Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1060
Od: 30 mar 2010, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Zrobione :), mnie bardzo smakuje, ciekawe, jak będzie smakowało rodzinie...
Dopisuję dzień później: dzięki Jacku - wszystkim bardzo smakowało ;:196 ( tylko zamiast śmietany dałam jogurt, bo tylko to miałam)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

No to się cieszę Marysiu :D Najważniejsze, że smakowało, a jak zrobisz w sezonie ze świeżymi ogórkami i młodą marchwią a do tego świeżutki koperek, to będzie jeszcze lepsze ;:108
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witajcie! Wiosna za pasem, to może coś na tę porę:

SURÓWKA WIOSENNA Z GRZANKAMI

składniki:
2-3 kromki chleba
2 pomidory
1 ogórek
pęczek rzodkiewek
natka pietruszki lub koperku
3łyżki oliwy
sok z cytryny
sól, pieprz
mięta świeża lub suszona
kolendra
czosnek granulowany

sposób wyk.:
- z chleba zrobić złociste grzanki (najlepiej upiec w piekarniku)
- warzywa pokroić
- zrobić sos z oliwy, soku z cytryny i przypraw
- wymieszać warzywa wraz z natką i polać sosem
- posypać grzankami

Obrazek
Szamanka
1000p
1000p
Posty: 1049
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Mmmm...super, mam ślinotok :) To na pewno przetestuję :P

Jacku, mam pytanie - zaczytując się przepisami różnymi po internecie skusiłam się ostatnio w sklepie na zakup korzenia imbiru. Nigdy nie miałam z nim do czynienia i muszę przyznać, że zupełnie mnie zaskoczył jego smak... Ostry i wyrazisty...nie wiem co teraz z nim zrobić :P W smaku jak dla mnie jest paskudny...
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6531
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Bo to tylko przyprawa, trzeba go dodawać po troszeczku do dań... Ale nadaje im cudny zapach...

Najlepiej umyj, osusz i zapakuj do zamrażalnika, a potem w miarę potrzeby będziesz go sobie ścierała na tarce do potrawy, albo skrawała plasterki, czy co tam jeszcze. Nawet obierać go nie trzeba :)

Zdarzyło mi się ugotować z dodatkiem imbiru rosół, zupę pomidorową, dyniową, krupnik, makarony z sosami mięsnymi czy warzywnymi, nie mówiąc już o nalewce imbirowej, a też o pasztecie czy pierniku z dodatkiem imbiru kandyzowanego. Uwielbiam imbir, ale po troszeczku :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj Szamanko :!: Właściwie Nalewka odpowiedziała w temacie imbiru :) Dodam tylko, że można go również przechowywać luzem, bez mrożenia czy nawet chłodzenia. Zachowuje bardzo długo świeżość, i staram się zawsze kawałek imbiru mieć pod ręką. W przeciwieństwie do Nalewki zawsze imbir obieram. Łatwo się cienko obiera i straty są minimalne.

Dziś przepis z kuchni egipskiej ale raczej pseudoegipski. Po prostu ktoś go tak nazwał.

GULASZ EGIPSKI

składniki:
1 zielona papryka
1 szklanka kukurydzy
1 szklanka fasoli
2 pomidory
1 mała cukinia
zielona pietruszka
1 cebula
olej
sól, pieprz

sposób wyk.:
- fasolę wcześniej namoczyć i ugotować
- posiekać paprykę i cebulę
- rozgrzać w rondlu olej i podsmażyć paprykę i cebulę
- pokroić w kostkę cukinię i dodać do rondla
- dodać resztę warzyw, a na końcu posiekane pomidory
- doprawić
- przed podaniem posypać natką

rada:
- tak jak na zdjęciu używam latem fasolki szparagowej
- można zamiast pomidorów użyć koncentratu pomidorowego

Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witam! Nie wiem, czy ktoś tu zagląda ale może zachęcę kogoś nowym przepisem. Dziś z kuchni bałkańskiej. Trudno powiedzieć dokładnie, z którego kraju, bo to stare przepisy opatrzone tytułem "Kuchnia Jugosłowiańska" ;:137

DUSZONE PORY

składniki:
2-3 pory (ok.50dag)
10dag ryżu
2-3 pomidory
1mała ostra papryka (ewent. pół łyżeczki sproszkowanej)
oliwa
cytryna
sól
natka pietruszki

sposób przyrządzania:
- pory oczyścić, przekroić na pół i posiekać (grubiej niż na sałatkę)
- w rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć pory
- dodać ostrą paprykę
- dodać ryż i zalać wrzątkiem (dwa razy więcej niż ryżu)
- jak wchłonie część wody, dodać pokrojone pomidory
- bardzo wolno gotować lub wstawić do piekarnika
- doprawić solą i skropić sokiem z cytryny
- posypać natką przed podaniem

Obrazek
anka_
ZBANOWANY
Posty: 1603
Od: 12 lip 2010, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Ależ Jacku dużo osób zagląda ;:108 I korzysta ;:137 Ja miałam okazję wypróbować większość z twoich rewelacyjnych przepisów ;:180
Szamanka
1000p
1000p
Posty: 1049
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Wygląda aromatycznie ;) Może się skuszę... :P
Zastanawiam się tylko czy mogą być pomidory z puszki? Świeże ze sklepu w ogóle nie mają smaku pomidora :roll:

A co do imbiru - w telewizji często widziałam, że obierają go łyżeczką ;)
Piszesz Jacku, że on długo jest świeży... Nie wiem tylko czy u mnie wystarczająco długo taki będzie, bo jeszcze nie miałam go do czego dodać :wink: Więc może jednak go zamrożę, bo szkoda żeby się zmarnował...
Ale żeby nawet do rosołu go dawać? :shock: Ciekawe....
Awatar użytkownika
MiCz
200p
200p
Posty: 264
Od: 15 cze 2007, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wschowa/lubuskie

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Zaglądamy, zaglądamy i ...korzystamy :D
Pozdrawiam Mirka
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Anka, bardzo się cieszę :heja To daje mi motywację, by kontynuować wątek :)

Szamanko, oczywiście mogą być pomidory z puszki. Jednak powiem szczerze, że różnica smaku w potrawach gotowanych niewielka, a szybciej się rozwala w cieple. Zrobisz jak uważasz ale aromatyczny pomidor ma sens tylko na świeżo.
Myślę, że mrożenie imbiru ma sens i nie popsuje jego smaku. Ja też mrożę niektóre produkty, których nie jestem w stanie od razu zużyć, np. drożdże, grzyby itp.

Bardzo dziękuję MiCz :)

To dziś oryginalna potrawa, która po lekkiej przeróbce świetnie wpisuje się w wiosenne menu:

POTRAWKA Z WARZYWAMI I CURRY

składniki:
- 60dag wieprzowiny
- 50dag szpinaku
2 marchewki
3/4 szklanki bulionu
5łyżek śmietany
1-2łyżki mąki ziemniaczanej
2-3łyzki soku z cytryny
szczypta cukru
5dag rodzynek
1-2łyżki curry
sól, pieprz
olej do smażenia
2łyżki masła

sposób wyk.:
- mięso pokroić w cienkie paski i oprószyć mąką,
- usmażyć na oleju,
- szpinak oczyścić (świeży) lub rozmrozić (mrożony)
- marchewki pokroić w słupki,
- rozpuścić masło i włożyć marchewkę
- smażyć i oprószyć cukrem,
- dodawać bulion i dusić
- dodać szpinak, rodzynki, curry
- dodać śmietanę,
- przyprawić solą i pieprzem
- wrzucić mięso i poddusić na małym ogniu
- jeśli potrawka jest za rzadka zagęścić mąką ziemniaczaną
- doprawić na końcu sokiem z cytryny

rada:
- a wersja wiosenna polega na zastąpieniu szpinaku młodymi pokrzywami. Zresztą nie tylko w tej potrawie zastępuję szpinak młodymi listkami pokrzyw ;:137


Obrazek
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2127
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj,
Świetne przepisy! Trafiłam tu dzięki Izie - tu.ja...Na pewno wypróbuję! Fajnie, że wiele jest bezmięsnych! Ładnie wyglądają zdjęcia! Pozdrawiam,
aga
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1060
Od: 30 mar 2010, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

To musi być pyszne! Zainspirowana - pobiegłam do ogrodu i narwałam pokrzyw na zupę, mniam.
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”