymiankiem i rozmarynem
- piec 40 min. w temp. 180st.

Jarzębina nie traci swego specyficznego smaku, choć po przemrożeniu jest zjadliwa. Doskonale nadaje się do urozmaicenia smaku potraw mdłych no i w ogóle taki odmienny smak nagle się pojawia
A dziś obiecana:
MUSAKA Z CUKINII
składniki:
0,5-0,75dag cukinii
2-3 pomidory
cebula
3-4 ziemniaki
1-2 ząbki czosnku
po łyżeczce bazylii, tymianku
szczypta rozmarynu, gałki muszkatołowej
3-4łyżki śmietany
2 jajka
10dag żółtego sera
sól, pieprz
sposób wyk.:
- cukinię i ziemniaki obrane pokroić w plasterki
- obrać i posiekać cebulę i czosnek
- zeszklić na oliwie i dodać posiekane pomidory
- gotować do uzyskania gęstego sosu
- doprawić solą i pieprzem
- jajka roztrzepać ze śmietaną, startym serem, pieprzem i gałką muszkatołową
- natłuścić naczynie do zapiekania
- układać warstwami cukinię, sos pomidorowy, ziemniaki, sos śmietanowy
- każdą warstwę posolić i posypać bazylią, tymiankiem i rozmarynem
- piec 40 min. w temp. 180st.

- tu.ja
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 8924
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Elbląg
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Rozszalałeś się z przepisami
Superowo! Wszystko wygląda pysznie. Chyba zacznę próbowanie od zup. Na jesienne chłody są idealne.
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witaj Izo! Nie tylko wygląda ale i smakuje
Zdjęcia amatorskie ale chcę, by choć trochę wspierały moje wypociny w tym wątku
Ja też przekonałem się do zup i poznałem całkiem sporo nowych. Fajne w zupach jest to, że można ugotować na kilka dni i z głowy. Poza tym jak piszesz - super rozgrzewają, co w moim zimnym lokum nie jest bez znaczenia
Ale dziś nie przygotowałem zupy tylko obiecane u Agness w wątku:
SELERY PO FRANCUSKU
składniki:
40dag selera (korzeń)
1-2 łyżki masła
0,3szklanki białego wytrawnego wina
1łyżka mąki
natka do posypania
sól, cukier
sposób wyk.:
- seler obrać i pokroić w plastry lub w kostkę
- zalać wrzątkiem z sola i cukrem i gotować przez 5 minut
- przełożyć do roztopionego masła i lekko podsmażyć
- wlać wino i dusić
- zagęścić (jeśli potrzeba) mąką
- posypać natką

Ja też przekonałem się do zup i poznałem całkiem sporo nowych. Fajne w zupach jest to, że można ugotować na kilka dni i z głowy. Poza tym jak piszesz - super rozgrzewają, co w moim zimnym lokum nie jest bez znaczenia
Ale dziś nie przygotowałem zupy tylko obiecane u Agness w wątku:
SELERY PO FRANCUSKU
składniki:
40dag selera (korzeń)
1-2 łyżki masła
0,3szklanki białego wytrawnego wina
1łyżka mąki
natka do posypania
sól, cukier
sposób wyk.:
- seler obrać i pokroić w plastry lub w kostkę
- zalać wrzątkiem z sola i cukrem i gotować przez 5 minut
- przełożyć do roztopionego masła i lekko podsmażyć
- wlać wino i dusić
- zagęścić (jeśli potrzeba) mąką
- posypać natką


