Agnieszko, bardzo się cieszę, że zaglądasz do mnie, a dzięki Twoim "Pogaduchom" trochę się wkręciłem w te domowe sprawy. Zresztą na zewnątrz już mało pracy, to człowiek sobie szuka zajęć w domu.
Jarzębina nie traci swego specyficznego smaku, choć po przemrożeniu jest zjadliwa. Doskonale nadaje się do urozmaicenia smaku potraw mdłych no i w ogóle taki odmienny smak nagle się pojawia

Kiedyś jadłem jarzębinę w czekoladzie i to było pyszne!
A dziś obiecana:
MUSAKA Z CUKINII
składniki:
0,5-0,75dag cukinii
2-3 pomidory
cebula
3-4 ziemniaki
1-2 ząbki czosnku
po łyżeczce bazylii, tymianku
szczypta rozmarynu, gałki muszkatołowej
3-4łyżki śmietany
2 jajka
10dag żółtego sera
sól, pieprz
sposób wyk.:
- cukinię i ziemniaki obrane pokroić w plasterki
- obrać i posiekać cebulę i czosnek
- zeszklić na oliwie i dodać posiekane pomidory
- gotować do uzyskania gęstego sosu
- doprawić solą i pieprzem
- jajka roztrzepać ze śmietaną, startym serem, pieprzem i gałką muszkatołową
- natłuścić naczynie do zapiekania
- układać warstwami cukinię, sos pomidorowy, ziemniaki, sos śmietanowy
- każdą warstwę posolić i posypać bazylią, tymiankiem i rozmarynem
- piec 40 min. w temp. 180st.
