Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1306
Od: 1 lut 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

JACKU :wit Powróciłeś do wątku / proszę dawaj swoje ciekawe przepisy / - bardzo się cieszę ,bo czasem mogę czymś rodzinę zaskoczyć , oczywiście kulinarnie ;:333
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Grażynko, jeszcze nie próbowałem surówki z dyni i kapusty. Znam tylko takie połączenie ale w wersji gotowanej. Z surówek dyniowych znam jeszcze jedną - ze śliwkami. Też bardzo dobra 8-)

Ewo, bardzo się cieszę, że do mnie zaglądasz :) Jeśli będzie zainteresowanie, to na pewno będą i nowe przepisy. Choć coraz trudniej mi się połapać, które już były, a które jeszcze nie.
Raczej nie było następującego sposobu na kapustę:

KAPUSTA DUSZONA PO GRECKU

składniki:
kapusta biała (ok. 80dag)
1 cebula
kawałek selera
1-2 pomidory
1-2 marchewki
2 łyżki kaparów
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

sposób wyk.:
- wszystkie warzywa oczyścić i rozdrobnić (seler w zapałkę, marchew w talarki, cebulę w kosteczkę, pomidory w dużą kostkę)
- kapustę poszatkować
- rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę
- włożyć seler, marchew i kapustę
- podsmażyć i poddusić dolewając wody
- gdy trochę zmiękną - dodać pomidory i przyprawić
- na końcu dodać kapary i dusić do miękkości

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 36510
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Cieszyn

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

;:224 ależ smakowicie to wygląda.
Tak zrobionej kapusty jeszcze nie jadłam, więc trzeba będzie spróbować.
Kilka dni temu miałam na obiad twoją kremową z kalafiorem - pycha. ;:170
A przymierzam się do zapiekanki warzywnej z dodatkiem grzybów, których mam sporo.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Grażynko, cieszę się, że tu zaglądasz i wypróbowujesz moje przepisy :tan A że zobowiązałem się w "pogaduchach u Agness" wstawić moje nowe pomysły - czynię to. Może ktoś skorzysta. Mam w tym roku nadmiar dyń więc szukam nowych pomysłów na nie. Oto momysł z książki kucharskiej z 1929 roku 8-)

ZUPA Z DYNI PO KOSOWSKU

składniki:
0,5kg dyni
1l bulionu
0,25l przecieru pmidorowego
1łyżka masła
1łyżka mąki
4łyżki śmietany
1 żółtko
szczypta zmielonej gorczycy, cukru i soli
nać pietruszki lub selera

sposób wyk.:
- z masła i mąki zrobić zasmażkę
- wrzucić pokrojoną dynię i poddusić
- wlać bulion, przecier pomidorowy i gotować, aż dynia zacznie się rozpadać
- doprawić
- po zdjęciu z ognia zupę zaciągnąć żółtkiem wymieszanym ze śmietaną
- posypać natką

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 36510
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Cieszyn

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Ja robię wersję bez przecieru, za to z dodatkiem serka topionego, cebuli i czosnku. :uszy
Dodatkiem są kluseczki z grysiku lub grzanki.
No i zielenina.
Grażyna.
kogro-linki
anka_
ZBANOWANY
Posty: 1601
Od: 12 lip 2010, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

U mnie w planach na jutro jest zupa z dyni :D i z przyjemnością wypróbuję Jacku twój przepis. Lubię nowe smaki. A i wersja Grażynki brzmi ciekawie.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Grażynko, to już moja czwarta wersja zupy z dyni. I tylko ta jest z przecierem więc smak taki mocno pomidorowy. Mi odpowiada 8-)

Aniu, ta wersja zupy dyniowej powinna każdemu smakować, bo najbardziej przypomina klasyczny smak zupy pomidorowej. Jak chcesz bardziej oryginalne smaki, to polecam cofnąć się do wcześniejszych przepisów ;:173

A dziś robię ostatnie w tym sezonie danie z cukini - musakę ;:173 Właśnie się zapiekła w piekarniku.
I "bye, bye" cukinie do przyszłego lata :!:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Jacku z prawdziwym zainteresowaniem prześledziłam przepis na zupkę, podoba mi się bardzo i na pewno na dniach zrobię :D Dziękuję :wit
anka_
ZBANOWANY
Posty: 1601
Od: 12 lip 2010, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

JacekP pisze:.. . najbardziej przypomina klasyczny smak zupy pomidorowej.
To jedna z jej zalet, bo łatwiej 'przemycić' coś nowego. Moje towarzystwo oporne na nowości.
A wcześniejsze przepisy też znam. Ja jestem taką cichą wielbicielką twojego wątku. ;:131
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9923
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mój Zakątek

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Dynię z domu rodzinnego pamiętam tylko jako pikle...może czas to zmienić :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Agness, bardzo polecam zupę dyniową. Jest naprawdę pyszna i smak bardzo uniwersalny 8-)

Anka, właśnie tak jak napisałem powyżej - smak znajomy, a jednak podstawowy składnik zupełnie inny. Nawet rodzinka się nie zorientuje 8-)

Aage, pikle mówisz? ;:224 No tak, dynię zepchnięto do kawałków w marynacie na wykałaczkach albo ozdoby haloweenowej :evil: Zachęcam do odczarowania tego smakowitego warzywa ;:108 Podałem już sporo przepisów na dynię 8-)

Ale teraz mam pod ręką coś z dzisiejszego mojego obiadku ;:173

FILECIKI Z JARZĘBINĄ

składniki:
40dag filetów rybnych
1 jajko
0,5szklanki mąki
3/4szklanki mleka
30dag przemrożonej jarzębiny
0,5szklanki cukru
sól, pieprz
olej do smażenia

sposób wyk.:
- mąkę zmieszać z jajkiem i mlekiem
- dodać sól i pierz
- kawałki filetów maczać w cieście i usmażyć na złoty kolor
- jarzębinę usmażyć z cukrem
- polać fileciki przed podaniem

rada:
- rybę zastępuję kotletami sojowymi

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Jacku niesamowicie ciekawy ten dodatek jarzębiny..... czy to do ryby, czy do kotlecików sojowych.... Masz naprawdę niecodzienną i niesamowicie oryginalną kuchnię.... wiem, wiem.... pisałam już wielokrotnie... ale przy każdym kolejnym Twoim przepisie, te słowa cisną mi się na usta :D
Ja jeszcze baaardzo czekam na przepis na musakę ;:224
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Agnieszko, bardzo się cieszę, że zaglądasz do mnie, a dzięki Twoim "Pogaduchom" trochę się wkręciłem w te domowe sprawy. Zresztą na zewnątrz już mało pracy, to człowiek sobie szuka zajęć w domu.
Jarzębina nie traci swego specyficznego smaku, choć po przemrożeniu jest zjadliwa. Doskonale nadaje się do urozmaicenia smaku potraw mdłych no i w ogóle taki odmienny smak nagle się pojawia 8-) Kiedyś jadłem jarzębinę w czekoladzie i to było pyszne!
A dziś obiecana:

MUSAKA Z CUKINII

składniki:
0,5-0,75dag cukinii
2-3 pomidory
cebula
3-4 ziemniaki
1-2 ząbki czosnku
po łyżeczce bazylii, tymianku
szczypta rozmarynu, gałki muszkatołowej
3-4łyżki śmietany
2 jajka
10dag żółtego sera
sól, pieprz

sposób wyk.:
- cukinię i ziemniaki obrane pokroić w plasterki
- obrać i posiekać cebulę i czosnek
- zeszklić na oliwie i dodać posiekane pomidory
- gotować do uzyskania gęstego sosu
- doprawić solą i pieprzem
- jajka roztrzepać ze śmietaną, startym serem, pieprzem i gałką muszkatołową
- natłuścić naczynie do zapiekania
- układać warstwami cukinię, sos pomidorowy, ziemniaki, sos śmietanowy
- każdą warstwę posolić i posypać bazylią, tymiankiem i rozmarynem
- piec 40 min. w temp. 180st.

Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8926
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Elbląg

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Rozszalałeś się z przepisami ;:oj Superowo! Wszystko wygląda pysznie. Chyba zacznę próbowanie od zup. Na jesienne chłody są idealne.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj Izo! Nie tylko wygląda ale i smakuje ;:173 Zdjęcia amatorskie ale chcę, by choć trochę wspierały moje wypociny w tym wątku ;:170
Ja też przekonałem się do zup i poznałem całkiem sporo nowych. Fajne w zupach jest to, że można ugotować na kilka dni i z głowy. Poza tym jak piszesz - super rozgrzewają, co w moim zimnym lokum nie jest bez znaczenia ;:173
Ale dziś nie przygotowałem zupy tylko obiecane u Agness w wątku:

SELERY PO FRANCUSKU

składniki:
40dag selera (korzeń)
1-2 łyżki masła
0,3szklanki białego wytrawnego wina
1łyżka mąki
natka do posypania
sól, cukier

sposób wyk.:
- seler obrać i pokroić w plastry lub w kostkę
- zalać wrzątkiem z sola i cukrem i gotować przez 5 minut
- przełożyć do roztopionego masła i lekko podsmażyć
- wlać wino i dusić
- zagęścić (jeśli potrzeba) mąką
- posypać natką

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”